Skocz do zawartości
IGNORED

Piano solo (jazz)

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wspomniałem w siostrzanym temacie Piano solo (poważna) pasjonuje mnie muzyka na fortepian solo.

Jakie nagrania rekomendowalibyście? (Słynne tria jazzowe do tematu nie należą!)

Ja ze swej strony polecam nietypową wycieczkę wielkiego Mingusa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ze "starego" jazzu, IMO, nie zestarzały się wciąż Art Tatum i Teddy Wilson.

Ciekawie jest posłuchać również, solowego Monka. Dla mnie zadziwiające jest zderzenie jego sposobu gry na fortepianie solo i w jego kwartecie (z Rousem).

A w "moich" typach, czyli w muzyce jazzowej na fortepian solo, do której najczęściej wracam, nie będę odkrywczy:

Keith Jarrett i dwa typy: The Koln Concert i Paris. Może być również Vienna bądź La Scala.

Cecil Taylor - wszystko z FMP

Reszta jest milczeniem ;)

Jarrett oczywiście.

I na jazzowo piano solo- Chopin by Jacques Loussier:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jeszcze jedna propozycja. Kiedyś tych płyt słuchałem na okrągło, teraz jakoś odeszły w cień, ale wciąż do polecenia, a wątek przypomniał mi, że nadszedł czas, by je ponownie przesłuchać.

Marilyn Crispell, świetna pianistka, która często porównywana jest z Cecilem Taylorem, ale chyba niesłusznie i bodaj 3 solowe płyty, jakie nagrała w połowie lat 90. Trzy są dostępne na Music & Arts, ostatnia, to bodaj Leo Records. Słuchać można i trzeba łącznie, bo całkiem ciekawie wygląda ewolucja, jaką podąża muzyka tej Pani i to na przestrzeni kilku miesięcy. Polecane płytki to: "Live in San Francisco", "At Woodstock" (obie Music & Arts) oraz "For Coltrane" (Leo). Szczególnie polecam te 2 pierwsze.

Jeśli chodzi o jazzowy mainstream inspirowany postromantyczna klasyką to polecam piękne, solowe płyty Brada Mehldau:

Ukryta Zawartość

post-8-100002212 1225804659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam płyty LA MONTE YOUNG np. "The Well–Tuned Piano", solowe płyty Cecila TAYLORa...

Koniecznie trzeba posłuchać płyty Keith ROWE/John TILBURY "Duos For Doris" - nie całkiem solo fortepian (jak "widać), ale... niesamowicie wykreowana "atmosfera"!

W ogóle dobrze by było poszukać solowych nagrań Johna TILLBUTY (przy okazji gorąco polecam płyty AMM).

A dla przeciwwagi proponuję - Bogdan HOŁOWNIA "Don't Ask Why".

Polecam uwadze niezwykłą postać hiszpańskiego (katalońskiego) pianisty Tete Montoliu, a zgodnie z tematem wątku szczególnie polecam jego płytę „Piano Solo”, która jest rejestracją koncertu, który miał miejsce w Barcelonie, w renomowanym Palau de la Musica Catalana, na kilka miesięcy przed jego śmiercią.

Zachęcam też do zerknięcia do jego biografii: od urodzenia niewidomy, w wieku kilku lat czynił pierwsze kroki muzyczne a odkrył go w zwykłym barze Lionel Hampton, którego zachwyciła jego gra.

-> Borek

No, np. taki album z Andrew Cyrille'em

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest lepszy Evans niż ten z Alone - to wcześniejsze (choć wydane później) nagrania zatytułowane Solo Sessions Vol. 1 i 2, niesłychanie introspektywne i bogate:

Ukryta Zawartość

Hołownię zamówiłem w wyniku rekomendacji, Well-tuned Piano jest raczej niedostępne - za second hand egzemplarz chcą gdzieś bodaj 1000 funtów (!)

Cecil Taylor jest niebywały np. na Silent Tongues. Jarreta utrzymuję na stanie tylko Koeln; a jego wielce nastrojowa Melody at Night kompletnie do mnie nie trafia choć repertuar OK (touch nie ten).

Ukryta Zawartość

Miłośnicy Jarreta, do których siebie niestety nie mogę zaliczyć, mogą zechcieć wysłuchać FACING YOU - jego bodaj pierwszej płyty solowej, b. wysoko ocenianej przez krytykę muzyczną a jakby cokolwiek zapomnianej po tej wielkiej serii nazwijmy to miast europejskich i japońskich

• 1 miesiąc później...

Płyta Hanka Jonesa - nagradzana, chwalona przez krytkę i fanów, mnie niespecjalnie... co bez większego znaczenia, de gustibus, wielki sukces w Stanach. Przy okazji - Hank to rodzony brat Elvina. (Jest tam bass nie byle czyj, bez perkusji).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.