Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzet audiofilski konta zwykły zestaw

seba_rtv

Rekomendowane odpowiedzi

Watek dotyczy przeważnie audiofilii którzy wciskają sobie kity ze zestaw wart 100000 zł zagra lepiej od przeciętnego za 1000 zl czy naprawdę ludzie nie maja wydawać na co pieniędzy to wszystko jest ściemą tak wilka ze przed oczami się ciemno robi poco mi kable za 2000 zł metr jak ten za 5 zl zagra tak samo i nikt mnie nie przekona moim zdaniem takie marki jak radmor czy diora robiła naprawdę bardzo świetny sprzęt a ten kto powie ze to beznadziejnie gra jest idiotą diora tak potrafi wychwytać dźwięki oczywiście z polaczniem korektora ze jaki meloman wpadł do pokoju odsłuchowego i posluchal by diory powiedział by ze jest to sprzęt bardzo dobrej marki

Masz rację. W sumie wszystko gra tak samo. Diora, Pioneer, CA, H/K, Yamaha, Denon, Arcam, Cyrus, Audio Analogue, MF, Krell, Accuphase i cała reszta grają identycznie jak stare Bambino.

Biorąc pod uwagę powyższe uważam że kupowanie kolumn to nieporozumienie. Poprostu wymysł szatana. ;)

Tak przy okazji...

Dlaczego lubisz posłuchać polskich konstrukcji, czy też jak to określiłeś najwyższej klasy (sic !) sprzętu Sony ?

Bambino w zupełności wystarczy.

Czy próbowałeś na tym "wykorektorowanym" zestawie posłuchać takich instrumentów jak:

- skrzypce,

- saksofon,

- trąbka,

- fortepian ?

Czy brzmienie, któregoś z nich Cię oczarowało ?

Jeżeli nie, to idź do jakiegoś salonu audio. Posłuchaj.... Zrozumiesz szybko, że nie tędy droga :)

Teraz dźwięk Twojego systemu jest prawdopodobnie cholernie ostry (wyczuwalne kłucie w uszach - wątpliwa to przyjemność), bądź bardzo cofnięty na średnicy. Do tego prowadzą zabawy z korektorem. Prowadzą do skrzywienia słuchu.

P.S.

Czyżby prowokacją ? :D

Aaa... jeszcze coś...

Rozumiem że jakby Cię było stać i miałbyś do wyboru nowego Mercedesa lub 20-letniego 126p to bez szemrania bierzesz ten tańszy ?

To samochód i to samochód, to jeździ i to jeździ.

W sumie genialne odkrycie. Jak to się stało że dotąd na to nie wpadłem.

Życzę miłych wrażeń podczas słuchania najwyższej klasy sprzętu Sony.

A tak sobie właśnie przypomniałem ciekawą sprawę odnośnie wzmaków diory ,a konkretnie chodzi mi o to że mają one jakoś inaczej zrobioną barwę tj jak się włożyło do magnetofonu kasetę z budki firmy ''takt'' i odtworzyło się to na wzmaku diory to na tonach wysokich było słyszalne tzw ''cykanie'' i były one dość wyraźne a np po podłączeniu wzmaka technicsa robiła się z wysokich kompletna breja a ich wybrzmienie było jak z plastiku i nie szło tego niczym wyregulować i tutaj nie chodzi bynajmniej tylko o natężenie tonów wysokich ale jakby obcięcie pasma ,ale za to już z CD te delikatne najwyższe tony były lepiej słyszalne na technicsie ;).Ta specyficzna właściwość tyczyła się głównie przede wszystkim nagranych kaset z ''budek'' .Ale to było już dość dawno i nie wiem jak bym to dzisiaj słyszał a diorę słyszałem ostatnio z 10 lat temu albo i więcej lat temu i być może na co innego wtedy zwracałem uwagę ,dlatego pytam czy wy też mieliście podobne odczucia przy odtwarzaniu kaset ''z budki'' ? .

moj opis do sprzętów sony klasy es był całkiem dobry chwaliłem sobie ta markę ale ludzie posłuchajcie sobie jak to gra daje przyklad sam to napisales wszystkie tak samo graja dlaczego wzmacniacze maja regulacje niskich tonow 100hz przecież to jest stukanie w pudełko i śmiesz powiedzieć ze to jest miękki bas to chyba nie slyszales 40kz

wzmacniacz diory ma bardzo dobre pasmo przenoszenia nie tylko kasety z budek ale i inne utwory na cd maja to do siebie ze diora potrafi wycignac to co najlepsze i zgadzam sie z toba ze przy połączeniu technicsa albo innego wynalazku to jest tu demonstruje "kszykszykszy: a powinno by "cy cy cy cy" polscy konstruktorzy wiedzieli co robią

jeszcze jedna rzecz mnie dziwi i ciekaw jestem czy ktoś sie nad tym zastanawiał dlaczego robią wzmacniacz o mocy 150 w i inne ?????? przecież to jest taka moc ze w domu 30 spokojnie wystarczy i gdzie tu mowa o audiofilskim sprzecie chyba głosnym sluchaniu i gdzie bada slyszalne te trabki i inne fortepiany przy takiej mocy to chyba juz jest porazka

seba_rtv jesteś 3G !!!

