Skocz do zawartości
IGNORED

JMLab 1007 zamienić na Harbethy?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem tu i ówdzie opisy, że E550 w zestawieniu z Harbeth HL5 Super gra.. super. Czy ktoś z Was miał do czynienia z takim zestawieniem? Pytam bo o ile E550 tani nie jest to sam monitor nie poraża ceną (9300 z przesyłką)... co takie zestawienie mogłoby zdziałać w 18m2 i czego ew. się spodziewać? ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/45569-jmlab-1007-zamieni%C4%87-na-harbethy/

Adam ja mam 20m2 i też przez parę lat "męczyłem" monitory /Tannoy M2,JMLab Electra 906 ,Usher X-719/ i nastepne tez miały być monitory HarpiaAcoustics NINA .Po trzech tygodniach za namową Pana Jurka postanowiłem wypróbować Marcusa ,chociaż wydawał mi sie zbyt potężny na te moje 20m2 ale okazał sie strzałem w "10".Potrzebny jest tylko wydajny piecyk ,który potrafi to utrzymać w ryzach,

a Ty taki przecież posiadasz.

Adam - SHL5 mają tylko 86db, a twój wzmak 30W. Może być trochę mało. U mnie mam ok. 16 mkw. i bas często dudni. Musiśz posłuchać tych paczek dokładnie w swoim pokoju. Ja przed zakupem słuchałem Harbethów w kilku pomieszczeniach i różnymi wzmakami i było ok. U mnie od początku trochę niosło, ale zwalałem to na wzmaka bo miał tylko 50W, a tamte conajmniej 100. Niestety właśnie niedawno postanowiłem ujarzmić ten bas i wyszła porażka. Nawet dzielonki za 20 kz. nic nnie pomagały. I po tym doświadczeniu wiem, że chcąc poprawić dzwięk łącznie z basem muszę zmienić dwa elementy a to nie bęzie tanie. Mam nawet swoje typy, kwota poraża, ale nie jest nieosiągalna.

pozdr.

xniwax, 10 Wrz 2008, 17:34

>Adam

>

>Zostaw sprzęt, a weź się za dostosownie pokoju.

to fakt ale z drugiej strony Adam już dawno niczego nie zmieniał wiec chyba najwyższy czas ;).

To jak juz to zamieniłbym E550 na dzielonke z końcówwką accu A30, A50...ale wczesmiej powalczył z dostosowaniem pokoju.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Accu 550 ma bardzo niską liczbę AK wg. niemieckiego Audio - zaledwie 58, 408-ka aż 74 i to właśnie ona wysteruje niemal wszystkie kolumny, do 550-tki trzeba dobierać kolumny uważniej, te które Adam sprzedaje, Jego piec wcale nie ciagnął dobrze......

adamgdansk, 10 Wrz 2008, 16:52

>z tymi podłogowymi to ja nie wiem... niby 30WATT klasa A, ale... poza tym nawet z JMLabami trochę

>mi czasem dudni...

Dudni, bo nie kontroluje ich dobrze...JMLaby maja liczbę AK 64 i jest dupa blada :(

=> tadeo

Nie, ale akurat liczba AK określająca dopasowanie kolumny do wzmaka wiele daje. Im wyższe AK wzmaka tym lepiej, im niższe AK kolumny tym łatwiejsza dla wzmaka - Klipschorn ma liczbę AK zaledwie 14 !!!

zyzio

Być może ale sugerowałem sie raczej tymi 30 W. Z drugiej strony nie bardzo mi sie chce wierzyć, że E550 nie może napedzić tych maluchów JMlaba.

Raczej skłaniam sie do tego, ze pomieszczenie jest nie odpowiednio przystosowane do "podstawkowców"

Pytanie do Adama - Czy B&W tez poddudniały?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Frank, 10 Wrz 2008, 16:47

>Adam,zrobisz durnotę

Prawda.

JmLaby to zacne monitory. Z byle czym nie zagrają. Harberty w żadnym aspekcie brzmienia im nie doruwnują, no chyba że ktoś lubi podbarwienia:) Słuchałem obydwu konstrukcji. Electra ma potencjał i wykorzystaj to Adam. Warto się z nimi dłużej pomęczyć.

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.