Skocz do zawartości
IGNORED

Zapytanie o dobór sprzętu

jomario7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Na wstępie oswiadczam,że nie mam zielonego pojęcia o sprzecie audio,dlatego zwracam się z prośbą o pomoc.Lubię słuchać dobrego rocka,bluesa,trochę jazzu.Lubię jak dżwięk brzmi ładnie i czysto,czego niestety nie mogę osiągnąć na swoim sprzęcie.Posiadałem odtwarzacz DVD Pioneer DC 393,głośniki Wharfedale Diamond 9,1.Do tego dokupiłem wzmaka Pioneer A 505r.Moc się czuło,basu dużo,hałasu dużo,lecz dżwięk do końca niezbyt jasny i czysty.Poradzono mi,by zmienić odtwarzacz DVD na zwykłe CD,co miało polepszyć jakość brzmienia.Dokupiłem do tego więc CD Yamaha CDX 570,ale dalej jest to jeszcze nie to.Dżwięk mocny,ale jakby zza ściany.Proszę więc o pomoc.Gdzie tkwi błąd?Co należy zmienić,by poprawić jakość?Myślę teraz o innym wzmaku,ale jakim nie mam pojecia.A może ta Yamaha też nie jest ok.Proszę więc o radę i pomoc.Z góry dziękuje i niecierpliwie czekam na odpowiedż.Pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/45379-zapytanie-o-dob%C3%B3r-sprz%C4%99tu/

Spróbuj z innym odtwarzaczem, ale nie znam tej Yamahy więc nie poradzę co konkretnie za odtwarzacz mógłby to być. W każdym razie zródło to podstawa, tak jak akustyka pomieszczenia - spróbuj przestawić do tego kolumny i/lub meble, tak możesz zrobić coś w kierunku lepszej adaptacji akustycznej co nieraz zmienia drastycznei brzmienie. Być może któreś pasmo jest za słabo tłumione.

Na rozstaw sprzętu nie mam wielkiego wpływu,bo po prostu wielkość pomieszczenia nie pozwala mi na inne.Jest to otwarta przestrzeń :pokój,kuchnia i reszta na parterze domu.Co do odtwarzacza,to najpierw był odtwarzacz DVD jak pisałem wcześniej,a potem CD Yamaha.W obu przypadkach nie gra to,jak należy.Koleżka ,który słuchał tego zestawu orzekł,że wina leży po stronie wzmacniacza.Tylko jaką firmę wybrać i jaki model w granicach paru setek{ tak ok.500}?I co dalej?????

Nie chce krakać ale zmieniłbym wzmacniacz ale 500 zł to trochę mało by coś tu radykalnie zmienić.

Może poszukałbym słabszego ale czystszego brzmieniowo Musical Fidelity z serii "Electra" ceny w zależności od modelu 500-900 - modele E1, E10 lub E11.

Może coś zestarych Sony ale raczej "ES"

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mocno ograniczony budżet. Może jeszcze spróbuj mocno dogiąć kolumny do środka. Niekiedy dosłownie centymetry w kacie dogięcia moga wiele zmienić.

• Redaktorzy

Te Wharfedale nigdy nie zagrają jasno. To raczej typ dźwięku sympatycznego, ale bez analityczności. Musical wiele tu nie poprawi, tj. ogólnie dźwięk pewnie będzie fajniejszy, ale nie przejrzystszy, jak sądzę. Może warto spróbować jakiś używany wzmacniacz SONY z serii ES? Tam to jest klinika dźwięku, może się razem spasuje? W ogóle widzę, że powinniśmy zająć się też w Audiostereo testami budżetowego sprzzętu.

Redaktor

Musical bedzie przejrzystrzy niz ten Pionierek, na pewno nie tak nerwowy na średnicy i górze - to miałem na myśli.

Dzięk będzie "ładny", na dynamikę z 10 czy 11 bym nie narzekał przy tym budżecie.

Oczywiście nigdy w ciemno nie brać niczego.

Testy budżetowców za ok. 500 zł? A może raz na jakiś czas teścik klasycznych urządzeń budżetowych?

