Skocz do zawartości
IGNORED

czas na zmiany-tylko co zmienic?

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

mój zestaw: marantz pm-78, dcd-2560 (lekki upgrade), kef iq3. preferencje w profilu-głownie rock/metal.

myslenad zmianą czegos w zestawie troche dalej niz pól kroku naprzód. pytanie do was: CO ZMIENIC NAJPIERW? CD WZMAK CZY KOLUMNY?

jezeli wzmak-to do 2000PLN, oczywiscie uzywany, ale nie starszy niz 1990 (chyba ze yamaha ax-2000 ;) )

jezeli kolumny- to do 2500pln, uzywane.

jezeli cd (ale to wydaje sięw miarę spełniac moje wymagania) to do 1500zł (uzywane, nie starsze niz 1995).

czego mi brakuje- chce jaśniej, z większym kopem, chce dokładnie, namacalnie słyszec kazdy instrument, dźwięk.

nic nie moze skrzeczeć.

proszę pamiętac jezeli bedziecie mówic o kolumnach-marantz pm-78 obsługuje OD 8 OHM WZWYZ, PRZY 4 OHM POLECI Z DYMEM.

drobne sugestie: accuphase e-302, e-303x, e-206, sony ta-f808es, ta-f850ES, marantz pm- no własnie, lepszy od pm-78.

co podoba mi sie w obecnych kolumnach-użekajacy wokal, ogólnie uwazam iq3 za bardzo muzykalne, poprawnie grajace kolumny, choc ostrej muzyce na nich brakuje...ostrości.

zmieniamy: albo-albo. na jedno i drugie niemam funduszy.

Napisz w jakim pomieszczeniu ma to grać.Jak duże jest i czy wytłumione, czy też nie.

A Kef IQ do rocka, metalu ?Nie zabrzmią ofensywnie, bo mają nieco wycofane, złagodzone wysokie tony.Niskich też tam nie za dużo.To kolumienki raczej do nagrań akustycznych, wokalnych.Grają pięknie, ale nie jasno, czy z dużym wykopem.Z tym, że Marantz poleci z dymem przy 4 ohmach to się nie zgodzę.Kto Ci naopowiadał takich bajek.Wiele kolumn z deklaracji producenta 8 ohmowych, jest w rzeczywistości 6 lub nawet 4 ohmowymi.Wiele z nich gra z Twoim Marantzem i nic złego się nie dzieje.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

jak już do metalu tylko to ja polecę po raz kolejny E80 (wzmak też wiesz jaki) :)

kopyto, szybkość, atak - rewelka - kolumny żadne cudo, ale w takim materiale bajka!!

sam czasem myślę o poworocie do nich, ew. 2gi zestaw tylko w metal...

1. pokój ok 11 metrów, prawie kwadrat. nie wygłuszony.

2. marantz pm-78 poleci przy 4 ohm. mi nikt bajek nie opowiadał-przerobiłem troche tego scierwa i wiem co sie dzieje z marantzami przy kolumnach z ZADEKLAROWANYM oporem 4 ohm. poprostu się smażą.

masterofdeath6>

ostatnio znajomy (sluchajacy rowniez jakis tam odmian metalu) mial do wyboru E80 i podlogowe siesty, wybral te drugie, jak sam stwierdzil nie bylo zasadniczo co porownywac (odnoszac do watpliwej jakosci owych jbli).

Poza tym w 'goly' kwadrat 11 metrowy E80....?

jesli kolumny-muszą to byc monitorki, sredniej wielkosci, dla jakotakiego zobrazowania-rozmiarowo jak kefy.

masterofdeath-ten wzmacniacz NIEMA kosztowac 500 czy 800zł. on ma kosztowac max 2000, co znaczy, ze jego wartosc rynkowa ma obecnie wynosic 1700-2200zł. tak zeby 2000 dało rade kupic. najlepsza integra w tej cenie.

A może zmień wzmacniacz na jakiś dobrze zaprojektowany, który nie boi się 4 ohmowego obciążenia.

Oczywiście to kwestia gustu, ale mnie Marantz'e jako wzmacniacze nigdy nie przekonywały, no może te z najwyższej półki albo z dawnych dobrych lat :-).Myślę, że można za rozsądne pieniądze kupić jakiś porządny, dobrze grający.gdybyś go sprzedał, to nadal będzie 2000zł. czy jeszcze plus to, co za sprzedaż wzmaka ?Solidniejszy wzmacniacz mógłby tchnąć nowe życie w Twoje KEFy i cieszyć Cię brzmieniem do momentu, gdy uzbierasz kasę na kolumny z wyższej półki.

