Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze amplutera.

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do tej pory w moim domowym kinie pracował amplituner Yamaha RX-V 596 i zestaw głośnikowy INFINITY BETA HCS, taki jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z dźwięku raczej jestem zadowolony jednak po kilku latach przybyło mi klocków pod telewizorem, chciał bym mieć również wsparcie dla dekodowania Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution i najlepiej cztery wejścia HDMI. Za to nie potrzebuje żadnego wewnętrznego procesora poprawiającego obraz. Niestety, z tego co się zorientowałem cztery wejścia HDMI mają tylko niektóre, na dodatek drogie amplitunery. Ja szukam czegoś w normalnej cenie. Czy jest coś takiego? Będę wdzięczny za propozycje.

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie:

Ukryta Zawartość

Choć nie jest do końca jasne dla mnie czy wspiera dekodowanie High Resolution Audio:

Ukryta Zawartość

Jest i tańszy, nawet ciekawszy wg. specyfikacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Zastanawia mnie:

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Choć nie jest do końca jasne dla mnie czy wspiera dekodowanie High Resolution Audio:

Z tego, co mozemy przeczytac na stronie Audioklanu to ta Yamaha wspiera ow format.

Ukryta Zawartość

Polecam RX-V3800. Ma wszystko co potrzeba, a wobec wprowadzenia modelu 3900 cena się zrobiła ciekawsza.

Ja zamówiłem telefonicznie u tego sprzedawcy:

Ukryta Zawartość

i na drugi dzień był u mnie

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

No jest atrakcyjny, to fakt.

Jeśli nie przeszkadza Ci:

- brak upscalingu video do 1080p (robi to do 1080i) - a piszesz że nie;

- brak wyjść z przedwzmacniacza;

- rzekoma moc 140W/kanał, podawana w dodatku dla 6 nie dla 8 ohmów;

- maks. pobór mocy ok. 500-550W z sieci;

to może i nie ma się nad czym zastanawiać.

Dla mnie brak pre-out jest dyskwalifikacją, bo do zasilania przodów używam końcówek mocy z wzmacniacza stereofonicznego, a z tym Onkyo nie da się zintegrować dobrego stereo z kinem domowym. Yamaha ma lepsze zasilanie, pobór mocy może dochodzić do prawie 1 kW, a więc będzie mniejszy spadek mocy na kanał w konfiguracji wielokanałowej względem tych bzdur wypisywanych w każdej instrukcji obsługi amplitunerów wyposażonych w jeden zasilacz, no i daje możliwość integracji kina z dobrym systemem stereo dzięki pre-out.

Nie wiem czy masz osobny system do stereo, ale jeśli tak (lub taki zamiar), warto sie zatroszczyć o obecność pre-out w ampli - będzie wiele możliwości uprade'u i integracji obu systemów bez potrzeby kolejnej wymiany ampli. O brzmieniu się zbytnio nie wypowiadam - u mnie i tak najważniejszą część odwala wzmak stereo, niemniej ilość bajerów i możliwości konfiguracyjnych Yamahy - z reguły o dyskusyjnej przydatności - przyprawia o zawrót głowy.

Niemniej nie namawiam :) Ten Onkyo to troche cenowa okazja, sam oceń czy warta skorzystania.

pozdrawiam

W dobrej cenie jest teraz Onkyo 805, do wzięcia za około 2600zł.

Ta cena jest wg mnie zupełnie nieadekwatna do jego jakości i wyposażenia.

Dobre zasilanie i końcówki mocy (4 tranzystory na kanał). Waga 23 kg. Wyjście pre-out.

Miałem przez tydzień w domu 875. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył jeśli chodzi o brzmienie i jakość sekcji pre-out. Koniec końców kupiłem 905 w cenie poniżej 5000zł. Bo ma jeszcze lepsze zasilanie: duże trafo toroidalne dla końcówek + dwa tradycyjne transformatory (nie miniaturki jak w denonie 4308)osobno do sekcji przetwarzania audio i video. Mam go tydzień z hakiem i póki co wad nie stwierdziłem.

Ale jeśli chodzi o stosunek jakość/cena to 805 jest teraz wg mnie nie do pobicia.

