Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na gm 70 szukam.

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam jakiejs konstrukcji na lapie gm 70 (monobloki tez wchodzą w gre).

Nie zalezy mi na ładnej obudowie bo tą planuje wykonac sobie sam , zalezy mi zeby była w miare przyzwoita elektronika (głównie transformatory reszta moze byc do modyfikacji) no i zeby to w standardzie dobrze grało.

W Polsce wiem ze robi je manufaktura Iharp audio ale moze i Chinczycy robia to taniej choc sie nie spotkałem stąd ma prosba.

Na forum znalałem tez sporo prostych schematów ale czas oczekiwanie na dobre transformatory to nawet rok czasu no i te wysokie napięcia łatwo cos spalic albo samo sie spali po jakims czasie bo schemat nie sprawdzony itp..

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/45468-wzmacniacz-na-gm-70-szukam/

no to jeśli nie zaczekasz na trafa wyjściowe to albo pozostaje Ci pogadać poważnie z MPM, może coś nawinie i sprzeda, a jak nie to kupić gotowca, isharp jest pod ręką a chinole wg mojej wiedzy mają jedną konstrukcję wg mojej wiedzy i podejrzewam, że pokroju Isharpa.

Pogdaj może z Robtango....

nautilus81, 6 Wrz 2008, 20:47

>Witam szukam jakiejs konstrukcji na lapie gm 70 (monobloki tez wchodzą w gre).

>Nie zalezy mi na ładnej obudowie bo tą planuje wykonac sobie sam , zalezy mi zeby była w miare

>przyzwoita elektronika (głównie transformatory reszta moze byc do modyfikacji) no i zeby to w

>standardzie dobrze grało.

>W Polsce wiem ze robi je manufaktura Iharp audio ale moze i Chinczycy robia to taniej choc sie nie

>spotkałem stąd ma prosba.

>Na forum znalałem tez sporo prostych schematów ale czas oczekiwanie na dobre transformatory to nawet

>rok czasu no i te wysokie napięcia łatwo cos spalic albo samo sie spali po jakims czasie bo schemat

>nie sprawdzony itp..

>Pozdrawiam.

z podobnego powodu kuoiłem monobloki na lampie 805 ming da ale gm70 to nie jest ....

845, 211, 805 to ta sama rodzina lamp i val mylisz się że gm70 to dużo lepsza lampa - ja sam się przekonałem że jedyną wadą tych lamp jest ich bardzo nieumijętna aplikacja przez Chińczyków. Natomiast takie firmy jak Audio Note Kondo, Unison Reserch i wiele, wiele innych top firm aplikują je z wielkim powodzeniem w swoich najdroższych i najlepszych konstrukcjach.

Słucham tylko muzyki.

GM70 jest dobra, bo jest tania, poza tym jest nieco mocniejsza niż 845. Jeżeli ktoś chce robić samodzielnie wzmacniacz, to GM70 to dobry pomysł. Jeżeli jednak ktoś szuka gotowca, a dopuszcza modyfikacje, to tanim, a jednocześnie bardzo dobrym pomysłem jest zakup Music Angela lub Audioromy na lampach 845, i totalna przeróbka stopnia sterującego co(jak się ma wszystkie części, narzędzia i gotowy projekt) jest do wykonania w dwa-cztery dni.

McGyver, 7 Wrz 2008, 21:41

>GM70 jest dobra, bo jest tania, poza tym jest nieco mocniejsza niż 845. Jeżeli ktoś chce robić

>samodzielnie wzmacniacz, to GM70 to dobry pomysł.

A ile orientacyjnie kosztuje zbudowanie GM70 (bez obudowy) ?

Yotomeczek, 7 Wrz 2008, 23:38

>McGyver, 7 Wrz 2008, 21:41

>A ile orientacyjnie kosztuje zbudowanie GM70 (bez obudowy) ?

