Skocz do zawartości
IGNORED

Lundhal - dobór traf wyjściowych..

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nie lubię bezczynności, uruchamiam nowy projekt PSE 2A3.

Powodów takiego wyboru jest kilka. Lubię dźwięk 2A3 a w szczególnosci Chińskich 2A3C, mam już komplet lamp, z poprzedniego wzmaka mam kondensatory zasilające oraz inne drobne części oraz cały stopień sterujący na F180E.

Tak, więc pozostaje zakup odpowiednich traf i poskładanie wszystkiego do kupy.

Na trafa wyjściowe wybrałem Lundhal-a, ponieważ jest w miarę lokalny, trafa są dostępne, przesyłka z jacmusic kosztuje stosunkowo mało, opinania jest ugruntowana.

Natomiast problem jest z wyborem modelu.

Andrea Cuffoli w swoich projektach używa traf LL1627/140mA o zmiennej impedancji uzwojenia pierwotnego 2k3,1k2,0,65. Wykorzystując odczep 1k2. To samo trafo polecił mi Jac z jacmusic.

Ale..

M.Parwi pisząc o Pierworodnym wspomina, że wzmacniacz lepiej grał na odczepach dla pojedynczej lampy 300B i wykorzystywał trafo LL1623/120mA (1K6,3K,5K)

"....Wraz z rozgrzewaniem się elementów elektronicznych wzmacniacza zmieniało się jego brzmienie. Po miesiącu było już za ciepłe. Wysokie tony były przykryte ciężkim kocem. Podobny efekt dała zmiana impedancji uzwojenia pierwotnego transformatora wyjściowego. Zmiana z 1K6 na 3K (właściwie 2K5) przyniosła dramatyczną poprawę brzmienia. Taka konfiguracja transformatora na początku po zmontowaniu sprzętu brzmiała twardo.Zmiana na 1K6 dala relaks.Potem relaks był juz rozlazłością..."

Ponieważ nie zakładam, że PSE na 2A3 będzie ostatnim słowem i być może w przyszłości będę chciał zrobić jednak wersję 300B na dodatek trafo ma odczep 5K co może być przydatne dla poźniejszego projektu np na 211/845.

Tak więc LL1623/120mA jest bardzie "elastyczne".

I tu się pojawia pytanie czy do początkowego projektu na 2A3 te trafo się nadaje?

Bardzo fajne i uniwersalne trafo to 1623.

Właśnie takiej uniwersalności i możliwości "przepięcia" na 2,5-3k mi brakuje do dalszych eksperymentów.

pzdr

ps. sterująca to chyba E180F ;)

Bardzo fajne i uniwersalne trafo to 1623.

Właśnie takiej uniwersalności i możliwości "przepięcia" na 2,5-3k mi brakuje do dalszych eksperymentów.

pzdr

ps. sterująca to chyba E180F ;)

aha, jaki koszt?

Tak, E180F czeki błąd ;-))

Nie mam jescze ceny na na 1623..

Wkleję to co napisał mi Jac na temat 1627

"...

For PSE 2A3/300B the best transformer is LL1627 and then you wire it with this scheme:

"B" to get 4 Ohms output

"C" to get 8 Ohms output

"D" to get 16 Ohms output

For 2A3 you should take 1627/140 and 250V anode to cathode, and 60mA per tube.

For 300B 1627/185 and 60...80mA per tube. Anode voltage and plate current is depending on

the power output, and sound picture you want. Lower power gives silky sound. Higher power

more analytical sound.

With 2A3 only 250V / 60mA sounds best. (no other bias recommended).

When the amp is finished and working good with the normal output impedance, it is

also recommended to try it with one of the other output impedance values.

In some cases you may like that more. Some speakers have not the impedance

they say. The good thing with Lundahl is, you can try that out with listening tests.

Prices are 96 Euro for one piece and air mail is about 20 Euro (very heavy package)...."

Gość jt211

(Konto usunięte)

Cześć,

Ja bym wziął LL1623/120mA (1K6,3K,5K) tylko bezposrednio u Lundhala ze szczeliną 150mA.

Lundhal wysyla do nas bezposrednio jak ostanio pytalem.

To by była naprawde uniwersalna zabawka.

Jozek

@ Matthew

Szczerzę wątpię aby znalazła sie osoba, która miała możliwość porównania wygrzanych traf w tych samych warunkach. Bo to oznaczało by że Ktoś musiał zainwestować ok 2-3 tys EUR w test ;-)))

no mam problem i ostatecznie chyba zostanę przy Ogonowskim do gm70.. lundahle sa jakies małe ;), tribute nie odpowiada pozatym kosztuje majątek, AE też jest drogi mimo wszystko..

Panowie jakie "mocne" lampy DHT mogą być obciążone LL1623/120mA oczywiści prócz 45/2A3/300B oraz ich wersji ??

Czy te trafo pociągnie coś w stylu 211/845 itd ??

Dostałem wycenę 430EUR wraz z wysyłką. Zanim poślę pieniądze chciałbym wiedzieć co jeszcze ewentualnie będę mógł wydusić z tych traf w przyszłości ..

211 czy 845 potrzebują chyba większej imp. po stronie pierwotniej.

a wzmocniona wersja 300B? FM ma taką i Emission Labs.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cypher 24 Paź 2008, 13:37

Obawiam się, że tego trafa nie da się wykorzystać do mocnych triód GM70, 845, 211 i innych. Tzn. elektrycznie się da, ale nie będą one pracowały w optymalnych warunkach. Trafo 1623/120mA ma 23H, co jest sporo za mało do np GM70, spadek na dole pasma może być mocno słyszalny.

Wydaje mi się, że jeżeli planujesz konstrukcje na lampach 45, 2a3, 300b i pochodnych lepszym rozwiązaniem będzie wersja na 90mA, która ma 46H. Wersja na 120mA to takie "ni pies ni wydra" - gorsze parametry dla słabszych lampek i niewystarczajace dla mocniejszych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.