Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki Technics RP F880

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

od ponad roku cieszą moje uszy i to pomiędzy nimi. do tej pory najlepsze słuchawki jakie miałem. Czy ktoś też ma z nimi doświadczenia.

Znalazłem taką recenzję:

Technics is another brand that's found fame through favour from the DJ fraternity, though the RPF-880s are not specifically designed for disc spinning duties. They offer an all-round ability that's suited to all types of isolated listening. The space-age styling features a comfortable, self-adjusting headband strangely supported by plastic tubing, which may appeal to teenagers, but may leave traditionalists feeling a little self-conscious. The vented design does allow a slight hiss of ambient noise into your listening experience, most noticeable when listening to more subdued tracks. In action, the RPF-880s deliver an open, uncoloured sound that's comfortable with whatever choice of weapon your musical collection is armed with. On the first listen, the sound is instantly exciting courtesy of an overexaggerated treble, but that soon tires with time, leaving you yearning for a little more balance and composure. Nonetheless, the mid-range is natural and expressive, creating precise imaging, especially with vocal performances. (Reviewed by tech.co.uk staff - Digital Home )

Mam pytanie do fachowców:

1. co znaczy "uncoloured sound" - jako zaleta

2. co znaczy "bright treble" - jako wada.

Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/46442-s%C5%82uchawki-technics-rp-f880/

To chyba nie umiesz jednak tłumaczyć. Glurak podał właściwe tłumaczenie więc nie wiem o co chodzi. Jeśli wysokie tony są jaskrawe to najczęściej znaczy, że ten zakres jest podbity. Nie podbarwiony dźwięk to nie podbarwiony dźwięk....

Ejże, proszę Pana, oto jakieś wyjaśnienie:

1. Uncoloured sound odnacza zdolność słuchawek do przekazywania naturalnej barwy dźwięku (albo przynajmniej takiej, jakiej dostarcza źródło/wzmacniacz). Więc teoretycznie mają trochę monitorowy charakter. Są wierne, neutralne (?)

2. Bright treble - to znaczy, że wysokich tonów jest dużo i mogą czasem kłuć w uszy. Takie słuchawki często produkują męczący dźwięk.

I tyle.

Pozdrawiam, Ash

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Przy okazji tego wątku chciałbym zapytać o opinie na temat modelu RP-DH1200.

Przy pomocy wyszukiwarki udało mi się znaleźć ledwo trzy wpisy i dwóch użytkowników tych słuchawek, nie ma także żadnej recenzji w dziale opinie. Jest to flagowy model tejże firmy, co prawda przeznaczony na rynek sprzętu dla DJ, ale nie przekreśla to ich zastosowania do odsłuchu czy monitoringu.

>Przemski, 27 Paź 2008, 21:35

Przy okazji tego wątku chciałbym zapytać o opinie na temat modelu RP-DH1200.

Obawiam się, że w tym przypadku położono nacisk na wygodę użytkowania, no i design, a jakość dźwięku zostaje z tyłu. Ostatnie naprawde dobrze grające flagówki Technicsa to wg mnie RP-F20 i RP-F30. Potem jako topowa funkcjonowała jeszcze otwarta konstrukcja pod hasłem "for DVD Audio" kosztująca krocie, ale pod względem brzmieniowym mizerniutka...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.