Skocz do zawartości
IGNORED

Co w zamian Eltaxów?

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kolumny Eltax Symphony 8.3 które sobie grają z Rotelem RA 930 AX, wg mnie zestaw brzmi bardzo dobrze, ale być może czas na zmiany. Jakie kolumienki byście polecili w przedziale 2 - 3k pln abym usłyszał nową jakość i cieszył się dobrym dźwiękiem? Informuję, że w większości słucham muzy rockowej, a pomieszczenie ma 20 m kwadratowych i brzmienie z rozjaśnioną góra typu Mission M 34 czy jakieś tam Jamo mnie nie interesuje:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

https://www.audiostereo.pl/topic/45680-co-w-zamian-eltax%C3%B3w/

Gdyby nie ten rock, to poleciłbym Ci Totem Sttaf, podłogowe są za 2600 w ogłoszeniach.

Słyszałem nowe Monitor Audio BR6, grały ze wzmacniaczem Cambridge Audio Azur 840A i CD Roksan(no trochę wyższa półka ta elektronika), ale z Rotelem powinny grać dobrze.Ja jestem przyzwyczajony do brzmienia Sonus Faber, więc na pewno nie ostrego i choć Monitor Audio nieco jaśniejsze, nie drażniły mnie.Słuchałem muzyki z przyjemnością.A i przywalić potrafią, i mają niezły bas.Stać Cię będzie na nowe.

Jeśli się nie boisz używanych to zwróć uwagę jeszcze na Vienna Acousttics Mozart, pieknie wykonane i pięknie grające albo coś z oferty ESA.Słuchałem kilka razy w kilku różnych konfiguracjach i zawsze mi się podobały a konkurencję ze swojego przedziału cenowego na ogół zjadały na śniadanie( takie np.Avance Omega, do dziś nie rozumiem czym się redaktorzy zachwycali:szare, bez życia, bez emocji).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A resztę+fundusze z Rotela na lepszy wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

octavarium też Ci dobrze radzi, popieram, tym bardziej, że słuchałem Dali 450.Są naprawdę dobre.

A Paradigmy wg. mnie mają dość specyficzne brzmienie, nawet gdyby były tylko do rocka, ale słuchasz przecież i innej muzyki a z czasem gust Ci się może zmienić.Ale oczywiście co się komu podoba.O ile to możliwe zawsze polecam odsłuch, aby nie było później rozczarowania.

A co sądzicie o Focal JMlab Chorus 714 V?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

No a gdybyś miał kogoś znajomego w UK i koniecznie chciał zostać przy Rotelu to tu jest w dobrej cenie dzielonka,pick up only niestety.To tylko w sumie niewiele ponad zakładany budżet a przeskok jakościowy byłby znaczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Domyślam się:-) A propos Rotela, co z dystrybuowanych wzmaków w Polsce gra podobnie do niego?

móglbys wziąść jeszcze pod uwagę oferte studio hertz - zwłaszcza "mimo" jest teraz promocja za prawie 3tys.pisało kilka osób o nich wiele dobrego - uniwersalne kolumny.ugoszczą Cię na odsłuchu - naprawde fajna sprawa.weż proszę je pod uwagę

Magnat Quantum 905 z niemieckiego ebaya z przesylka wyjda 740 euro wiec ok 2400 zl.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Focal JMlab Chorus 714 V słuchaliśmy z kolegą, który ma muzyczne upodobania właśnie bardziej w kierunku rocka i dobrego popu a brzmieniowo chciał dobrą wyrazistą górę i mocny bas.Było to podczas tej samej sesji, w której odsłuchiwaliśmy wspomniane wyżej Monitor Audio BR6.Słuchaliśmy też Paradigm Monitor 7v5-brzmiały jakoś nienaturalnie, dziwnie.KEF iQ5, przyjemne w odbiorze, ale góra schowana, basik słaby, trochę specyficzne, raczej do muzyki wokalnej.I właśnie Focal JMlab Chorus 714 V, które grały może nie najgorzej, ale trochę anemicznie.Dużego basu tam nie było, choć był dość żwawy.Wysokie jednak trochę metaliczne, ale nie zgodzę się z autorem recenzji w którymś z miesięczników o tematyce audio, że budują plastyczne i głębokie plany.Było tak średnio.A pomieszczenie ok 17m^.

Uśmiech pojawił się na naszych twarzach dopiero po podłączeniu MA BR6.

Widzę, że mieszkasz w Poznaniu, więc popatrz w pismach audio lub internecie gdzie są salony ze sprzętem, weź wzmacniacz pod pachę(dobrze byłoby najpierw zadzwonić i konkretnie się umówić na odsłuch, bo niektóre terminy mogą być już zajęte)i posłuchaj kilku par kolumn, które koledzy z forum i ja zaproponowaliśmy Ci.Żaden opis nie zastąpi odsłuchu.

Co do wzmacniaczy, które grają podobnie do Rotela, to sam nie wiem co mogę polecić.Mnie się podoba brzmienie tego sprzętu.A myślisz pewnie o czymś niezbyt drogim, nie podałeś o jaką sumę ew. by chodziło.Z niedrogich może jeszcze Cambridge Audio albo NAD(choć tu dużo zależy od modelu, nie wszystkie są dobre).

Miałem już wzmacniacze Cambridge Audio, ale żaden w repertuarze rockowym dobrze się nie sprawdzał - co innego w jazzie i klasyce - tutaj grały świetnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.