Skocz do zawartości
IGNORED

jakie wąskie kolumny w zamian za JBL e80

jack_bond

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety chyba będę zmuszony wymienić moje E80 na coś co zajmuje miej miejsca.

Zastanawiam się nad Magnat Vector Needle- kiedyś słyszałem i podobały mi się lub MAGNAT QUANTUM 508, których nie słyszałem

ale mam nadzieję, że coś doradzicie. Oczywiście inne rozwiązania też mile widziane.

Potrzebna szybka pomoc.

Pozdrawiam.

Znam dobrze Magnat Vector Needle bo mam ich dwie pary, to bardzo fajne kolumny na głośnikach takich jak w Tannoy Mercury, jednak są dużo mniej popularne a niesłusznie bo mam w jednym systemie Tannoy Mercury 4 i dźwięk Needle jest w wielu aspektach lepszy. Przyznaje się także, że chciałbym sprzedać jedną parę takich kolumn (mam dwie) ale gwarantuję, że moja pozytywna ocena nie jest wywołana tym faktem...dziwie się też, że produkty Magnata nie cieszą się w Polsce powszechnym uznaniem bo od kilku lat nie słyszałem nieudanych kolumn tej firmy. Seria Vector Needle jest przykładem skrajnego niedowartościowania...elementy zestawu KD z tej serii pojawiają się na allegro w cenach na poziomie ok. 20% ich nominalnej wartości, co nie ma kompletnie żadnego związku z ich brzmieniem...analogicznie kolumny Tannoy Mercury potrafią z drugiej ręki kosztować prawie 100% wartości nominalnej nowych...dziwny jest ten rynek trochę

Ja jednak miałem okazję słyszeć bardzo słabe kolumny Magnata, nie pamiętam nazwy. Nie zmienia to faktu, że Vector Needle brzymi bardzo fajnie. Widziałem gdzieś Twoje ogłoszenie Norwidos, ale o ile pamięć mnie nie myli to masz w kolorze srebrnym, a to dla mnie dosyć poważny minus - do niczego mi nie pasuje.

Z Magnatów nie słuchałem Magnat Monitor czyli najtańszej serii. Czytałem, że są wyjątkowo kiepskie więc możliwe, że teorie uniwersalne się nie sprawdzają. Co do koloru, sprawa nie do naprawy, ja też mam tak, że jak nie pasuje to nie kupię...chyba, że kupuję do pokoju "kinowego" gdzie nie mam mebli itd. więc tam wszystko pasuje, stąd pasowały srebrne Magnaty:)

Zauważyłem pewną ich wadę - muszą być odsunięte od ściany, bo mają otwór w tylnej ścianie. To trochę komplikuje mi ustawienie i poddaje w wątpliwość sens wymiany głośników.

Domyślam się, że chodzi akurat o szerokość i głębokość bo Magnat Needle są potężnymi kolumnami, lecz niekonwencjonalnie ukształtowanymi:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Magnat Monitor rzeczywiście są bardzo kiepskie. Wiem, bo mam je od kilku lat i chce się ich pozbyć jak najszybciej. Grają w zasadzie tylko środkiem, basu nie mają wcale (mimo że głośnik basowy jest z boku, ale nie wiem po co - prawie milczy). Góra jakaś oderwana od reszty...

Po takich kolumnach można się trochę zrazić do Magnata

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

albo ta Yamaha jest do nich za słaba

jak szukasz dużych podłogówek to bez zakupu dodatkowego wzmacniacza/końcówki mocy się nie obejdzie (nie łudź się że dobrze uciągnie którekolwiek z kolumn wymienionych w Twoim "o mnie")

Ech zmieniłem już ten nieszczęsny wpis "o mnie", bo już drugi raz się nim sugerujesz don111

Yamaha była początkowo planach jak szukałem dobrego wzmacniacza, ale w końcu kupiłem Arcama. Różnica na plus oczywiście była słyszalna od razu (piszę o tym w innym wątku), ale co do basu to nie dodało go ani odrobine Monitorkom Magnata, więc chyba jednak te kolumny tak już mają

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

A jakie masz pomieszczenie??? Jaka eletronika??? Mogę zaproponowac Monitor Audio BR-5, zagraja bez problemu w pomieszczeniu do 25m2, pytanie tylko z jaka elektronika. W kinie graja z Harmanem I Marantzem, w stereo jw plus Arcam i Cambridge:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.