Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam małego przetwornika do suba

n_omyzs

Rekomendowane odpowiedzi

Konkretnie:

- pokoj: 8m2

- naped suba: prawdopodobnie wzmacniacz janka z odpowiednim trafem w zaleznosci od glosnika

- przeznaczenie:

kino - musi schodzic w miare nisko jak to w kinie

muzyka - takze, ale szybkosc glosnika nie jest tu priorytetem

Myslalem nad SLS8 i SLS10 jako ze powinny to byc przetworniki typowe do kina.. w symulacji bassboxem tak rozowo nie jest - czestotliwosci okolo 30Hz pojawiaja sie ze spadkiem okolo 6db (ciezko mi stwierdzic jak to sie ma do realnego odtwarzania dzwieku poniewaz nigdy nie robilem tak nisko schodzacego suba) a w closed (ktore wszyscy nie wiadomo czemu polecaja) to juz w ogole kasza f6 w obydwu przypadkach wynosi okolo 40Hz.

SLSy moge miec za okolo 150zł, moze ktos poleci inny przetwornik do suba tak do 200zł lub powie cos madrego o tych SLSach jak ta symulacja ma sie do rzeczywistosci bo nie chce zbudowac suba do kina ktory bedzie gral midbasem 50Hz razem z monitorami ;). Aha, dobrze jesli skrzynia bylaby rozsadnych rozmiarow.. hm 50L i raczej nie wiecej.

Do pokoju 8m2 i w cenie do 200PLN SLS8 jest dobrym wyborem.

Osobiście też polecam obudowe zamkniętą (bardzo dobra barwa i konturowość basu, dobra odp impulsowa, mniejsze problemy z ustawieniem)

Musisz pamietać że spadek -6dB będzie ulokowany trochę niżej niż to wynika z symulacji - z powodu stosowania filtra dolnoprzepustowego.

DST ma racje, zamknięta i docisnąć go mocowo, będzie bardzo dobrze, mała skrzynka względnie, tylko trzeba też pamietać że od 20cm głośnika nie można wymagać sejsmicznego zejścia.

Ciezko mi sie wypowiadac na temat akustyki pokoju czy bedzie slyszalne 30Hz czy 50Hz... 50Hz to slysze na pewno z monitora bo generatorkiem sprawdzalem ile dociagaja w dol.

Po co 30Hz? 30Hz dlatego ze jak pisalem ma to byc przetwornik typowo do kina ew muzyki z bardzo niskim basem (hh itd) wiec trudno zebym robil suba ktory nie pociagnie nizej niz monitory. Musi umiec zagrac i wytworzyc cisnienie nie tracac na jakosci.

"Nie usłyszysz 50Hz." - mógłbys sprecyzowac? Nie znam sie wybitnie na akustyce pomieszczen wiec moze przybliz jakiego suba zrobic aby uzyskac kinowy bas w malym pokoju.

Jesli chodzi o closed to f6 na poziomie 40Hz maja moje monitorki (mo moze troche wyzej) i bynajmniej nie bede robil suba ktory nie zagra nizej od nich ;) - szczegolnie ze jak stwierdzil przedmowca bedzie jeszcze slabiej niz w symulaji.. czyli co f6 na 50Hz :D? Mielem przez jakis czas stx22 w closed (tylko dla testu) i przy f6 na poziomie 50Hz to nie zaslugiwalo na miano suba. To ma byc subwoofer a nie pukadełko z creativa hehe.

marcinw899, 19 Wrz 2008, 15:54

>MDS08

MDS takze bralem pod uwage w cenie 150zł to niezly glosniczek, mala obudowa 25L, dynamika ale podobno ciezko z zastosowaniem do kina :(.. nie wiem jak sie to ma do odsluchu bo nikt nie sprecyzowal w tej opinii czego brakuje ale pewnie zejscia.. moze ty cos o nim napisz? Sluchales go?

hmm, no cóż MDS08 to nie "masakrator zabójca" ale do ok 30 Hz schodzi (tak, 30 Hz słychać w 9m2).

-->podobno ciężko z zastosowaniem do kina

nie wiem co masz na myśli, ale faktycznie sa głośniki które potrafią zrobić większe ciśnienie niż on.

