Skocz do zawartości
IGNORED

ZESTAW ZA 10.000 zl -konfiguracja

atokcharlie

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc mam juz jeden temat ale chyba troche nie cierpliwy jestem ;).

Chce kupic sobie zestaw na poczetek wzmacniacz i zrodlo dobre CD czy moze ktos cos doradzic

bo pojecia mam bardzo slabe a z tego co juz poczytalem to jak kupie cos dobrego ale zle dobranego bedzie dupa wiec licze na was :) .

Muzyki slucham przeroznej-moze byc powazna a moze byc techno,czasem troszke roka czsem soulu itd..

A i ja to bede kupowal w GB wiec dokladnych adresow sklepow nie potrzebuje a ceny podobne sa wiec czekam(a w sumie to troszke nizsze :) )

Miejsce odsluchu 20m2 pokoj tez w miare kwadratowy ;)

pozdrowienia

Czy naprawdę chcesz się zdać na opinie forumowiczów?skoro 99 procent twierdzi ze każdy ma zupełnie inny słuch,inne upodobania,w takiej sytuacji zdecydowanie odradzam podparcia się opiniami forumowiczów.W temacie konfiguracji,czy wyboru trzeba polegać na własnych upodobaniach,no chyba że suma jaką dysponujesz to po prostu kieszonkowe,które musisz wydać.

D4ncer, 10 Wrz 2008, 10:07

>Nie no jestescie zajebisci polecacie klocki nie wiedzac nawet czego autor watku slucha? Takie

>rzeczy to tylko w Erze...

>

>Jaki masz repertuar ?

Slucham roznej muzyki czasem moze to byc cos powaznego,czasem soul,techno...ogolnie jak mi sie cos spodoba to slucham.nie mam czegos takiego ze slucham jednego gatunku,preferuje zywe rytmy.z tego sprzetu chce slyszec wszystko co sie da :)

pozdrawiam

>z tego sprzetu chce slyszec wszystko co sie da :)

Czyli sprzęt do wiernego odtwarzania dźwięków piły łańcuchowej ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 10 Wrz 2008, 13:15

>>z tego sprzetu chce slyszec wszystko co sie da :)

>

>Czyli sprzęt do wiernego odtwarzania dźwięków piły łańcuchowej ;)

Oki.chodzi mi o to zeby zestaw byl dobrany tak zeby wyciagnac z niego 100%

a jezeli chodzi o ta pile to nie konicznie :).Cos do glosnikow Kef IQ9?

pozdrawiam

Mam 10 Kzł. Na co je wydać?

Hehe.

Propozycji może być sto, a może tysiąc? To tyle, co firm liczących sie w tym biznesie (skromnie)...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

dostaniesz tu cholernie dużo róznych propozycji... tylko w głowie sobie namieszasz. No ale dobrze. Musisz najpierw wstępnie dobrać kolumny do pomieszczenia - do 15 metrów to pewnie monitory, dalej podłogówki - ale tu nie ma też regół. Potem dobrać kolumienki raczej pod własne preferencje - kolumny mocno różnią się miedzy sobą - są ciepłe, mulące, słodkie, ostre, szybkie.... jak już je dobierzesz to dobierał bym pod nie elektronikę. - osobiście dobrał bym po prostu firmowy zestaw - można pewnie lepiej niż firmowo, ale można też popełnić fatalny błąd - tu raczej wszystko jest przemyślane.

osobiście np spróbował bym podłogowe siesty z firmowym zestawem NADa - to tylko przykład - pewnie można lepiej. MOzna coś z kitów akkusa, lub akustyka... wtedy dostaniesz jeszcze lepszy efekt końcowy za mniej. Wada - mała szansa posłuchania:)

• Redaktorzy

Zaraz, pokój ma 20 m a nie 15, a rzecz dzieję się w UK, jak rozumiem, więc Siesty czy AkustyK raczej odpadają. Równowartość 10 kzł na cały system to tak trochę niewygodnie. Kupisz budżetowy komplet NAD lub Cambridge Audio, zostanie ci kasa i będziesz sobie myśleć, ze można było lepiej. A z kolei na coś dla dorosłych to za mało. Może Arcam nie jest złym pomysłem (kiedyś był taki model wzmacniacza A85, wysoko oceniany). Do tego stary Arcam FMJ 23 (kupisz za ok. 500 gbp), lub ambitny cedek NAD S500. To są wszystko współczesne urządzenia, bardzo ładnie zrobione, tylko już zastąpione przez nowsze wersje, niekoniecznie lepsze. A dzięki temu możesz je dostać za pół ceny. Wzmacniacz z drugiej ręki może być też jakiś lepszy, nie wiem, poszukaj. Najtrudniej z kolumnami, bo jeszcze tzreba zdecydować, czy podłogowe czy standowe. Dobre mogę być Acoustic Energy, wspomniane KEFy, ale może trafisz np. na Spendor 2/3 niedrogo? Do pokoju tej wielkości może też pasowałyby podłogowe Castle Harlech.

Ja mieszkając w UK nie omieszkałem posłuchać między innymi zestawów Cyrusa. W tej chwili po wprowadzeniu nowych modeli odtwarzaczy, poprzednie mozna zakupic po niższych cenach z wyprzedaży).

Proponuje udać się do salonu, poprosić o demonstrację zestawu złożonego z:

odtwarzacza serii 6 (ok. 400 GBP)

wzmacniacza serii 8 z dodatkowym zazilaniem PSX-R (ok. 400+300 GBP)

oraz kolumny Dynaudio Focus 140 (1265 GBP)

Subtelne różnice w brzmieniu możesz korygować przewodami.

