Skocz do zawartości
IGNORED

popelnilem wielki blad - sprzedalem cd

bonart1

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

popelnilem wielki blad...

przeprowadzalem sie do nowego domu, i chcialem jakos odchudzic ilosc klockow,

postanowilem zostawic dvd panas s-35 (by pelnil podwojna funkcje audio i video)

a sprzedac odtw cd techn sl-ps770d i mialem

tez onkyo dx-7210 ktory przy okazji tez sprzedalem...

myslalem ze nie odczuje jednak roznicy - nie jestem audiofilem.

ale stalo sie - ten dvd po prostu nie gra...

poradzcie mi, co ze starej dobrej elektroniki za nie duze pieniadze

mozna kupic co fajnie gra.

klocki mam podpiete do dzielonego tech se-a800s + su-c800u

z ktorego bylem jestem i pewnie bede zadowolony.

wrocic do tego 770d lub dx-7210 lub moze proponujecie bym jednak poszukal

czegos innego skoro stalo sie... (podobny pulap cenowy)

z gory dzieki za pomoc, trudno mi teraz znalezc dokumentacje do starego

sprzetu ktorego multum na allegro... a na podst zdjec i 5 zdan ze jest fajny

i laser ok, nie jestem sklonny wejsc w temat...

https://www.audiostereo.pl/topic/46244-popelnilem-wielki-blad-sprzedalem-cd/

albo lepsze dvd: np. HK czy Yamaha.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zagadnij ArtPaw. On używa DVD Pioneera do którego ma podpięty DAC "lampucera". Bardzo dobra i tania rzecz która potrafi wykosić nawet drogie klocki takie jak Linn, Naim czy Meridian.

dymu73, 14 Paź 2008, 14:30

>A może jakiś DAC?

>Od wyboru do koloru:-)

Jeśli jest wewnętrzny upsampling dla DSP z 44,1K do 48K (niskiej jakości) a następnie z 48K do 44,1K (też słaby jakościowo) to zewn. DAC nic nie da.

ps. nie tylko w stacjonarnych DVD jest taka paranoja (typu resampling kiedy nie trzeba i do tego niskiej dokładności) ale też w kartach dźwiękowych np. Audigy - miałem problemy jakościowe przy SPDIF

na prawde mozna znalezc dvd ktore da rade? jesli tak, to podaj jakis konkretny model... tak jak pisalem chcialem odchudzic ilosc klocow, a zrobilem wielka kupe...

jesli istnieje dvd ktore b.dobrze gra tez audio... to why not, ale po mojej przygodzie z s35 dla mnie wszystkie dvd to nie grajki do audio...

Kyle, 14 Paź 2008, 14:49

>dymu73, 14 Paź 2008, 14:30

>

>>A może jakiś DAC?

>>Od wyboru do koloru:-)

>

>Jeśli jest wewnętrzny upsampling dla DSP z 44,1K do 48K (niskiej jakości) a następnie z 48K do 44,1K

>(też słaby jakościowo) to zewn. DAC nic nie da.

>

>ps. nie tylko w stacjonarnych DVD jest taka paranoja (typu resampling kiedy nie trzeba i do tego

>niskiej dokładności) ale też w kartach dźwiękowych np. Audigy - miałem problemy jakościowe przy

>SPDIF

tez mi sie tak wydaje, ze DAC tu nic nie da jak juz u zrodla mam (jak zakladam) byle co...

dajac taka opinie, miales na mysli wlasnie mojego s35 (ze jest taki slaby ze DAC nie pomoze)

bonart1, 14 Paź 2008, 14:59

>na prawde mozna znalezc dvd ktore da rade? jesli tak, to podaj jakis konkretny model... tak jak

>pisalem chcialem odchudzic ilosc klocow, a zrobilem wielka kupe...

>

>jesli istnieje dvd ktore b.dobrze gra tez audio... to why not, ale po mojej przygodzie z s35 dla

>mnie wszystkie dvd to nie grajki do audio...

TO BYLA ODP DO DawidM (ale pytanie jest do kogokolwiek kto moze pomoc)

zyzio, 14 Paź 2008, 14:10

>Możesz kupić Technicsa PS 7 - lepszy od tego co miałeś, niezawodny i dobrze gra...

1. zyzio, co w porownaniu z 770d jest lepsze w ps7?

2. rozumiem, ze pominiecie w twoim komentarzu onkyo oznacza ze proponujesz bym onkyo sobie glowy wogole nie zawracal?

