Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner Cyfry Plus podłączony do DAC-a?

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Tuner Cyfry Plus Philips PVR ma wyjście cyfrowe SPDIF na którym według instrukcji jest podawany sygnał Dolby Digital 5.1. No właśnie: Czy tylko Dolby? Czy także PCM? Jeśli PCM to dałoby się to podłączyć do jakiegoś dobrego DAC-a, czy ktoś próbował takiego manewru i czy to coś polepszało?

mam podlaczone n-ke,pod lampowego DACa,niekiedy,jesli jest interesujacy program,lub film,czy festiwal,to wlaczam wlasnie w ten sposob.

jest duzo lepiej niz normalnie,aczkolwiek wszystko zalezy od jakosci sygnalu z satelity.

No właśnie często słucham Swiss Jazz :) Na ogół mają dość dobry sygnał. Czyli na tym wyjściu jest PCM i DAC to łyknie? Zastanawiam się nad kupnem CA 840C który ma "na pokładzie" wejścia do DAC-a, a wyjścia na XLR. Mógłbym wtedy słuchać z tunera Cyfry za pośrednictwem kompaktu na wzmaku Primare po XLR-ach. Ciekaw jestem, czy będzie zauważalnie lepiej.

-> MacP

"Tuner Cyfry Plus Philips PVR ma wyjście cyfrowe SPDIF na którym według instrukcji jest podawany sygnał Dolby Digital 5.1. No właśnie: Czy tylko Dolby? Czy także PCM?

(...)

Na ogół mają dość dobry sygnał. Czyli na tym wyjściu jest PCM i DAC to łyknie?"

Abstrahując już od samej jakości dźwięku ważne jest to, żeby stereofoniczny DAC dostał sygnał PCM. W innym przypadku (dd/dts) zamiast dźwięku będzie bardzo głośny i nieprzyjemny szum lub trzask.

Dlatego warto zerknąć w setupie tunera, czy można zdefiniować postać sygnału na wyjściu cyfrowym. Np. tuner n-ki ma taką możliwość.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

W zaleznosci od tego co nadają z satelity przychodzi PCM, Dolby 2.0 oraz Dolby 5.1.

W wiekszosci tunerow mozna ustawic Dolby na wlaczone lub wylaczone (albo per caly tuner albo per kanał). Wylaczenie Dolby powoduje właśnie pojawienie sie PCM na wyjsciu cyfrowym.

W większości tunerów można, ale nie w Cyfrze! Cyfra (zwana też Syfrą) traktuje użytkowników jak niedorozwiniętych kretynów, którym na nic nie można pozwolić "bo zepsują - i będą nudzić panienki w BOK-u". Nie można nawet zmienić kolejności kanałów! I oczywiście nie można też wyłączyć Dolby. Oczywiście - zawsze mogę zmienić tuner, ale na razie chcę tego uniknąć. Pytam więc, czy ktoś próbował podłączenia do DACa właśnie tunerów Cyfry, zwłaszcza zaś Philipsa PVR.

barni, 20 Wrz 2008, 23:39

>Aha, a pitolącym coś o MP3 z satelity proponuje posłuchanie przez zewn DAC-a porzadnie

>zrealizowanych programów np You Can Dance lub Tanca z Gwiazdami.

Musiałbym się wstępnie nieźle nawalić :-).

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747

21 Wrz 2008, 02:57

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1129 / 1574 / 0 barni, 20 Wrz 2008, 23:39

>Aha, a pitolącym coś o MP3 z satelity proponuje posłuchanie przez zewn DAC-a porzadnie

>zrealizowanych programów np You Can Dance lub Tanca z Gwiazdami.

Musiałbym się wstępnie nieźle nawalić :-).

ty sprawiasz wrazenie nawalonego,lub naćpanego non-stop,co widac po twoich wpisach.chyba ze musisz wtedy łyknac podwojna dawke.

ale to ja sobie nie moge wyobrazic co wtedy odstawiasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.