Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzone wyj. caoxial w CD Denon

daru0105

Rekomendowane odpowiedzi

Podpinam Lampucerę pod mojego DCD 910 z jockoclocko na pokładzie pod wyj. caoxial i się okazuje że dźwięku niet:(

Na tym samym kablu z mojego DVD Sony NS 900V z SACD,chodzi całkiem nieźle,ale to zawsze napęd DVD i chciałem się przekonać jak zagra z wspomnianym Denonem.

Objawy usterki są następujące:

-odtwarzacz gra sobie normalnie dopóki nie wepnę przewodu caoxial w gniazdo wyj.(zaznaczam, że przewód jest sprawny),podczas włożenia wspomnianego przewodu na wyświetlaczu zatrzymuje się czas odtwarzania dźwięku i muzyka zanika nagle,całkowicie jakbym nacisnął przycisk PAUZA.Płyta kreci normalnie.Gdy wyjmę kabel wszystko wraca do normy.Co za cholera?

Czy może Lampucera tak obciążać wyj. cyfrowe żeby wszystko tak stanęło?Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Myślę ze Lampucera lepiej zagra z DCD 910 z jocko clocko i trochę mi szkoda takiego zestawu.Może ktoś ma pomysła i poradzi jak pozbyć się problemu?

Dorzucam schemat,ale chyba on jest od innej wersjii dcd910,ponieważ w torze tego caoxiala pracuje kond C190 33uF (wsadziłem Oscona) a na schemacie tego nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

https://www.audiostereo.pl/topic/45662-uszkodzone-wyj-caoxial-w-cd-denon/

Może masz jakieś zwarcie na ścieżkach które zamyka się po podłączeniu lampucery, albo jest to jakieś obciązenie mechanicznepowodujące zwarcie, coś ze ścieżkami na PCB w związku z wymianą elektrolita? Wyjście coax nie powinno mieć w zaden sposób przejścia do masy (obudowy) ani na styku zewnętrznym ani wewnętrznym tego gniazda.

Również na pierwszy rzut oka obstawiam uszkoczenie mechaniczne vel zimny lut. Czy to gniazdo koaksjla jest zamontowane na głównej płytce z elektroniką czy też na oddzielnej? Czy coś się dzieje gdy wpinasz pusty kabel (tzn. z drugi koniec wolny, nie podłczony do DACa)?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Teraz jestem w pracy to nie sprawdzę waszych uwag,ale jutro postaram się bliżej zapoznać z problemem.Myślę też o zrysowaniu dokładnego schematu tego wyj. cyfrowego może coś więcej będzie wiadomo.Dziwi mnie jednak zatrzymanie całego odczytu płyty.Gdyby był to zimny lut lub uszkodzenie mechaniczne to raczej tak by się to nie działo.Brak by było sygnału na wyj.,ale reszta powinna chodzić.Gniazdo jest na głównej płycie i w torze na pewno są te dwie sprzężone cewki w kubku jak filtr coś jak trafko (jak na schemacie)wiec nie powinno aż tak zwierać sygnału z bramki NAND IC 202 a jeszcze bardziej z tego większego noga 27.

Dzięki za uwagi. Jutro pogrzebię i pomierzę napięcia na bramce (jak taka będzie bo jak pisałem schemat do końca sie nie zgadza)przed i po włożeniu kabla to coś więcej wam przekaże.Szkoda że nie mam oscyloskopu to impulsy by się pomierzyło.

No i po kłopocie.Usterka sama ustąpiła.Wyjąłem płytę żeby obejrzeć dokładnie elementy odpowiedzialne za wyj.caoxial,popatrzyłem pod lupą czy nie ma zimnych lutów i innych mechanicznych uszkodzeń.Nic nie stwierdziłem postanowiłem wszystko złożyć.Włączam cedeka i działa.

Mogę wam tylko powiedzieć że po pierwszych minutach odsłuchu postanowiłem jako transport do lampucery używać DCD 910 z jocko-clocko niż transport DVD Sony NS 900VQS z SACD.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.