• Redaktorzy

Budżetowqców za 500 zło to już chyba nie ma, ale porównanie aktualnych klocków za ok. 1000-1500 zł z klasykami byłoby mile widziane. Może ktoś się podejmie. Genialnie byłoby zgromadzić mini-kolekcję superbudżetu: Pioneer 400x, Musical E10, NAD 3020 - jako odniesienie. Przy okazji może pewne mity byłyby zagrożone, kto wie?

Gość

(Konto usunięte)

jomario7, 2 Wrz 2008, 22:13

>Witam wszystkich.Na wstępie oswiadczam,że nie mam zielonego pojęcia o sprzecie audio,dlatego

>zwracam się z prośbą o pomoc.Lubię słuchać dobrego rocka,bluesa,trochę jazzu.Lubię jak dżwięk brzmi

>ładnie i czysto,czego niestety nie mogę osiągnąć na swoim sprzęcie.Posiadałem odtwarzacz DVD Pioneer

Już Cię obskoczyli koledzy audiofile :)) i każą wydawać kasę na rzeczy zbędne i nie potwierdzone niczym oprócz ich WIARY. Nie słuchaj ich. Chcesz wydawać swoje pieniądze tylko dlatego że ktoś w coś wierzy ? Bo za tym nie idzie NIC więcej

Jak masz problem z dźwiękiem, to:

1. tak jest nagrana płyta.

2. Twoje kolumny.

3. Twoje pomieszczenie.

To są fakty potwierdzone przez badania naukowe i ślepe testy. Cała reszta to groźne (dla Twojej kieszeni) bajki.

Paweł nie przesadzaj :)

Nikt tutaj niczego nie narzuca. Zmiana kolumn w tym wypadku moze pomóć ale nie musi. Warto by było to sprawdzić oczywiscie. Ja na początek proponuje sposób bezkosztowy czyli taniec z kolumnami po pokoju :)

Przesuwnie, doginanie (nie przeginanie), odsuwanie, dosuwanie i cza, cza, cza

Koleżka mój jest audiofilem.Posiada jednak sprzęt o niebo lepszy od mego.Ma Cd jakiegoś Marantza za kilka setek,ale za to wzmaka Lina /nie wiem,czy piszę właściwie tę nazwę,pewnie nie:):):)/,ale wiecie o co chodzi i kolumny takie jak moje,bo to on zaproponował mi zakup takich.I najważniejsze jest to,że chwali sobie jakość dżwięku.Czyli nie bardzo czepiał bym się tego,choć wiem,że wspominał,ze jest to w tej chwili najsłabsza strona jego zestawu.Pozdrawiam.

>jomario7

Hmm... z tym bużdżetem - trudne zadanie. Rada z Musical Fidelity dobra. Tylko co z resztą ?. Z CD w cenie do 2 kzł holografii nie uzyskasz, bez względu na to co klepie paszczą XYZPawel. Być może dodanie CD grającego bardzo jasno poprawi dźwięk zestawu. Nie lubię CA, ale jeśli system jest zamulony to może to CA może go rozruszać. Z drugiej ręki tego pełno, tylko uważaj co i od kogo kupujesz.

>XYZPawel

Uważasz że zmiana kolumn w granicach 500 zł i pomieszczenia dokonają cudu ? A jak okaże się że nie to co ? Gość wyda cieżko zarobione, dla niego DUŻE pieniądze i ma Ci potem jajca urwać nawiedzony proroku ?

Może to Twoje objawienie to po prostu początki głuchoty.

>jomario7

Pamiętaj że gra cały zestaw. Dobierając poszczególne elementy trzeba zachować rozwagę. Są urządzenia które poprostu ze sobą nie zagają. Nic nie kupuj bez odsłuchu i to na tym co już masz, inaczej jest prawdopodobne że umoczysz.

Prawda!!

Co do Nada, no nie wiem tanie Nady zawsze przypominaja mi troszke suche brzmienie ale moje wrażenia pochodza z czasów kiedy miałem MF E10.

Niewątpliwie masz rację.Wszystko co kupowałem,to zakupy bez odsłuchu i na allegro.A z moją wiedzą na ten temat cieszę się właśnie takimi efektami.Dlatego nie chciałbym ryzykować dalej i kupować nowe klocki.Dlatego prosiłem o wsparcie,bo może ktoś z Was miał podobny problem z Pioneerem,czy Yamaha.

