Skocz do zawartości
IGNORED

Test wzmacniacza Gamut Si-100

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryte

Jestem ciekawy, bo po porównaniu paru wzmacniaczy wybrałem Jazza. Słuchałem (co prawda na Audio Show) monobloków Gamut D200 i czegoś mi w tym dźwięku brakowało - był idealnie czysty, aż sterylny; odrobinę przypominał Krella 400 xi. Dlatego zapytałem czy nowa konstrukcja Gamuta różni się od poprzednich, teoretycznie lepszych.

Ukryte

Moja decyzja zakupu wzmacniacza SA Jazz - podejrzewam, że nie różnię się od pozostałych użytkowników urządzeń SoundArtu, czy innych krajowych manufaktur - była efektem porównań i głębokich przemyśleń. Podobnie jak wybór drugiego (dzielonego) wzmacniacza Zagra Kulesza. Gamut Si-100 nie pokonał Jazza w kategorii bezwględnej. Na pewno nie odstawał barwą i płynnością brzmienia. Miał może minimalnie gorszą rozdzielczość. Pola ustąpił jedynie w sytuacjach powiedzmy ekstremalnych, oferując mniejszy zapas mocy, o czym wspomniałem w recenzji. Jazz ma to do siebie, że nigdy nie gra w sposób wysilony. W codziennym i recenzenckim użytkowaniu posiada odczuwalne rezerwy mocy, której nie zawaha się użyć :) A przy tym nie młóci jak cepem, pozostając cały czas wyrafinowany w detalach i niuansach.

Ale wracając do Si-100. Ten zrobił na mnie lepsze wrażenie niż dedykowany mu CD-3 słuchany u Alka. Zastrzegam, że nie miałem możliwości krytycznego odsłuchu odtwarzacza Gamuta w swoim systemie.

• Redaktorzy
Ukryte

Cóż, Jazz ma pięć garów, ześ ten ma jeden rondelek. Ale ileż osób zrezygnowało z zakupu produktów SoundArtu właśnie ze względu na ich niechrześcijańskie rozmiary i 60 kilo masy...

Ukryte

to wygląda na wzmacniacz za 1500 a nie 15000 zł, jeśli tak ma wyglądać konkurencyjny produkt europejski klasy hi-end to możemy szykować się już na największy kryzys ekonomiczny stulecia i bezrobocie 40% za kilka lat

Ukryte

americano i cir-jesteście z tej planety?U was może nie ma podatku vat i dochodowego,a ludzie za darmo robią.

p.s słuchałem kilka razy tego Gamucika i nawet jak niby kosztował 28tyś to i tak uważałem że jest wybitny.

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

• Redaktorzy
Ukryte

Papamek pisał recenzję bez zaglądania do środka, dopiero później ja Gamuta rozebrałem. Tak wiec mamy tu do czynienia z opisem brzmienia bez sugerowania się budową wewnętrzną. Czy to nie tak właśnie powinno być?

Ukryte

Jeśli cena 15000zł jest ceną ponad budżetową, to ciekawe ile jaki jest współczynnik cen sprzętu budżetowego. Redaktor chyba trochę przesadził w tym elemencie. Dla wielu, wielu miłośników muzyki sprzęt za 5000/6000zł jest już dość kosztownym i granicznym posunięciem. Nie mówiąc o cenach ponad 10k zł. Swoją drogą brakuję to ewidentnie recenzji i artykułów bardziej "ludzkich" i osiągalnych "machin" w cenach z półki 2000/3000zł za element lub 4000/5000zł za system.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ukryte

Jak się ocenia klocki po 10 kpln to potem nie ma powrotu w rejony budżetowe. Zbyt dużo wad i słabych punktów wychodzi w takim sprzęcie. Nie chce się słuchać. Nie ma sensu tracić czasu na kiepskie Hi-Fi.

Ukryte

Patrząc na konstrukcję Gamuta nasuwa mi się wniosek, że to mniej więcej ten sam poziom (od strony technicznej) co 400-ka krella. Nawet Krell ma tu przewagę z uwagi na dwa razy większe trafo. Biorąc to pod uwagę trudno uznać cenę Gamuta za okazję, nawet po obniżce. Trzeba uczciwie powiedzieć, że cena w okolicach 10 000 byłaby bardziej na miejscu.

• Redaktorzy
Ukryte

Nabór - chętnie. Popatrzę tylko, co kto napisał w dziale Opinie.

"Patrząc na konstrukcję Gamuta nasuwa mi się wniosek, że to mniej więcej ten sam poziom (od strony technicznej) co 400-ka krella. Nawet Krell ma tu przewagę z uwagi na dwa razy większe trafo. Biorąc to pod uwagę trudno uznać cenę Gamuta za okazję, nawet po obniżce. Trzeba uczciwie powiedzieć, że cena w okolicach 10 000 byłaby bardziej na miejscu."

Zapominasz o jednym - jak gra. A gra inaczej, od siebie dodam tylko, ze brzmeinie Krella 400 podobało mi się średnio.

Ukryte

Krzycho, 19 Wrz 2008, 19:16

>Papamek

>Może napiszesz coś o swoim drugim wzmacniaczu? Jest mniej znany niż Jazz.

Napisałem na priv, nie chciałem mieszać w wątku dotyczącym innego wzmacniacza.

Pozdrawiam

Papamek

Ukryte

>Zapominasz o jednym - jak gra. A gra inaczej, od siebie dodam tylko, ze brzmeinie Krella 400

>podobało mi się średnio.

A ja się w takim razie pytam, dlaczego w Magazynie Hi-fi nr dołączonym do Hi-fi i muzyka nr 6/2006 niejaki Alek Rachwald nie zająknął się ani słowem, że Krell 400 podobał mu się średnio. Wtedy mu się podobał. "Nie doznacie zawodu", "solidnie dopracowana firmowa koncepcja" i tym podobne farmazony. Było też, że dźwięk angażujący a bas szybki.

I jak to się ma do niedawnych dyskusji nt uczciwości recenzentów. Czy na temat tego Gamuta też się dowiemy za 2-3 lata, że tak naprawdę to bez rewelki i za drogi? Bo Filip Kulpa z AV już to napisał wprost, bez krętactw jak w rzeczonej recenzji 400-etki.

BTW - cena jest pochodną kosztów elementów, siły roboczej, dystrybucyji/marketingu, skali produkcji i marż dystrybutora. To, że na cenę ma wpływ to jak urządzenie gra to nowość. Niezależnie jak Gamut gra, nie powinien być droższy od Krella 400 czy ECI 5 lub Nad M. Powinnien kosztować mniej więcej tyle samo, a ciut lepsza jakość dźwięku (co do czego mam wątpliwości) to jego przewaga konkurencyjna.

Ukryte

Po co tyle przynudzać o brzmieniu? Jakby to kogoś interesowało. Napisałby jeden z drugim co ile kosztuje i gdzie to można taniej dostać, albo jak se samemu złożyć. Ludzie konkretnie pytają: co, za ile, i czy się opyla? A Redakcja w kółko to samo: brzmienie i brzmienie.

• Redaktorzy
Ukryte

W porównaniu z GamuTem podobał mi się średnio, bo dźwięk dobry (o czym świadczą też niektóre wpisy forumowiczów na Audiostereo), ale GamuT jak jak na mój gust brzmi lepiej. Jest chyba możliwe, że są dwa dobre urządzenia w podobnej cenie, a jedno z nich podoba mi się bardziej? Widzę, że zaraz pojawi się pewnie taki jeden forumowicz, który powie, że wszystkie wzmacniacze muszą grać tak samo, bo takie są prawa fizyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi