Skocz do zawartości
IGNORED

Primare I30 i relatywnie mała głośność.

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem wielbicielem marki Primare, miałem wzmacniacz A10, A20 teraz nadeszła kolej na I30 :)

Jego brzmienie (opisywane często jako "krystaliczne" i coś w tym jest) bardzo mi odpowiada. Dziwi mnie tylko jedna sprawa - w miarę dobrą głośność odsłuchu w pokoju ok. 22 m2 osiąga odkręcony na 45-50, czyli 2/3 mocy, przy kolumnach Epos 12.2 (87 dB/8 Ohm) i źródle na RCA (Audio Analogue Paganini). Z poprzednimi Primare'ami taką samą głośność miałem już na 1/3 mocy ("20" na wyświetlaczu). Tak mocno podkręcony wzmacniacz już się nieźle grzeje, a także słychać przydźwięk sieciowy (mimo niezłych kabli).

Czy to czasem nie jest kwestia jego optymalizacji pod kątem wejść XLR? Czułość wejść liniowych RCA w A20 to 330 mV, a w I30 280 mV na RCA i 560 mV na XLR - cy to właśnie ma znaczenie?

Czy podpięcie źródła przez XLR (nie mam takiego pod ręką) coś zmieni? Czy trzeba szukać skuteczniejszych kolumn, jak do lampy? (Trochę śmieszne przy 100-watowym, dość potężnym tranzystorze).

U mnie zarówno w poprzednim A20 mkIII, jak i w obecnym A30.1 startowy poziom głośności zapewnia komfortowy odsłuch. Z tym, że kolumny mają 91 dB o ile mnie pamięć nie myli, a pokój 10 m. Przy odkręconym potencjometrze nie słychać żadnych szumów. Przyznam, że z nowymi modelami nie miałem do czynienia, ale chyba potwierdza się informacja, że to już nie jest ten sam Primare co kiedyś... [designed in Sweden only:) robi swoje]

To nie chodzi o to, ze słychać przydźwięk z wzmacniacza. Jak się go przełączy na "puste" źródło, to w zasadzie nie ma przydźwięku. Pojawia się, gdy słucham CD i np. nacisnę pauzę - pewnie kable połączeniowe coś "łapią" z powietrza, ale nie jest to jakieś rażące.

Chodzi mi o to, że na A20 przy poziomie głośności "20" na potencjometrze to zjawisko w ogóle nie występowało, podczas gdy tu, przy tak silnym wzmocnieniu zaczyna być zauważalne. Mój A20 startował po włączeniu z poziomu "10" i było dość cicho, ale wyraźnie. Przy "20" odsłuch był optymalny. Tu zaś przy "10" nie słychać prawie nic, przy "20" jest bardzo cicho, dopiero przy "30" odsłuch staje się sensowny, a przy "45" optymalny. Naprawdę głośno robi się przy "60", ale to już oznacza prawie koniec skali. Jeśli coś jest uszkodzone, to chyba raczej przedwzmacniacz, nie sam potencjometr. Ale może jest OK, tylko "ten typ tak ma"?

Moje pytanie kieruję przede wszystkim do posiadaczy I30 - jak jest u Was przy średnio skutecznych głośnikach, takich ok. 87 dB?

nie da sié ukry na I30 w porównaniu z teoretyczni wątlejszym Exposure 2010 gałką muuszę kręci mocniej, przy skrzynkach 86 db słucham w stan-darcie 38- 42 jeżeli chce poszaleć max 50 , nic ze wzmakiem się nie dzieje , jestem przekonany ,iż przyrost mocy nie jest proporcjonalny do wskazań wyświetlacza, innych dolegliwoci brak,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.