Skocz do zawartości
IGNORED

Avance Omega 503 Mk2 kontra 509 Mk2

Gość bolantus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Słuchałem ostatnio 503 i bardzo mi się spodobało ich brzmienie.

Czy 509 są znacząco lepsze ?

Można oczywiście podejżewać że 509 z racji większych głośników i większej obudowy będą mieć potężniejszy bas ale jeśli w 503 bas jest dla mnie wystarczający zwłaszcza że planuje go wzmocnić subem z szybkim basem np. Tannoy m sub10 to czy warto dokladać 500 zł do Avance 509 ?

Czy poza basem brzmienie 503 a 509 jest identyczne ?

Dzieki za odpowiedź !

https://www.audiostereo.pl/topic/4572-avance-omega-503-mk2-kontra-509-mk2/
Gość bolantus

(Konto usunięte)

ps. spodobały mi się także kolumny Monitor Audio Bronze B4 które miały wiekszy bas od Avance ale to właśnie omegi 503 najbardziej mi się spodobały dźwiękowo.

Słuchałem także Infinity Alpha 40 (niezłe ale o klase niższe niż Avance czy Monitor Audio Bronze B4) pozatym słuchałem także Dali 5005, Qadral QLX 185, B&W 602 (B&W bez rewelacji - wyostrzona góra i jakiś sztuczny bas chociaż niektórym mogą się podobać) ale mnie najbardziej odpowiada perfekcyjny dźwięk Avance 503.

Awięc czy warto dopłacać do większych 509 ?

Pozdrawiam

witam, zalezy jakiej wielkości masz pokój do 20 m2 powinny wystarczyć 503, od 25m2 to już pewnikiem 509. Mój pokój ma np. 15m2 i 503 są ciut za duże, ale całkiem fajnie się ich słucha (ja mam pierwszą wersję). Też słuchałem 509 i te miały o wiele potężniejszy bas, ale jeżeli masz mały pokój to on nie będzie miał gdzie się rozpędzić i zamiast niego usłyszysz buczenie.

Pozdr.

wiesz ja słuchałem pierwszych wersji 503 (które mam w domu) i 509, jakiś czas temu zresztą. Większych różnic poza większym basem i większą dynamiką nie wychwyciłem. Muszę ci powiedzieć że bardziej podobały mi się 509, ale co z tego, w sklepie słuchałem ich w 30 m2 i tam mogły rozwinąć skrzydła. U mnie nie zagrałyby nawet na 50 % możliwości. Moje zdanie jest takie, że w twoim pokoju lepiej powinny zagrać 503. Powiedz jeszcze jakiej muzyki słuchasz i do czego to bedzie podłączone.

aha jeżeli nie przeraża cię zakup z drugiej ręki to zainteresuje się kolumnami Proaca oraz Dynaudio (monitory). Omegi grają nieźle, ale mają też parę wad, i potrzebują mocnego wzmacniacza.

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Słucham wszyskiego obrócz jazzu i symfinii.

Głównie rock pop dance itp.

Wzmacniacz to amplituner Denona AVR 1602 5x70W 8 omów (5x 100W 6 omów).

Słuchałem różnych kolumn ale Avance najbardziej mi odpowiadają.

Pozdrawiam.

509tki urzekły mnie swoim brzmieniem. Dobrze je pamietam z odsluchow.

pokoj 4x4 - ja nie mialbym obaw przed wsatwiniem 509tek, ale pod warunkiem, ze mamy całą sciane ( min. 3 metry) do dyspozycji. No i kolejne pol pokoju wgłąb na postawinie fotela i przestrzen na odsluch no i niewielki odstep od sciany (chyba BR z przodu).

tomecz basreflex mają z tyłu i potrzebują sporo miejsca od tylnej ściany około 70 cm. Cóż jeżeli pokój byłby bardzo dobrze wyciszony, i nie ma tendencji do podbijania basu można by było spróbować, ale czy to nie byłoby robienie czegoś na siłę. W dodatku kolumny ma wspierać subwofer a to już by było za dużo jak na ten pokój. Najlepiej byłoby wypożyczyć do domu i spróbować, albo umówić się ze sprzedawcą, że jak 509 nie zagrają to można by je wymienić na 503. Moje zdanie jest takie że jeżeli to jest normalny pokój mieszkalny to 503 powinny być w sam raz.

Pozdr.

Nie ma jakiś sztywnych zasad

Jeśli chcesz bardziej słyszalny bas kup 509, jeśli nie to 503, a pozatym Omegi to najbardziej wybredne kolumny co do ustawień, już to wcześniej pisałem, ustawisz raz - basu będzie marnie mało, ustawisz inaczej basu będzie za dużo, i co najgorsze przeważnie z tymi Omegami tak właśnie jest, trudno je odpowiednio zestroić w pomieszczeniem, wiem bo mam (509 w 14m2-pokój bardzo dobrze wytłumiony, ciepły i miękki bas z Yamahą AX-596)

Pzdr

oj namęczyłem się z ustawieniem, oj namęczyłem......... konieczne było małe przemeblowanie pokoju, tj. meble i reszta pod kolumny inaczej była klapa, albo basu lawina albo zero, teraz jest bardzo dobrze.

Seba z tym ustawieniem to się zgadzam w 100 % miałem te same problemy, wredne są strasznie. Do dzisiaj nie doszedłem do optymalnego ustawienia, a stoją w nie moim pokoju więc przestawianie mebli nie wchodzi w grę. Jeżeli masz 509 w 14 m2 to musiałeś mieć naprawdę ciężki orzech do zgryzienia. Ja mam wrażenie, zwłaszcza na utworach gdzie basu naprawdę nie brakuje że 503 są trochę za duże. Ale wiem że akustyka pokoju ma tu kluczowe znaczenie.