3. a jesli juz technics, to stanialy ps840, nie mowie tu o komisach z allegro ktore i tak trzymaja na to cene... mowie o zakupach od "zwyklych smiertelnikow" - warto?

ps. gwoli scislosci: wogole sie nie upieram przy konkretnych markach... chcialbym wytypowac jakiegos lidera jesli chodzi o ilosc pochlebnych opinii z bdb stosunkiem cena/jakosc

bonart1, 14 Paź 2008, 15:11

>2. rozumiem, ze pominiecie w twoim komentarzu onkyo oznacza ze proponujesz bym onkyo sobie glowy

>wogole nie zawracal?

Oto co można zrobić z taniego Onkyo:

-w oryginale

-po przebudowie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100003518 1223991156_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McG, zapomniales dodac ze teraz gra jak za XX kzl ;)

a tak serio, to ten DAC+lampy jest dobry... mozesz rowniez pokombinowac ogolnie z jakims zewnetrznym DAC (np. ZeroDAC)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat, 14 Paź 2008, 15:35

>McG, zapomniales dodac ze teraz gra jak za XX kzl ;)

>

>a tak serio, to ten DAC+lampy jest dobry... mozesz rowniez pokombinowac ogolnie z jakims zewnetrznym

>DAC (np. ZeroDAC)

wszystko fajnie, tylko ja nie jestem elektronikiem, takiego tuningu nie zrobie ;)

a watpie zeby kolo z serwisu rtv sie tego podjal?

tam widze 2xDAC?

to jest ten onkyo co mialem, lza sie w oku kreci, kiedy zapuszcze te cholerne dvd

>bonart1

W "O mnie" napisałes, że poszukujesz nowej drogi rozwoju w dziedzinie audio, to po co wracać do tradycyjnego odtwarzacza CD? Nielepiej kupić serwer nuzyczny i podłączyć go do przetwornika D/A, nawet proponowanego przez Kolegów, tj. lampucerę?

jesli już koniecznie technics to taki

Ukryta Zawartość

ewentualne można jeszcze polować na ebayu na SL-P2000

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Koledzy pytanie do McGyver-a - co można ( czy można ) przebudować np taki odtwarzacz cd yamahy . Może miałeś doświadczenia z tym modelem - CDX 496

Ukryta Zawartość

Kusi mnie bardzo lampowy DAC - ijeśli mógłbyś podać przybliżone koszty .

Pytam o ten model z sentymentu do marki ;-)) a temat krązy przy tuningu starych cd-ków.

Ukryta Zawartość

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

bez jaj.. kup sobie jakiś tani dac i będzie po sprawie, a i podłączysz do tego kompa, tuner sat i inne pierdoły - co Ci do głowy przyjdzie - dźwiek z DVD na filmach też zabrzmi zupełnie inaczej. takiego beresforda można kupić za grosze - ostatnio chwile słuchałem - nie ma co się zastanawiać nad jakimiś zabytkami typu technics. No i masz tam wzmak słuchawkowy który w dodatku gra:) To wszystko podłączysz sobie do obecnego DVD... uzwględniając nawet, że to nie jest najlepszy napęd do tego DACa to pewnie i tak zagra to 3 razy lepiej od tych zabytków. Zlampizowanie może nie jest złym pomysłem - ale czy jesteś w stanie sobie to zrobić? a jeśli nie to czy w cenie beresforda zrobi Ci ktoś to? a jeszcze części trzeba kupić... lampy... a i laserem się stresować w "dawcy". a pieniądze o jakich rozmawiamy to jakieś 400 pln za używanego beresforda - no maks 500 - chociaż chyba niewiele więcej kosztuje nowy!!!!

przemo7, 14 Paź 2008, 19:13

>Koledzy pytanie do McGyver-a - co można ( czy można ) przebudować np taki odtwarzacz cd yamahy .

>Może miałeś doświadczenia z tym modelem - CDX 496

>

Ukryta Zawartość

A jak najbardziej! Tam jest bardzo fajny DAC AD1854, nie pamiętam tylko ile wolnego miejsca jest w środku w tym cedeku, i czy zmieszczą się wszystkie potrzebne graty. Przerabiając Yamahę CDX730 musiałem się trochę nagimnastykować, m.in. musiałem przestawić w inne miejsce oryginalne trafo zasilające. Patrz niżej.

>Kusi mnie bardzo lampowy DAC - ijeśli mógłbyś podać przybliżone koszty .

DAC to rozwiązanie bardziej uniwersalne. Podłaczasz dowolne źródło sygnału cyfrowego, i grasz, nie musisz się ograniczać tylko do CD. Patrz niżej;-))

>Pytam o ten model z sentymentu do marki ;-)) a temat krązy przy tuningu starych cd-ków.

Seba78, 14 Paź 2008, 21:05

>bez jaj.. kup sobie jakiś tani dac i będzie po sprawie, a i podłączysz do tego kompa, tuner sat i

>inne pierdoły - co Ci do głowy przyjdzie - dźwiek z DVD na filmach też zabrzmi zupełnie inaczej.

