Skocz do zawartości
IGNORED

MAŁE - DUŻE KINO - ZESTAWE BOSE

Marciano

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o zestawach do kina domowego Bose?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46149-ma%C5%82e-du%C5%BCe-kino-zestawe-bose/

Wg mnieświetne rozwiązanie dla osób które mają sporo kasy i jednocześnie mało miejsca na głośniki. bose oferuje jakość kina średniej klasy z dużymi głośnikami zajmujac przy tym ułamek miejsca i kosztując przynajmniej dwa razy tyle.

Na peno nie słyszałem lepszego kina opartego na małych głośnikach.

Posiadam takowy, jest ok ale bez szlenstwa. Jak sie bawic w bose to tylko 5.1.. bo gra super, ten gra podobnie jak podobe zestawy zlozone z 2 kolumn kotre imituja 5.1. Cos podobnego ma Sony i ktos jeszcze.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

W kwestii małych wymiarów i dużego dźwięku uznanie mam jedynie dla kilku wyrobów. Przede wszystkim system głośników Paradigm Cinema, miniaturek, z których dźwięk podoba mi się bardziej niż z wielu pełnowymiarowych pudeł.

Przykład:

Paradigm Cinema 70 - zestaw 5.1 z niezłym konstrukcyjnie subwooferem, wiele rozwiązań materiałowych przeniesionych z wielokrotnie droższej serii Monitor, cena 1800-2000 zł

Druga propozycja to systemy głośników Harman/Kardon z oznaczeniem HKTS.

A trzecia, nie produkowane już Infinity Alpha HCS II, kosztujący niegdyś 3200, do niedawna dostępny na allegro za 1999 zestaw 5.1. W przeciwieństwie do dwóch poprzednich drewniane obudowy, kompozytowe membrany nisko-średnio tonowe i tekstylne kopułki wysokotonowe.

Kilka lat temu Denon wypuścił na rynek bardzo przyjemnie grający zestaw 5.1. Głośniki miały metalowe obudowy, bardzo niewielkie wymiary i dzięki nim swój urok, modelu niestety nie pamiętam.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jeśli wystarczy system 2.1 i DVD to doskonałą opcją wydaje mi się Pianocraft E810 doposażony w subwoofer, choćby YAMAHA YST SW 015. Cena kompletu powinna zamknąć się w 1800-1900 zł. Oprócz przyzwoitych warunków do obejrzenia filmu, także odsłuch stereo na na prawdę dobrym poziomie.

Kino Domowe Bose to może nie jest tragedia ale w stosunku do ceny - już tak! :)

W tym samym pomieszczeniu posłuchałem sobie "jajek" KEF-a i to był zupełnie inny świat: świat niesamowicie dobrego dźwięku. Jajeczka KEF-a polecam każdemu kto szuka dobrego 5.1 a nie chce zagracać chałupy głośnikami.

Osobiście użytkuję Logitecha Z-5500. Dźwięk nie jest w połowie tak krystalicznie czysty jak z "jajek" KEF ale do przyjęcia za te pieniądze, wadą jest subwoofer wielkości pralki (KEF ma kinowe "walnięcie" tej samej klasy z 3x mniejszego ustrojstwa), zaś zaletą własne dekodery na pokładzie sprawiające że nie muszę kupować amplitunera.

I dlatego trzymam się Logitecha, ale gdy będę wymieniał to na jajka + ampli Onkyo.

Natomiast zupełnie inna historia to stacje dokujące do iPoda firmy Bose... to już jest jakaś magia, ile dźwięku można wyciągnąć z tak małego pudełeczka... jakość dźwięku raczej średnia ale jest go zadziwiająco dużo. Polecam posłuchać i może kupić bo ostatnio w Peatsie jest dobra promocja na te stacje Bose (199 euro).

Pozdrowionka!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

"...ale gdy będę wymieniał to na jajka + ampli Onkyo"

Też mi kiedyś* (* - ładnych parę lat temu) polecano model amplitunera z DVD: ONKYO DR-S 2.0 /;-)/

Ukryta Zawartość

Ponoć odtwarzało to również całkiem nieźle płyty CD (ale nie wiem - nie słuchałem - wtedy do KD dopiero się przymierzałem ;)

No i "jaja" KEF'a. Ponoć superowski dźwięk za (jeszcze) rozsądne pieniądze. (Ale też nie słuchałem to nie wiem.)

Ukryta Zawartość

Kolega miał ten 3w1 Onkyo z Tannoyami. Połączone tanim Nordostem grało to kapitalnie (również na CD).

