Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 3000PLN - co polecacie :)

radzio222

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie zmierzam ku zakończeniu kompletowania sprzętu.

Czytając wiele entuzjastycznych opinii zdecydowałem się zakupić wzmacniacz MA XD300mkIII.

Kolumny mam już od dawna - to monitorki na SS D9500/8545.

Czego oczekuje od takie odtwarzacza. Są 2 rzeczy na których mi baaardzo zależy:

- holograficzna przestrzenność (jak na tą cenę ;-) )

- hirurgiczna rozdzielczość

Jesli jeszcze coś jest dla mnie ważne to - "wykop" - nie lubię miękkiego basu.

Jest to o tyle ważne, że jednak wzmacniacz lampowy ma skłonnosci do rozmiękczania, więc chce to nieco ograniczyć żródłem.

Zastanawiałem się np.: na Arcamem FMJ CD17 lub CD192, może jakis starszy Meridian (ale one ponoć grają miękko), Xindak, Marantz CD17 KI lub CD7001KI. A może jakiś CEC.

Prosba o sugestie. Jesli ktoś jest z Wa-wy chętnie ustawiłbym sie na jakiś odsłuch.

Za propozycje - z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/46261-cd-do-3000pln-co-polecacie/

Z podanych typow wybralbym Arcama. Jest jednak wiele ciekawych opcji z drugiej reki powyzej nie wspomnianych. 3000 zl to dosc glupawa suma jak na szukanie dobrego CDP - nie bedzie duzo lepiej niz w maszynach za 1000 zl a z kolei jakies 5-6 tys. daje zdecydowana zmiane. Znaczenie zrodla jest nie do przecenienia, warto zainwestowac.

Co do basu i wykopu - miekki i lampowy bas nie koniecznie oznacza brak wykopu i odwrotnie - kontur i detal to nie zawsze wykop.

pzdrw

soso

radzio222, 15 Paź 2008, 14:42

>Witam,

>Właśnie zmierzam ku zakończeniu kompletowania sprzętu.

>Czytając wiele entuzjastycznych opinii zdecydowałem się zakupić wzmacniacz MA XD300mkIII.

>Kolumny mam już od dawna - to monitorki na SS D9500/8545.

>Czego oczekuje od takie odtwarzacza. Są 2 rzeczy na których mi baaardzo zależy:

>- holograficzna przestrzenność (jak na tą cenę ;-) )

>- hirurgiczna rozdzielczość

>

>Jesli jeszcze coś jest dla mnie ważne to - "wykop" - nie lubię miękkiego basu.

>

>Jest to o tyle ważne, że jednak wzmacniacz lampowy ma skłonnosci do rozmiękczania, więc chce to

>nieco ograniczyć żródłem.

Staram się walczyć z tego rodzaju mitami, legendami i podaniami ludowymi, niestety jak widać są one zbyt głęboko zakorzenione by udało się je zwalczyć do końca. Na szczęście coraz więcej osób zna możliwości wzmacniaczy lampowych z autopsji, i również przyłącza się do tego zwalczania. Wzmacniacz który zamierzasz kupić gra detalicznie, dynamicznie, precyzyjnie, i bardzo dobrze kontroluje bas. Jego granie nie ma nic wspólnego z pokutującym mitem lampowego brzmienia. Akurat jestem jedną z pierwszych osób które zakupiły ten wzmacniacz zatem doskonale znam jego możliwości, przyczyniłem się też do popularyzacji tego modelu na forum.

>Zastanawiałem się np.: na Arcamem FMJ CD17 lub CD192, może jakis starszy Meridian (ale one ponoć

>grają miękko), Xindak, Marantz CD17 KI lub CD7001KI. A może jakiś CEC.

>Prosba o sugestie. Jesli ktoś jest z Wa-wy chętnie ustawiłbym sie na jakiś odsłuch.

>

>Za propozycje - z góry dziękuję.

Co ja radzę:

Nic nie kupuj. Poczekaj na wzmacniacz, oswój się z jego brzmieniem, a potem odsłuchaj sobie kilka cedeków. Jeżeli kupisz jakiegoś cedeka w ciemno na podstawie teoretycznych założeń, to może się okazać że stworzyłeś męczącą mieszankę wybuchową.