>nie wiem co masz na myśli, ale faktycznie sa głośniki które potrafią zrobić większe ciśnienie niż

>on.

mds08 tez biore pod uwage (masz na mysli 21L@30HZz?), a moze masz jeszcze jakies ciekawe propozycje glosnikow ktore moglyby sie sprawdzic w tym pokoju?

No wlasnie tez zamierzam umowic sie ze znajomym ktory ma 20/80/2 pod symkiem zeby posluchac jak to by sie spisywalo ale z tego co pisal nt tej konstrukcji to w kinie jakos wybitnie nie powala... hm na razie to chyba wyglada na to ze najlepszy bylby SLS8 w br 40L strojone na 30Hz..

nie chcę Cie wprowadzac w błąd i pisac jakies pierdu piuerdu bo już jestem napruty jak meserszmit ale chyba 40 litrwo to chyba za duzo jak na 20 cm głosnik. ja bym tego slsa dal max do 30 litrow, czasem lepiej dac mniej niz wiecej.

Pozdro./

Tonsil 20/80/2 podrozal do 160zł panowie z tonsila chyba niezle popili jak wyskakuja z taka cena.. to juz taniej wychodzi 30/120 albo sls10 haha.. szkoda gadac. SLS8 w 40L poleca tez akustyk tylko ze w akustyku podaja nizsze stronenie 24Hz przy tej objetosci.. to juz by mozna kombinowac. Teoretycznie jest tez zawsze mozliwosc zmniejszenia skrzyni.

Zastanawia mnie jedno - dlaczego polecacie CLOSED?? sls8 40l i sls10 50l to f6 na poziomie 40Hz. Przeciez to sie nie ma prawa sprawdzic a kinie. Podajcie jakies sensowne argumenty.

BTW czy da sie zasymlulowac podbicia w pokoju? Wiem ze do 40Hz nic mi nie podbija bo sprawdzalem doswiadczalnie na monitorach. Moza CARA da sie to zasymulowac??

Ogólnie jak chcesz 8cali to 20/80/2 w BR albo MDS08 w BR lub ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tez w BR, czasami można go kupić na allegro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

coolombo, 20 Wrz 2008, 16:55

>Jak na mój gust 8cali w closed będzie kupa, suba nie będzie słychać. Oponował bym przy 10calach.

OK Tylko dlaczego wszyscy mi te closed polecaja :)?? Ogolnie qts na poziomie 0,5 to nie znowu taki super wynik do obudowy zamknietej i to wychodzi w symulacji chyba ze parametry sa wyssane z palca.

Gdn20/80/2 nie biore - sory 160zł za taki glosniczek nie dam szczegolnie ze irek sam stwierdzil ze lepiej od niego gra stx 22akx nowy ktorego mozna dostac za polowe tej kwoty co teraz wolaja za tonsila.

Jest teoretycznie tonsil 30/120/1 ale tu chyba wielka skrzynia by wyszla poza tym hm.. 12 cali do 8m2 to chyba za duzo :P.

Miałem Suba na GDN 20/80/2 w obudowie BR 36 litrów strojonej na 36 Hz grało to u mnie kilka dobrych lat i sprzedałem miesiąc temu bratu mojej lubej. Głośnik był zwrócony w podłogę a rura do w twarz. Zdecydowanie był to bardzo udany sub (był bo chłopcy w Norwegii przełączyli z 220 na 110 i poszedł dym :|) Czytając Wasze wpisy przyszła mi do głowy taka refleksja, że gra nie tylko subwoofer ale też a może raczej przede wszystkim główne kolumny. Sub jest tylko uzupełnieniem. U mnie było tak: kolumny podpięte jako speakers A sub jako speakers B - łatwo było sprawdzić co jak gra - po wyłączeniu suba głośnikom brakowało sporo basu - logiczne? jednak kiedy grał sam sub nie powałał efektem tylko delikatnie mruczał. Możecie uwierzyć lub nie, sub którego miałem potrafił nieźle załomotać w mojej konfiguracji - w pokoiku właśnie około 8m kw wzmak Yamaha AX-550 RS źródło nie pamiętam i kolumny Magnat Projekt 4.1. Nie znam innych przetworników o których mowa wcześniej, wiem jedno GDN 20/80/2 w obudowie BR to na prawdę wyśmienity stosunek jakości do ceny.

