Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer, ale jaki ? 22m2, 1500-1700zł

Zergonyac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję kupic suba, ale już chciałbym się trochę zorientowac w temacie. Subwoofer głównie będzie służyc do muzyki (jakieś 65%) i do filmów (35%). Mój pokój ma 22 metry kwadratowe. Obecnie posiadam kolumny DALI 6006 BLUE, amplituner ONKYO tx-sv 454 i audiotraka prodigy hd2.

Chciałbym się dowiedziec jaki sub by "pasował" do tego co mam ? Jaki głośnik (tzn. jaka średnica), no i jaka moc ? Bo rozumiem, że dla przykładu jamo sub 650 by był za duży, jak na mój pokój ? Jeśli chodzi o fundusze, to będę miał około 1500-1700zł. Czysta teoria. O odsłuchach proszę nie pisac, bo na to przyjdzie czas . Póki co chciałbym się tylko zorientowac co i jak .

Z góry dziękuję za odp, pozdrawiam.

do muzyki ciężko kupić dobrego i taniego suba...

ale może Velodyne CHT-10R ? wg opinii nawet "audiofilów" gra rewelacyjnie i ma dużą moc, patrząc na jego cenę to wydaje się okazyjna...

ewentualnie jak coś tańszego:

Velodyne CHT-8R

Infinity Beta SW10

ja od siebie dodam suby firmy REL i polecę również jak wyżej VELODYNE również jak już pisałem komuś parę dni temu najtańsza opcja jak dla mnie do muzyki to TANNOY mSUB10 ze względu na obudowę zamkniętą i na takich obudowach radzę się skupić przy subach do muzyki.

Po prostu jako pianista stwierdzam, że do muzyki się nie sprawdzi. Tak jak kolumny Infinity w ogóle. I błagam nie zaczynajmy o tym dyskusji...

Jak widać Ty uważasz inaczej. A to już daje założycielowi tego wątku do myślenia, że nie jest on pewniakiem, który się kupuje w ciemno, nawet jeśli miałby mu się spodobać.

Z Velodyne jest inaczej. Jak widać każdy go zachwala - a to też daje do myślenia.

ale podaj jakieś argumenty, słuchałeś w ogóle tego suba ? czy może kumpel ma w bmw tube infinity ? :D

kolumny infinity też się nie nadają, no co za koleś... które infinity ? Beta, Kappa, Reinassance ?

No ten Velodyne niby jest dobry :). Zastanawiam się jeszcze, czy może nie zlecic by komuś zrobienie suba ? Dla przykładu "http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12386".

Tylko musiałbym miec gwarancję, że będzie to profesjonalnie wykonane i nic sie nie zepsuje po 3 miesiącach,a z tym może byc ciężko. Co o tym sądzicie ?

Takiej gwarancji niestety nie masz i mieć nie będziesz możesz "TYLKO" liczyć na dobry efekt jak będzie w rzeczywistości ? jaką masz gwarancje że będzie to poprawnie brzmieniowo i dobrze złożony sub? bez osłuchania i doświadczenia z XX subami bym nie ryzykował, bo nie wiedział bym gdzie tak naprawdę się plasuje w całej osłuchanej stawce, a dziś speców od DIY mamy wielu i jeden jest lepszy od drugiego - przynajmniej tak twierdzą ;) nie znaczy to że ich nie ma. Poza tym zaliczkę na DIY trzeba dać ( tak mi się wydaję ) przynajmniej za podzespoły a co będzie jak wyjdzie z tego kupa ? w sklepie zawsze ( no prawie ) możesz liczyć na zwrot i ewentualną wymianę w DIY raczej nie.

Mylę się ?

Nie twierdzę że DIY jest be! tylko nie ma sensu w ślepo się w to pakować, jeśli jednak masz możliwość posłuchania jakiegoś samoroba w okolicy to radzę to zrobić jakieś zdanie w tym temacie Ci się wyklaruję, a byc może poczujesz miętę :)

WILU_, 17 Wrz 2008, 09:51

>Nie twierdzę że DIY jest be! tylko nie ma sensu w ślepo się w to pakować.

Nie bardzo rozumiem jakie jest ryzyko przy projekcie suba DIY. Dobry głośnik , sprawdzony wzmak , solidna i dobrze dobrana skrzynka. I 100% przebija to co jest w sklepach nawet na wyższej półce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10226-100005036 1222030402_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T, 21 Wrz 2008, 22:53

Tak, ale ja np. bałbym się, żeby mi np. skrzynka nie rozsypała (albo nie rozeschła).

* * *

Normalnie sklep daje gwarancję, a skala produkcji producenta, niekiedy sensowną cenę (KODA, JAMO).

No i nie każdy ma czas i chęć bawić się w DIY. I nie każdy audiofil marzy o audiofilskim (cena !!!) subie do KD, (które, oględnie mówiąc, nie jest /bo nie miało być z założenia/ najwyższych lotów ;)

Ciekaw jestem ile kosztuje teraz taki sub np. ProAca, np. do Tablette 2000 ?

