Skocz do zawartości
IGNORED

opinie o sprzęcie to strata czasu

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

sorki, ale kochani na ten sam temat wielu z Was pisze zupełnie odmienne tezy. Przykład: Zestaw DENON 1500 i kolumny DALI 6.

Jedni piszą, że to do bani, inni, że super. Ludzie, czytanie tego to strata czasu.

https://www.audiostereo.pl/topic/46652-opinie-o-sprz%C4%99cie-to-strata-czasu/

niekoniecznie tylko pamietaj ze...:

1. kazdy słyszy inaczej

2. nie kazdy mial doczynienia z omawianym sprzetem a wypisuje bzdury

3. odsłuch sprzetu w roznych warunkach z róznym sprzetem towarzyszacym

4. są audiofile, melomani i ludzie słuchajacy złotówek

5. nie kazdy zestaw do danej muzyki

itd....pozdro

>>rykuj, 2 Lis 2008, 22:19

>>Ludzie, czytanie tego to strata czasu.>>

Niekoniecznie...choć często tak bywa.Słuchający np. Cambridge'a będzie piał z zachwytu nad swym nowym sprzętem,ktoś bardziej "osłuchany" uzna że to kiepski sprzęt...najlepsze jest to,że jeden i drugi będą mieć rację,bo wg. tego pierwszego to naprawdę świetnie zagrało,prawdę też napisał "osłuchany" recenzent bo faktycznie odniósł wrażenie,że to sprzęt niegodny uwagi.Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Przyznam jednak,że spotkałem się z recenzjami które w 100% moje odczucia potwierdzały (np. interkonekt Elco z działu opinie forumowicza Marduk),były i takie w których nie potwierdziłbym ani jednego słowa.Recenzję jedyną i prawdziwą będziemy mieć dla siebie tylko po własnym odsłuchu,we własnym pomieszczeniu do słuchania muzyki i z resztą naszego systemu który dobrze znamy.Inne wypowiedzi należy traktować jedynie jako wskazówki.

l'enfant sauvage

cir

Wszystko ładnie, pięknie, każdy odcinek taki sam :)

A na poważnie.

Koledzy wyżej już powiedzieli... Wszystko jest względne. A poza tym jest bardzo wiele czynników wpływających na efekt końcowy i na ocenę brzmienia. Od warunków akustycznych zaczynając, na warunkach atmosferycznych kończąc.

> „sorki, ale kochani na ten sam temat wielu z Was pisze zupełnie odmienne tezy”

W tym całe bogactwo.

W niektórych sprawach lubię jednomyślność (np.: diagnozy lekarskie), bo daje mi to pewien komfort i spokój, ale bynajmniej nie oczekuję tego od opinii na temat sprzętu, lokali gastronomicznych, miejsc do spędzenia wakacji itp. Przeciwnie, to właśnie mnogość opinii daje mi materiał do wstępnych przypuszczeń, które dalej mogę (albo i nie) sam weryfikować. Jeśli szukam miejsca na wakacje, to niewiele mi da, że x osób uzna dane miejsce za najlepsze, jeśli nie wiem, czego oni oczekują (czy wolą spokój, czy żeby dużo się działo; czy starsi; czy mają dzieci, czy nie...).

Czytając opinie i słuchając wypowiedzi o sprzęcie audio zwracam uwagę m. in. na to, jakiej muzyki ktoś słucha i jakie ma preferencje brzmieniowe, również na sposób wyrażania swoich doznań i dotyczy to także recenzentów.

Zobaczcie np na interkonekty Klotz.Peany pisza w opiniach na cześc tego syfu.A dlaczego?Bo w 99% sa to zmyslone opinie przez sprzedawców z allegro i tym podobnych,ktorzy to naciagaja janków wmawiajac im ze to high end.Podobnie jest z 20 letnim sprzetem o ktorym pisza na allegro ze to "NOWA LINIA"albo ze to "HI-END"Janki sie na to nabieraja i interes sie kreci.Najbardziej sie usmialem jak jeden z handlarzy z allegro pisal kiedys na tym forum ze wszystkie jego sprzety sa ze szwajcarii i id pierwszych wlascicieli.Dawno sie tak nie usmialem!Sory za lekkie zboczenie z tematu ale macie racje,rzadko mozna w opiniach znalezc cos rzetelnego

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

opinie innych to bardzo fajna rzecz, ale nie można sobie wyrabiać poglądu tylko na ich podstawie

Jednak z drugiej strony czasem uprzedzają do jakiegoś klocka całkiem niesłusznie :/

captainspaulding, 2 Lis 2008, 23:08

Tak,dochodzi jeszcze spory odsetek "marketingowych" recenzji czy wątków na forum które tylko i wyłącznie mają na celu zrobić pozytywne "zamieszanie" wokół danego sprzętu który zaraz potem "nagle" pojawia się na aukcji...walka idzie na noże,krew się leje,kilkunastu licytujących....sprzedający uzyskał zamierzony cel.