Umieszczenie tego przetwornika w obudowie zamkniętej to podcięcie mu skrzydeł; sam jestem zwolennikiem obudów zamkniętych jednak parametry GDNa tworzą z niego niemal idealny głośnik do obudowy z BR (przynajmniej jak za taką cenę). Kiedy ja go kupowałem kosztował prawie 200 zł - i tak warto było. Przed zakupem wahałem się trochę czy Tesla Alphard czy Tonsil; ostatecznie po godzinach spędzonych na forach DIY wybór padł na produkt rodzimej produkcji co dodatkowo czyniło subwoofer wyjątkowo bliskim serca.

Chcesz do pokoju 8m2 wsadzić 50 litrowe pudło? Moze sobie nie zdajesz z faktycznych gabarytów , a może Ci to nie bedzie przeszkadzać.... Ja pokierował bym Cię w strone sls 10 w OZ 30l , tak tez poleca akustyk. Wielokrotnie ludzie pisali ,że SLS w BR przymula i cieżko go wysterować.

Pamietaj też o łagodnym spadku w OZ.

To pisałem ja miłośnik nisko strojonych BR.

>Chcesz do pokoju 8m2 wsadzić 50 litrowe pudło? Moze sobie nie zdajesz z faktycznych gabarytów

Zdaje sobie sprawe :), odpowiednio wkomponowana "pralka" moglaby sluzyc jako szafka itd

>Miałem Suba na GDN 20/80/2 w obudowie BR 36 litrów strojonej na 36 Hz grało to u mnie kilka

>dobrych lat i sprzedałem miesiąc temu bratu mojej lubej.

Sluchalem pare dni temu gdna w takiej aplikacji i niestety za nisko nie schodzi i jest kaszka... nie nadaje sie.

>wiem jedno GDN 20/80/2 w obudowie BR to na prawdę wyśmienity stosunek jakości do ceny.

Kiedys ale nie w dobie gdy kosztuje 160zł ;)... i gra na poziomie STX 22-140SCX ktory kosztuje 75zł.

Na razie zakupilem XAW210 ale mam w planach przesluchac tez mds08 i ew zakupic do testow SLS10... no ale teraz czekam na XAW :)

• 3 tygodnie później...

Jak do kina to polecałbym tandem GDN 20/60/3 (tonsil, wersja 4 omowa). Obudowa B-R 35 litrów strojona na 28Hz (tunel o średnicy 10.5cm). W kinie sprawdzało się świetnie "wyciągnięcie" 25Hz nie było żadnym problemem - meble, drzwi, okna wszystko tańczyło. Problem pojawiał się w muzyce - sub był za wolny (czego się należało spodziewać). O ile słuchanie Enya (nie wiem jak odmienić) przyprawiało o dreszcze o tyle szybsze kawałki niestety nie brzmiały już tak dobrze. Nie było stopki perkusji. Później zbudowałem subika na tym samym GDN ale już pojedynczym i w wersji Band - Pass z jednym otworem i w takiej konfiguracji pracuje już prawie 4 lata. Schodzi nisko (28Hz można spokojnie z niego "wyciągnąć" oczywiście bez efektów trzęsienia ziemi, ale dostatecznie głośno), słuchanie Timbalanda, etc. poprostu przyjemność (zapuście 2man show). Szybki jest wystarczająco - koncertów Dżemu słucha się nieźle, stopa uderza w klatę :-). Minusem jest mała efektywność ale 120W mocy szczytowej wystarczy żeby zrobić porządny hałas. Porównywałem go z subem na 20/80/2 w br 35 litrów. 80 nie mruczy tak przyjemnie ale ma nieco większa efektywność w zakresie wyższego basu przez co wydaje się, że gra głośniej. W zakresie niższych dżwięków 80 nie daje już rady a 60 ciągnie jeszcze spokojnie pół oktawy. Po wymianie monitorów chcę sprzedać mój wynalazek i zbudować coś na Peerless XXLS 10 lub 12 (oczywiście zamknięta).

Pozdrawiam

A ja polecam Powerbassa ES10DS Na fotce w obudowie testowej - uwaga 10L netto! Gra to w pokoju 25m2 i po pierwszych testach zatkało mnie. Bas szybki jak Kubica w BMW, a zejście ma niesamowicie nisko. Bas jest doskonale zakreślony i ma ten estradowy impet- aż się chce słuchać na dużych poziomach głośności. Na zawsze zmieniłem zdanie co do wielkości głośnika i obudowy subwoofera. Ten głośnik zaprzecza wszelkim prawom fizyki!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.