Ale jak kupisz w sklepie to sie nie boisz? A to własnie sklepowe są oszczędniej zrobione.

Każdy poważniejszy stolarz daje gwarancje na skrzynki , a ja jeszcze nie widziałem i nie słyszałem żeby komus skrzynka się rozkleiła.

Mniejszym nakładem, lepszy sub. To tyle ode mnie , bo będzie że kręce tu lody.

Pzdr.

marko3T, 22 Wrz 2008, 08:18

Weź tu rozpoznaj solidnego wykonawcę obudów ;)

/Mnie się skrzynka T2k rozkleiła od grania z normalnymi (nie lubię za głośno) poziomami głośności.

W pokoju równomiernie ogrzanym, temp. pokojowa, bez przegrzewania (termostaty)./

(ProAc jakby ktoś miał wątpliwości.)

A bujać się z wysyłaniem (co z kultura transportu ?-ryzyko uszkodzenia kolumny) np. rozklejonych obudów na 2. koniec Polski do 1-osobowego "zakładu" (który dziś jest, jutro - nie wiadomo) to nie dla mnie interes.

Pozdro.

PS. I też głos rozsądku, mimo, że inny ;)

marko3T, 21 Wrz 2008, 22:53

>Nie bardzo rozumiem jakie jest ryzyko przy projekcie suba DIY. Dobry głośnik , sprawdzony wzmak ,

>solidna i dobrze dobrana skrzynka. I 100% przebija to co jest w sklepach nawet na wyższej półce.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak dokładnie zgadzam się z tobą - mi chodziło bardizej o zaufanie osoby która będzie to wykonywała powtarzam, że ja bez wcześniejszego odsłuchania czy poznania bardziej osoby która będzie to dla mnie robić nie wiem czy poszedł bym w DIY wszystko też zależy od tego czy nasza kaska jest luźna na wydanie czy ciężej odłożona. Tak jak pisałem WARTO posłuchać DIY !

Jak się boisz, że się skrzynia rozklei, dopierdziel kilo wkrętów. Walisz klej, skręcasz gips-karton 55mm i nie ma prawa się rozejść. Kupujesz gotowy materiał wraz z docięciem - mdf, wiór- co się ma rozeschnąć? Projekt - znajdziesz gotowy. Stosunek cena/jakość nieosiągalny w sklepie, zwłaszcza w budżetowych projektach.

Eeee tam wkręty , nawet na samym kleju nic się nie ma prawa rozkleić. A jak już to takie kołki i lamelki.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

post-10226-100004738 1222459777_thumb.jpg

post-10226-100004739 1222459777_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko DIY !!!.

Szczególnie jeśli chodzi o suba. Budowa kolumn jest bardziej kłopotliwa, ale sub to tylko głośnik, buda i wzmacniacz. Nie ma nic prostszego.

Polecam ci ten głosnik :

-

Ukryta Zawartość

Mam podobny kappa perfect10, wiec model niższy, lecz jakościowo zabija wszystkie sklepowe suby za kilkukrotnie większą cenę.

Do tego wzmacniacz od p. Irka z forum diyaudio.pl za cenę 500zł.

Skrzynke zamów u np. marko3T.

wszystko..

I nie słuchaj opinii takich osób, jak wyżej ktoś napisał o infinity, sam pewnie poza polarisami, aiwą i gówniatym subem magnata za 500zł nic nie słyszał, a wygłasza takie autorytatywne opinie o sprzęcie. Sam mam okazję porównywać tego infinity do Scan Speak'ów 23w4557 i prezentuje podobny poziom, do muzyki idealny.

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno.

Argumenty typu,że skrzynka się rozpadnie, że nie na gwarancji są po prostu śmieszne.

Robiąc suba DIY, skrzynka będzie nieporównywalnie lepiej wykonana i solidniejsza niż od sklepowego suba za 1500zł.

Ta skrzynke zamówie tam , głośnik tu, a kto to złoży ^^? bo ja na pewno nie..

By the way słuchalem dziś DALI IKON SUB-a w Galerii bałtyckiej i generalnie fajne pudełko.

Yyy sorry, że jedno pod drugim. Tak wszyscy chwalą tego velodyne... i sie zastanawiam, który sub będzie miał lepszego kopa. Słyszał ktoś oby dwa (Dali ikon i velodyne cht 10)? Velodyne nie bede miał możliwosci odsłuchania, bo wszedzie b. daleko.. chyba, że go w ciemno wezme ; (. Wszędzie w necie piszą w ogóle, że Dali ikon to bass reflex, a Pan w sklepie w Galerii mi powiedział, że to nie bas reflex. Jak jest ?

Zergonyac, 29 Wrz 2008, 21:46

>Ta skrzynke zamówie tam , głośnik tu, a kto to złoży ^^? bo ja na pewno nie..

Złożenie ogranicza się do wepchnięcia do środka wytłumienia, podłączenia kabelka od wzmacniacza do głośnika (beż żadnego lutowania) i wkręcenia kilkudziesięciu wkrętów. Nie mów, że nie potrafisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.