Nie powinno wyjśc więcej jak 10000PLN

Odsłuch kosztować Cie będzie tylko Twój czas ale sądze, że go nie zmarnujesz.

Życzę miłych wrażeń,

kvist.

IGNAC, 10 Wrz 2008, 16:59

>za 10 000 pln to ja bym najpierw wyrobił sobie preferencje

Przewage bedzie miala muzyka elektroniczna .glosniki maja byc zywe i miec dobry bas ale czysty nie ktory zabije wszystko,co z tymi kolumnami KEF IQ9??-nikt nic o nich nie napisal :/

pozdrawiam

Być na Wyspach i nie spróbować Naima?

Może być to pierwszy i ostatni system hifi jaki kupisz. Powiem szczerze, gdybym kupił Naima na początku przygody z hifi, to raczej przygody tej by nie było. Naim nie kaprysi i daje mnóstwo frajdy z różnymi gatunkami muzyki. W budżecie 10 tys. wyjdzie ci podstawowy zestaw Nait5i oraz CD5i (nowe ok. 7 tys., sh. ok. 5 tys) wraz z firmowymi kablami głośnikowymi NACA5 i firmowym IC który dostaniesz z CDP. Taki kompletny system Naima może powstrzymać audiofila "badacza" od nerwowego poszukiwania typu 'totolotek' ulotnej synergii systemu złożonego z komponentów różnych marek połączonego różnymi kablami.

W przypadku CD lepiej, żeby była to nowsza wersja zwana "italic" lub po prostu CD5i II, w porównaniu do starszej wersji dostaniesz bardziej otwartą górę.

W kwestii głośników skłaniał bym się raczej ku szybkim zestawom z dobrze kontrolowanym basem. Ja wybrałem Heco Celan 300 (nota bene opisywanymi w prasie jako wątłe w basowej podstawie, czego potwierdzić nie mogę), nie są to na pewno głośniki poważane przez audiofilów lubujacych się w prestiżowych markach, ale świetnie współpracują z Naimem.

Sprzedawcy Naima w UK mają również głośniki różnych marek, a wtym kraju podobnież można wypożyczyć sprzęt na "home demo" - nic prostrzego.

może jeszcze inne rozwiązanie - Linn clasic plus jakieś kolumienki - nawet lina - fajne, bardzo uniwersalne urządzenie - ma wejście cyfrowe na DAC - więc można podłączyć kompa czy jakieś dvd. Później w razie co można dokupić końcówkę - ale w obecnym modelu wzmak podobno nie boi się żadnych kolumn (zasilacz impulsowy). Do tego jest radio, bajery typu samoregulujący się wyświetlacz zależny od natężenia swiatła, porządny pilot itd. Z tym, ze to takie brzmienie pozbawione fajerwerków - zagara wszystko - ale nie będzie raczej epatować czymś szczególnym - jest po prostu miło, muzykalnie, poprawnie. No i żadnych kabli i innych pierdół.

Redaktor>>>

"Zaraz, pokój ma 20 m a nie 15, a rzecz dzieję się w UK, jak rozumiem, więc Siesty czy AkustyK raczej odpadają. Równowartość 10 kzł na cały system to tak trochę niewygodnie. Kupisz budżetowy komplet NAD lub Cambridge Audio,"

Czy, gdyby mieszkał w Polsce napisałbyś: NAD, Cambridge Audio, Linn, NAIM, KEF, Cyrus - raczej odpadają!???

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

ok czyli kefy moga byc to mnie cieszy bo mi sie podobaja i wogole :) a czy jest sens wydawac na cd 500 funtow na cd ktore zmienia sygnal cyfrowy na analogowy co ulatwia prace wzmacniaczowi a no i to zeby odtwarzal te plyty sacd czy jakos tak te audiofilskie jest faktycznie taka roznica??

Autor watku najwyrazniej nie jest zbytnio rozeznany w temacie sprzetu audio i ciezko bedzie cos doradzic ale pare fajnych propozycji juz padlo.

Linn = muzykalnosc i lagodnosc Jazz to jego specjalnosc.

Naim = dynamika ,szybkosc i pazur czuje Rocka jak swinia trufle.

Cyrus= bardzo fajne granie za grosze troche z Linna i Naima.

Arcam = przejrzystosc i cieplo w zaleznosci od modeli raz ostro a raz miekko (trzeba sluchac).

Ja posluchalbym nowego Linna Classika + Linn Katan kolumny i po sprawie bez zbednych kombinacji a dzwiek moze zaskoczyc (mam stara wersje a daje rade -nowa o wiele lepsza podobno).

I tak mozna bez konca wiec namawiam na odsluch ww i na tej podstawie wyrobic sobie wlasne zdanie.

robix

luknij do tego sklepu mają parę wyprzedaży może Cie coś zainteresuje obecnie też coś składam i wertuje net w poszukiwaniu czegoś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

luknij do tego sklepu mają parę wyprzedaży może Cie coś zainteresuje obecnie też coś składam i wertuje net w poszukiwaniu czegoś i też w UK :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

_WILU_, 11 Wrz 2008, 07:34

>luknij do tego sklepu mają parę wyprzedaży może Cie coś zainteresuje obecnie też coś składam i

>wertuje net w poszukiwaniu czegoś i też w UK :]

>

>

Ukryta Zawartość

Dzieki sprawdze jak tylko bede mial czas

pozdrawiam

ps.to jak z tym zrodlem jest sens kupowqac cd za 500 funciakow??

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.