Skocz do zawartości
IGNORED

β22 B22 - Wzmacniacz sluchawkowy

Saginata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukalem jakiegos dobrego wzmacniacza sluchawkowego i w angielskojezycznym internecie ludzie zachwalali wzmacniacz B22. Jest on bardzo ladnie opisany w internecie na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mozna sobie zrobic wersje zbalansowana albo i zwykla. Nie ma z tego co widzialem plikow potrzebnych do wykonania plytek ale sa ich dokladne widoki wiec chyba mozna by samemu przerysowac. Parametry ma chyba calkiem niezle. Moc tez - 0,75W w 300 omow i 18W w 8 omow. Schematu nie bede wrzucal bo tu mozna tylko malutkie obrazki wrzucac a kazdy chyba sobie moze kliknac w menu. Wykorzystuje raczej popularne tranzystory. Ale nie moglem nigdzie znalezc kilku rzeczy z listy czesci:

Q19, Q20 - N-channel JFET PN4392

CR1-CR8 - Current regulator diode 0.56mA 1N5291

Dla diod jest podane na stronie kilka zamiennikow ale zadnych z nich nie moglem znalezc.

Czy ktos ma ten wzmacniacz? Moze ktos nad nim rozmyslal i dal sobie spokoj? Jezeli tak to dlaczego? Moze nie warto go robic i jest cos duzo lepszego w internecie? Myslalem nad wzmacniaczami Dynahi albo Dynalo ale tam jeszcze gorzej jest z dostaniem czesci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/45761-%CE%B222-b22-wzmacniacz-sluchawkowy/

Ja tak lekko nie na temat, ale czuję, że muszę. ;) Niejaki AMB, udzielający się czasem na head-fi to gość, który zna elektronikę głównie z programów do symulacji. W jednej z dysput z nim dowiedziałem się, że nawet nie zna prawidłowej definicji klasy A. Pytanie o wykształcenie elektroniczne przemilczał, bo pewnie takowego nie ma. W przypadku ostrzejszej krytyki jego twierdzeń tudzież konstrukcji mój post wyleciał (AMB to Member of the Trade, wiadomo). Nad swoją konstrukcją mini3 podobno 3 miesiące kombinował - jak sam stwierdził, a to już jest śmieszne, bo takich designów w necie jest sporo od dawna. Z przenośnych rodzimy MxM będzie lepszy (mam swój udział w tym projekcie), a co do B22 - zapewne jest to bardzo dobry wzmacniacz, ale wybitny raczej nie będzie. Ma zbyt modularno-podręcznikowy schemat, a kilka punktów regulacji ręcznej przy jednoczesnym nagminnym stosowaniu diod CRD to delikatnie mówiąc śmiech na sali.

Jest do kupienia ciekawy kit AVT, wzmacniacz słuchawkowy z diamond bufferem na wyjściu - w pełni dyskretny, pracujący w klasie A (gdzie to jest możliwe). Może jego warto złożyć?

Ukryta Zawartość

Widziałem schemat w Elektronice Praktycznej, bo prenumerują u mnie w robocie. Jest całkiem sensowny i nie przedobrzony. Z 300 omami nie powinno być problemu, bo zasilanie jest bodajże +-15V.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miałem go, złożony na słabych elementach brzmiał słabo, mało wyraziście, słaba dynamika, przygłuszona góra, reszta pasma ok, ciepło i z dobra barwą, niestety nie spróbowałem wymiany chińskich elementów na coś lepszego, a czuje teraz, że wzmacniacz miał nieodkryte możliwości...

pod koniec tematu jest ciekawy pomysł na modyfikacje projektu... ;)

Ukryta Zawartość

Chyba zrobie ten AVT2850. Szkoda ze nie ma o nim zadnych informacji i opini. AVT daje razem z kitem caly artykul? Bo ten opis PDF w sklepie jest troche skromny. Troche mnie martwi ze jest taki maly. Pewnie nie jest to uzasadnione ale bym sie pewniej czul jakby byl duzo wiekszy - tak jak dynahi albo B22. Mam tez czesci do wzmacniacza na LT1210 ktory podobno jest lepszy od TPA, a TPA to naprawde fajny wzmacniacz. Ciekawe jak wypadna wzgledem siebie.

Przed dziesiecioma minutami odpalilem wzmak od Chumiego , na TPA i buforach z Fetami - gra to moim zdaniem wyjatkowo , od odpalenia . Wstyd przyznac ze od wczoraj meczylem uruchomienie i nie gral i nie gral . A ja zachowalem sie jak uczniak , wstawilem wczoraj podstawke pod DS1802 a samego scalaka nie zamontowalem :-) . Jaja . Nawet napisalem do Chumiego ze wszystkie napiecia ok , ze na Teelkach zmniejszone itp itd i .... tak patrze na foty z forum i na moj wzmak i czegos mi brakuje ... Wetknalem DS1802 w podstawke i maszyna ruszyla . Gra bardzo dobrze , kondensatory odsprzegajace zasilanie to sanyo os-con i elny w odsprzeganiu zasilania przy samym TPA . Poczekam az wszystko sie wygrzeje odpowiednio to porownam z sluchawkowym GC bo na razie jest on mistrzem od dzwieku .

A do wspomnianego MxM mam jeszcze dwie plytki , jedna z przylutowanymi AD8397 . Jak go zlozyc jest tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ten maluch jeszcze dzis mnie zadziwia , dzieki Majkelowi za schematy i wszelka pomoc .

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.