Skocz do zawartości
IGNORED

Niejasny, nieszczegółowa góra

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę słyszeć treble (czyli talerzy perkusji i tym podobnych szczegółowych jasnych=wysokich atrakcji) co np. zapewnia Cambridge, lecz dźwięk ciemnawy, najważniejsze - przestrzenną dużą ciepłą muzykalną wysuniętą do słuchacza średnicę, plus wyrazisty bas.

A zatem pytanie: wzmacniacze/odtwarzacze cd których firm zapewniają wyżej wymienioną niejasną, nieszczegółową górę itd.? Może ktoś wie.

Jakew:

>Nie chcę słyszeć treble (czyli talerzy perkusji i tym podobnych szczegółowych jasnych=wysokich

>atrakcji) co np. zapewnia Cambridge, lecz dźwięk ciemnawy, najważniejsze - przestrzenną dużą ciepłą

>muzykalną wysuniętą do słuchacza średnicę, plus wyrazisty bas.

Albo rybki, albo akwarium. Informacje o przestrzeni nagrania niesione są przez wysokie tony, więc tnąc górę stracisz przestrzeń.

A jednak mój Musical F. cd + wzm daje przestrzeń a nigdy nie zawracał mi głowy treble. Przeżyłem coś w rodzaj wstrząsu paramuzycznego gdy w miejsce cd włączyłem unit Cambridge i usłyszałem te szczególarskie treble zamiast jak zawsze nazwijmy to - syntetycznej big picture

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Słyszałem systemy walące po uczach żyletkami a jednak scena była płaska jak decha więc z tą przestrzennością nie do końca tak jest ... Z mojego doświadczenia wynika coś takiego : przestrzeń pojawia się z reguły przy dobrej kontroli basu i niskich średnich. Zaznaczenie konturów dzwięków pozwala "słyszeć" aurę otoczenia - góra jest tylko otwartym pasmem do przypraw jakimi są smaczki , delikatne dzwonki talerze itd. Góra ma się pojawić wtedy kiedy faktycznie brzmi dany instrument , dodawanie przestrzeni poprzez przyszum wysokich częstotliwości to niedoskonałość sprzętu jest a nie sposób na zwiększenie głębii itd. Co z tego że słyszemy oddechy skoro talerze górują nad wszystkim.

Sprzęt ma grać tak by raz brzmieć ciemno i przysadziście (bo tak chciał realizator !) aby za moment w tym potoku grozy pojawił się deliktany aczkolwiek idealnie slyszalny dźwięk dzwoneczka niczym nie zasłonięty i nie zachwiany ... - tak ma grać ! wszystko inne wskazuje na .... niedoskonalość sprzetu , pomieszczenia odsłuchowego ... dziwne preferencje ... Pozdrawiam !

Czubsi, Stachu miał jak sądzę na myśli że szczególarskie wysokie są koniecznym (ale - jak zauważasz - nie wystarczającym) warunkiem przestrzenności

Jeszcze Copland 8 mi się w tym kontekście przypomina - jasny, detaliczny, przestrzenny i..............męczący

Jakew,

Fakt, o systemie na Coplandzie opartym myślałem. Detaliczny i przestrzenny jako cholera. Nie musi być jednak męczący. Jak reszta systemu jest dobrze dobrana (kable, zasilanie, kolumny) to też muzyka płynie, ale barwy i mięsa z pewnością nie ma.

Tak sobie myślę, że Ojciec Założyciel wątku może powinien lampizowanego CD mieć i szukać sobie lamp o charakterze odpowiadającym potrzebom. Do tego kable Acoustic Zen (Wow jako łączówka, Satori jako głośnikowe). Do tego "ciemny" brzmieniowo kable sieciowy Mainstream Van Den Hula. A na okrasę przestrzenny wzmacniacz od Pana Andrzeja Markówa. Nie jest to wzmak "ciemny". Ciemność zapewni CD i kable, a przestrzeń wzmak.

Witaj Jakew. Spróbuj wzmacniaczy Thule i okablowanie transparenta. Co do Coplanda to bardzo łatwo jest wyrokować, że suchy jasny bez wypełnienia. Tylko czy któryś z kolegów probował kiedyś potestować na Coplandzie interkonekty bo ja tak. Bardzo ciekawe doświadczenie. Jakew ja również gdam na Dynaudio i zbieram do Coplanda, najlepiej dzielonego i lampowego. Teraz z powodu braku pieniędzy gram na Arcamie alfa 7. Jest przeciętnie, sucho, dźwięku mało niedociągnięta góra itd.

Wracając do Thule to spróbuj posłuchać 100w integry. Ma bardzo ciekawe wypełnienie średnicy nie dogrzane jak w lampie ale gęste, wysokie tony to tylko dopełnienie. Kable Transparenta budują bardzo ładną przestrzeń, może być to ciekawe zestawienie.Pozdrawiam

Wielkie dzięki Mike! - przeczytałem wszystko co jest na forum o Thule (a jest stosunkowo niedużo, co mi się od razu spodobało) i to jest to o co chodzi: miękko, ciepło, muzykalnie, świetne wokale, duża średnica, dobry bas, ciemna barwa, głębia plus jeszcze ten minimalizm przycisków, to lubię. Nigdy bym bez Twojej sugestii nie zainteresował się. No i fajnie że Thule jest duński jak Dynaudio. Spirit IA100 (plus ew. CD 100) mnie będą interesować, mam nadzieję że wciąż robią te modele, bo chcę nowe.

Pechowo jednak firma przeżywa zasadnicze problemy, do tego stopnia że ich strona internetowa została wyłączona.

Cytuję z sieci -

Their website is not working.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I'm considering getting an old IA100 and trying to look for the owner/service manual to no avail. Can someone help?

Thanks.

ACD

From:

Ukryta Zawartość

This is the google translation of the article;

Thule Audio in problems

It is very uncertain whether the Danish audioproducent can survive. The company has had major problems to meet the requirements of the RoHS directive.

Through the recent Thule Audio had major economic problems, and has now led to the director has chosen to resign. It is currently very uncertain whether the company will be continued and if so what forms, writes the Danish audioproducents distributor, Hi-Fi Club, on its website.

Hi-Fi Club, in the light of the situation chosen to suspend cooperation with the Thule Audio. There is, however, negotiations with external investors, and if subsequently found a clarification, the Hi-Fi Club to take back to the situation.

The background to the Thules problems is the introduction of the RoHS directive in 2006. The company outsourced production, but this flytteproces cost dearly both in money and in particular resources, as Thule Audio could not supply the necessary extent. In particular, product and service has suffered so badly in this, that it is no longer possible to continue the Thule Audio in its current form, writes Hi-Fi Club.

From Hi-Fi Club side, the situation is extra unfortunate, because the Thule Audio has been a great success, since the company took over distribution in 2004. Both the technological and design have been the products of very high class, and Hi-Fi Club stresses that they will do everything to the Thule customers, both now and in future can have the best possible service. Hi-Fi Club has taken over the whole Thules spare parts, which ensures that the vast majority of repairs can be done smoothly in the years ahead.

In unfortunate cases, it may happen that a Thule product can not be repaired, typically because a central component is no longer available. If the unit is purchased in Hi-Fi Club, we will of course try to find a satisfactory solution for the customer. Depending on the garantisituationen can this example. to exchange or offer an alternative product at reduced prices, writes Hi-Fi Club on its website.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.