Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy o ciepłym brzmieniu.

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

W odpowiedniej konfuguracji (poza lampami mocy dobór lamp sterujących) wiele wzmacniaczy można "dosłodzić" i "ocieplić". Kwestia oczekiwań wobec efektu końcowego (dźwięk) i sprzętu towarzyszącego, dzięki któremu ten efekt uzyskujemy.

Moim zdaniem nie ma Samych lamp o ciepłym brzmieniu - są wzmacniacze które brzmią ciepło lub nie. Słyszałem wiele lamp i to jak grają zależy tylko i wyłącznie od aplikacji.

Słucham tylko muzyki.

Dużo większe znaczenie ma lampa "sterująca" niż sama lampa mocy. Ot przykład 845 może grać ostro i dynamicznie a może być jedną wielką ciepłą kluchą.

Słucham tylko muzyki.

Azorsky, 20 Paź 2008, 11:39

>Tak z tym, że sama natura lamp mocy ma różny charakter - w tym wątku chodzi mi głównie o charakter

>lamp mocy

Charakter lamp zależy od topologii układu.

Ta sama lampa może zagrać diametralnie różnie w różnych wzmacniaczach.

Ogólnie sporo zostało juz napisane. Natomiast są subtelne różnice pomiędzy tym samym typem lampy od różnego producenta. Dla przykładu EL34 JJ- dynamiczna, dość jasna i awaryjna; RFT- lekko matowe ale w miarę równe w całym paśmie; Sovtek- oj ciepły:); Elektro Harmonics- dynamiczna, szybka, bardzo dobra rytmiczość, świetna rozdzielczość- wg. mnie najlepsza z obecnie dostępnych EL34 na rynku. I mała uwaga. Niemal wszystkie są robione obecnie w tej samej fabryce w Rosji.

Witam!

Czy lamki z linków poniżej różnią się brzmieniem?Co oznacza,ze lampa ma cokól nowalowy i czy ma to wpływ na brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pozdr

tom k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@tom k

Wszytskie 6n1p mają cokół novalowy - to jest poprostu sposób mocowania lamp

Tu znajdziesz opis:

Ukryta Zawartość

Podałeś linki do róznych aukcji ale takiego samego typu lamp 6n1p-ew, są to bardzo dobre i tanie lampy. Jest to wersja milatarna (oznacznie ew). Jeśli ci są takie potrzebne to skontaktuj się z Peskim_73 i poproś o pomierznie i poparowanie plamp.

Rosyjskie lampy maja często duży rozrzut parametrów.

Ukryta Zawartość

Nie bardzo rozumiem twój podtekst. To dziwne Ty masz przekonania bo bzdury wypisujesz. Ponieważ prawdopodobnie posiadasz elementy na 300B to doskonale sam wiesz jak ta lampa brzmi. Prosze nie czepiaj się ludzi którzy odpisują dokładnie na zadane pytanie.

Ależ nie unoś się. Nikogo się nie czepiam.

Napisałeś o swoim przekonaniu więc raczej nie jest to poparte doświadczeniem i dlatego napisałem o dziwnym przekonaniu.

Tak, mam wzmacniacz na lampie 300B i ciepło to on chyba nigdy nie grał. W pewnych konfiguracjach nawet za zimno i ostro (z lampą FM Mesh).

pozdrawiam

To bardzo wielka szkoda że u Ciebie jest "zimno". Ja "śmigam" na końcówce mocy z lampami 300B tylko z innej prowincji Chin ale w układzie S.E.T i przyznam, że jest bardzo pozytywnie z ładną średnica i extra wokalami. Jeżeli masz czas to zapraszam na odsłuch w dniach 1-7 listopada - tak żeby się przekonać i wymienić doświadczeniami... Ws. odsłuchu pisz na PW.

Pozdrawiam.

preston, wybacz, nie spojrzałem w Twoje "o mnie".

źle mnie troche zrozumiałeś. mój wzmacniacz grał zimno tylko w pewnych konfiguracjach. sporo "mieszałem" z napięciami i prądami, topologią układu itp. brzmienie zmieniało się drastycznie. od "misiowatego" do "szklistego", ostrego.

teraz "ćwiczę" driver 12GN7. Po E180F jest to całkiem inne granie, z pełną średnicą i lepszym basem ale znów kosztem "ataku" E180.

właśnie dostałem dławiki anodowe i znów wszystko może się zmienić :)

no i E180F NOS Telefunkena tak więc znów mam grzebania na jakiś czas.

aha, nie mam już Full Music. teraz na pokładzie Emission Labs.

jakbyś był w centralnej Polsce to zapraszam do Sieradza :)

pzdr

Cześc pawcio.

Napisz coś więcej o Emission Labs - które posiadasz czy 300B a może 300B mesh. Jakie różnice w stosunku do Full Music. Rozważam coraz poważniej zakup pomiędzy EML a KR Audio a grałem wcześniej na Full Musicach i dobrze byłoby wiedzieć coś więcej.

Pozdrawiam.

Mam EML 300B podstawową wersję. Na mesh niestety brakło kasy :/

chociaż teraz, przy kursie euro tych pewnie też bym nie kupił.

w porównaniu do FM mesh EML mają mniej góry i w pierwszej chwili wydają się sporo "ciemniejsze".

ale to na szczęście pierwsze wrażenie ;) po dłuższym słuchaniu na pierwszy plan wysuwają się już same zalety. kapitalna, dużo lepiej wypełniona średnica i dużo lepszy bas. FM brakowało mi niższej średnicy, przez co czasami były po prostu krzykliwe. przynajmniej w mojej konfiguracji.

pozdrawiam

witam, to może jeszcze podzielcie się wrażeniami o porównaniu tych dwóch lamp do JJ 300B, które aktualnie posiadam na stanie w moich monoblokach... Wiem tyle, że raczej są "ganione" :)

a ponieważ 4 x 300B robi juzkwotę, chętnie poslucham opinii, zanim je wymienię..

pzdr

P.S. Oczywiście w odniesieniu do "ciepła" lampowego, aby nam nie zarzucono zaśmiecenia wątku!

Staszku-> wszędzie gdzie czytałem i co słyszałem JJ "gani" się za awaryjność, ale ona ponoć dotyczy wyłacznie odrzutów z eksportu na rynek amerykański jakie są sprzedawane w Polsce. Rozrzut parametrów i ich szybka utrata i bach... po lampie. Natomiast brzmieniowo nie są mistrzami wciągającego czaru lampowego- napewno bliżej im do tranzystora ale trzymają stały poziom.

pawcio,

domyślam się, że lampy kupiłeś u JacMusic ale powiedz mi czy długo się wygrzewały? Znam (czytałem) porównanie FM a EML tylko , że 2A3 i bardzo zbieżne były z twoimi ocenami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.