Skocz do zawartości
IGNORED

Czy podtrzymujecie przy życiu...?

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jeśli bardzo lubicie brzmienie swoich wzmacniaczy i cd playerów to podtrzymujecie je przy życiu ponad "normalną długość życia"? No i czy da się zachować to samo brzmienie po latach jeśli na rynku nie ma już oryginalnych części na wymianę?

https://www.audiostereo.pl/topic/46544-czy-podtrzymujecie-przy-%C5%BCyciu/

co to jest normalna długość życia??

z tego co wiem to zastosowane elektrolity w mojej yamie mają 50 lat zapewnionego działania bez znacznych zmian. czy to jest normalna długość życia sprzętu??

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Kopczas, 29 Paź 2008, 11:33

>co to jest normalna długość życia??

No właśnie? Z pewnością jest inna dla konkretnych klocków, np. w cd player wysiada napęd lub laser i jest to inna sytuacja niż w przypadku wzmacniacza, który ani napędu ani lasera nie potrzebuje:)

>co to jest normalna długość życia??

>

>No właśnie? Z pewnością jest inna dla konkretnych klocków, np. w cd player wysiada napęd lub laser i

>jest to inna sytuacja niż w przypadku wzmacniacza, który ani napędu ani lasera nie potrzebuje:)

jeden z moich cedeków, nie żaden wysokiej klasy sprzęt, brzmi przeciętnie jednak jeśli chodzi o działanie nie wykazuje oznak zmęczenia..chodzi cicho, czyta wszystko, nie zacina się...wiek, 20 lat.

podejrzewam, że nie ma reguły. miałem też kiedyś wzmacniacz Marantza, w którym po 4 latach trzeba było potencjometr wymienić..akurat w tym wypadku podtrzymywanie przy "życiu" nie ma większego sensu;)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• 2 tygodnie później...

Mój umiłowany zestaw kończy 10 lat. Dla cd playera i wzmacniacza to już dosyć zaawansowany wiek, stąd obawy i - bardzo nieudane - poszukiwanie następcy. Poza LAMPOWCAMI (są świetne) nic mi się nie podoba tak jak mój Musical. Lampiaczka nie kupię, za trudny w eksploatacji - zmienianie lamp...

Stąd pytanie tytułowe, bo chciałbym uczynić mój zestaw nieśmiertelnym prawda, czy da się przy udziale jakichś złotych rączek (ale co z częściami? tego modelu już dawno nie produkują)

po dwudziestu latach wyszuszony elektrolit brzmi tak samo sucho jak ma w srodku, ludzie pisza ze wytrzymuja niewiadomo ile. oczywiscie to bzdura, jesli dany elektrolit byl narazony na silne napiecia to nie brzmi on tak samo.oczywiscie niektore moga zachowac swoje wlasciwosci,zalezy od aplikacji.wiem to z autopsji wymiana elektrolitow w starych wzmakach zawsze w moim przypadku oczyszczala dzwiek.

Panowie, czy był już temat - na pewno był, gdzie to jest? - żeby nie dublować - KTÓRE TRANZYSTOROWE MAJĄ BRZMIENIE NAJBLIŻSZE LAMPOWYCH? Gdzie ta wiedza jest na forum?

pewnie te grajace cieplo,kluchowato,z duzym nasyceniem w barwie.nichicon gold tune tak gra ale ostrzegam ze to nie dokonca przeklada sie na lampe w tranzystorze,mozna zepsuc dzwiek.w dziale DIY jest duzo o tym.poszukaj..np.ranking kondensatorów.

Ciekawe że tu piszą o znanym lampowcu (Pocahontas) że chce brzmieć bardziej jak wzmak tranzystorowy (czyli odwrotnie niż to o co mi chodzi:))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie zawsze z dynamicznego tranzystora wymiana kondensatorow uzyskasz lampe. w wielu przypadkach zamiast lampy powstanie spowolniony muł gdzie bebny brzmia jak trzepanie dywanów,trzeba ekperymentowac,wstawiac rozne rzeczy w rozne miejsca..

OK, czyli wygląda na to że znający się na rzeczy fachowiec potrafi odtworzyć (wymieniając zużyte części) sound mojego zestawu Musical (ale odtwarzacz cd też trzeba będzie reperować, rzecz jasna)

10 lat to chyba jeszcze nic robic nie trzeba,tak mysle jesli wszystko gra dobrze to nic nie wymieniaj.elektronik powie ci czy sa jakies kondesatory szczegolnie narazone na zuzycie,moze zmierzyc pojemnosc,ale wg mnie zacznij sie marwic za kolejne 10.

Dzisiaj na Audioshow tylko lampowce podobały mi się tak jak mój zestaw (kto wystawiał dziś głośniki używał z reguły lampowca, a nie tranzystora dla pokazania swoich głoników w pełnej krasie - to wiele mówi). Dzięki Himmler, wzmak dam razem z cd playerem do regeneracji fachowcowi gdy się któryś z nich w końcu popsuje - cd player zdaje się pierwszy powinien wysiąść

Sprzęt raczej odpada z zestawu, kiedy znajdę lepszy (lub kiedy po prostu stać mnie na lepszy) albo kiedy przestaje pasować do reszty zestawu - CD 56 marantza cieszył moje uszy przez 8 lat, bez awarii, jednak nie potrafił "dogadać" się z lampą, która zastąpiła niedawno wysłużonego NADa - więc został wymieniony na Sony, który z lampa brzmi dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.