Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha CDX-700 - nagle przestala dzialac

BuBeK.oNE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od pewnego czasu jestem posiadaczem w/w odtwarzacza CD. Kupilem go uzywanego.

Z poczatku dzialal OK ale po jakims czasie przestal odtwarzac CD. Objawia sie to tym ze po wlozeniu CD do napedu plytka sie zakreca ale staje i odtwarzacz tak jakby jej nie widzi.

Probowalem zerknac do srodka co jest nie tak ale nic nie zwrocilo mojej uwagi - nie znam sie. Udalo mi sie jednak go uruchomic poprzez lekkie szturchniecie wlozonej plyty CD. W ten sposob odtwarzacz dzialal az do wczoraj.

Sytuacja jest identyczna jak poprzednio ale moj zabieg ktory pewnie nie jest prawidlowy nie pomogl.

Czy jest ktos kto moze mi pomoc rozwiazac ten problem? Czy to moze byc oznaka padniecia lasera a moze napedu plyty CD? Ile moglaby kosztowac naprawa takiej usterki? Czy jest mozliwosc samodzielnej naprawy z pomoca kolegi elektronika?

Z gory dziekuje za wszelkie wskazkowki.

https://www.audiostereo.pl/topic/46214-yamaha-cdx-700-nagle-przestala-dzialac/
  • 3 tygodnie później...

Przeczyściłem tak jak zaproponowałeś... i dalej nic:(. Dla sprawdzenia wsadziłem płytę CD i tak jak poprzednimi razy napęd zaskoczył dopiero gdy palcami zakręciłem płytką. Działało to jakiś czas po czym przestało i teraz gdy wsadzam CD do napędu sytuacja wygląda dokładnie tak jak opisywałem wcześniej, czyli napęd nie startuje.

Czy może to być usterka silnika?? Jak domowym sposobem zdiagnozować usterkę?

Za wszelkie sugestie serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

Wygląda na rozregulowane servo ew. padający laser. Pomogłaby dokładna regulacja lub podkręcenie lasera, ale nie wiem czy to rozwiąże problem - lasery w serii CDX padają i nie ma do nich zamienników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.