głupi, głuchy, gadatliwy ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

no to niezle sie pojechales dla ciebie jest lepsze stukanie w pudelko niz gleboki bas to juz masz odpowiedz kup sobie jamnika z manhatanu i bedziesz mial puk puk z nalepka 200w a przy okazji puknij sie w glowe

ok moze i jestem 3 g bo lubie pogadac z takimi debilami jak wy powiem tylko tyle ze gdyby polska elektronika zyla do dzis to wiekszosc sprzetu innych marek z zachody na granicy by miala tabliczke zakaz wjazdu i wiekszosc ludzi sie ze mna zgodzi dlaczego sie slyszy polak tu polak tam i umie to zrobic

Nie ma co się ponosić emocją rzeczywiście dawne polskie wzm.mocy nie były takie złe,

ale czas robi swoje i co dobre zostało dawno ludziom popsute i naprawiane rzeczy

wiadomo obecnie to nie jest to samo.

Obecnie nawet nie ma dobrych tr.audio, aby coć dobrze zrobić sobie samemu, to co

dopiero mówić o współczesnych dobrych wzm.mocy, które tylko ładniej grają bo

mają troche lepsze zasilanie a jakość wiadomo gorszą.

W polsce była klasa rzeczy sprzedawanych nie seryjnie ale na zamówienie i to grało i

było robione dokładnie i było drogie bo kosztowało 3miesiące pracy. Troche podobnie i

dzisiaj należy płacić aby coć wogóle mieć. Kolumny głośnikowe można sobie robić

dokładne i bardzo dobre i selekcjonować przy zakupie głośniki, ale to kosztuje i właściwie

to tylko końcówka wzm.mocy odpowiedzialna jest za końcową jakość i jak piszecie: niskie

tony to jak pukanie w pupełko i ja dodam to jak wyrywane spod kompresji jak ryk krowy

dźwięki i to nie są niskie tony, lub kotłowanie dźwięku dla sygnału i to bez różnicy

efektów i dzieje się tak dla mocnej korekcji basu jeśli końcówka wzm.mocy jest zła.

Obecne głośniki są ludziom niszczone i mają słabe magnesy i słabsze jak z lat

sześćdziesiątych, wiem w Ameyce miałem Japońskie gł.samochodowe i miały tak mocny

duży magne że nie można było oderwać podkładki, którymi stroili ostatecznie te głośniki.

seba_rtv, 6 Wrz 2008, 17:21

>no to niezle sie pojechales dla ciebie jest lepsze stukanie w pudelko niz gleboki bas to juz masz

>odpowiedz kup sobie jamnika z manhatanu i bedziesz mial puk puk z nalepka 200w a przy okazji puknij

>sie w glowe

A kotek robi "miau miau" :D

Wracając do "buuuuu". Jeżeli masz buuuuu to znaczy że bas jest jednostajny, gra jednym tonem. Co z tego, że buczy, skoro nie gra melodyjnie.

ogólnie zgodzę sie z tobą ale przy dzisiejszych czasach polskie wzmaki na pewno by były wykonane z lepszych podzespołów ale Polacy jak to się ogólnie mówi mądry polak po szkodzie poszli na łatwiznę i woleli kupić coś z zachodu i sie pochwalić bo ja mam japońskie ładnie wyglądające a inny powie a ja mam polskie "dobre po polskie" ale niestety za późno z checia kupił bym jakis nowy polski wzmacniacz a obecna wieze sony mogę oddac gratis zamówienia można składać już dziś

• Redaktorzy

Panowie, nie dajcie się wpuszczać, przecież to prowokacja, facet udaje tzw. village idiot. Gdyby nie to, to by chociaż kroppki albo przecinki wstawiał. Pisałem - nie karmić trolli, a tutaj ciągle znajdują się jacyś chętni. Oczywiście, piszecie czy nie, wasza sprawa, tylko potem proszę bez pretensji, że moderacja toleruje to czy owo. Tolerujecie wy.

panie redaktorze coś chyba nie tak z bo kropki są tylko chyba masz japoński monitor i nie widać ich a do przecinków to proszę się pochwalić swoja ocena z polskiego wszyscy czekają ??????

>seba_rtv, 6 Wrz 2008, 17:24

>ok moze i jestem 3 g bo lubie pogadac z takimi debilami jak wy

Nie bądź taki skromny. Gdzie nam do Ciebie ? Bijesz nas na głowę nie tylko wiedzą z zakresu audio, ale również erudycją.

Pańsko jak się patrzy. Jaja do samej ziemi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.