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Dzięki wielki za zainteresowanie się moim tematem.

Z wszyskich wypowiedzi wnioskuje jednak że 503 będą najodpowiedniejsze zwłaszcza z subem i zwłaszcza że niemam możliwości ich odsunąć od ścian.

Jedynym możliwym miejscem jest ustawienie ich w rogu pokoju najwyżej 20 cm od ściany tylnej i max po połmetra od bocznych ścian.

Pozdrawiam

Jak maja byc ustawione tak jak piszesz to nie wydawaj 2kzl na omegi bo zagraja tak samo beznadziejnie jak jakies magnaty za 800.

Pozy tym wspomaganie ich subem w i tak na nie za malym pomieszczeniu zaprzecza zdrowemu rozsadkowi, ale kazdy robi to co lubi- umc umc umc umc umc umc umc umc umc umc

Ze wzgledy za mala glebokosc ich obudow bas wychodzacy z tulelu bass reflexu (bardzo krotkiego zreszta) jest szybki i stlumoiny, dlatego musza miec naprawde duze odleglosci od scian towarzyszacych aby bas mogl sie naturalnie "rozlac" po podlodze. Bas w opisanym przez Ciebie ustawieniu bedzie stlumiony, absolutnie bez kontroli i dudniacy, kilka mocnych uderzen perkusji bedzie sie zlewalo w jedno ciagle dudnienie.....

Hi

Popieram, w salonie słuchałem 503 około 1 m od ściany, i przysunąłem je na odległość 30 cm zaczęły dudnić. Nie warto.

Poszukaj czegoś z ujściem BR z przodu np. AA Phobe i są tańsze.

Pozdrawiam

I tak omegi pod tym wzgledem nie sa najgorsze.... ja z VA Mozart uzyskalem bas dopiero po polozeniu 5m2 maty na sciane za nimi a konkretnie filtru do okapow pasymnych- nie znalazlem jeszcze niczego lepszego za male pieniadze:). (pokoj 25m2)

Gość KoscD1

(Konto usunięte)

Bolantus - a może sprawdziły by się w twoim pokoju monitory Avance Omega 506mk2. Bas reflex jest z przodu. Z basem chyba nie powinno być wtedy problem jak ustawisz je te 20 cm od tylnej ściany a charakter brzmienia powinien pozostać ten sam.

Co koledzy o tym sądzicie?

503 są lepsze, bas jest lepiej kontrolowany i ma lepszą dynamikę. Porównaj sobie przetwornik pod względem magnesów. W 509 jest tylko większa membrana magnesy zostały te same, więc nie ma siły by 509 miały lepszą dynamikę.... Porównywałem to w 503 i 509 nie wiem jak jest w mk2 ale chyba ten sam trik. Tylko kosztują więcej... :) A grają hmmmmm. Kup sobie za różnicę dobry kabel głośnikowy !!

Gość bolantus

(Konto usunięte)

KoscD1 - mam uczulenie na monitory.

A co do basrefleksu z tyłu to zawsze go można zatkać.

Po za tym doszłem do wniosku że już wyrosłem z dużych kolumn robiących duże łubu dubu.

Owiele przyjemniej się słucha mniejszych dwudrożnych kolumn z głośnikami nisko-średniotonowymi rzędy 13 cm.

Z tego tytułu zastanawiam się czy warto wydawać 2300 zł na Avance 503 jak za 1100 zł można kupić nowe Tonsile MAESTRO 130 które są konstrukcyjnie identyczne jak Avance a mają basreflex z przodu co dla mnie jest korzystniejsze.

MAESTRO mają też lepsze pasmo przenoszenia 32-25000 Hz a Avance tylko 50-20000 Hz a kosztują mniej niż połowę ceny za Avance !

bolantus:

w twojej wypowiedzi jest tyle sprzeczności, że szkoda gadać:

1. nie lubisz duzych kolumn z wielką podbudową basową ale masz uczulenie na monitory...

2. kto ci proponował Avance 503 za 2300???? kupisz je od gości na allegro za jakies 1600 pln. w sklepie też okolo 2kpln i mozesz jakas znizke wynegocjowac...

3. w tonsilach i avancach są różne przetworniki więc jak możesz powiedzieć, że "są konstrukcyjnie identyczne" - a co z budową zwrotnicy, inna obudowa - słowem - wszystko jest inne (i to nie określając gdzie jest lepiej)

4. Maestro: 32hz-25khz - hahahahaha - lepiej sobie kup CAT-y widziałem za 200 czy 300 pln w jakimś supermarkecie i dumnie napis pod nimi : 25hz-35kzh - no i stosunek rozpiętość częstotliwości/cena będzie naprawdę super.

Gość bolantus

(Konto usunięte)

No dobra z tymi Tonsilami to żartowałem.

Podobieństwo Tonsil MAESTRO 130 do Avance 503 ogranicza sie jedynie do dwudrożności obydwu zestawów liczby i wielkości głośników.

Co do ceny to podałem cenę oficjalną tych zestawów co w rzeczywistości faktycznie trochę taniej można kupić te Avance.

Ale Tonsil MAESTRO 130 według cennika Tonsilu kosztują 1600 zł a ja widziałem promocje po 1100 zł/para.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.