Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny grają dobrze z 300b (nowe)

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z obecnie produkowanych polecam Harpie - do lamp stworzone. Kiedyś słyszałem B300 - gdybym nie miał swoich kolumn to bym je kupił. Od tego czasu pojawiło się wiele nowych modeli tej krakowskiej firmy.

Pozdrawiam

W ofercie Cabasse są Bahie pięknie grają (94 dB) i Riva (92 dB). Bahie grają super właśnie takim dźwiękiem jaki mnie zauroczył, Rivy nie słyszałem. Mam tylko wątpliwości czy 2x9 W wydoli. Tu jest link do nich. Czy ktoś bardziej zaawansowany technicznie na podstawie parametrów może poradzić czy jest do czego podchodzić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tylko słuchać i oceniać. Wcześniej grałem na integrze AA 2x9W i potrafiła rozpędzić kolumny o skuteczności poniżej 90. Wszystko zależy od klasy wzmacniacza, a nie od mocy - to jest w przypadku lamp wtórna sprawa - teoretycznie nie powinno być żadnych problemów)))

Budżet 10-15. Pomieszczenie z 15 m2 ale wąskie 3m ( i kolumny muszą stać z węższego boku tyłem do okna).

Słucham różności poza jazzem i klasyką.

Spróbuj posłuchać Zu Audio Druid - bardzo wysoka efektywność, lubią grać głośno, do Twojego repertuaru sądzę, że będą nadawać się świetnie. Ale oczywiście: przede wszystkim - słuchać!

Słuchałem Zu Druid ( nominalna skuteczność 101db ) ze wzmacniaczem Ancient Audio Single Six. I to był koszmar ! Kompletnie inaczej wyobrażałem sobie brzmienie takiego zestawu. Myślałem że kolumny umożliwią pokazanie zalet wzmacniacza o małej mocy : mikrodynamikę , barwę, etc , a to był poprostu zmulony shit, bez góry i ze skundlonym basem. A najlepsze że dynamika mimo tej skuteczności była zwyczajnie żałosna. I bądź tu mądry.

• 2 tygodnie później...
Gość chml

(Konto usunięte)

Audio Note AN/E. Nie wiem,czy decydowałbym się na model wyższy niż Lexus. IMO te kolumny oferują wspaniały dźwięk, doskonałą przestrzeń, można ich słuchać godzinami bez zmęczenia.

Najlepszy wybór przy ograniczonym budżecie to AN/E w wersji lexus ale koniecznie z BG. Trochę srebra poprawiło by jakość. Ale to już cena wyższa. BG nie ma już za wiele więc może trzeba by zamówić z Parts Connection. W przypadku AN dużo się płaci za obudowy wykonywane ze sklejki z rzadkich drzew liściastych i to w Austri, stąd ta cena.

A najtaniej to właśnie kit czyli sparowane głośniki i części do zwrotnicy.

Jak ktoś chce kit to może napisać do mnie. Mógłbym dostarczyć gotowe płytki z terminalami i kompletnie zmontowaną zwrotnicą i głośniki oczywiście. Tylko zbudować samemu paczki i wstawić sobie elementy.

• 2 tygodnie później...

Wystarcza AN/J Sp i wcale nie musza to byc E ktore moim zdaniem sa bardzie zmulone i wolne od J ek.

Owszem swoboda na korzysc modelu E ale dynamika i poczynania w basie bardziej mi odpowiadaja w J.

Pamietac nalezy ze AN y graja ,,tlustym,, dziwiekiem i na ,,twarz,, jesli taki dzwiek jest nam strawny mamy HIEND i zapominamy o kolumnach.

Azorsky >>> Uderz na PW do staszka-s to dowiesz sie jak i z czym graja jotki i za ile mniej pieniedzy mozna grac muzyke z kolumn AN (10-15klz to absurd uwierz mi mozna duuuzo taniej a dobrze -reszta na plyty)

robix

>Zdecydowanie polecam Harpie Atlas lub 300B - efektywność i rzeczywisty przebieg impedancji jak

>najbardziej odpowiedni dla wzmacniaczy lampowych małej mocy.

