Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo (wzmak_CD ) i czy stereo ?

Zryty_Berecik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aktualnie posiadam:

Amplituner Yamaha RX-V430 , kolumny Mission M73 ( podłogowe ) , kolumny Eltax Liberty 3+ [monitory] (stare liberty te dobrze oceniane ) , sub DIY 20cm i to podpięte pod PC

Posiadam również troche muzyki w formacie FLAC , w PC siedzi Audiotrack Podigy HD2. Powoli również kolekcja moich oryginalnych CD Audio się powiększa.

pokój ok 6x3 czyli +/- 18m/2

Zależy mi na:

dobrym stereo ( wzmak + cd ) - słuchanie oryginalnych CD audio , koncerty dvd (pcm stereo) oraz FLAC z PC (max na wzmak mogę wydać 2500zł a na cd 1000zl - wiadomo im mniej tym lepiej)

ale również oglądam filmy i koncerty ( DD, DTS itp ) z DVD w kompie przez amplituner.

Da się zrobić tak żebym miał podpięty do PC zestaw do kina ( amplituner ) oraz zestaw do stereo ( wzmak )?

Nie bardzo wiem jak to rozwiązać. Może warto przejść tylko na stereo ? ( amplituner i parę kolumn mogę dać rodzicom. )

Muzyka której słucham - rock/rock progresywny itp ( floydzi , quidam , Camel , Genesis itp )

Czytałem dużo ale dalej nie wiem co wybrać.

Można zamiast CD kupić DVD i połączyć ze wzmakiem ? czy kupując DVD stracę na jakości dźwięku sluchajac cd audio?

Sorki za głupie pytania ale jestem zielony w temacie stereo i możliwościach połączenia sprzętu z innym sprzętem.

Zakup wzmaka planuje na styczeń 2009 - będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/45551-zestaw-stereo-wzmak_cd-i-czy-stereo/

kup DVD Yamahy serii 2000 i problem z głowy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Moją informacje pisze tylko dla ciekawości. W latach 1984 uzdalniałem CD odtwarzacze i nawet

taki co się nie nadaje słuchać, po moich przeróbkach, miał parametry prawie prof. i wtedy sam

uczyłem się odbioru muzyki klasycznej. Wiem w 1994 roku najlepsza seria karuzelowych CD miała

swój koniec pordukcji i to były naprawde prof. CD, jeśli były do uzdolnienia na zasilaniu,

różnymi kondensatorami i pękiem drutów dla węzłów prądowych. Okazało się sygnał odbierałem

bezpośrednio z przetwornika DA poprzez mój audio filtr szerokopaqsmowy o dużej rezystancji i

nazwałem go AFE i taki filtr podałem na forum Młody Technik, dział: pomysły, wiem innaczej i

podobnie to też robią ale na lampach. Uzdolniony CD nie ma ograniczonego z góry, w prosty sposób,

pasma kondensatorami zwierjącymi do masy bo wysokie tony i tak są bardzo ładne i czyste, ale

słychać jest analogwy szum z nagrań i można to poznać jeśli załancza się utwór muzyczny to

wchodzi szum zależny od samego nagrania jakią ma jakość. Może spasuje coś z wzm.mocy robionych

samemu, lub przedwzmacniacze?, to też jest na forum Młody Technik i DIY tego forum (rysmark,

keramrys).

chciałbym również wykorzystać dosyć chyba dobrą kartę jaką jest Prodigy HD2 ( zmienione wzmacniacze na LM4562 )

A może kupić jakąś Yamaszke (wzmacniacz) za +/- 1000zł i do tego jakiś odtwarzacz CD i zrobić osobne stereo (wzmak + cd + glosniki) i osobne kino (komp+amp+glosniki+sub+dvd w kompie)

plz help me ;)

Czy słuchając płyt CD Audio z cd-romu przez prodigy hd2 i wzmak będzie gorsza jakość niz z odtwarzacza CD + wzmacniacz ?

ja osobiście polecam karty EMU, po stokroć lepsze niż Creativy. Powiem jedno, jak masz warunku to warto zainwestować w osobne kino i stereo. Jak warunki są bardziej przychylne do stereo to kup albo dobry cd-wzmak/ampli i osobne dvd. Albo dobre dvd i wzmak/ampli(oczywiście stereo). Bardzo dobre dvd to ta Yamaha, gra naprawdę nieźle. No i wizja zjada wszystkie tanie dvd na śniadanie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zryty_Berecik, 10 Wrz 2008, 14:14

W tym przedzale cenowym, o którym piszesz, rozwiązanie z kartą dźwiękową będzie - według mnie - zdecydowanie lepsze.

Na marginesie.

Zawsze uważałem że chcąc odtwarzać muzyke na pececie, nalezy najpierw płytę zripować na dysk twardy a nie zapuszczać bezpośrednio z CD.

Ostatnio nie jestem tego juz tak bardzo pewien. Trafił w moje ręce bowiem CD Unison Research którego napęd stanowi CD-ROM x52 Asusa z którego sygnał cyfrowy jest wyprowadzony złączem coaxial i dalej poprowadzony do przetwornika urządzenia. Gra to na prawdę rewelacyjnie.

