Skocz do zawartości
IGNORED

chińskie tranzystory :)

Marcin-utopia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam było już dużo poruszane na forum tematów odnośnie chińskiej elektroniki ale prawie zawsze głownym tematem były lampy a ,ja szukam jakiegoś mocnego tranzystora to scan speka nie chciał bym wydać na niego więcej niż 3 tys macie jakieś propozycje doświadczenia z chinolami

https://www.audiostereo.pl/topic/46393-chi%C5%84skie-tranzystory/

Xindak 6950v.Zaskoczenie dla mnie na całej linii,bardzo energetyczne granie,pełne,gęste brzmienie.

Jestem raczej uprzedzony do chińskich produktów,tutaj jednak chylę czoła,w cenie za jaką można go kupić to kawał dobrego sprzęcicha-bez dwóch zdań.

l'enfant sauvage

znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma ktoś tego chinola w polsce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

valis0, 22 Paź 2008, 13:13

>Czy ktoś zna jakieś chińskie kolumny HI-END ?

Czy ktoś zna jakieś nie chińskie kolumny HI-END?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

generalnie w chinach teraz to tak jak z japonią kiedyś , kładą nacisk na jakość , zarządzanie jakością , nie sądzę ze przewyższą kraje europejskie ale nie wykluczone ze tak się stanie, albo już stało , nawet przy podobnych kosztach .....

• Redaktorzy

Japonii zajęło to wiele czasu, w efekcie stała się fabryką świata, na jakiś czas. Japoński hi-end zajął swoje miejsce, ale nigdy nie wyparł hi-endowego sprzętu angielskiego, amerykańskiego, niemieckiego czy jakiegokolwiek. Chiny osiągnęły już etap fabryki świata w stylu, jakiego Japonia mogłaby zazdrościć. Czy pobiją wynik Japonii i chiński sprzęt wysokiej klasy stanie się jedynym obowiązującym? Nie ma po temu powodów, dopóki hi-fi i hi-end oznacza spzredaż pewnej wizji i marzeń o dźwięku. Dotychczas w sprzęcie najwyższej klasy liczyła się ideologia na równi (lub nawet bardziej) niż technologia. Chiny ideologii hi-end nie mają. Japonia z czasem ją sobie wyrobiła, ale na skalę kilku firm. Zapewne podobnie będzie z Chinami, chyba ze świat bardzo się zmieni.

potwierdzam, założyciel tematu szuka coś w okolicach 3 kzł. a to chiny raczej udostępniają, pisząc to mam na myśli, że właśnie zarządzanie przez jakość skierowane na klienta, powoduje że nie atakują nas wyłącznie bublami, a stają się właśnie alternatywą dla produktów z reszty świata.

Niestety synonimem słowa "chińskie" jest tandeta co równocześnie jest antonimem dla słowa "japońskie"-niezależnie od czasu kiedy to zostało wyprodukowane.

Istnieją oczywiście wyjątki...mur chiński...klasztor shaolin...terakotowa armia...nic więcej do głowy mi nie przychodzi.

Jakość jest chyba ostatnią rzeczą na jaką się w PRC kładzie,nie sięgając daleko w przeszłość (bo do ostatniej niedzieli)-każdy chyba zwrócił uwagę na rozlatujący się w dłoniach Hamiltona puchar za zwycięstwo w GP Chin.A puchar nie szedł na półkę dla zwycięzcy turnieju badmintona z prowincji Xien Jun-to pokazały wszystkie serwisy sportowe na świecie.Nikt specjalnie się nawet nie zdziwił..."to przecież tutaj taki obyczaj".

Niemniej muszę przyznać,że spotkałem się z dwoma produktami audio rodem z Chin które zrobiły na mnie spore wrażenie,to wspomniany wcześniej Xindak i lampowy Yaqin mc 100B.Oprócz tego że przyzwoicie wyglądały to jeszcze reprodukowały dźwięk jakby nie w Chinach wyprodukowane.

l'enfant sauvage

"Istnieją oczywiście wyjątki...mur chiński...klasztor shaolin...terakotowa armia...nic więcej do głowy mi nie przychodzi"

jest jeszcze jeden nader popularny wyjątek......zupka chińska!!!

octavarium, 22 Paź 2008, 20:46

>

>

>Niestety synonimem słowa "chińskie" jest tandeta co równocześnie jest antonimem dla słowa

>"japońskie"-niezależnie od czasu kiedy to zostało wyprodukowane.

>Niemniej muszę przyznać,że spotkałem się z dwoma produktami audio rodem z Chin które zrobiły na mnie

>spore wrażenie,to wspomniany wcześniej Xindak i lampowy Yaqin mc 100B.Oprócz tego że przyzwoicie

>wyglądały to jeszcze reprodukowały dźwięk jakby nie w Chinach wyprodukowane.

A taki dajmy na to Scan Speak to niby gdzie tłucze swoje głośniki jak nie w Chinach?