A czy ten problem nie dotyczył wcześniejszych egzemplarzy? Te które się teraz sprzedają są raczej ostatnie... A Onkyo rozwiązało ten problem? Bo widziałem że też miało

dla onkyo problem rozwiniety nowym softem

dla yamahy milczą niestety ! strach puszczac filmy w dts hd master bo nigdy nie wiesz w ktorej sekundzie twoje glosniki wyleca przez rame

marcin1982, 26 Paź 2008, 20:49

>dla onkyo problem rozwiniety nowym softem

>dla yamahy milczą niestety ! strach puszczac filmy w dts hd master bo nigdy nie wiesz w ktorej

>sekundzie twoje glosniki wyleca przez rame

To kolejny powód by dekodować zawsze po stronie odtwarzacza do postaci PCM. Nie będzie sytuacji w które zostanie puszczony "cyfrowy szum" na wzmacniacz/kolumny.

Stereo mam z którego jestem bardzo zadowolony i kino będzie tylko do kina. Tak więc nie potrzebuje nie wiadomo czego. Jeśli chodzi o podbijanie do 1080P, potrafi to robić zarówno PlayStation 3 jak i mój pecet, z którego oglądam filmy. Jedyne, co mnie boli, to że Xbox 360 nie podbija obrazu do 1080P. Mimo to jakoś mniej się tym martwię, ponieważ mam telewizor HD Ready i nie mam zamiaru go zmieniać co czasu, aż naprawdę będzie warto. Nie będę więc podbijał też nic do 1080P. Być może nowa technologia w telewizorach pozwoli na lepsze skalowanie obrazu niż w dzisiejszych LCD i w przyszłości wogólę tego w ampitunerze nie będę potrzebował.

Co do tego DTS, mowa o sofcie aktualizowanym domniemam w samym odtwarzaczu? Czy w amplitunerze?

kyle zgadza sie ! sam jestem za tym zeby dekodowanie nastepowalo w playerku i puszczane po hdmi do formatu PCM tak mialo bys pierwotnie takie byly zalozenia przy nowej platformie BLURAY

ale jak widac cos im to nei wychodzi narazie wszystko potrafi bd50 lub bd55 panasonic górą a reszta jak narazie to klony panasa ubozsze w dekodowanie na pokladzie

• 2 tygodnie później...

Chyba zostal usuniety z nowym softem. Do sciagniecia tu:

Ukryta Zawartość

albo ze strony:

Ukryta Zawartość

Podobno testowany i problem usuniety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Podobnie jak kolega wyżej skusiłem sie na Y. RX-V3800.

Mieszane uczucia.

Do tej pory używałem Y. DSP E-800. Powiem szczerze mam wątpliwości.

Oczywiście miałem problemy z iloscią wejść, i z precyzyjny ustawieniem poziomów frontów w stosunku do pozostałych kanałów (tam było skokowo -0, lub -10dB), ale brzmieniowo nie wiem co było lepsze.

Oczywiście używałem zestawu w konfiguracji z lampą Ming Da MC 34-AB na frontach.

Dla stereo pracował układ CD (Camridge Audio Azur 840C) - Lampa.

Obecnie przy mnogości odtwarzaczy sieciowych (Popcornów itd) pojawiła sie możliwość podania bezstratnego sygnału z sieci na wejscie do CD i po skorzystaniu z jego przetwornika podaniu go bezposrednio na lampę, lub podaniu go do Yamahy i dopiero na lampę. Mozna wówczas spróbować stereo 7.1.

Różnica jest jednak spora na korzyść pierwszej prostszej kobinacji. Nawet stereo 2.0 po przepuszczeniu przez yamahę jest o wiele słabsze niz w bezposrednim polączeniu z lampą.

Yamaha pozostaje wiec do zastosowan kinowych, koncertów, dd 5.1 z telewizji itd.

Dla słuchania stereo trzba jedna przłączyć lampę z trybu preamp, na amplifier.

Mam jednak wątpliwości czy wszystko poustawiałem jak należy że różnica jest tak spora. System kalibracji precyzyjnie wymierzył odległości ale jaki wpływ pozostałych parametrów które poustawial sobie ma na jakosc brzmienia - trudno mi powiedziec. Przy tak wielkich mozliwościach ustawień zawsze mozna cos poprawic, ale i schrzanić.

I tu pytanie do bardziej zawansowanych kolegów - słyszałem że ręcznie korygując ustawienia automatyczne mozna sporo zdziałać, będę wdzieczny za wszelkie podpowiedzi.

Maszyna w sumie fajna, zaskakująca dobra jaość jezeli chodzi o radio internetowe, nie przypuszczałem ze to moze tak dobrze brzmieć (jak na radio internetowe oczywiście)

Jeszce jedno - ta aktualizacja softu na stronie yamahy, czy ktoś juz to próbował?

