Skocz do zawartości
IGNORED

Raz jeszcze: co wybrać; Yamaha?

zetka

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam, pierwszy raz na forum, więc z pewną nieśmiałością witam wszysstkich - jestem bowiem nie-audiofil a pytanie bedzie z cyklu tych: pomoooocy co wybrać?

Jednak przegladając już od jakiegoś czasu to forum (moze niezbyt dokładnie - bo wielu rzaczy nadal nie łapię) utwierdziłem się w przekonaniu, że pisze tu bardzo wielu bardzo cierpliwych ludzi (mężczyzn przeważnie a na dodatek

audio-, video- i kotofilów) i mogę liczyć na fachową poradę, no i jakaś uszczypliwa uwaga dopingujęca do rozszerzenia horyzontów i w tym temacie też się może trafić - pomysł karencji na pisanie postów bezpośrednio po rejestracji jest świetny :)

Wymieniam domowy sprzęt audiowizualny i tu jak się domyślacie powstają problemy. Pierwszy rozwiązałem, bowiem telewizor już kupiłem. Pora na odtwarzacz i amplituner kd. Tak jak zaznaczyłem nie jestem purystą audiowizualnym, ale swoje preferencje mam. Przede wszystkim sprzet ma być wykorzystywany do odsłuchu stereo, później dopiero jako

odtwarzacz DVD (proporcja czasowa 80/20 jednak jakość obrazu i dźwieku po równo ze wskazaniem na stereo jednak). Wiem, że w tym momencie większość z was westchnie i powie: następny baran - kup se wzmaka stereo to będziesz miał stereo - i może w przyszłości tak zrobię ale na razie kd na 2 głośniki (Tannoy M2).

Inna preferencja to producent. Z młodości mam sentyment do Yamahy (kiedy kupowałem swojego Technicsa (SU-V500 - trzymajcie się od tego wynalazku z daleka), Yamaha to był sprzęt "highendowy" - tak to wtedy widziałem i tak mi się w głowie zafixowało, więc jak przyszło do zmian od razu pomyślałem o Yamaszce i zacząłem iść w tę stronę. Budżet jednak jest ubogi i poszaleć nie można, jest ktoś kto pilnuje wydatków :( Całościowo jest to max 2000 no w szczególnych przypadkach 2500pln za amplituner i odtwarzacz plus 2 kable hdmi (ale jak to pospinać to jeszcze zapytam.

Najpierw napaliłem się na DVD S2700 na ale niestety chyba mnie nie stać, ostatecznie stanęło na s1700/1800, ale dlaczego są one lepsze od s661/s663 to nie wiem - był moment że mi się wydawało że wiedziałem ale teraz znowu

jestem głupi. To samo dotyczy amplitunera. Podobno jest dobry okres na kupienie v861 (niecałe 1400pln i 13,1 kg wagi!!!) ale czy mi nie wystarczy po prostu v461 lub v661 który jest wałkowany na forum i ma wielu zwolenników.

Te wątpliwości dotyczą stereo a przede mną jeszcze poważniejsze, bo kompletnie nieznane - wszystko co związane z wizją. Mam telewizor fullHD i pytania, co to znaczy: skaler video, czy jeżeli w specyfikacji s1700 i modeli wyższych jest npisane: skalowanie do 576p, 720p, 1080i, 1080p, a w s663 że po prostu jest, to znaczy że w 663 tak naprawdę go nie ma, co to jest tenże skaler i czy dotyczy on sygnału wychodzącego z DVD czy też np sygnału telewizji analogowej (który można puścić przez odtwarzacz) i jak to się ma do Progresive scan PAL/NTSC oraz czy jest on potrzebny bowiem sam telewizor powinien sobie radzić z upscalingiem (Samsung le40a656). Dalej jeżeli odtwarzacz posiada w/w funkcje to amplituner posiadać ich już nie musi? Czyli wystarczy choćby v461 - nie wnikam w ilość kanałów kina domowego i jego parametry - przed oczami mam 2 głośniki.

Obecny odtwarzacz dvd, jakiś thomson, podłączony po euro - nie ma innej możliwości - daje obraz delikatnie mówiąc niesatysfakcjonujący, ale może to problem, że nie idzie cyfrowo do telewizora, stąd moje zainteresowanie skalerami.