Wzmacniacze, które widzę w ogłoszeniach a są dobre to: Primare I20,Creek 5250SE, Rotel RA-02(choć RA-03 byłby lepszy),Sphinks Myth 3, Copland CSA 8.Albo jeśli chcesz to powalcz na allegro o Accuphase E-302, choć Accuphase E-303x ma przyjemniejsze, gładsze brzmienie.Wzmacniacz jest starszy niż zaznaczyłeś, ale to dawny hi-end.Takie wzmaki raczej się nie psują.

Albo jakiś Luxman, tu o konkretny model pytaj kolegów z forum, albo znajdź wątek.Jest coś o Luxmanach.Z tych wwzmacniaczy w miarę współczesnych, których nie widzę w ogłoszeniach, ale może trzeba lepiej poszukać, to:Baltlab Epoca 1, Creek 5350, Exposure 2010 Amp R.

Dużo też zależy od tego, czy brzmienie któregoś z tych wzmacniaczy będzie Ci odpowiadało.To już kwestia gustu.No i nie wszystkie są zdalnie sterowane.

Popatrz w recenzjach, albo spytaj na forum, jeśli któryś wzmacniacz Cię zainteresuje.Ja mogę ew.podesłać na maila zeskanowaną recenzję, jeśli interesującą Cię znajdę u siebie.

> denon.dcd.2560

Ten E-302 to mój - żeby nie było wątpliwości. I żeby nie było wątpliwości - nie piszę w wątku po to, żeby się reklamować ale by umieścić małe sprostowanie (za 2000pln ani modelu E-302 ani E-303X sie i tak nie kupi)

Miałem przez krótką chwilę możliwość porównania brzmienia 302 i 303x i znaczących różnic W MOIM SYSTEMIE nie było. Celowo podkreśliłem to o systemie - nie bez znaczenia pozostaje pewnie też fakt, iż nie słucham audiofilskich płyt z dziwaczną muzyką lub testami, i nie skupiam się na tym czy słychać ciche uderzenia klapek klarnetu lub pierdnięcie dyrygenta itp ;). I obojętnie czy kupisz sobie kiedyś 302 czy 303X będziesz miał dużo radochy z tymi wzmacniaczami -

Jak dla mnie wzmacniacze różnią się obudową zewnętrzną (tutaj to kwestia gustu a z gustami się nie dyskutuje) i mocą zadeklarowaną. Pewnie jest parę dupereli technicznych, które te klocki różnią ale nie jestem w stanie ich podać - skupiam się na brzmieniu. A brzmienie jest po prostu fantastyczne :)

I jeszcze sugestia - stawianie obu modeli Accu (302 i 303x) w jednym rzędzie z Accuphase E-206 czy Sony TA-F808ES to nieporozumienie. Różnica zarówno w cenie jak i w brzmieniu jest duża

Pozdrawiam i życzę Ci znalezienia swojego zestawu z wymarzonym brzmieniem

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wiem czy mnie posluchasz ale i tak cos napisze:)

Zestawienie miekkiego Marantza PM 78 (w sumie PM 80) z Kefami to male nieporozumienie. Oba elementy toru graja dosc miekko co w sumie daje papke ciezka do zniesienia - chyba ze lubisz cos takiego. Jesli chcesz zmienic kolumny to musi byc to cos co gra jasno i detalicznie. Nie wiem np Celestion (moim zdaniem jest za suchy) albo wspomniany wyzej JMLab. Postaralbym sie jednak o nowy wzmacniacz bo budzet masz niemaly a w przyszlosci o nowy model Kefa. To nie moze byc ani Accuphase ani Luxman bo bedziesz mial te same problemy co obecnie. Niezly bylby wspomniany wyzej Copland lub jakas koncowka mocy Rotela. 2kzl to kwota za ktora mozesz miec cos naprawde dobrego a jesli sprzedasz PM 78 to bedzie jeszcze wiecej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mozesz tez sprobowac tego Chinczyka jesli nie masz uprzedzen do Chinoli. Jest o nim watek , a i nawet jeden wlasciceil na tym forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

lampa jakos mnie nie przekonuje, a co do porównania marantza pm-78 z pm-80- jedyne co maja wspolne to podobny charakter brzmienia (cieply dźwięk, jednak pm-78 jest juz żywszy) i to ze "robią" w klasie a.

mialem pm-80 blisko rok, wiem co mowie. wyleciał przez sony 690es.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.