Dzisiaj to już historia KD ale sentyment do Onkyo mi pozostał... Tym bardziej że w/g Anglików (a oni wiedzą co to dobry dźwięk) w klasie budżetowej i średniej żaden ampli Onkyo nie podskoczy...

Przepraszam za OFF - miało być o Bose, ale naprawdę nie ma o czym mówić.;)

Chyba że o słuchawkach tłumiących hałas do samolotu - wówczas Bose mogę szczerze polecić... wymiatają!

Dla mnie BOSE to przede wszystkim miniaturyzacja i nawet udany* dźwięk (* = zważywszy na wielkość z czego dochodzi ale także i jaki). Małe bździdła, a da się przez nie słuchać.

Celowo nie nazywam ich kolumnami, bo byłaby to gruba przesada ;) Dwa sześciany o boku 12cm wyglądają niepoważnie, przynajmniej dopóki się nie odezwą... Tu można się wtedy zdziwić.

Jednak podwieszone pod sufitem, wsparte subem dla "nie audiofila", IMHO mogą być i dawać całkiem niezłą* (* = poziom kapkę wyżej niż budżetowy) frajdę. (Z tym, że godzimy się na brak sceny i głębi, jakie mamy z "normalnych" gabarytowo standowców, ofc. odpowiednio ustawionych.)

* * *

Są ludzie, którzy zwracają uwagę na markę i design, a nie chcą mieć dużych skrzynek więc BOSE jest dla nich. Ot taki dyskretny urok elegancji,a nikt nie zarzuci,ze to taniocha ;))

W końcu nie każdy jest audiofilem (i dobrze ;)

Swego czasu słuchałem Lifestyle 28 Bose czy jakoś tak w Studiu Hifi w Chorzowie i nie słyszałem lepszego dźwięku kinowego z tak małych ustrojstw, KEF też nie daje rady.....

Tezsluchalme zestawu lifestyle 38, koncert czy film, biorac po uwage ze mozna sprzet ukryc w domu i nie zawalac skrzyniami, to jak dla mnei relwelacyjny. Co do ceny- u dystrybutora wygorowana, ale juz na allegro przystepna. Zestaw 28 mozna kupic juz za 6 tys- a za 6 tys z KD normlanego nic dobrego nie bedzie:(

Oczywiście że to nieporozumienie - przecież to zupełnie inny zakres cenowy.

Co do dźwięku natomiast to można porównywać i Bose tego porównania z 5500 nie wytrzymuje.

Taka prawda.

A dźwiękowo koło jajek KEF to nawet nie stał. Uszu nie masz? Bose muli jak smok w porownaniu z KEF-em.

Cena nie zawsze mówi o jakości dźwięku.

Ale są tacy co się dają nabierać.

To, że dźwięk jest efektowny, o niczym jeszcze nie przesądza. Na dłuższą metę okaże się, że to tylko "nagłośnienie" do robienia tła w salonie nadzianego snoba a nie zestaw do słuchania muzyki. Swoją drogą- czemu Bose nie podaje szczegółowych danych i grozi procesem każdemu, kto chciałby opublikować wyniki własnych pomiarów ich sprzętu?

Dziwk Bose moze albo sie podobac albo nie. Prawda jesttak ze za 20 tys mozna duzo lepszy zestaw zbudowac, tylko jezeli ktos uzywac ma go weekendowo do ogladanie filmow,, i chce miec cos co sie nie rzuca w opczy, nie zajmuje pol kredensu to bose jest jak znalazl...

Witam wszystkich,

Jestem przed instalacją BOSE Life Style 38 Seria III. Zestaw bardzo mi odpowiada przede wszystkim dlatego, że nie zajmuje dużo miejsca, umożliwia przechowywanie i organizowanie muzyki a w zestawie z Personal Music Center II i VS-2 Video Enhancer zarządzam całym sprzętem jednym pilotem (radiowym)... (muszę stawiać dodatkowego sprzętu jedynie dekoder TV)

Przeglądałem różne fora i stwierdzam że opinie dla systemów BOSE nie są pochlebne. Myślę, że w głównej mierze wynika to z cen zestawów jakie są w Polsce. Ja nabyłem w/w sprzęt dużo, dużo dużo taniej...

Wiem, że do kina domowego zestaw jest OK, ale podobno do odsłuchu muzyki wypada kiepsko.

Powiedzcie proszę, co sądzicie o rozbudowie zestawu o system głośników 901® Direct/Reflecting?

Jak to gra?? a może ktoś ma lepsze rozwiązanie??

Nadmienię, że mam małe pomieszczenie około 25-28m2.