Bardzo podoba mi się możliwość podłączenia zewnętrznego nośnika danaych przez usb - ale jeżli dvd go nie ma a amplituner ma, to czy jest możliwość oglądania divx? - na logikę to nie ale może. Generalnie nie posiadam mp3 i divx ale sam pomysł podłączenia pendrivea i odtworzenie czegoś to jest fajne. Mówię to w analogii do telewizora, który ma gniazdo usb i zdjęcia w 1920x1080 wyglądają fantastycznie. Czy to coś zmienia że planuję instalację zewnętrznego dekodera telewizji cyfrowej - czy tenże można puścić do telewizora przez amplituner/dvd? ale to wątek poboczny.

Na dziś moje typy to, od najtańszego:

1) s661/663+v461/463 są jakieś podstawowe różnice w obrębie tych sprzętów między serią 61 i 63?

2) s1700 + v563/v461/v661 czy odpadają przyciski SCENE

3) s1700 + v861 jw i już drogo.

Widzicie sami że potrzebuję sprzętu budżetowego ze wskazaniem na stereo, liczę że ktoś mi poradzi bo chciałbym żeby sprzęt był najbardziej uniwersalny jak to się tylko da ale nie bardziej : ) Lubię muzykę jednak nie doszukuję się w niej czwartego czy piątego planu - ważne, żeby nie dudniło, dźwięki były rozróżnialne i czyste.

--

Z pozdrowieniami,

Zbyszek,

ps przepraszam za zbyt długi post, ale chciałem uniknąć schematu: cześć co wybrać.....no pewnie też mało konkretny - liczę na cierpliwość.zk.

zetka, 30 Wrz 2008, 22:15

Wiem, że w tym momencie większość z was westchnie i powie: następny baran - kup se

>wzmaka stereo to będziesz miał stereo - i może w przyszłości tak zrobię ale na razie kd na 2

>głośniki (Tannoy M2).

Proponuję Onkyo, bardzo fajnie współgrający z Tannoy.

Może model Onkyo TX SR605 lub niższy Onkyo TX SR505E?

Oba bardzo dobrze oceniane.

>Całościowo jest to max 2000 no w szczególnych przypadkach 2500pln za amplituner

>i odtwarzacz plus 2 kable hdmi (ale jak to pospinać to jeszcze zapytam.

>Najpierw napaliłem się na DVD S2700 na ale niestety chyba mnie nie stać, ostatecznie stanęło na

>s1700/1800, ale dlaczego są one lepsze od s661/s663 to nie wiem - był moment że mi się wydawało że

>wiedziałem ale teraz znowu jestem głupi.

Jeśli nie musisz kupować teraz to proponuję poczekać do wiosny przyszłego roku.

Wtedy napędy BlueRay będą dostępne w takich cenach jak teraz napędy DVD.

>> Co to znaczy: skaler video, czy jeżeli w specyfikacji s1700 i modeli wyższych jest npisane: skalowanie do 576p, 720p, 1080i, 1080p, a w s663

Skaler ma za zadanie przekonwertować sygnał z jednej rozdzielczości na drugi stosując różne metody poprawy. W skrócie pozwala przerobić np. PAL -> HD 1080p, czyli z 625 linii na 1080 linii.

Czyli jakiś procent obrazu skaler musi "dorobić" obraz i to od jego jakości zależy jakość obrazu wyjściowego.

Analogicznie problem jest np z przekonwertowaniem zdjęcia z rozdzielczości mniejszej na większą.

>Obecny odtwarzacz dvd, jakiś thomson, podłączony po euro - nie ma innej możliwości - daje obraz

>delikatnie mówiąc niesatysfakcjonujący, ale może to problem, że nie idzie cyfrowo do telewizora,

>stąd moje zainteresowanie skalerami.

Jeżeli masz taką możliwość podłącz wszystko poprzez HDMI.

Nie wiem co myśleś o ONKYO jakoś do tej marki nie mam przekonania ale też nie słuchałem więc nic nie mówię ale jakoś było cicho o ONKYO a nagle tyle rekomendacji i fantastycznych możliwości - cośmi tu śmierdzi :/ ja bardziej skłaniam się ku DENON i YAMAHA

yamaha yamaha i jeszcze raz yamaha

dvd s2700 a s1700

roznice w obrazie 0

roznice w dzwieku +5

dzwiekiem dvd s2700 bije s1700 i to sporo szczegolnie po analogu i koncentryku

a roznica jest w odseperowaniu zasilania audio i wizji kazda sekcja osobno

oraz wiekszy zasilacz i to juz robi swoje

dvd s2700 bije dzwiekiem konstrukcje denona

jesli chodzi o ampli

to rowniez polecam tylko yamahe ale model minimum 1700 wzwyz

wszystko ponizej to budzetowa ktora sie nei wyroznia chociaz jak bym mial braz miedzy onkyo 605 denon 1908 czy yamke 661 to oczywiscie wybral bym yamahe bo do kina to najbardziej optymalny sprzet

