Skocz do zawartości
IGNORED

Wszystko co należy wiedzieć o TAGACH

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ sam nie wiem nic ,albo prawie nic to proszę o wpisy tych co wiedzą , że wiedzą ;-)

Na początek interesuje mnie jasny prosty program ,któren to zrobi za mnie ?!!!!!

Jak pomyślę ,że miałbym to opisywać ręcznie................

Moje skromne wymagania to ; nazwa płyty , nazwa kawałka i wykonawca, no może jeszcze rok i gatunek.

Mam na serwerze ok.300 Gb płyt i zaczynam się w tym wszystkim gubić ;-)

Do tej pory leciałem po folderach - tak jak z komputera, ale Squzeebox umożliwia różne warianty.

Jak już masz płyty zrzucone, to przysłowiowa d... blada. Automatem nic się tutaj nie zrobi. Automat jest w stanie sam znaleźć informacje i otagować pliki, ale tylko w momencie, gdy ma płytę w napędzie i będzie wiedział, co ripuje.

Wcześniej ripnięte pliki trzeba niestety otagować ręcznie. Można się wspomóc programikami, które są w stanie zmieniać tagi wielu plików na raz - poszukaj w sieci, na pewno znajdziesz (ja się takimi programami nie bawiłem nigdy, bo na szczęście tagowałem pliki od samego początku).

Polecam program MP3tag. Nie jest potrzebna płyta do pobrania informacji z freedb. Wystarczy, że zaznaczysz wszystkie ścieżki (pliki) poukładane w odpowiedniej kolejności, a program sam odnajdzie w sieci informacje. Pliki mogą być w dowolnym formacie (flac, ape, wv, wav) z tym że wav'ów nie da się "otagować".

Snajper:

>Jak już masz płyty zrzucone, to przysłowiowa d... blada. Automatem nic się tutaj nie zrobi.

Zrobi, zrobi. Winamp na opcję send to: auto tagger, w innych programach na pewno są podobne bajery.

Przyznam się jestem cieniutki w temacie tagów .

Chodzi mi o to ,aby ujednolicić to co wyświetla SQUZEEBOX i nic wiecej !!!!!!!!!

Na razie bawię się Mp3tag - jest bardzo dobry ,jest po naszemu i ściąga z netu dane ,ale gubię się ;-(

Niestety ;-( Jak to zrobić ??? ;-(

Może jakiś schemat - gotowiec. Nie bardzo widzę aby program przenosił to co zrobię do serwera ?

• 4 tygodnie później...

Easy CD-DA Extractor - tylko trzeba zainstalować wtyczki do flac-a. Wybierasz stopień kompresji, przeciągasz .ape i zamienia na .flac. Jedyna wada: trzeba przeciągać pojedyńcze flac. Przerobiłem tym programem ponad 300 albumów, niezawodny. Do tagowania również polecam MP3tag.

Pozdrawiam!

Sorki za "jakość", może się przyda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No ja nie wiem czemu nie uzyc DBpoweramp - dziala to tak, ze klikasz prawym przyciskiem myszy na zbior plikow (normalnie pod windowsem), wybierasz format docelowy ...i juz. Program nie jest jakis specjalnie obciazliwy dla procesora wiec nie widze problemu.

Jak sie namyslisz to daj cynka to ci podesle.

>Jedyna wada: trzeba przeciągać pojedyńcze flac. Przerobiłem

>tym programem ponad 300 albumów, niezawodny. Do tagowania również polecam MP3tag.

>Pozdrawiam!

a probowales z zaznaczac pliki trzymajac wcisniety control albo shift (zaznaczajac zakres - czyli klikasz pierwszy kawalek i trzymajac shift klikasz na ostatni, co powinno zaznaczyc wszystkie pliki "po drodze")

@Gutekbull

Pamietaj, ze kazdy robi tagi nieco inaczej, wiec w wiekszosci przypadkow trzeba cos ujednolicic. Ja przykladowo przeoczylem, ze w pewnym katalogu jeden utwor mial zmieniona literke (z malej na duza)w nazwie albumu i sie dziwilem czemu mi rozbilo na dwa. Tak samo kategorie muzyczne - to co dla jednego popem, dla innego jazzem lub R&B. Zaden program "nie zgadnie" jakie masz w tej materii uwazanie.

A swoja droga dobrze tagi porobic to jest kaaawal roboty, ale warto sie pobawic ze wzgledu na pozniejsza wygode.

• 1 rok później...

Odświeżam wątek .

Do tej pory nic nie wskórałem w tej materii.

Cały czas poruszam się po folderach.

Czy jest jakiś program który załatwi moje ok.500Gb jednym kliknięciem ;-)

Może jakaś szczegółowa instrukcja bardzo prostego programu ?

