Skocz do zawartości
IGNORED

zabrudzony dźwięk na samplerze

meloman 62

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wprawdzie pojawił się już wątek dotyczący samplera Stockfish wydanego przez HiFi i Muzyka, ale nie znalazłem na nim rozwiązania mojego problemu. Słuchając nokturnu Chopina nagranego na tej płytce (utwór nr 7) miałem wrażenie, że jest bardzo zabrudzona góra pasma - słychać jakieś zniekształecnie wysokich tonów i coś w rodzaju brzęczenia, na innych płytach z muzyką fortepianiową ( np. na płycie z partitami Bacha) tego nie słyszę . Czy wg Was to wina płyty, czy też mi się coś wydaje ?

Wielka szkoda, że nikt z szanownych forumowiczów nie słuchał tego utworu. Pytanie jest dla mnie o tyle ważne, że zawsze traktowałem samplery jako swego rodzaju narzędzie pomiarowe i nie wiem, czy takie podejście jest uzasadnione.

Gość

(Konto usunięte)

takie podejście , wg. tego co wiem, jest nie uzasadnione.

Samplery potrafią obrzydzić.

Kiedy zwracałem jedną z takich płyt, argumentując, że płyta jest nagrana żenująco, oraz, że nawet pomiędzy ścieżkami słychać bardzo wyraźny szum, sprzedawca oznajmił, iż jest to "brzmienie ciszy"

:):):)

płytę przyjął, kasę zwrócił, niemniej cisza brzmiała elegancko.

Soty pytanie faktycznie ma sens, kabelki coś zwierają, przydźwięk, słabe ekranowanie, ale to z kolei sprawdzisz na innych płytach. Opinia o samplerach CD jest raczej kiepska, stąd takie odpowiedzi forumowiczów. Kiedyś przelazłem z trudem przez słynny sampler CD Linna, jakież było moje pozytywne zdziwienie, kiedy kupiłem Mesjasza na SACD- dźwięk cudowny. Zasada jest taka że jako samplery kupuje się po prostu dobre, czyli wybitne płyty jak The Wall na winylu czy wspomnianego Mesjasza na SACD ( na Allegro nową można kupić za 60-100zł za 2 płytowe wydanie).

Pozdrawiam

Słuchałem dzisiaj specjalnie 7 utworu i nie stwierdziłem zniekształceń czy przybrudzeń w brzmieniu fortepianu może jednak wada w produkcji płyty.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Kabelki głośnikowe zmieniłem z Atlas Hyper 1.5 na TMC golden reference. Na innych płytach brzmią one bardzo dobrze, tyle że grały około 25 h, a producent zaleca wygrzewanie przez ok 50 h.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.