U mnie przez jakiś czas znakomicie sprawdzało się zestawienie MA XD800mkIII z miękko i ciepło grającym Meridianem 506.24. Meridian jednak został wyparty z mojego systemu przez nieprzyzwoicie wręcz tani chiński DAC znany na forum jako "lampucera". DAC ten wyposażyłem w stopień analogowy na lampach. Po takiej modyfikacji zagrał z równie dobrą barwą jak Meridian, ale:

-bas jest bardziej zróżnicowany, czytelniejszy i dynamiczniejszy niż z Meridiana

-mikro- i makrodynamika poprawiły się zdecydowanie w stosunku do Meridiana

-stereofonia i przestrzeń są teraz o wiele lepsze, lokalizacja instrumentów jest bardzo precyzyjna i sugestywna, poza tym jest też znakomita daleko sięgająca głębia z bardzo czytelną gradacją planów i świetnym poczuciem akustyki pomieszczenia, jest też dużo więcej "powietrza" niż z Meridiana.

Powodzenia w budowaniu wymarzonego dźwięku.

Bardzo chętnie podepnę się pod temat. Tyle, że ja znów szukam playerka z cieplejszym charakterem brzmenia. Podpinam się pod temat, bo w tytule wątku nie ma informacji o tym, że chodzi wyłącznie o sterylnie grające urządzenie, a sam temat z pewnością zainteresuje nie jedną osobę.

Mam za sobą odsłuch:

- Ushera CD7 - gdzieś uciekł bas (jakiś taki "delikatnie" zaokrąglony) ale ogólnie charakter mi odpowiadał

- Creek EVO - wyrównane brzmienie ale niestety suchotnik (bez emocji, "bez muzyki")

- Shegya CD-S10 czy jak kto woli Vincent CD-S6 - i tutaj mi kopara opadła (nasycenie barw, muzykalność, rewelacyjna przestrzeń, wykop na basie) - poziom nie osigalny dla wymienionych konkurentów

Wszystkie powyższe mogę kupić w cenie 1800-2400. Do Arcamów i CA nawet nie podchodziłem ze względu na zgodne opinie co do ich jasnego brzmienia.

Co do CECa to trafiałem na różne opinie. Tyle, że mniej pozytywnych jest o 3300R (+/- 2,4kzł) a więcej pozytywnych jest o 51XR (4kzł). No ale ten drugi znacząco już przekracza budżet, więc odpada.

Myślę jeszcze nad Caspianem mkII ale nie mam go gdzie przesłuchać, a chcę uniknąć zakupu w ciemno. Cena ze wzledu na to, że jest to model juz nie produkowany (choć urządzenie jest nowe) mieściłaby się w rozważanym budżecie.

Jeżeli ktoś ma jakiś inny pomysł na odtwarzacz w mniej więcej tym budżecie to chętnie (z pewnością wraz z autorem wątku) zapoznam się z jego opinią.

Słuchając rozumu....

Dzięki za sugestie. Co do kupowania w ciemno - kupiłem wzmacniacz - wystarczy. Więc na pewno nie kupie CD bez odsłuchu. Jednak chciałbym ograniczyć wybór do kilku modeli, które w Waszej opinii sa poprostu bardzo dobre w swoim przedziale cenowym. Jesli wśród tego ograniczonego grona nie znajdę zwyciezcy - bede poprostu szukał dalej ;-)

przepraszam, ze nie w jedny.

@McGaver - problem w tym ze aktualnie nie mam żadnego CD, wiec oswojenie sie przyjdzie trudno - bo DVD Manty chyba niekoniecznie moze służyć za żródło....hm, może IPOD ;-)

Arcam FMJ 23 byłby pewnie ok, ale zostaje tylko second hand, więc z odsłuchem może być ciężko. Chyba że przyjedziesz do Białegostoku ze swoim wzmakiem:)Ja mojego kupiłem na ebayu za ok. 2500 zł. i polecam. Moim zdaniem ma wszystko czego szukasz. Ale nic na siłę, warto zachować rozsądek wskazany przez McGyvera. Chociaż z drugiej strony zdarzają się takie okazje i gotówka w portfelu, że człowiek musi się decydować szybko.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

• 1 rok później...

Witam

Podłączam się ppod temat. Mam Kenwood'a DP 7090 i chciałbym go zmienić na coś nowszego o podobnie ocieplonym, ale też dokładnym dźwięku z większym basem. W moim przypadku odpada odsłuch ponieważ mieszkam z dala od centr audio.