Zgadza się, pisałem już o tym powyżej.

>takiego beresforda można kupić za grosze - ostatnio chwile słuchałem - nie ma co się zastanawiać nad

>jakimiś zabytkami typu technics.

Ponownie się zgadzam. Z tym, że w cenie Beresforda można już dostać IMHO lepsze przetworniki Zerodac lub Zhaolu. Można też dostać lepszy, a przy tym tańszy DAC "lampucera", tyle że bez obudowy.

Poniżej wklejam fotkę mojej implementacji DACa "lampucera" z lampowym stopniem analogowym.

>No i masz tam wzmak słuchawkowy który w dodatku gra:) To wszystko

>podłączysz sobie do obecnego DVD... uzwględniając nawet, że to nie jest najlepszy napęd do tego DACa

>to pewnie i tak zagra to 3 razy lepiej od tych zabytków. Zlampizowanie może nie jest złym pomysłem

>ale czy jesteś w stanie sobie to zrobić? a jeśli nie to czy w cenie beresforda zrobi Ci ktoś to? a

>jeszcze części trzeba kupić... lampy... a i laserem się stresować w "dawcy".

Poniżej macie fotkę przerobionego cedeka Onkyo z laserem który kosztuje 6,5 pln plus VAT. Czy to jest stresująca cena? Widać z tego, że jak dobrze dobrać "nosiciela", to naprawdę nie ma się czym stresować.

post-3550-100003492 1224016055_thumb.jpg

post-3550-100003493 1224016055_thumb.jpg

post-3550-100003494 1224016055_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Seba78, 14 Paź 2008, 21:05

>bez jaj.. kup sobie jakiś tani dac i będzie po sprawie, a i podłączysz do tego kompa, tuner sat i

>inne pierdoły - co Ci do głowy przyjdzie - dźwiek z DVD na filmach też zabrzmi zupełnie inaczej.

>takiego beresforda można kupić za grosze - ostatnio chwile słuchałem - nie ma co się zastanawiać nad

>jakimiś zabytkami typu technics. No i masz tam wzmak słuchawkowy który w dodatku gra:) To wszystko

>podłączysz sobie do obecnego DVD... uzwględniając nawet, że to nie jest najlepszy napęd do tego DACa

>to pewnie i tak zagra to 3 razy lepiej od tych zabytków. Zlampizowanie może nie jest złym pomysłem -

>ale czy jesteś w stanie sobie to zrobić? a jeśli nie to czy w cenie beresforda zrobi Ci ktoś to? a

>jeszcze części trzeba kupić... lampy... a i laserem się stresować w "dawcy". a pieniądze o jakich

>rozmawiamy to jakieś 400 pln za używanego beresforda - no maks 500 - chociaż chyba niewiele więcej

>kosztuje nowy!!!!

Tani dac - co byscie proponowali - moze jakis link do allegro...?

Czy ktos ma jakis konkretny DAC na mysli wlasnie do tego PANASONICA DVD S-35?

Czy ktos stunigowal w ten sposob DVD S-35, i jakie efekty?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dziwię się, że do tego wzmacniacza próbujesz dobrac CD skoro ten klocek pierniczy Ci całą sprawę ?

Najlepszy CD z lampami czy bez zabrzmi na tyle na ile ten Technics pozwoli a wierz mi nie pozwala na wiele ... Ładnie wygląda ale gra gorzej niż nawet SU-A700 zintegrowany, który notabene był bezbasową "tunelowatą" profanacją pasma. Pomyśl najpierw o zmianie piecyka - chyba że wolisz sentyment nad niuanse i przyjemność obcowania z muzyką. Inny piecyk może Cię przekonać, że to DVD zabrzmi lepiej niż się spodziewasz. Pomyśl o tym. Koledzy zalewają Cię swoją wiedzą ale myślę, że nie osiągniesz kompletnie nic a wydasz pieniądze. Co z tego, że zbudujesz "lamborgini skoro będzie stało w garażu ..." Miałem praktycznie wszystkie Technicsy z kanciastymi włącznie i powiem Ci szczerze, że prócz SU-V 900, SU-V90D (wersja na tranzystorach)naprawdę niewiele jest wzmacniaczy Technicsa, które mają choć namiastkę neutralności nie mówiąc o wydajności prądowej ...,oczywiście SU-C3000, SU-C7000 itd to nie ten temat ... Co do CD to powiem tak SL-PS 840 to fajny CD-ek ale brzmi dobrze z jasnym i wydajnym wzmacniaczem. 770 to zwykłe przyzwoite CD z tanim i dostępnym CDM 12 - skoro od niego odszedłeś to do niego nie wracaj ! Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

na allegro czasami dostępne.