Chyba tylko efektywność i rzeczywisty przebieg impedancji jest odpowiedni. Brzmienie i budowa już nie. Przyglądałem się i słuchałem najnowszej wersji 300B na AS 2008 - dość sucho, bez emocji, rozjechana scena (trudności z oderwaniem dźwięku od skrzyń), znikomy bas (a raczej opisałbym to jako fizyczne oddzielenie, przesunięcie źródła dźwięku - np. kontrabasu - pomiędzy niskim basem, a jego wyższym zakresem). Do tego brzmiały jakby napędzające je wzmacniacze (Luxman, Manley) miały za mało prądu... Więc jeżeli tak zagrały np. Manleyem na EL84 PP, 2 x 40W, który jest wyjątkowo energetyczny i wydajny to nie wiem co działoby się z konfiguracją kilka W na 300B... Zalety? Dużo powietrza, czysta góra, obszerny dźwięk. Ale za te pieniądze (15k pln) jest wiele ciekawszych propozycji. Nawiasem mówiąc podobno (nie słuchałem ale znam z opinii innych osób) to nie te same "300B", które Harpia produkowała 2-3 lata temu. Tamte podobno grają świetnie, tylko że obecnie producent za "taką" wersję oczekuje 25k pln :))))

Co do wyglądu - jak zapewnia producent można zrobić wszystko ale akurat egzemplarz wystawowy nie grzeszył profesjonalnym wykończeniem (tym bardziej za takie pieniądze!) no i do tego ten "tuning" w postaci kawałka tylnej ścianki z pleksi + podświetlenie niebieską diodą tak aby było widać zwrotnicę w całej okazałości... Coś jak BMW dla "młodego wilka" z podświetlaną maską i progami :)) masakra.

• 2 miesiące później...

Witam,

trochę późno ale...

także miałem przyjemność kilkakrotnie słuchać Harpii 300G Grand bo tak się zdaje brzmiała pełna nazwa. Były produkowane w latach 2006-2007. To bliźniaczo wyglądające konstrukcje Dobermanów na innych przetwornikach(Seasa)i oczywiście budowie zwrotnicy. Potwierdzam fantastyczną klasę tych głośników napędzanych monoblokami Art Audio Diavolo sterowanych z wyjścia AA Lektor Grand. Niesamowita otwartość, dynamika, bas, stereofonia. Klasa!!! Co do ceny... faktycznie dużo jednak tyle samo obecnie kosztują Dobermany. Jeżeli komuś odpowiada taki rodzaj przekazu to nie znajdzie lepszych głośników w tej cenie i nawet zdecydowanie wyższej. A zawsze można coś poprawić np. poprzez zastosowanie lepszego okablowania wewnętrznego (można porozmawiać z producentem. Polecam.

miałem na myśli konstrukcje 300b Grand to te 3 licząc od lewej

Ukryta Zawartość

Faktem jest że egzemplarz którego słuchałem miał nieco inny przetwornik średniotonowy.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Przepraszam za "prywate" która tu nastąpi, ale jeżeli ktoś jest jeszcze zainteresowany kolumnami dedykowanymi do słabej lampy to mam do sprzedania właśnie Harpie 300B ale nie wersja grand tylko zwykła. Dwudrożne, więc nawet bardzo słabowita lampa radzi sobie świetnie. Szczegóły na priv.

• 3 miesiące później...

widzę że temat trochę przycichł....

wpadły mi w oko głośniki Horning Eufrodite Mk3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe podejście do tematu. Od strony basu działa tzw. HDQRS system oparty na 8 x 8 calowych głośnikach Beyma połączonych w układ push pull. Na średnicy - zmodyfikowany szerokopasmowy Lowther DX55 tak aby obsługiwał tylko wybrany przedział tonów średnich. Ciekawie dlatego wypadają ponoć wokale. Nie rozpoznaje głośnika wysokotonowego:).

Może to być ciekawa alternatywa do wzmacniaczy o niskich mocach w układzie SE i nie tylko.

Niedługo może będzie okazja ich posłuchać:)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Art Loudspeakers DECO 10 Signature lub Emotion Signature - 2 drożne duże monitory:)mniam.

Do 300B ideał... jak dla mnie. Powiem prywatnie, że są na mojej liście rankingowej bardzo wysoko:). Moderne 10 mogą być jak dla mnie trochę za duże (23 metry)choć sprawdzę niewątpliwie tak jak i nowe 300B Grand Harpii oraz Sound&Line Enigma Medius.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-16148-100000303 1247473180_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.