Skocz do zawartości
IGNORED

Kto porównał CD: CA 740C, Pioneer D9...

dik

Rekomendowane odpowiedzi

a także Yamaha CD-S1000, Arcam FMJ CD17, Denon DCD 1500AE, Marantz SA7001. Proszę o pomoc, bo sam nie mam możliwości porównania na tym samym sprzęcie. Może to się komuś udało. Szczególnie porównać cztery pierwsze wymienione. Szukam CD nowego, nie chcę grzebać w nim w okresie gwarancyjnym, nie musi być SACD. W jednej obudowie( nie doradzajcie mi DAC zewnętrznego). Naturalnie czytałem opisy, testy w pismach i w necie, rankingi niemieckie (Stereoplay, Stereo, Audio) angielski What Hi-Fi, polskie (chyba tylko AV ma ranking). W zasadzie mam dwóch faworytów CA 740C i Pioneer PD-D9-J. Są one dość dobrze opisane, choć oceny się nieco różnią. Słuchałem CA, Ushera CD-7, nie słuchałem Pioneera. Usher odpadł - za ciepły. Interesuje mnie CD bez zmiękczonego, wydłużonego basu, słucham jazzu, rocka i coraz więcej klasyki. Co radzicie, co polecacie?

CA 740C i Arcam są niedostępne w Warszawie do odsłuchu aktualnie niestety, sam chciałem się zapoznać. Marantz Ci nie podejdzie - jest ciepławy i niedetaliczny. Natomiast SA-15 Marantza by Ci podszedł i to bardzo więc może zapoluj na używkę

sporo modeli...

ja polecam POSLUCHANIE cyrusa np. CD8x

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

warto posluchac, potrafi zadziwic...

pozdrawiam i powodzenia ;-)

kvist.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Troszkę mi szerokość nie odpowiada (to dopiero audiofilskie kryterium :)), bo będzie stał na wierzchu stolika, który bedzie miał szerokość 55 cm, więc raczej nie posłucham, zeby nie robić sobie smaku.

W niemieckim AUDIO prezentują podstawowe zmierzone w laboratorium dane techniczne: odstęp od szumów, impedancja wyjściowa, jitter. CA i Pioneer mają porównywalne dane techniczne. Jednak CA jest robiony z jakimś pomysłem: upsampling czyli jak piszą inteligentne interpolowanie danych standardowych do 384kHz/24 bit w 32 bitowek kosci Anagramu, filtry Bessela na wyjściu. Pioneer jest bardzo solidnie zbudowany, ma nowsze kości DAC Wolfsona, ale nie wiem co ma na wyjściu.

A może ktoś z formowiczów porównał bezpośrednio Azury CA 740C z CA 840C? Czytałem w AudioVideo nr 9 b. pozytywne opinie o 840C. Czy jest lepszy o 1000 zł od 740C? Co ciekawe 640C Azura można kupić o 1000 zł taniej od 740C. Który tysiąc ma więcej "jakości"? Może macie SWOJE opinie o tym Azurach (740 kontra 840)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.