Skocz do zawartości
IGNORED

czy ktoś może mi jasno powiedzieć...

xatt

Rekomendowane odpowiedzi

PO CO - w amplitunerach kina domowego wejścia hdmi? Wg mnie przez hdmi podłącza się np. odtwarzacz dvd bądź blue-ray z tv, a dźwięk idzie do ampli przez optyka np. czy coaxjala...

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

a jasne - czyli przez hdmi idzie i obraz i dźwięk do ampli, a z niego do tv..., ale czy to nie pogarsza jakości obrazu, niż gdyby bezpośrednio szedł z odtwarzacza do tv "bez pośrednictwa" ampli?

to połączenie cyfrowe, "dłuższa" droga sygnału nic nie pogarsza, o jakości decyduje jednak jakość skalera w ampli (tez zależy od modelu - niektóre ampli mogą skalować w górę, niektóre tylko przepuszczać dalej sygnał)

don

1. Co masz na myśli z tym cudzysłowem przy "dłuższości" sygnału cyfrowego ?

2. Czy jesteś pewien że długość nie ma znaczenia przy sygnale cyfrowym ?

No i taki "drobny" szczegół...

Maksymalna używana przepustowość złącza S/PDIF i Toslink to 1,5 Mb/s, można wyciągnąć 3 Mb/s.

Zaś w nowych formatach dźwięku dookólnego potrzeba od 18 do 25,4 Mb/s.

Takiej prędkości transmisji nie zapewnią "stare" złącza, stąd konieczność użycia szybszego HDMI.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

xatt, 21 Paź 2008, 22:37

>PO CO - w amplitunerach kina domowego wejścia hdmi? Wg mnie przez hdmi podłącza się np.

>odtwarzacz dvd bądź blue-ray z tv, a dźwięk idzie do ampli przez optyka np. czy coaxjala...

Po to by obraz i dźwięk szedł jednym kablem.

A "optyk" i "coax'ial" (po polsku koncentryk) czyli SPDIF ma bardzo poważne ograniczenie - nie prześlesz bez kompresji stratnej więcej niż STEREO.

wiatrak, 22 Paź 2008, 02:06

>No i taki "drobny" szczegół...

>

>Maksymalna używana przepustowość złącza S/PDIF i Toslink to 1,5 Mb/s, można wyciągnąć 3 Mb/s.

>

>Zaś w nowych formatach dźwięku dookólnego potrzeba od 18 do 25,4 Mb/s.

>

>Takiej prędkości transmisji nie zapewnią "stare" złącza, stąd konieczność użycia szybszego HDMI.

Masło maślane :P

SPDIF (zawiera możliwość transmisji optycznej {toslink} i elektrycznej {ANG coax/POL koncentryk}) ... a jego max bitrate to KILKANAŚCIE Mbit/s !!!

xatt, 22 Paź 2008, 10:07

>czyli 1.3a ?

1.2 umożliwia przesłanie 8 kanałów po 192K przy 24 bit ... tyle samo co 1.3

1.3 ma przewagę nad 1.2 w przepustowości Video (można przesłać znacznie więcej niż 1920x1080 przy 60 fps)

Kyle - czyli z tego co mówisz wynika, że przy zakupie nowego amplitunera i tv nie trzeba się upierać aby to hdmi 1.3 było...? 1.2 wystarczy? pytam bo właśnie zakup planuję...

Nie trzeba się upierać przy 1.3a ... wystarczy 1.2a ale pod warunkiem że ampli będzie potrafiło odtwarzać PCM podany na HDMI (!!!) tyczy się to również modeli 1.3/1.3a

Wiele tańszych amplitunerów nie potrafi odtwarzać dźwięku podanego na HDMI (pomimo że mają HDMI w wersji np. 1.3) - to poważna wada bo przy SPDIF jak wspomniałem wcześniej nie uzyskamy dźwięku HD wielokanałowego.

>>Kyle

Po HDMI w wersji 1.3, przeciwnie niż w 1.3, nie prześlesz DD TrueHD i DTS HD MA.

Jedynie strumień rozkodowany do PCM, czyli odtwarzacz musi to potrafić. A z tym też jest różnie.

Tak że czasem trzeba się upierać przy 1.3...

Co do S/PDIF, teoretycznie ma on duży bitrate, lecz imho nikt nie stosuje praktycznie tych kilkunastu Mb/s. W czasach gdy opracowywano ten standard, nikt nie myślał o takich przepływnościach bitowych...