Gość

(Konto usunięte)

Mrok, 3 Wrz 2008, 19:51

>>jomario7

>

>Hmm... z tym bużdżetem - trudne zadanie. Rada z Musical Fidelity dobra. Tylko co z resztą ?. Z CD w

>cenie do 2 kzł holografii nie uzyskasz, bez względu na to co klepie paszczą XYZPawel. Być może

>dodanie CD grającego bardzo jasno poprawi dźwięk zestawu. Nie lubię CA, ale jeśli system jest

>zamulony to może to CA może go rozruszać. Z drugiej ręki tego pełno, tylko uważaj co i od kogo

>kupujesz.

Jakim cudem Cd może grać jasno ? I co to znaczy "zamulony" dźwięk ?

>Uważasz że zmiana kolumn w granicach 500 zł i pomieszczenia dokonają cudu ? A jak okaże się że nie

>to co ? Gość wyda cieżko zarobione, dla niego DUŻE pieniądze i ma Ci potem jajca urwać nawiedzony

>proroku ?

Uważaj bo Ci żyłka pęknie i będzie wtedy w całkowitym Mroku :))

A jeśli komuś będzie urywał jajca to takim jak Ty za wciskanie głupot o jasnych CD. Moze w mroku Twojego umysłu one są jasne ?

>Może to Twoje objawienie to po prostu początki głuchoty.

To nie jest objawienie.

Gość

(Konto usunięte)

jomario7, 3 Wrz 2008, 19:50

>Koleżka mój jest audiofilem.Posiada jednak sprzęt o niebo lepszy od mego.Ma Cd jakiegoś Marantza za

>kilka setek,ale za to wzmaka Lina /nie wiem,czy piszę właściwie tę nazwę,pewnie nie:):):)/,ale

>wiecie o co chodzi i kolumny takie jak moje,bo to on zaproponował mi zakup takich.I najważniejsze

>jest to,że chwali sobie jakość dżwięku.Czyli nie bardzo czepiał bym się tego,choć wiem,że

>wspominał,ze jest to w tej chwili najsłabsza strona jego zestawu.Pozdrawiam.

Nie słuchaj co opowiadają nawiedzeni koledzy, jeden wzmak od drugiego oprócz mocy różnią się pasmem o 0,1 dB co najwyżej, i o 0,01 % thd. Za to kolumny różnią się o całe dB i to nie jedne ! To słychać naprawdę. To są fakty, a nie pieprzenie o jasnych i ciemnych CD i wzmakach.

Jeżeli chcesz jasnego i czystego i mocnego dźwięku to polecam ci Rotela. Sam mam rotela RA940BX.Posiada on 40W przy 8ohm. Do tych twoich kolumienek spokojnie wystarczy. Wzmacniacz jest jasny, czysty i analityczny.Dla mnie aż za bardzo. Jeżeli chcesz odmulić system to rotel będzie w sam raz. Ten mój rotel kosztuje z 600zł ale np możesz kupić RA935BX RA930AX(Mają 30W przy 8ohm ale to też w 100% wystarczy) które kosztują ok 400-500zł. Rotel to dobra japońska firma z bardzo dobrymi komponentami.

>Może to Twoje objawienie to po prostu początki głuchoty.

To nie jest objawienie.

Paweł fakt, w twoim przypadku to nie moze być objawienie lecz co najmniej głuchota.

michciusek

Rotel fajny jest ale do takiej analitycznosci musi być o wiele lepsza kopułka w kolumnach inaczej moze byc kupeczka.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 3 Wrz 2008, 22:32

>>Może to Twoje objawienie to po prostu początki głuchoty.

>To nie jest objawienie.

>

>Paweł fakt, w twoim przypadku to nie moze być objawienie lecz co najmniej głuchota.

udowodnij wszystkim, że faktycznie jesteś nadczłowiekiem i słyszysz te wszystkie różnice. Czy skończysz tylko na czczych przechwałkach i wyśmiewaniu człowieka, który przyznaje, że słyszy tak samo jak reszta ludzi na świecie ?