To zależy. Jeżeli użyjesz traf produkcji krajowej, to niewykluczone że w stanie "na desce" zamkniesz się w 2000zł.

Tyle kosztuje ile włożysz w części można kupić trafa tribiuta i kondensatory Audio note 300B emission labs jako sterująca oraz inne wypasy i nie zamkniesz się w budżecie 10 000, można też kupić trafa z fonaru (chińczyki 300 pln za sztukę "ponoć niezłe") przyzwoite kondy i lampy sterujące i zamkniemy się w budżecie ok 2000.

Więc jak widać można tanio i drogo :)

Słucham tylko muzyki.

I tu rodzi się pytanie czy nie lepiej jest kupić kompletny chiński wzmacniacz, i poddać go modyfikacjom. Plusem takiego rozwiązania jest solidna, funkcjonalna, i estetycznie wykonana obudowa (kwestie samego designu pomijam).

A kolejna rzecz... łatwiej zrobić tuning istniejącego wzmacniacza, niż zbudować wzmacniacz od zera.

Poza tym tuning można robić etapami, a w międzyczasie grać już na wzmacniaczu.

magazynier dobrze, mówi. Nie rozumiem twierdzenia o estetyczności i dobrej jakości chińskich obudów do wzmacniaczy lampowych. Lepiej zrobić sobie klasyczną, dużą obudowę (płyta aluminiowa na chassis i drewniana ramka) i w niej zbudować wzmacniacz.

kupiłem na ebayu razem z kolegą czyli zamawialismy 4 monobloki

ale te starsze tylko przesyłka prawie 3 miechy szła statkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie kupiłem tak jak nie którzy u włocha nie prawdzasz buble_corp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-->Mcgyver, Koobal

Dajcie spokój. Nautilus81 chce sobie złożyć wzmacniacz na GM70, a Wy tradycyjnie z tą swoją chińszczyzną. Zanim przekonacie kolegę do swoich koncepcji przedstawcie mu wszystkie uroki takiego przedsięwzięcia. Miałem tego MA na 805 u siebie i jak dla mnie te 2000-2500zł to nie tak mało za obudowę i podstawki pod lampy, bo cała reszta natychmiast nadaje się do wymiany - trafa zasilające to nieporozumienie, wyjściowe takie sobie, lampy badziewne, układ do natychmiastowej poprawy, montaż - szkoda gadać. Pomijając to wszystko nawet jako baza do totalnego tuningu jest to kiepskie rozwiazanie - nie ma tam po prostu miejsca, żeby się odpowiednio rozwinąć.

"Plusem takiego rozwiązania jest solidna, funkcjonalna, i estetycznie wykonana obudowa"

A to to chyba jakis żart.

Co do traf wyjściowych - oczywiście nie muszą to być Tribute, na które czeka się naprawdę długo, ale spokojnie - mamy wolny i otwarty rynek - jest nasz Ogonowski, AE-Europe, Sowter, Electra Print, Lundahl. Większość z niech ma w swojej ofercie odpowiednie trafa, a jeżeli nie - bez problemu nawiną.

W kwestii 805 vs GM70. Nie będę się wypowiadał na temat brzmienia, bo to sprawa indywidualnych gustów, ale GM70 ma przynajmniej jedną ogromną zaletą - pełne wysterowanie następuje już przy ok. 70-80V na siatce (805 chyba ok. 120V), pozwala to na zastosowanie jednego stopnia wejściowego/sterującego, co nie jest bez wpływu na ostateczny efekt.

Niewielu producentów stosuje tą lampę w swoich wzmacniaczach tylko z jedego powodu - nie jest obecnie produkowana, trudno więc zapewnić odpowiedni serwis (pokażcie mi dużych producentów wzmacniaczy opierajacych swoje konstrukcje na NOS'ach i to takich, które wytwarzane były tylko w jednym miejscu).

Czy za 2500zł da się zrobić GM70 bez obudowy - moim zdaniem tak i to całkiem sympatycznie grający.