Czytajac Twoja wypowiedz odnosnie tej yamahy ... To jestes z niej zadowolony? Czemu pytam? Bo wlasnie szukam KD. Przy wyborze amplitunera kieruje sie ethernetem, wlasnie do sluchania radia z netu. (rozumiem ze ustawienie stacji nie jest jakies bardzo skomplikowane :) ) Jedynymi znanymi mi do tej pory byly denon 3808 i onkyo 905. Ostatnio wlasnie natknalem sie na sprzet yamahy z ethernetem. Tylko ze jedynym modelem mi znamym (do czasu przeczytania Twojego watku) byl rx-v2700, a teraz doszedl jeszcze 3800. Ktory bylby lepszy i czym sie roznia tak z grubsza? Nie mam pojecia. Najpierw chcialbym moze zdecydowac sie na amplituner dopiero do niego dobierac kolumny. Z kolei kolumny musza byc dopasowane do malego pomieszczenia tzn ok. 16-17m2. I 9tu znowu dylemat - jakie? Jakie do yamahy? Myslalem moze o B&W 685, 686(?), czy paradigmach 40v4.

>Czytajac Twoja wypowiedz odnosnie tej yamahy ... To jestes z niej zadowolony? Czemu pytam? Bo

>wlasnie szukam KD. Przy wyborze amplitunera kieruje sie ethernetem, wlasnie do sluchania radia z

>netu. (rozumiem ze ustawienie stacji nie jest jakies bardzo skomplikowane :) ) Jedynymi znanymi mi

>do tej pory byly denon 3808 i onkyo 905. Ostatnio wlasnie natknalem sie na sprzet yamahy z

>ethernetem. Tylko ze jedynym modelem mi znamym (do czasu przeczytania Twojego watku) byl rx-v2700, a

>teraz doszedl jeszcze 3800. Ktory bylby lepszy i czym sie roznia tak z grubsza? Nie mam pojecia.

Gdy kupowałem swój amplituner też zastanawiałem się na ethernetem. Jednak samo wejście to nie wszystko, sprawdź sobie najpierw jaką funkcjonalność w danym modelu oferuje to wejście. Jeśli chodzi o radio internetowe to można sobie zakupić jakiegoś squizeboxa. Mój dylemat rozwiały odsłuchy i jednak w końcu zdecydowałem się na jakość, a nie na mnogość wejść i funkcji. Zakupiłem amplituner Marantz SR7002 i jeśli chodzi o kino domowe (jakość) to jestem z niego bardzo zadowolony. W tej chwili jednak myślę powoli o jego sprzedaży i przestawieniu się całkiem na stereo. To co kiedyś usłyszałem od kolegów z działu STEREO, że filmy w stereo mogą zagrać równie dobrze jak w multi-channel nie było do mnie zbyt przekonujące. Teraz po jakimś czasie muszę stwierdzić, że lepszym wyborem wtedy byłby do mnie dobry wzmacniacz stereo. Stereo dlatego, że u mnie muzyka/film to 80/20.

>teraz doszedl jeszcze 3800. Ktory bylby lepszy i czym sie roznia tak z grubsza? Nie mam pojecia.

>Najpierw chcialbym moze zdecydowac sie na amplituner dopiero do niego dobierac kolumny. Z kolei

>kolumny musza byc dopasowane do malego pomieszczenia tzn ok. 16-17m2. I 9tu znowu dylemat - jakie?

>Jakie do yamahy? Myslalem moze o B&W 685, 686(?), czy paradigmach 40v4.

Jeśli chodzi o to czy Bowers & Wilkins czy może Paradigm to zdecydowanie byłbym na Twoim miejscu za tymi drugimi. Miałem swoją przygodę z Paradigmami i muszę powiedzieć, że są bardzo bardzo muzykalne. Monitory które wymieniłeś na pewno z nawiązką starczą Ci do nagłośnienia 17m2. Co do B&W to słuchałem ich kilkakrotnie w różnych konfiguracjach i zawsze nie było tak jak powinno. Być może brytyjskie podejście do dźwięku może się komuś podobać, jednak kanadyjskie kolumny moim zdaniem zostawiają je za sobą.

Na jakość z tym radiem internetowym to za wiele bym nie liczył, to jest jednak to co jest.

U mnie też muzyka stereo 80-90%, a dd 5.1, sacd, CD DTS, dvd audio to pozostałe 10-15%

Dlatego konfiguracja Cambridge Audio - lampa dziala super, i różnica po perzełaczenia z amplitunera w stereo na uklad lampa CD jest dla kazdego laika zauwazalna natychmiast.