Mp3tag za skomplikowany ;-( kompletnie nie wiem o co chodzi ,wczytuję cały plik np.

jazz po czym on znajduje pełno płyt ,zaznaczam wszystkie daję mu pobrać dane z netu,

a on pobiera tylko pierwsza płytę z kilkudziesięciu w folderze ;-(

Nowy Winamp. Dodajesz do playlisty wszystkie pliki, zaznaczasz i wybierasz opcję Send to... Auto-Tag. Czekasz, czekasz, czekasz, bo program wysyła próbki audio do Gracenote, następnie zatwierdzasz i korzystasz z nowych tagów. Warto podzielić kolekcję na części, wtedy program będzie miał mniej pracy i maleje ryzyko zawieszenia się Winampa. 500 GB to sporo muzyki.

rock&roll=>

Bawię się Winampem drugi dzień ,ale już mam dosyć nie daje rady z moim serwerem ;-(

Przeskanowałem nim kilka folderów, ale w dwóch parę razy się wywalił i nie może ich przejść mimo ponowień. Winamp - wyskakuje błąd i żąda zamknięcia programu, a samo skanowanie przykładowego folderu ok.40min ;-( Także żmudna i bez pozytywnego rezultatu zabawa.

No i sporo "niepewnych wyników" czy jakoś tak - czyli omija pewne płyty ?? ;-(

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, Winamp wywala się nawet przy nowym czystym systemie i załadowanym folderze 18GB - podzieliłem na mniejsze i nic to nie dało ;-(

Czy istnieją inne proste w obsłudze programy ?

Chcę mieć wykonawcę ,tytuł płyty i tytuł nagrania ,rok no okładki . Dużo ? ;-)

Foobarem też nie idzie ;-(

>gutekbull, 1 Sie 2010, 15:31

Może sprawdź soft Helium Music Manager 7.1 ,ja akurat używałem go do pobierania okładek i tagowania ręcznego , ale nie zawadzi sprawdzić.

Helium Music Manager 7.1 zainstalowałem ,ale nawet mi się nie chce myśleć ;-)

Minęły 3 lata jak mam serwer i do tej pory nie ,ma programu który załatwi to za mnie w prosty sposób ;-(

To też jest coś co odrzuca - zniechęca ludzi do serwerów !

"Helium Music Manager 7.1 zainstalowałem ,ale nawet mi się nie chce myśleć ;-) "

Może w tym problem ;) jak nie poznasz dobrze softu i odpowiednio go nie skonfigurujesz, to jak ten biedaczek ma spełnić twoje oczekiwania :)

piotr_37=.

Zlituj się ja chce mieć 3-4 informacje w tagach i we wszystkich to samo, aby S.C zaskoczył bo na razie jakis dziwne znaki wyswietla.- i cały czas jadę po folderach.

Nie mam zamiaru swoje 500Gb robić to pliki po pliku ;-)

A rozszyfrowanie tak skomplikowanego -rozbudowanego programu -to trzeba by jakiś kurs zorganizować ;-)

Ej.. nie jest aż tak skomplikowany, przed chwilą zrobiłem tagowanie kilku utworów typu VA-dance (składaki) bo tylko takie nie miałem otagowane ,i składało się to z 4 kroków.Jednak fakt jest iż trzeba na początek podać z jakiej internetowej bazy ma korzystać ,i z 15 utworów otagował wszystkie jednak co do prawdziwości tychże nie mam 100% pewności nie znam wykonawców ale działa ;)

-> gutekbull

"To też jest coś co odrzuca - zniechęca ludzi do serwerów !"

Trzeba po prostu tagować ręcznie na bieżąco (podczas ripowania) i nie ma problemu.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam.

Już jakiś czas temu polecałem MusicBrainz Picard w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) więcej o tym programie.

Kiepsko radzi sobie z muzyką klasyczną, z resztą bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

>gutekbull

Jeżeli masz płyty w osobnych folderach (sądzę iż tak) to masz wygrane.W pierwszym kroku dodajesz folder z muzyką do biblioteki w Helium np..d:muzyka... , następnie tak jak na foto 1. pp myszy i z rozwijanego menu wybierasz "edytuj tagi" , foto 2. lp myszy i wybierasz "informacje o utworach (cały album" cierpliwie czekasz , foto 3. wynik :) , jak nic nie znajdzie możesz wpisać w polu "wykonawcy" to co trzeba i wtedy wybierzesz z listy po lewej.

Jest troszkę roboty ale lepiej niż ręcznie cały album lub 500gb muzy :)

Ukryta Zawartość

post-19555-100000027 1280700127_thumb.jpg

post-19555-100000028 1280700127_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jeden program do zgrywania i tagowania, może się przyda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.