>autko, 14 Paź 2008, 19:02

>Powiedzcie proszę, co sądzicie o rozbudowie zestawu o system głośników 901® Direct/Reflecting?

Czemu akurat to? Jesteś jakimś "Bosefilem"?

Proponuję do zestawu dołożyć średniej klasy wzmacniacz STEREO i parę porządnych kolumn. Przy okazji będziesz miał NORMALNE "przody" do kina.

>Nadmienię, że mam małe pomieszczenie około 25-28m2.

Nie jest to nazbyt wielki pokój. W bloku miałem 21 m2, teraz pokój, w którym zwykle słucham muzyki ma 42 m2. (Jednak baza stereo ma 3,5m a "trójkąt odsłuchowy" jest równoboczny.) Lubię przestrzeń :)

Witam,

zadałem wątek i zniknąłem... przepraszam :)

Od kilku dni jestem posiadaczem systemu Bose 3-2-1 GS series III. Mój poprzedni zestaw - stereo: Denon DCD-1500AE, Denon PMA-1500AE, B&W CM1, okablowanie Supra Sword - sprzedałem...

Sprzedałem ponieważ potrzebowałem coś mniej "kłopotliwego", tzn. chciałem uniknąć kolejnego wydatku na tuner i dvd. Poza tym brakowało mi radia, przyjemności oglądania filmów oraz podłączenia laptopa do zestawu (do Denona nie można było podłączyć laptopa ponieważ, 1.jest to sprzęt innej kategorii, 2.po podłączeniu we wzmaku następowało zwarcie wynikające z różnicy napięć, ale mniejsza o to..)

Zestaw gra w pomieszczeniu 12m2 ale równie dobrze sprawdza się w pomieszczeniach powyżej 20m2.

Dźwięk jest charakterystyczny dla Bose; Bas - wypełniony, mocny, nisko schodzący i co ciekawe, nie wpadający w dudnienie. Bas potrafi chwilami wywołać dosłownie trzęsienie ziemi w pokoju około 20m2.

Satelity również zachwycają, choć nie znaczy to wcale, że nie mają żadnych wad; są szczegółowe, przejrzyste, a dżwięk jest naturalny. Prezentacja skupiona jest na średnich tonach, lecz oczywiście nie zapomniano o wysokich. Są one również bardzo dobre i szczegółowe. I ta przestrzeń.. :)) Niesamowita.

Przy słabej jakości materiału (mp3) dźwięk jest wygładzony.

Po podłączeniu zestawu do telewizora LCD wejściem HDMI, uzyskujemy obraz pełen nasyconych kolorów, głęboką czerń.

"Ile ludzi, tyle gustów"

Pozdrawiam Forumowiczów

Bose 3-2-1 GS series III słyszałem w "Saturnie" w Austrii, mimo słabych warunków pozostawił po sobie dobre odczucia. Ta cała nagonka na Bose wynika głównie z wysokich cen tych zestawów, ludzie myślą - kawałek plastiku za niebotyczną kasę i niby tak jest...ale dźwiękowo moim zdaniem z Bose nie jest tak źle ;)

No wlasnie.. a sprzet do kina i do muzyki zeby pogodzic to ciezki chleb. Weic albo decyzja ze idziemy w kino, alebo w stereo albo mamy 2 niezalezne systemy:) .. i kupe kasy wywalonej...

Elegancka, zwarta i zminiaturyzowana forma, znana i jednak znająca się na rzeczy firma to plusy BOSE.

Są ludzie co cenią sobie takie wartości NADE WSZYSTKO więc BOSE jest dla nich.

* * *

IMHO KD nie jest dla dość ortodoksyjnego audiofila (no chyba, że ten spuści z tonu, bo to przecież tylko dodatek/uzupełnienie jego niezależnego (najczęściej) i dopieszczonego ołtarzyka pod nazwą STEREO.

* * *

Ja KD tak potraktowałem i ujdzie (choć satysfakcji z dźwięku w KD nie mam ale i nie przeszkadza mi to aż tak bardzo, dobrze jest jak jest - obleci ;)

Nie jestem kinomaniakiem ani zwolennikiem robienia kina w domu (chyba, że dedykowane pomieszczenie, bo ktoś bardzo KD lubi to rozumiem).

Ja zdecydowanie wolę DOBRE STEREO, ktoś inny preferuje KD i nic mi do odmiennych upodobań. /Rozumiem to./

* * * * * *

IMHO, życie jest znaaacznie ciekawsze niżby miała mną rządzić (i kraść czas) nieprzemożna chęć oglądania obrazu ;)

/Znaczy, wolę być sam w nim aktywnym aktorem... ;)/

Siemka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.