Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable do jasnego stereo?

kil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W końcu przyszedł czas na zakup okablowania do mojego systemu stereo, w związku z tym proszę was o pomoc w ich wyborze. Niestety czasu dużo nie mam i na odsłuchy raczej nie będę mógł sobie niestety pozwolić. Mój system składa się z Jamo D570+denon PMA 1500AE + DAC Zhalou 2.5 + po opytku różne cyfrowe źródła (głównie FLAC). Całoś charakteryzuje się według mnie rewelacyjnym basem, który jest bardzo dokładny, szybki i jest do wystarczająco dużo w każdej sytuacji, oprócz tego system gra dość jasno i góra pomimo tego, że nie kłuje w uszy jest raczej zbyt krzykliwa, mam także wrażenie, że średnica jest nieco wycofana. W związku z moimi powyższymi przemyśleniami wydaje mi się, że powinienem szukać kabli które złagodzą nieco krzykliwą górę i dodadzą ciepła średnicy. Co możecie polecić z własnego doświadczenia? Najważeniejsze bo jeszcze nie napsałem, szukam kabli zarówno głośnikowych(2x3m) jak i interkonektu (min 1m) DAC-PMA, na całość mam dp przeznaczenia ok 700PLN

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem oraz poświęcony czas

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/46049-jakie-kable-do-jasnego-stereo/

kil zostaf te kable w spokoju!!! szukaj dzie indziej sposobu: pojeździj z kolómnami, pokombinuj z akustykom (obrazy, kilimy na sciany, dywany na podoge, zaslony w okna, kfiaty miedzy kolumny), no ten wzmak to taki sobie porzycz inny zobacz czy jes rużnica, te 7 paczek lepiej dodac do lepszego wzmaka kable nic nie pomogo kasa w bloto

litka (d)->jestem zwykłom dziewczyną

jestem zwykłom dziewczyną

-> i niech tak pozostanie:)

DNM Reson (ok. 45zł/m - nowe) i IC Real Cable CAOCC90 (ok. 280zł za 70cm) .

Ale czy (jakimkolwiek) kablem ocieplisz średnicę ???

- kablem można coś ująć , ale nie doddać - chyba że kosztem "schowania" innej/innych części pasma , a takie rozwiążanie to "ŚREDNI" interes .

_Kuba_, 4 Paź 2008, 22:03

>kup też jasne, będą pod kolor.

tak, tak, popieram, koniecznie biale, moze w paseczki, kropeczki podobno te daja rewelacyjna scene!

odradzam natomiast zolte i pomaranczowe, przymulaja :(

niestety lidka ma racje !!! jest zwykłą dziewczyną ale również doświadczoną :)

nie baw się w kabelki bo to Ci albo nic nie da albo zmieni brzmienie być może tylko w twojej podświadomości przemyśl jeszcze raz - 700zł w tym przypadku inny wzmacniacz co Da Ci o wiele większe pole manewru w zmianie brzmienia niż strzelanie w kabelki propozycje które tu padły są wyssane z palca bo nikt nie wie i nikt nie słyszał na własne uszy twojego systemu być może dla nich będzie on ciemny ? przemyśl jeszcze raz wypożycz kable do domu i przekonaj się sam ile daje zmiana akustyki jak napisała lidka, ile daje zmiana wzmacniacza w twoim przypadku 700 to jest trochę a ile da Ci zmiana piepszonego kabelka!

pzdr

Mam Danona 1500ae także i powiem ci tak że jak miałem tekstylną kopułkę wysokie tony były krzykliwe, obecnie mam aluminiowa i nie ma problemu. Danon gra dobrze z aluminiowymi kopułkami. Kolego nie słuchaj tych bzdur o ustawieniach i kabelkach, raczej sobie tłumnie w zwrotnicy na L-padzie większe zrób o 0,5-1 db, to musisz protestować. Kopułki tekstylne te tańsze maja to do siebie że z niektórymi wzmacniaczami skrzeczą. Wielkim rozczarowaniem było na spotkaniu w Sudetach jak wzmacniacz i cd firmy Quad podpięli do kolumn także firmy Quad, skrzeczenie na wysokich, kabelki nie pomogły, a do wybory były DNM i takie po 600E. I wielkie zdziwienia ta sama firma kolum i cd i wzm i czemu nie gra ?? A już wzmacniacz i cd quad z aluminiowym tweeterem w kolumnach Harbeth zgrywało się bardzo dobrze.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Za darmo:

ściągnij darmowy generator z sieci. Podłącz kompa do sprzętu i puszczaj po kolei częstotliwości. Wtedy zobaczysz z czym trzeba walczyć. Nie zmienisz tego drutami bo zawsze jakiś rezonans będzie pracował w pomieszczeniu.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jak widzę po raz N-ty temat o kablach do poprawy średnicy albo basu to mi się słabo robi. Do tego jeszcze podstawi kup pod kable, bo nie wiem czy wiesz ale to podstawa, bez tego całe pasmo leci na łeb na szyje. Ehhh... Sprzedaj te jamo dołóż tą kasę co masz w kolumny i poprawiaj tym sobie średnice. Myślisz, że jak przetwornik kiepsko odtwarza dane pasmo to kabelek cudotwórczy to poprawi ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu sobie troszkę poczytaj

widzę ze w tweeterze l-pad ma 1ohm 5 W spróbuj sobie zmienić na jakaś większa wartość to początkowo 1,2 ohm 1,4 ohm, 1,6ohm 1,8 itp 5W itd. Koszt takiego rezystora to 0,5 zł sztuka :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Cały mój zestaw aż tak źle nie gra i nie chodzi mi o rewolucyjne zmiany, po prostu do tej pory używałem kabli za 2PLN za m i interkonektu za 40PLN dlatego pytam o kable. Denon PMA 1500AE także nie sprawia w tym zestawieniu aż tak złego wrażenia. Jeżeli uważacie, że inwestowanie w lepsze kable nic nie da to się powstrzymam. Jeszcze raz podkreślam, że nie chodzi mi o całkowitą zmianę charakteru brzmienia, po prostu chodzi o bardziej kosmetyczne zmiany.

Pozdrawiam

Myślę,że powinieneś spróbować Cable Talk- Advanced 2.U mnie swego czasu sprawdził się wyśmienicie.Firma ta produkuje wiele przewodów służących do złagodzenia ostro brzmiących systemów.Dostępny chyba już tylko z drugiej ręki.Pozdrawiam.

A może przewody taśmowe? U mnie siedzą taśmy z polinka 3,66 za metr (jedna taśma, na kolumne trza dwie) i wracać do Procabls25 nie cspieszy mi się, chociaż to też bardzo dobre kable, a różnica miedzy takimi za 2zł za metr? To chyba trzeba być głuchym żeby nie słyszeć korzyści. Te taśmy z polinka maja małą pojemność, dzieki nim u mnie dzwięk zyskał na wyrazistosci jakby, polecam. Można jeszcze z cewek Alpha Core powinno być jeszcze lepiej, wiadomo, czystość miedzi lepsza to i lepiej prąd przewodzi

Le_G, 7 Paź 2008, 10:00

u mnie dzwięk zyskał na wyrazistosci jakby, polecam.

>>> jakby ? że jak ? a może na gęstości a może na przestrzenności ?... i to jeszcze JAKBY ?

wiadomo, czystość miedzi lepsza to i lepiej prąd przewodzi

>>> :)

Zasugerowałem przewody taśmowe jako alternatywę dla popularnych "okrągłych" do rozważenia bo czemu nie, poza tym ja tam sie nie znam, za krótko siedze w audio ale u siebie porównywałem chinszczyzne za 2 zł za metr (brak słów),procabls25 (sporo basu,wyraźna poprawa wzgledem najtańszych chińskich, taśmowe jantzena (te najbardziej mi wpasowały bo basu zrobiło się mniej ale zrobił się bardziej konturowy, dzwięk nabrał życia w średnicy i górę jak i cały przekaz uporządkowało) jeszcze jakieś 2,5mm do car audio bodaj jantzena (płaskie całkowicie brzmienie, bez wyrazu zupełnie, pograły godzine).

Ogólnie to przyznaje nie doczytałem do końca jaki tu ma być pułap cenowy ale wydaje mi się że do opisanego zestawu (chociaż bardzo zacny wzmacniacz) trzebaby się zastanowić czy warto dawać kable za 700zł ale czemu nie..

Le_G, 7 Paź 2008, 10:00

u mnie dzwięk zyskał na wyrazistosci jakby, polecam.

>>> jakby ? że jak ? a może na gęstości a może na przestrzenności ?... i to jeszcze JAKBY ?

Tak! JAKBY! Za mało osłuchany jestem ze sprzętami przyznam się, od niedawna tym się interesuje i nie wiem jak to jednoznacznie określić! Wyrazistość, wyraźność a może uporządkowanie. Wiem jedno że na tych taśmowych słucha mi się przyjemniej, rock jest bardziej uporządkowany w momentach gdy np. na procabie wychodziła jedna wielka sieczka poza tym wokale są wyraźniejsze itp

wiadomo, czystość miedzi lepsza to i lepiej prąd przewodzi

>>> :)

Elektronikiem nie jestem, ale co mają przewodzić kable głośnikowe? Może wodę? To nie rynna! Czystość i jakość miedzi ma wpływ ile syfu będzie próbowało powstrzymać, przez 3 metry kabla, nasz upragniony sygnał, bez technicznego zagłębiania się.

Dla autora tematu polecam kupić kilka rodzaji kabli o różnej konstrukcji, np. płaska plecionka, solid core, kable srebrzone, przewody taśmowe i sprawdzić na własne uszy co mu najbardziej pasuje, jak brzmi i wiem na pewno że jeśli kupi nawet Procabals25 za 5zł za metr to już więcej nie wepnie najtańszej chińszczyzny a resztę kabli można posprawdzać z czystej ciekawości dla zabawy a nóż coś się spodoba a później sprzedać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.