Ukryta Zawartość

czubsi, ok, skrytykowales wzmacniacz upatrujac w nim problem... rozumiem...

prosba: jestes w stanie wskazac wzm do 600zl

ktory z takim dvd i takimi glosnikami zagra lepiej?

drugie pytanie: jestes w stanie wskazac wzmacniacz do 1000

zauwazylem ze pogorszylo sie po przejsciu z cd na dvd. wiec musze cos z tym zrobic... latwiej mi zmienic dvd / kupic cd, niz szukac dla tego dvd pieca? ktos powiedzial o DAC, zainteresowalo mnie to, ale ciagle szukam jakiegos "starocia" (w pozytywnym tego slowa znaczeniu) ktore bedzie fajnie chodzilo z tym piecem i tymi kolumnami...

przy takiej polce, grac ma ok, nie rewelacyjnie bo rewelacje so za >10k pln... ale tego jest tyle ze po prostu trudno wybrac wlasciwie.

All... pomimo wieszania psow na technicsach, widze ze coraz wiecej glosow mowi o tym bym szukal technicsa (ps7, 70, 770, 840). Zaskoczony jestem...

Kup Cd jakiegoś Denona np. DCD-725 lub DCD 735, oba z fajnym, brzmiącym analogowo DAC PCM61P. Gwarantuje, że będziesz zadowolony, a jak się znudzi po jakims czasie to go zlampizujesz, albo wstawisz lampucerę do środka czy jako zewnętrzną bez znaczenia. Oba w cenie ponizej 200 pln spokojnie do dostania. Z tym, że 725 ma droższy laser KSS-240 (ok. 100 pln). W 735 jest taniutki i łatwo dostępny KSS-213. Pozdrawiam.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

bonart1

Na początek uporządkujmy.

CD - odpuść Technicsy. Jeśli jednak chcesz je mieć to patrz tylko na modele : SL-PS840 , SL-PS740 (jedyny dobrany do Twojej obecnej sytuacji !) żadnych tam SL-PS7 - nie dlatego ze jest beznadziejny ale dlatego że za te pieniądze, za które go sprzedają to jest bezsens ... Jeśli Cię stać to szukaj SL-P990 ewentualnie SL-P999 (trochę okrojony), Mój faworyt to SL-p1200 ale nie do Twoich kolumn i reszty ... SL-P2000 to pomysł jakiegoś fantasty bo nie dość, ze rzadki jak szlag to jeszcze kosztuje majątek.

wzmacniacz - do technicsów oraz innych budżetowych CD z zakresu do 600 zł proponuję SONY ES. Pewna lokata pieniędzy + gwarantowane zadowolenie . ES-ów jest tyle, że łapią się w oba zakresy cenowe jakie podałeś. Jeśli nie boisz się rzutów na głęboką wodę to zaryzykuj w któryś z piecy Sansui (tu patrz na modele z x lub alfą w nazwie i minimum seria 600.) Przy każdym z tych urządzeń sam się zadziwisz jak szybko pobiegniesz na dach wieżowca by sprawdzić grawitację na swoim Technicsie ...

Teraz poważnie - możesz spróbować Luxmany L210 L-410 itp jednak do nich trza Ci będzie jasnego CD np Pioneer PD-S 904 (wspaniała symbioza z L430) Jest parę ciekawych piecy Yamahy ale nie podam symboli bo nie jestem w tym temacie biegły.

Na koniec

Jadę po Technicsie ale zawsze wspominam go z sentymentem. Nigdy nie męczył pięknie wyglądał był długowieczny itd. Jednak Vaya Con Dios brzmiała jak Wodecki a Chris Rea jak Cugowski ... Miałem dosyć sentymentów i tak przypadek sprawił, ze w ciągu tygodnia sprzedałem 11 klocków Technicsa jakie wówczas posiadałem tylko i wyłącznie przez przypadkowo ożywiony wzmacniacz Sansui AU-X911DG.

Sansui ustawiony na godzinie 9 zagłuszył SU-A900 Technicsa z godziną 12 przy totalnym niewyrabianiu tego drugiego ... SU-A900 grając z procesorem SH-GE90 (bo inaczej się nie dało) ginął przy Sansui z basem na minus 3 .... z zatkanymi basreflexami ... Nie uwierzyłbyś jaka olbrzymia przepaść dzieli SU-A900MK2 na gów...ych mosfetowych hybrydach od 20-to letniego Sansuia na Sankenach i selekcjonowanych komponentach. Podejdź do tego z cierpliwością. Jak widzisz ja też mam Jamo :-) ale jamo jamo nie równe ... Moje nie grają tak jak fabryczne a ci co je słyszeli po moich przeróbkach twierdzą, ze to klasa 704 B&W ... Pozdrawiam !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.