Toż podzielam zdanie, że jeśli już rzucać się na GM70, to pełne DIY. Kupno chińczyka zawsze będzie później ograniczało do wielkości obudowy. Zamiast np. zrobić wypasione zasilanie na kondensatorach PIO, które kosztuje w sumie niewiele, ale zajmuje dużo miejsca, dodać dławiki, poodsuwać od siebie trafa, dobrze rozprowadzić ciepło, wstawić duże kondy sprzęgające (włóż np. rosyjskie teflony FT-3), to okaże się, że kombinujesz jak koń pod górkę z mikropowierzchnią i przycinasz projekt do... obudowy. Pozorne oszczędności. Jedyny plus "chinola + przebudowa", to szybkość i prostota oraz możliwość słuchania "w międzyczasie".

tylko jest jadno ALE odnośnie diy tam są takie napiecia ze moze zabić wiedz średnio zawansowany elektronik moze niedac sobie rady a błąd moze kosztowac porazeniem prądem lub spalenie wzmacniacza

pwit1 > po moich ponad rocznych doświadczeniach z 845 na pewno bym nie kupił Chińczyka a zbudował bym sobie wzmak na nowo, to że opisuję moje boje i daję schematy (w wątku dotyczącym lamp 845) nie oznacza, że kogoś namawiam na pokonanie drogi podobnej do mnie.

Słucham tylko muzyki.

Czy Chinole mają odpowiednie atesty na rynek europejski, a właściwie co tam europejski - jakikolwiek poza chińskim???

Nie pisalem tego wcześniej, ale jak widzę taki montaż, w takiej obudowie, przy napięciach niewiele poniżej 1000V to ogarnia mnie lekkie przerażenie.

Mam też nadzieję, że coniektórzy poprawiający te wzmacniacze zdają sobie sprawę z odpowiedzialności za czyjeś zdrowie i życie.

pwit1, 8 Wrz 2008, 10:38

>Czy Chinole mają odpowiednie atesty na rynek europejski, a właściwie co tam europejski -

>jakikolwiek poza chińskim???

>

>Nie pisalem tego wcześniej, ale jak widzę taki montaż, w takiej obudowie, przy napięciach niewiele

>poniżej 1000V to ogarnia mnie lekkie przerażenie.

>Mam też nadzieję, że coniektórzy poprawiający te wzmacniacze zdają sobie sprawę z odpowiedzialności

>za czyjeś zdrowie i życie.

To powiedzy ile osób budujących wzmacniacze da ci atest

i z pełna odpowiedzialnośćią podpisze sie pod tym nie bede pisał o konkretnej osobie bo już miałem z podobna sprawą doczynienia przerabiał wzmacniacz ale gwarancji na piśmie nie da pomimo ze prowadzi dziłalność gospodarczą

Witam. Na częsci (bez obudowy) moge wydac max 5 tys. Na elektronioce sie znam tyle ze moge polutowac ze schematu cos ale sam układu nie wymysle. Co do wykonania obudowy to nie chce standardowej tylko planuje wykonac sam.

Pozdrawiam.

No to masz par wersji na tych lampach lub podobnych na tym forum. Zachęcam bo z singla na tych lampach dźwięk jest najwyższej próby. Oczywiście należy być bardzo ostrożnym napięcia w okolicach 1000V robią wrażenie i mogą zabić.

Słucham tylko muzyki.

voldemort 8 Wrz 2008, 10:43

Różnica jest jednak dosyć znacząca - DIY to albo zabawa dla samego siebie i na własną odpowiedzialność, albo dla kogoś, ale wtedy wszystko od początku jest jasne, a układ dosyć czytelny.

Kupując MA wielu nabywców może spodziewać się, że jest to pełnoprawny (o niepełnowartościowości mówią tu wszyscy) produkt, a moim zdaniem tak nie jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.