teraz pojawia sie jak to zwykle bywa na tym forum opinie fantastów pseudo fachowcow jaki to denon i onkyo jest wspanialy tylko ciekawe ze onkyo przez 10 lat nikt o tym nei slyszal takie badziewie w stereo nigdy sie nie wybili a denon to znany zamulacz

w ktorego trzeba wpakowac kupe kasy aby to porzadnie gralo

a yamaha radzi sobie juz w budzetowej klasie bardzo dobrze

> ...onkyo przez 10 lat nikt o tym nei slyszal takie badziewie w stereo nigdy sie nie wybili a denon to znany zamulacz w ktorego trzeba wpakowac kupe kasy aby to porzadnie gralo a yamaha radzi sobie juz w budzetowej klasie bardzo dobrze...<

fakt faktem yamaha jest bardziej niż spoko ale ja na Twoim miejscu spróbowałbym jeszcze czegoś z Harmana Kardona

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Dzięki wszystkim, liczę na jeszcze.

>kyle

tak jak napisałem zależy mi bardziej na stereo niż obrazie. Czytałem wątki o PS3 i kd no i odtwarzanie CD nie wygląda chyba tam najlepiej.

>delight

czy przez ten skaler można puścić sygnał z kablówki i czy poradzi sobie z tym lepiej niż TV (może głupie pytanie, ale nie wiem?)

>marcin1982

niestety nie stać mnie na ampli v1700 i wyżej, a jeżeli miałbym kupić s2700 i zrobić kd w wersji 2.0 ew 2.1 to jaki amplituner stereo polecacie (w domyśle Yamaha ale dzięki za inne propozycje).

Harman Kardon 247 jest drogi a wypada na tle Denon 1908/Yamaha 661 średnio.

Jeśli chodzi o moc w trybie 5.1 to jest porównywalnie (wszystkie te ampli oddają 5x60-62W). Ale HK nie ma bi-amp i nie wiem czy HDMI jest tylko przełącznikiem czy odtwarza PCM. HK w stereo oddaje 2x83W a Yamaha/Denon dzięki bi-amp praktycznie 2x140/136W. HK ma nieco większe tłumienie ale Denon/Yamaha i tak rekompensują to przy bi-amp.

Raczej wybrałem amplituner Yamaha rx-v663 - przyszłościowo pod HD. Konkurencją był tylko HK 247 ale tak jak pisze Kyle za drogi jest. Niestety zestaw amplituner+cd wyszedł mi powyżej 3kpln.

Jeśli chodzi o odtwarzacz to albo s2700 albo jakiś CD zamiast multiformatowca i w przyszłym roku BD a do tego czasu sie przemącze z obacnym DVD. Co radzicie. Niestety nie udało mi się posłuchać moich typów czyli HK 970 i Yamaha 497.

W sumie można kupić 663 i już obecnie jest ogromny wybór blu-ray (wysyłają HD w postaci surowej) ... któryś musi zagrać dobrze w stereo CD. Za całość dasz też 3K ale już będzie to sprzęt w pełni HD. A jeśli chcesz czekać rok to lepiej 661 ... bo nawet niskie przyszłe modele BLu-ray będą dekodować HD do PCM. Ja bym nie czekał ... tylko wybrał albo Yamaha 663 + Panasonic BD30 ... lub Yamaha 661 + Sony PS3 (skąd masz info że gra słabo w stereo ? ... łączyć i tak będziesz cyfrowo)

663 z przyczyn czysto estetycznych - nie ma już na rynku 661 z czarnymi frontami :(

PS3 - czytałem wątki na ten temat na hdtv forum i zdaje się że tam byla mowa o słabym stereo - podtrzymuję pytanie jaki CD.

I ostatni problem - jak to wszystko pospinać: amplituner, dvd/cd, tv, dodatkowe dvd dla dzieci. W jaki sposób i jakimi kablami do tej klasy sprzętu, wszystko hdmi?? cd z ampli po analogu??

Bedę okrutnie wdzięczny za konkretne propozycje kabli z linkami.

Przyznaję - srebrne ampli są brzydkie (każdej firmy) ... przynajmniej na mój gust.

Jak pospinać ? - ... dodatkowe DVD dla dzieci ? Nie wystarczy jeden player ? Co myślisz o Pioneer BD-30 ? CD można przez SPDIF. Wejść HDMI w ampli jest chyba 2 ... a SPDIF 4-5.

Co do słabego stereo w PS3 ... może przy analogu? ... ale po cyfrze ? Jakieś dowody czy tylko tak na ucho tam gdybają ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.