Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz - CD vs. DVD (muzyka)

Chattab

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie być może retoryczne, ale dla mnie nie do końca: czy muzyka odtwarzana z CD Marantza (któryś ze starszych modeli, np. 6000SE Limited Edition, 63SE lub inny) będzie dużo lepszej jakości niż z DVD 4001? W tej chwili mam zestaw Marantz SR4002 + Marantz DV4001 + kolumny Yamaha NS-555. Warto pomyśleć o dokupieniu któregoś z wymienionych odtwarzaczy czy szkoda zachodu? Jaki jeszcze ewentualnie odtwarzacz CD moglibyście polecić do 700-800 zł - chodzi mi o jakieś "legendarne", potężne i niezniszczalne modele z czasów, kiedy nie oszczędzano na komponentach (mogą być lekko oldskoolowe, byle pasowały do czarnego, szczotkowanego designu Marantza) modele: coś z Sony seria QS, jakiś Pioneer (np. taki z laserem od góry), może Technics?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, a przede wszystkim za rozwianie wątpliwości z początku posta (co sklep, co sprzedawca - słyszę co innego).

https://www.audiostereo.pl/topic/46363-marantz-cd-vs-dvd-muzyka/

co niektórzy psioczą na marantza 6000 ose. ja mam takiego. jezeli chcemy to porównać do DVD to sam to kiedys robiłem. powiem tylko tyle ze DVD THOMSON 231 (a nie jest to niski model) poprostu nie powinien mieć możliwości odtwarzania płyt CD !!! taką robi kaszanę !!!! bas buczy, srednica gdzies w tyle, bałagan w dźwiękach, zero jakiejkolwiek separacji. jedynie góra uspokojona, nie karci uszu, ale z kolei bez blasku. pozdrawiam

Myśle, że odtwarzanie Audio na DVD to od początku zły pomysł. Na 100% CD'ek nawet nie z górnej półki zagra Ci lepiej niż Twoje DVD.

Co do Marantza... to miałem kiedyś najniższy model z tej serii - 4000. Te odtwarzacze mają bardzo fajne napędy - szybkie i czytają dosłownie wsyztko nawet CD-RW. Zawsze możesz poszukać potem jakiegoś zewnętrznego DAC'a.

Polecam Ci jeszcze żebyś zaintersował się jeszcze ROTELEM RCD 02 - do 1k spokojnie znajdziesz dobry egzemplarz, albo NAD C542 - tylko tutaj musisz posłuchać - ma bardzo fajną górę... detaliczną, nie wszystkim się może to podobać.

Co do odtwrzania muzyki to już dawno się wyleczyłem z tego, że naDVD i amplitunerze do kina domowego uda się uzyskać jakieś nawet przeciętne efekty. OCzywiście mam na myśli zestawy budżetowe. Miałem dwe Yamahy, teraz Harmana i to wciąż nie to co na końcówce Revoxa, Rotelu i PRe lampowym:)

moj CD odtwarza tez nagrywane płyty, tylko najlepiej z predkością x4 lub x6. jezeli jest wyższa to przy przerzucaniu na kolejny utwór moze sie zawiesic, a poza tym chula bardzo dobrze. co do DACków, nie słyszałem tego brzmienia ale ostatnio sporo na ten temat piszą więc mozna spróbować

Nawiązując do postu Rollinsa: sprzęt ma grać raczej dołem niż górą - ciepłe, niskie, mięsiste, masujące ciało i duszę brzmienie na długie zimowe wieczory :) Najwięcej słucham czarnej muzyki. W kwestii DAC-ów nie orientuję się kompletnie - w jaki sposób takie ustrojstwo poprawia brzmienie?

To poluj na Rotel RCD 02. Co do DAC'ów to poprostu zewnetrzny przetwornik C/A. W zależności od tego jaki kupisz tak będzie brzmiał:) Są dostępne różne.

Na ten moment sugeruję Ci zakup samego CD i posłuchania.

RCD02 to zły pomysł i kiepski cedek. Zdecydowanie lepszym zakupem pod KAŻDYM względem będzie 971 a taki wlasnie ktoś sprzedaje na allegro...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

I jeszcze jedno "sprzęt ma grać raczej dołem niż górą - ciepłe, niskie, mięsiste, masujące ciało i duszę brzmienie na długie zimowe wieczory " tego NIE uświadczysz w żadnym rotelu.

opteron

RCD 02 akurat ma bardzo nisko schodzący bas i dobrze kontrolowany, bardzo ładna średnica, no może co do góry pasma można by podyskutować- wiele zależy od reszty komponentów...

ale nie można o nim powiedzieć, że jest zły w swoim przedziale cenowym...

rollins, 21 Paź 2008, 15:03

>dlaczego uważasz, żę RCD 02 to zły CD? jakieś argumenty?

Totalna budżetówka, bardzo kiepski przetwornik, okrojony do niezbędnego minimum zasilacz, drażniące ostre brzmienie z płytkim pudełkowatym basem.

Również budżetowy cedek ale... 971 to bardziej rozbudowany zasilacz, 2x PCM63 filtr PMD100, brzmienie z nieporównywalnie lepszą separacją i sceną, bardziej kulturalne, dźwięk to po prostu inna liga. Cena ta sama wniosek chyba prosto wyciągnąć. Mimo wszystko uważam że to nie jest odtwarzacz z brzmieniem któego szuka kolega.

rollins, 21 Paź 2008, 15:07

>ale nie można o nim powiedzieć, że jest zły w swoim przedziale cenowym...

No właśnie o ten przedział cenowy chodzi :-)

P.S. Nie słyszałem cedeka który miałby przyzwoitą "górę" byłby oparty na PCM1732. Ogólnie rzecz biorąc odtwarzacze na tym przetworniku mają jeden wspólny mianownik. NIE GRAJĄ.

Czy można w takim razie powiedzieć, że jakaś marka (generalnie) gra tak jak ja chcę (ciepło i nisko - ale bez dudnienia) i nadaje się do preferowanej przeze mnie muzyki (rap, r'n'b, soul, uk garage, ale także muzyka etniczna - Bliski Wschód i Afryka oraz filmowej - np. "Helikopter w ogniu")? Ciężkie granie (metal, hard rock, grunge) zdecydowanie odpada. Podobnie klasyka. Czego powiniem szukać? Marantz w porównaniu np. z Yamahą przy odsłuchu wydał mi się właśnie dużo bardziej detaliczny i cieplejszy (na tych samych kolumnach - Yamaha NS-555). Słuchałem jeszcze Onkyo - to brzmienie kompletnie mi nie odpowiadało. Nie znam w ogóle Denona, Cambridge Audio, Rotela, Xindaka, NADa. Tak jak napisałem, nie chciałbym przekroczyć 1000 zł i odtwarzacz musi być czarny (metal/aluminium - nie plastik). Myślę również nad ewentualnym dokupieniem suba - JBL E250 lub Velodyne CHT-10R.

Katowice - z tym że ceny w sklepach (nowy sprzęt) raczej odstraszają niż zachęcają do zakupu (nie mówię o ofertach marketowych, bo takie rzecz jasna mnie nie interesują). Myślę raczej o wirtualnym polowaniu (sprzęt używany) na Allegro/Ebay.

szukaj czegoś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale w kwocie do 500zł. Dobry odtwarzacz na początek, dobra baza to tuningu i miejsce na stopień lampowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.