Tak więc odczyt bezposrednio z CD-ROMu peceta może też dawac przyzwoity efekt.

na 90% będę kupował evo integre.

Mam pytanko - czy koncerty na DVD w (PCM stereo) brzmią tak ładnie jak muza stereo z płyty Audio ?

bo na razie ( ze względu na brak kasy ) będę miał wzmacniacz podpięty pod komputer ( Audiotrack Prodigy HD2 ) a z czasem jakies dobre DVD ? ( do koncertów i CD )

Wszystko zależy od realizacji danego koncertu, jednak w większości wypadków Audio-Cd brzmi lepiej.

mi się to nigdy nie widziało, po pierwsze komp szumi, a wyciszenie(profesjonalne) kompa to koszt około 1000zł. Trzeba wyciszyć dysk twardy, procek, karty itd.

Zryty_Berecik, 29 Wrz 2008, 10:52

>czy Cambridge Audio 640C V2 to dobry wybór>>>

Używany jedynie i to w okazyjnej cenie,potem tuning zasilania i lampizacja i zaczyna grać.Koszt wtedy oscyluje co prawda w okolicach nowego ale warto."Fabryczny" gra bez polotu ale można z niego zrobić całkiem przyzwoitego i niedrogiego jednocześnie cdeka.To oczywiście gdybyś koniecznie uparł się przy CA.

l'enfant sauvage

Nie przesadzajmy.

Podstawa to bardzo dobry zasilacz - 300zł (np BQ P7 450W)

2 wentyle 120mm xthermala @500rpm - 100zł

scythe quiet drive na dysk - 120zł

chłodzenie na procek (wybór ogromny, za 70zł można kupić dobry cooler)

Grafy nie liczę ponieważ niektórzy wcale nie grają inny muszą mieć bardzo wydajna grafe, którą pasywnie się nie schłodzi.

Natomiast do średniej klasy grafy wystarczy pasywne accelero za 55zł

Bez grafy 570zł. Ja mam właśnie tak wyciszonego kompa. I muszę spojrzeć na diodę od HDD, żeby stwierdzić czy kompa włączyłem.

IMO nie kupuj CD. Do 700zł kupisz świetnego dac-a i podepniesz go pod PC.

Ja napisałem cennik z prezentującą się obudową, jeśli mówimy o systemie nr.1 i puszczaniu muzy z kompa, jeśli jednak to nie jest ważne to zmieścimy się w 600zł. Ja jednak jestem zwolennikiem systemu audio (cddvdserwer-wzmakampli-kolumny) jako nr.1. Komp może służyć jako system nr. 2 czy 3. Chyba się starzeje jednak tak myślę.

tam mają być ukośniki koło cd / dvd itd :P Coś nie działa to na tym forum.

>czy Cambridge Audio 640C V2 to dobry wybór do tego Creeka Evo Integry ?

>Szkoda mi troche 2500 na CD CREEKA a Cambridge Audio ma bdb opinie.

Akurat w tym wypadku różnica cen przekłada się na różnicę klas. Jak nie chcesz płacić za dużo, kup używanego Kenwooda DP-5050 - w tej chwili jet za grosze na Allegro. Zagra na pewno lepiej od CA, pytanie tylko, jak długo pociągnie.

Ryszard1, 29 Wrz 2008, 22:55

>około 1000zł. Trzeba wyciszyć dysk twardy, procek, karty itd.

>Nieprawda, sa juz konstrukcje praktycznie nieslyszalne, nawet na tym forum mozna o tym poczytac,

>chocby tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To już lepiej kupić starego Xboxa plus jego pirackie oprogramowanie xbox media center. Do tego dac i mamy lepiej(mniej miejsca, xbox jest cichy i nie szumi jak pc z marketu, ma intuicyjne menu, zawsze można pograć lub zobaczyć film) i taniej. Chciałem zauważyć że 1 xbox z tym oprogramowaniem odtwarzał wszystko. Poza tym, jeśli podepniemy go do netu, mamy stream audycji radiowych, nagrywanie audycji z cięciem utworów, nazywaniem ich po kolei i ustawianiem w takiej kolejności jak były grane, przegląd pogody z całego świata itd. Jest to dużo lepsze rozwiązanie wg. mnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 3 tygodnie później...

Czy kupno CD Onkyo DX7222 lub HK HD750 + przetwornik Pana Andrzeja bedzie dobrym rozwiązaniem ?

W przyszłości oczywiscie pomyślę o wymianie kolumn. Wzmak myślę że troche mi posluży.

>Zryty_Berecik,

>czy Cambridge Audio 640C V2 to dobry wybór do tego Creeka Evo Integry ?

Jeśli masz naprawdę dobre ucho i wyszukany gust tzn. cenisz finezję i smaczki to o CA w wydaniu

fabrycznym po prostu zapomnij, a jeśli nie to kup sobie od razu waciki i maść gojącą do uszu.

>Szkoda mi troche 2500 na CD CREEKA a Cambridge Audio ma bdb opinie.

Uwierz mi. Tanie mięso psy jedzą.

CD w podanej przez Ciebie cenie - wyłącznie druga ręka i to na zasadzie długiego szukania okazji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.