Mój wybór sprowadza się do:

Pioneer PD -D6J

Marantz CD 6003 SA 7003

Denon DCD 710Ae, DCD1500AE

Yamacha CD-s710

Liczę taż na inne sugestie , ale dobrze by było aby odtwarzał również pliki mp3 ponieważ część mniej ważnych płyt posiadam w tym formacie.

Pozdrawiam Bogdan

Modele które wymieniłeś nie są wcale lepsze od Kenwooda. Polecam raczej zrobić coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdziwisz się jak świetnie potrafi zagrać Kenwood.

Ukryta Zawartość

przepraszam za kolege McGyvera, zapomnial dodac, ze jakby co to walic na PW... mam nadzieje, ze sytuacja juz sie wiecej nie powtorzy i klient bedzie dokladnie poinformowany co i jak!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Dziękuję za dobre chęci, ale modyfikacja już nie wchodzi w grę. CD ma już parę lat i raczej nie będzie mu ich ubywać. Postanowiłem zmienić na jakiś nowszy sprzęt i szukam soś o podobnym charakterze tylko z mocniejszym basem. Jak trzeba będzie to się budżet zwiększy.

Dziękuję i pozdrawiam Bogdan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wyjdzie jakąś trójkę z wysyłką:)

Ukryta Zawartość

Do trzech tysiecy, najlepiej byłoby kupic solidny odtwarzacz, zwracajac uwagę na napęd i poddać go rozsadnemu tuningowi.

Zaznaczam, ze nie tuninguje, nie sprzedaje - i kompletnie sie na tym nie znam...

(to tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś chciał mi zarzucić, ze próbuje Ci coś wcisnąć)

Uzywałem podobnego wytworu na bazie HD750 i uwierz mi, trudno bylo znaleźć cos co brzmiałoby lepiej.

radzio222, 15 Paź 2008, 14:42

>Czego oczekuje od takie odtwarzacza. Są 2 rzeczy na których mi baaardzo zależy:

>- holograficzna przestrzenność (jak na tą cenę ;-) )

>- hirurgiczna rozdzielczość

chirurgiczna

Akustyką się zajmij to pomoże.

>Jesli jeszcze coś jest dla mnie ważne to - "wykop" - nie lubię miękkiego basu.

Zwiększ litraż obudowy dla woofera albo spróbuj trochę wyższego strojenia tunelu w obecnej obudowie. Pomoże.

jozefkania, 9 Lis 2009, 16:54

>radzio222, 15 Paź 2008, 14:42

>>Jesli jeszcze coś jest dla mnie ważne to - "wykop" - nie lubię miękkiego basu.

>Zwiększ litraż obudowy dla woofera albo spróbuj trochę wyższego strojenia tunelu w obecnej obudowie.

>Pomoże.

Wręcz przeciwnie, zaszkodzi. Zwiększanie litrażu rozmiękcza bas. Zwiększa jego ilość, ale pogarsza szybkość.

czy jest wobec tego sens kupować cedeka w kwocie jaka dysponuje Autor wątku?

Kolega chce nowe urządzenie ze sklepu, ma konkretną kwotę a rozwiązania brak.

nie bardzo tego wszystkiego mogę zakumać..

sam mam podobny kłopot, w niższej kwocie wprawdzie, ale problem podobny.

Ukryta Zawartość

czy rzeczywiście takie pieniądze nie starczą na nowe poprawnie grajace i niezawodne urządzenie?

zdr

Ukryta Zawartość

No sorry, ale jak ktoś chce nowe ze sklepu z gwarancją w tych pieniądzach, to musi się liczyć z poważnymi kompromisami. Poza tym współczesne niedrogie cedeki są wykonane tak, że ów Kenwood DP-7090 zapewne je wszystkie przeżyje, mimo że niemłody.

McGyver, 9 Lis 2009, 17:02

Słowo o dźwięku jest nieprecyzyjne. Pisząc wykop zapewne chodzi przede wszystkim o zwiększenie ilości basu. Miękkość można równie dobrze rozumieć jako zbyt niskie zestrojenie portu czyli mało efektywnie działanie układu rezonansowego. Niech się autor wątku wypowie, o co dokładnie chodzi z tym basem.

no tak.

skoro tak, to w zasadzie nie ma co kupować nowego cedeka sobie tylko szukać na alledrogo Bóg wie w jakim stanie starych sprzętów, a mp3 powyrzucać bo to nieaudiofilsko..?

no to super.

kupię wobec tego playstation.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.