Traktuje radio internetowe jako ciekawostke.

Ineresuje mnie jednak ustawienie tej yamahy. Po dokonaniu kaibracji okazuje sie ze na jdnej plytce bas jest slabiutenki, a na drugiej (mam na mysli DD 5.1)nagle trzeba szybko przyciszac recznie soobwofer, bo ziemia sie trzesie i za chwile wyleca szyby, a reszta jak poprzednio

A znam ta plyty i w poprzedniej konfiguracji z DSP e800 tak się na tych samych płytach nie dzialo.

Wybór kolumn - jedna rada - wzmak pod pache i próbować. Kazda kombinacja daje inny wynik, a gusty są przeróżne. I to co dla jednego jet super jakością drugiego przyprawia o mdłości.

Powodzenia w szukaniu. Czasem samo szukanie to większa przyjemność niż sama eksploatacja po podjęciu konkretnej decyzji.

Pozdrawiam serdecznie

GK

No wlasnie - dlatego mam dylemat czy wogole Kd czy stereo? Sam wiesz, ze na poczatku drogi z takimi "zabawkami" checi ida w kierunku zestawu kina, lecz pewnie jak sie pozniej okazuje te checi moga nie do konca zadawalac juz i pewnie czegos zaczyna brakowac jak opada zadowolenie z nowego sprzetu, a zaczyna sie patrzec trzezwo i realistycznie. Podejrzewam, ze to tak samo jak z zakupem "dobrego" telefonu. Na poczatku checi kazdy ma takie, zeby mial wszystko i aparat (powiedzmy dobry) i wyswietlacz i mp3 i wszystko. A nikt nie mysli, ze baterie beda trzymac 2 dni. Dopiero jak sie dorosnie, to okazuje sie ze za wielkie pieniadze jakie trzeba doplacic do tego niby dobrego tel mozna kupic naprawde dobry aparat, mp3 i co tam jeszcze trzeba. I majac to wszystko, niby dobre - nie mamy dobrego niczego ani telefonu ani zabawek. Tak ja to zaczynam widziec :) Jednym slowem - trudny wybor - i amplitunera badz dobrego wzmacniacza i kolumn. Juz teraz sam nie wiem w co brnac. Prawda jest, ze wiele jest takich opini - i cos w tym musi byc :) A jesli isc w kierunku stereo - to co jest tak wlasciwie potrzebne? Poza wzmacniaczem oczywiscie i kolumnami.

Powiem Ci może co ja mam w tej chwili, a do czego staram się dążyć. Nie chcę Ci pisać co by było najlepsze u Ciebie bo to Ty sam musisz sobie wyrobić opinię. Wiele zestawów może być dobrej jakości, a każdy z nich będzie brzmiał trochę inaczej. To twoje preferencje będą wskazywać czy bardziej lubisz ten czy inny 'smak'.

Chodzenie na odsłuchy i słuchanie sprzętu może Ci dać z grubsza pogląd na to co jak brzmi. Ale jest jeszcze jeden element systemu - BARDZO WAŻNY - którego nie sprawdzisz odsłuchując sprzęt w różnych miejscach i w różnych konfiguracjach, a jest to AKUSTYKA pomieszczenia w którym będą stały już Twoje klocki.

Moim zdaniem idzie era gdy odtwarzacze CD będą powoli wypierane przez DS'y. I do tego dążę. Dla mnie optymalnym rozwiązaniem na bieżącą chwilę będzie. Sprzedaż kolumn surround, zmiana amplitunera na wzmacniacz, zakup DS który powinien potrafić z sieci pliki FLAC jak i być jednocześnie dobrym DAC'em. Chodzi mi o funkcjonalność jaką ma LINN Majik, za ułamek jego ceny - która jest wzięta z kosmosu i nijak się ma do tego ile 'toto' powinno kosztować.

Mówiąc inaczej ważny jest CAŁY tor audio. Gdy będziesz miał słaby sygnał na początku. Czy też dlatego, że będzie to słaby sprzęt lub też źle zrealizowane nagranie, to nie naprawi tego żaden sprzęt, nawet najlepszy i najdroższy. Kiedy piętą achillesową Twojego zestawu będą kolumny, to nawet najlepsza jakość przed nimi nie zostanie przełożona na przyjemność słuchania, bo po prostu kolumny nie oddadzą tego. No i jeszcze do tego nieubłagana akustyka pomieszczenia, która nie lubi kompromisów. Ale od tego są ustawienia treble/bas/balance którymi troszkę idzie manipulować. Troszkę to znaczy, że jeśli kolumny są wciśnięte w kąt, zabudowane z każdej strony, albo monitorki jak to widziałem na niektórych zdjęciach, stoją na szafie, a w pokoju masz gołe ściany - to tego też NIE naprawisz regulującą ustawieniami dźwięku.

