Skocz do zawartości
IGNORED

HD580 vs HD595 i problem ze sklepem.

Saginata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mieszkam chwilowo w UK i postanowilem kupic sluchawki. Wybor padl na HD580. Mialem zamiar zamocowac im grille z HD600 zeby wygladaly ladniej. Sluchawki juz nie sa produkowane ale kilka sklepow wysylkowych w USA je mialo w ofercie. Kupilem z jednego z nich korzystajac z Google Checkout. Na razie nie podam nazwy ani adresu sklepu. Placilem angielska karta. Do karty musialem podac angielski adres. Zaplacilem $200 za sluchawki i $40 za wysylke czyli wyszlo okolo 540zl. Do wysylki podalem adres w polsce. Dzisiaj obudzil mnie listonosz z paczka. Otwieram. Widze kartonowe pudelko jak w HD515. Odrobinke mnie to zdziwilo bo mi sie zdaje ze gdzies czytalem ze 580 ma jakies lepsze opakowanie ale sie nie przejalem bo nie placilem za pudelko tylko za sluchawki. Otwieram kartonowe pudelko a tam jakos zloto w srodku. Przygladam sie dokladniej, a tu HD595.

Nie wiem czy mam byc zadowolony. HD595 to dobre sluchawki ale:

1) Z tego co wiem HD580 maja przetworniki z HD600 a HD595 przetworniki z HD555. Nie tylko przetworniki sie skladaja na dzwiek sluchawek, ale domyslam sie ze w HD600 sa lepsze niz w HD555 a zawsze lepiej miec lepsze niz gorsze.

2) HD580 sa brzydsze niz 595 ale po zmianie grillow z tego co widzialem na zdjeciach staja sie najladniejszymi sluchawkami jakie widzialem.

3) HD580 maja dzielony kabel z wypinanymi po stronie sluchawek wtyczkami. Nie wiem jak praktyczne to jest, ale mi sie bardziej podoba. Z drugiej strony niektorzy uwazaja ze kabel w HD580 jest malo solidny.

4) HD595 maja jacka 6,5mm + przejsciowke na 3,5 a HD580 na odwrot. W wzmacniaczu mam duza dziurke ale czasem ze sluchawkami sie gdzies idzie na np. lanparty. Czasem trzeba je wpiac w malego jacka z przodu sprzetu i wtedy przejsciowka razem z wtyczka tworza 100 milimetrowa dzwignie ktora potrafi zlamac malego jacka albo wylamac gniazdo. Czasem tez uzywam sluchawek z telefonem i wtedy wtyczka jest wieksza niz telefon i w kieszeni sie robia problemy. Z tych powodow cieszylem sie troche z tego ze bede mial mala wtyczke.

5)HD580 maja nacisk na glowe 2,5N a HD595 3,5N czyli 40% wiecej. Z drugiej strony 1N na ziemi to 100g czyli troche mniej niz hamburger (samo mieso, nie bulka z cala reszta) czyli nieduzo.

6)HD580 maja impedancje 300 omow. Moje HD595 maja 50. Cieszylbym sie gdybym nie mial wzmacniacza lampowego OTL. Nie wiem jak sobie da rade z taka mala impedancja.

Najwazniejszy jest dzwiek. Nie slyszalem nigdy HD580. HD595 sluchalem rano jak paczke otworzylem, ale sluchalem na kacu i jako zrodlo sluzyl telefon. k750i jak na telefon gra swietnie - lepiej niz wszystkie telefony i odtwarzacze MP3 ktore slyszalem i lepiej niz niektore karty dzwiekowe. Graly swietnie ale jedyny sprzet muzyczny z jakim mialem kontakt w ciagu ostatnich 2 miesiecy to wieze aiwy, sluchawki douszne creativa i audi A6 z alphardem w bagazniku wiec kazde sennheisery by graly swietnie w porownaniu.

Slucham po pierwsze muzyki elektronicznej - EBM, goa, psytrance, industrial, po drugie rocka i metalu. Prosze o opinie ktore sluchawki sa lepsze.

Teraz mniej audiofilska, bardziej zyciowa czesc problemu:

Nie kontaktowalem sie jeszcze ze sklepem. To ze wyslali do zlego panstwa to nie jest duzy problem bo i tak bede wysylal do Polski 30kg paczke ze skarbami. Nie skontaktowali sie wczesniej ze mna, po prostu wyslali inne sluchawki. Mam nadzieje ze jezeli sie zdecyduje na wymiane to zaplaca za przesylke.

Jak zaczna robic problemy to sie zaczne dowiadywac jakie mam mozliwosci cofniecia transakcji w banku, albo w Google Checkout bo tak naprawde to zamowiony towar nigdy nie przyszedl, na adres podany jako adres wysylki nie przyszla nawet zadna paczka. Podpis maja moj a odbiorca miala byc matka. W dodatku ten podpis to pare kresek bo mi kurier kazal kawalkiem plastiku po wyswietlaczu mu podpisywac. A pod adresem na ktory przyszla paczka mnie juz za 2 tygodnie nie bedzie i nie mam zamiaru wracac.

Jezeli HD595 to lepsze sluchawki to nie ma co kombinowac.

Nie wiem czy w innych sklepach sytuacja nie jest podobna i jak zamowie nie napisza mi ze juz nie maja sluchawek mimo ze na stronie sa.

Jak wybieralem sluchawki to rozwazalem tez HD600 ktore sa nstepca HD580. Sprobuje zakombinowac zeby mi je wyslali bez doplaty albo ewentualnie ze spora znizka. Zastanawiam sie tez czy nie doplacic samemu i nie wziac HD600 bez zadnych znizek.

Ktos ma pomysl albo porade co zrobic?

https://www.audiostereo.pl/topic/45339-hd580-vs-hd595-i-problem-ze-sklepem/

Witaj

Miałem HD600 i HD595, teraz używam HD650. Jeżeli słuchasz muzyki którą wymieniłeś wcześniej to zdecydowanie zachował bym HD595. Są to słuchawki najbardziej dynamiczne z całej tej trójki. Jeżeli miałbym w tej chwili wybierać to bardzo chętnie wróciłbym do HD595. Najlepszy stosunek jakości do ceny z Sennheiser'ów.

Dzisiaj mialem okazje porownac z Grado SR225. Jedyny sklep z sprzetem audio w miescie ze sluchawek ma tylko 5 modlei Grado i nic wiecej wiec wyboru nie mialem duzego. HD595 zagraly sporo ladniej ale to akurat mi niewiele mowi. Bede musial w Polsce je porownac z HD600.

Martwi mnie bardzo mocno ich impedancja. Mam wzmacniacz lampowy OTL kamyka i 50omow to troche malo.

HD595 nie wydaja mi sie dynamiczniejsze od HD595. Kiedys leb w leb porownywalem jedne z drugimi przez miesiac bo musiaelm jedne zostawic.

Oczywiscie 595 to fajne sluchawki ale dla mnie 580tki graja bardziej zywa muzyka, sa bardziej detaliczne, graja tez blisko ( wbrew temu co sie mowi ) sa dosyc plastyczne i przyjemne w odsluchu, maja lepiej kontrolowany bas i wyrazniejsze wysokie - srednica ten sam poziom.

co do Grado - musialbys wziac conajmniej 325i, aczkolwiek niektorzy wola nawet najnizsze sr60 od 225tek. Z 2 strony moze nie lubisz Grado?

• 4 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.