A taki dajmy na to Usher to co innego jak nie chińska "podróbka" owych Scan Speaków?

A taki dajmy na to Krell, McIntosh czy inny jaki Linn, to niby co wkłada w swoje obudowy? Myślicie, że Czarnoksiężnik z Krainy Oz wypełnia te pudełka jakąś tajemniczą magią i posypuje gwiezdnym pyłem? A jak wam się wydaje, ile czasu Chińczykowi by zajęło skopiowanie gotowego projektu i wyprodukowanie go w milionach egzemplarzy pod własną marką w atrakcyjnej cenie? Na co nie spojrzycie w swoich domach, zostało wyprodukowane w Chinach, jeśli nie w całości, to na pewno podzespoły użyte do jego budowy. A bajdurzenia o zaniżonej jakości czy braku jakiejkolwiek kontroli technicznej "na produkcji" to można przedszkolakom opowiadać, bo sam osobiście robiłem odbiór techniczny chińskich rowerów w chińskiej fabryce, która w Polsce trzepie rowery na cały świat pod różnymi markami im każda partia towaru przed załadowaniem w kontenery jest wyrywkowo sprawdzana przez niezależnych (zewnętrznych) kontrolerów jakości, których wynajmuje i opłaca odbiorca finalny produktu, także żaden badziew tam nie przejdzie, bo nikomu na tym nie zależy, a Chińczykowi najmniej akurat.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Mimo to, po tym jak mojemu koledze pękła rama w pędzie z Polany Redłowskiej do Bulwaru (kto z 3miasta wie o jakiej prędkości mówię, nie kupię chińskiego roweru. Tajwan - co innego. Tam już 20 i więcej lat temu produkowano nasze Nad'y,pecety, Commodore i Atari. Jestem pełen szacunku dla dynamiki wzrostu w CHRL(acz mocno ostatnio pada),ale to jeszcze nie ta jakość; poza tym martwi mnie ich nie bardzo skrywany NACJONALIZM !

A z tą kontrolą jakości bywa bardzo różnie....

kontrola jakosci u chinczyków to lipa

atesty,certyfikaty to lipa

sa tylko kopiarzami ktorych interesuje maksymalny zysk kosztem zastosowanych materiałow ,technologii i oczywiscie robotników

jesli wyjdziecie kiedys z zakupami u nich poza ta działalnosc amatorska/czyli zakup sprzetu audio/i zaczniecie kupowac towar profesjonalny ktory namietnie podrabiaja bardzo szybko zobaczycie jaki "geniusz " tkwi w tych podróbach i stracicie zapał na pare lat tak jak ja osobiscie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir, 23 Paź 2008, 10:12

>kontrola jakosci u chinczyków to lipa

>atesty,certyfikaty to lipa...

Póki co, to właśnie oni będą budować nam autostrady i stadiony, bo nawet tego nie potrafimy, o statkach, broni, samochodach, budynkach, mostach, wyrobach audio, rtv, agd, butach, odzieży, sprzęcie sportowym czy jakimkolwiek innych z litości już nie będę nawet wspominał, bo nawet nagrobki robią ładniej, dokładniej i taniej niż my POLACY - pierwsi krzykacze świata, we wszystkim najlepsi ;)

parantula

konczac te jałowe monologi zadam ci pytanie czy wolisz byc zoperowany sprzetem wiarygodnej marki trzymajacej jakosc i ponoszacej odpowiedzialnosc za własne błedy czy ładnie opakowanym bublem gdzie przy kłopotach radzisz sobie sam i specjalnie dla ciebie wyciagaja z rekawa następny "wspaniały" sprzet?

człowiek zawsze madrzeje gdy na własnej dupie poczuje na czym polega fascynacja azją, to zwykły handel nastawiony na max zysk i nic wiecej

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir, 23 Paź 2008, 12:20

>>konczac te jałowe monologi zadam ci pytanie czy wolisz byc zoperowany sprzetem wiarygodnej marki

>trzymajacej jakosc i ponoszacej odpowiedzialnosc za własne błedy czy ładnie opakowanym bublem gdzie...

@cir co ty tutaj za ciemnotę i negatywną propagandę siejesz jakie ''ładnie opakowane buble''... ? np takie Jungson ,xindak ,Sheng ya są zrealizowane na wysokim współczesnym poziomie technicznym ! .

utopia., 22 Paź 2008, 16:59

>znalazłem

>

Ukryta Zawartość

> ma ktoś tego chinola w polsce

utopia to jest nie do konca ten o ktorym mowilem, to jest wersja w klasie AB, musisz sukac wersji w klasie A, konkretniej tej tutaj:

Ukryta Zawartość

W Polsce raczej nikt ich nie kolportuje, pozatym jak znam zachlannosc polskich handlarzy to by za niego 2 razy wiecej chcieli niz w imporcie bezposrednim. Na allegro juz chyba od roku jakis desperat probuje sprzedac dussuna v6i za 4500 pln !!!! za ta cene to kupisz juz v8i albo dwa jungsony :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.