Jeśli się mylę to popraw mnie, i podaj przykłady realizacji 15 MB/s poprzez S/PDIF. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Co do HDMI masz rację ... przy 1.2 potrzeba dekodować wszystko do PCM ... jednak wszystkie przyszłe odtwarzacze powinny sobie z tym już radzić. Dodatkowo kiedy zostanie wydany kolejny "kodek" lepiej jest zmienić sam odtwarzacz a nie odtwarzacz i amplituner ... z tego powodu bojkotuję kodeki po stronie ampli bo producenci w ten sposób próbują od nas wszystkich wyłudzać pieniądze (wymuszając zmianę amplitunera). Prościej jest kupić ampli z odtwarzaniem PCM przez HDMI 1.2 i do tego SONY PS3 ... będziemy gotowi przy okazji na kodeki których na razie nie wprowadzono ... nie będzie potrzeby wymiany ani ampli ani odtwarzacza kiedy wyjdzie jakiś DTS HD 2 !!!

Co do SPDIF ... ja wysyłam do DAC przez SPDIF 192Khz 24 bit STEREO co daje surową przepływność ponad 9 Mbit/s ... a trzeba pamiętać że znaczna część informacji to ramki danych ... więc całkowitą przepływność szacuję na 12-15 Mbit/s ... i to działa ;) Kabel mam zwykły COAX 75 Ohm certyfikowany o długości ~2m ... ani razu nie było utraty synchronizacji itp.

ps. przesyłanie surowego Dolby HD / DTS HD odtwarzacz też musi potrafić ... na prawdę zachęcam do postawienia na PCM po stronie ampli i wymagania odpowiednich dekompresorów po stronie odtwarzacza ... WY na tym ZYSKACIE.

czy amplituner harman kardon avr255 (posiadający złącze hdmi 1.3a) potrafi to wszystko o czym piszecie (podłączony do tv pioneer LX5090) ?? Czy mam szukać innego?

Wtrącę swoje 3 grosze, bo temat ostatnio przerabiałem. Nie wszystkie amplitunery mające nawet HDMI v1.3a zdekodują dźwięk i prześlą dalej do tv tylko obraz. Przykładem CA 540R - ma nowe hdmi, ale prześle po tym hdmi cały sygnał do tv, nie pobierze sobie dźwięku.

Dlatego do amplitunera trzeba przeczytać instrukcję i zobaczyć opisy połączeń, w przypadku CA piszą że potrzebne jest niezależne połączenie np. optykiem do amplitunera od np. odtwarzacza żeby amplituner mógł zdekodować dźwięk.

Z tych które na pewno działają dobrze wiem o yamaha 663 i 863.

Na www.avsforum.com jest cały wątek o tym z listą urządzeń które są ok.

• 1 miesiąc później...

Mam zapytanie dotyczące połączenia DVD z TV przez Amplituner, skoro najlepszą jakość obrazu i dźwięku uzyskamy przez złącze HDMI jesteśmy tym samym "skazaani" na połączenie zawsze przez amplituner, ponieważ wszystkie "niskobudżetowe" DVD posiadają tylko jedno wyjście HDMI.

Cytując KYLE

">Maksymalna używana przepustowość złącza S/PDIF i Toslink to 1,5 Mb/s, można wyciągnąć 3 Mb/s.

>

>Zaś w nowych formatach dźwięku dookólnego potrzeba od 18 do 25,4 Mb/s."

Wynka z tego, że żeby mieć BDB jakość audio i video należy przesłać kablem HDMI do amplitunera(tu zostawić audio) a potem do TV(tu zostawić video). Ale jeżeli przykładowo zechcę oglądać i słuchać tylko na TV bez udziału audio na apmplitunarze(nie włączając go), powinienem podłączyć dodatkowo DVD z TV, tylko jak najlepiej skoro nie mam drugiego wyjścia HDMI

Tak by to wszystko dobrze chodziło średnio za ampli cza dać od 3 tysięcy złotych.

Blu-Ray w podobnej cenie o dobrym TV już nie wspomnę.

Zostaje przy tym co mam.

W wypadku Blu oczywiście tak. Tylko po co ogladać coś na tv z użuciem głośników z tv. Szukasz problemów gdzie ich nie ma. Łączysz prze ampli i wszystko będzie ok.

• 2 tygodnie później...

czy taki np odtwarzacz blue-ray czy tuner "n" >koniecznie< muszę podłączać po hdmi do ampli?? przecież można bezpośrednio do tv!!? a do ampli tylko sound światłowodem...

Oczywiście! Tak się robi.

Koledzy wyżej maja dużo racji aczkolwiek trochę te mnożenia nie wychodzą. Zwracam uwagę abyśmy nie pisali MB/s. To jednostka 8 krotnie wyższa od powszechnie stosowanych Mbit/s.

S/PDiF spoko pociągnie 7.1 przy próbkowaniu 48kHz/24bit a 5.1 przy 96kHz/16bit. Ale rzeczywiście są problemy w różnych sprzętach. Potwierdzam.

Tu nie chodzi o problemy, ale o to, żę "różne sprzęty" blokują taka możliwość. Gdyby odtwarzacze BR wypuszczały taki PCM nie było by konieczności wymieniania amplitunera w wielu przypadkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.