I tutaj zaczyna się cała zabawa - jak zgrać to wszystko tak, aby sprawiało przyjemność przy słuchaniu bez zastanawiania się - a co by tutaj jeszcze poprawić :)

Jeśli się zdecydujesz na KD to też ok, jeśli stereo to pieniądze których będziesz miał więcej - bo nie kupiłeś tylnych głośników - możesz zainwestować w lepszy wzmacniacz. No, a i sam wzmacniacz stereo za te same pieniądze co 7.1 będzie oferował większą jakość. Bo przecież poziom skomplikowania, ilość kanałów do napędzenia i ilość elementów w amplitunerze jest znacznie większa niż w wzmacniaczu stereo.

Z czego jestem u siebie w 100% zadowolony w tej chwili to kolumny. Nie zmienię ich przez wiele wiele wiele lat. Grają wyśmienicie. Teraz tylko muszę je jeszcze bardziej 'skontrolować' dobrym wzmacniaczem.

BTW fajną funkcją w moim Marantz'u jest automatyczna kalibracja. Pozwala to na dodanie lub odjęcie dB właśnie ze względu na akustykę pomieszczenia. Można to zrobić dla różnych częstotliwości, zaczynając od kilkudziesięciu Hz a kończąc na coś około 20kHz. Jest siedem czy osiem częstotliwości na których idzie dokonać regulacji :). No i odtwarza wszystkie te 'nowoczesne' formaty KD. :). A jednak dążę do STEREO.

pozdrawiam

W zdaniu

"Sprzedaż kolumn surround, zmiana amplitunera na wzmacniacz, zakup DS który powinien potrafić z sieci pliki FLAC jak i być jednocześnie dobrym DAC'em"

zakradł się błąd - powinno być.

"Sprzedaż kolumn surround, zmiana amplitunera na wzmacniacz, zakup DS który powinien odtwarzać z sieci pliki FLAC jak i być jednocześnie dobrym DAC'em".

I jak ktoś gdzieś ładnie napisał. Błąd zauważyłem więc tym samym uważam go za nieistniejący - czy jakoś tak :).

phoenix_pl, 14 Lis 2008, 22:00

... szkoda że nie ma wzmacniaczy STEREO z DAC'kiem i kalibracją pomieszczenia (a jeśli są to tylko unikaty).

Obecnie wzmaki stereo to zacofane technicznie antyki ... dobre końcówki mocy to nie wszystko.

Kyle, 14 Lis 2008, 22:10

>phoenix_pl, 14 Lis 2008, 22:00

>

>... szkoda że nie ma wzmacniaczy STEREO z DAC'kiem i kalibracją pomieszczenia (a jeśli są to tylko

>unikaty).

>

>Obecnie wzmaki stereo to zacofane technicznie antyki ... dobre końcówki mocy to nie wszystko.

Masz trochę racji w tym co piszesz ale nie do końca. Zawsze jak na rynku pojawiało się jakieś combo to nie spełniało oczekiwań. Z reguły jeśli coś jest do wszystkiego to jest do dupy. Ale masz rację fajny byłby taki wzmak z DAC'em i kalibracją pomieszczenia. :)

Dac nie musi być przecież we wzmacniaczu.

Uzywam do tego celu CD Cambridge Audio 840C który ma 4 wejścia 2 koaxialne i 2 optyczne.

Z pilota wybierasz zródło w CDku i sparwuje się to elegancko.

Różnica po przpuszczeniu sugnału przez to CD jest zauwazalne dla kazdego. I do tego masz Upsamling do 24/384.

Wczesniej uzywalem w ten sam sposób Denona DCD 3000. Tez bulo bardzo dobrze ale mial tylko jedno wejscie.

Nie wiem co macie na myśli pisząc SD. Ja uzywam odtwarzaczy sieciowych z których sygnal podaje na wejscie do mojego Daca czyli CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie przy okazji do uzytkowników Yamahy RX-3800, Na jakim poziomie macie ustawione odcięcie basów? Są tam różne częstotliiwosci od 40Hz do 200.

Zauwazylem ze ma to duzy wplyw na brzmienie calego systemu

Pozdrawiam

GK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.