Potwierdzam, z Rotelem na pewno będzie jasno i przejrzyście, ale z takimi tweeterami też sucho i bezbarwnie. Mimo wszystko jeśli naprawdę braknie Ci kasy można spróbować. Rock i blues zagrają ostro i z kopem, ale o miękusich wokalach raczej zapomnij ;)

Założę się że ten CDk Yamahy gra tą cieplejszą stroną. Przynajmniej te których słuchałem tak grały. Też podobnego (a może nawet tego samego) Pioneera ma kolega z jasnymi i szybkimi kolumnami Dali 505, gra to ok. czyli wzmak też nie grzeszy górą.

Za 500zł prędzej kupisz lepszego CDka niż wzmaka, choć najprawdopodobniej właśnie wymiana wzmacniacza dałaby tu najwyraźniejszą poprawę.

Z CDków szybkim i jasnym dźwiękiem gra większość Denonów. Z wzmaków starsze Rotele, NADy, za 450zł kolega wyrwał jakiś czas temu stylowego Luxmana L-410, ten ma bardzo fajne barwy i rozjaśnioną acz słodką górę, choć może do rocka troszkę za delikatny. Ach i jeszcze ciekawe jakby tu zagrał Creek 4330 ;)

I love the sound of crashing guitars

• Redaktorzy

PawełXYZ, wszyscy tutaj szanują twoje uczucia religijne i obrządek, który nakazuje ci szerzyć swą wiarę, ale tak jak inni ciebie tolerują, tak pozwól i nam mieć swoje poglądy na ten tamat, i nie wyskakuj zza każdego węgła z ciągle tą samą mantrą. W którą (i to aż dziwne na forum pełnym tak różnorodnych i bogatych osobowości) nie wierzy jakoś nikt, poza tobą. Szalom, jeśli można prosić. Jabłko zjedz.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 3 Wrz 2008, 23:57

>PawełXYZ, wszyscy tutaj szanują twoje uczucia religijne i obrządek, który nakazuje ci szerzyć swą

>wiarę, ale tak jak inni ciebie tolerują, tak pozwól i nam mieć swoje poglądy na ten tamat, i nie

Dziękuję za tolerancję okraszoną wyzwiskami :))

>wyskakuj zza każdego węgła z ciągle tą samą mantrą. W którą (i to aż dziwne na forum pełnym tak

>różnorodnych i bogatych osobowości) nie wierzy jakoś nikt, poza tobą. Szalom, jeśli można prosić.

>Jabłko zjedz.

Redaktorze, to nie jest wiara to są fakty potwierdzone naukowo. Wiara to jest to co wy uprawiacie.

Ty piszesz: X jest jasny, a Y ciepły.

Inny pisze: nieee: X jest ciepły, a Y jasny. Kto ma rację ?!? Kto jest najwyższym szamanem i dlaczego ? Redaktor, bo jest redaktorem na audiostereo ? Jakie masz kompetencje, żeby pisać ten jest taki, a ten taki ? Słuchałeś, hmm. Trzeba mieć dużo tupetu, żeby ludziom doradzać opierając się wyłącznie na swoich wrażeniach, ale przedstawiając to jako FAKTY.

• Redaktorzy

Widzisz, ja akurat jestem naukowcem z zawodu. I dlatego nie ośmieliłbym się przywoływać nauki dla podparcia swoich idiosynkrazji. Tobie jest łatwiej. Zapal ode mnie świeczkę na ołtarzu, ale nauki do tego interesu nie mieszaj.

Micke 13, 3 Wrz 2008, 23:47

>Z wzmaków starsze Rotele, NADy, za 450zł

>kolega wyrwał jakiś czas temu stylowego Luxmana L-410, ten ma bardzo fajne barwy i rozjaśnioną acz

>słodką górę, choć może do rocka troszkę za delikatny.

ten Luxman gra ciepło i ciemno (o żadnym rozjaśnieniu góry nie ma mowy), podobnie stare NADy (choć w mniejszym stopniu, są bardziej neutralne)

tanie, jasne wzmaki - Rotel, CA, HK z serii 6x0

PawełXYZ , czy ty wierzysz w to co piszesz? Nie trzeba być mocno osłuchanym , żeby wyczuć różnicę.Słuchałem przez prawie 12 lat na jednym sprzęcie,i po zmianie cd i wzmacniacza,w tym samym pokoju i na tych samych kolumnach różnica w przekazie muzyki jest kolosalna.A ty twierdzisz , że to moje złudzenia albo siła sugestii.Dodam, że poprzedni wzmak miał lepsze prametry niż obecny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.