To jednak temat na osobny wątek.

l'enfant sauvage

opinie mozna traktowac jako wskazowki , co mozna wziasc pod uwage przy kupnie badz odsluchu

normalna sprawa jest ze sa rozne gusta , roznie ludzie odbieraja dane dzwieki , sa rozne warunki w ktorych ten sprzet bedzie uzytkowany , czasmi uprzedzenia do danych firm powoduja ze wystawia sie im negatywne opinie i na odwrot - pomimo ze nie gra dosc znosnie bedziemy zachwalac , polecajac np wzmacniacz odsluchiwany na kolumnach ifinity zagra zupelnie inaczej na kolumnach tonsila i juz opinia sie nie sprawdza .... powodow sa setki jak nie tysiace aby nie brac w 100% doslownie opini o sprzecie

strata czasu to moze nie tak do konca bo mniej wiecej jakies pojecie mozna juz miec idac do sklepu

Rykuj zwróć uwagę na powszechnie pomijaną sprawę. Jeden lubi słuchać głośno, drugi słucha bardzo cicho. To już zmienia ocenę brzmienia sprzętu.

Poza tym płyty są zrealiwane bardzo różnie. Nie wiadomo jaki stosować odnośnik.

dlatego należy ich jak najwięcej przeczytać.po 100 recenzjach mniewięcej jakiś obraz się maluje..szczególnie kiedy podane są zestawy do jakich powiedzmy kolumny były podpięte.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

masterofdeath6, 2 Lis 2008, 23:13

>Jednak z drugiej strony czasem uprzedzają do jakiegoś klocka całkiem niesłusznie :/>>

Te negatywne też potrafią wprowadzić w błąd.Przypomniała mi się sytuacja w której kiedyś na forumowym odsłuchu porównywaliśmy cdeki,był tam także mój odtwarzacz.Wypadł dramatycznie słabo nawet na tle sporo tańszych urządzeń,grał jakby był popsuty.Taki układ wzm->kolumny->pomieszczenie po prostu mu nie "służył".Po powrocie do domu szybko sprawdziłem czy wszystko z nim OK,ulga-gra jak wcześniej.

Gdyby na tym odsłuchu byłby to mój pierwszy kontakt z Meridianem to jestem bardziej niż pewien,że nigdy nie przyszło by mi do głowy aby go testować u siebie a tym bardziej kupować.Tymczasem jest od dłuższego czasu stabilnym elementem mojego stereo (w przeciwieństwie np. do wzmacniaczy) i póki co ani myślę się go pozbywać.I bądź tu mądry...

l'enfant sauvage

Problem w tym, że wielu pisze tylko o kilku zmiennych problemu. Może jakiś ogólny oceny schemat zaproponować, zawierający podstawowe, ale w miarę obszerne dane (charakterystyka sprzętu, m-ca odsłuchu, muzyki, itd ?

Wiarygodny schemat jest tylko jeden-sprzęt pod pachę i do domu,ulubione płyty,kilka-kilkanaście godzin słuchania (niekiedy wystarczy znacznie mniej) i wszystko staje się jasne.Zakup bez takiego schematu zawsze będzie obarczony ryzykiem niezadowolenia w niedalekiej przyszłości.

l'enfant sauvage

Kiedy sam wyrażasz opinię, nie uznajesz jej za stratę czasu. Zasadą wzajemności i szacunku warto by więc szanować opinie innych i czytać je, gdy jest taka potrzeba.

Ja na przykład tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wyraziłem opinię, którą można łatwo zweryfikować i na razie sam jej nie uważam za bezwartościową. Well...:)

Ash

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

captainspaulding

2 Lis 2008, 23:08

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 112 / 43 / 1

Podobnie jest z 20 letnim sprzetem o ktorym pisza na allegro ze to "NOWA LINIA"albo ze to "HI-END"Janki sie na to nabieraja i interes sie kreci.

Nawet ponad 20-letni sprzet potrafi zagrac wybitnie. Przyklady? Luxman M 05 Yamaha B 2 Technics z serii 1000 (naped i DAC) Technics SE A1 i wiele wiele innych. Problem w tym ze zeby zabierac glos na jego temat trzeba miec pojecie o czym sie pisze.

ashirgo, 3 Lis 2008, 00:02

Ja z czasem chętnie wprowadzałbym do swoich drobne korekty.Punkt odniesienia cały czas się zmienia...

Master Of Puppets jeśli chodzi o realizację to delikatnie mówiąc-nie zachwyca.Ja na żadnym dotychczasowym sprzęcie nie uzyskałem na Orionie takich doznań brzmieniowych jak Ty z AKG.Ale oczywiście szanuję Twoją recenzję..;)

l'enfant sauvage

disco,zgadza sie w wielu przypadkach stary sprzet jest lepszy a juz na pewno technics,tylko ze mi chodzi o wprowadzanie w blad(umyslne) potencjalnych kupujacych przez sprzedawcow z allegro.Pomijam fakt nagminnego retuszowania zdjec w photoshopie ale jak widze takiego naciagacza,ktory wypisuje brednie w stylu:Denon PMA 925 - HIEND!!!! Nowa Linia!!!! to nóz otwiera mi sie w kieszeni.Trochę handluje sprzetem,lepszym gorszym i czasami cos kupie dla siebie z ciekawosci ale nigdy takiemu naciagaczowi nie dam sie zrobic w konia i nigdy u niego nie kupie.Czasami nawet pisze do licytujacych taki "Hi end" i naswietlam im sytuacje ze to wcale nie nowa linia i wielu sie wycofuje z tych aukcji.Pozniej dostaje maile z podziekowaniami,ze dzieki mnie nie wdepneli na mine i nie kupili "Hi-Endowego" Kenwooda za 1000zł

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nigdzie nie napisalem ze stary sprzet jest lepszy bo nie jest. Trzeba tylko umiec go kupowac bo mozna trafic perelki czasem za smieszne pieniadze (jesli gawiedz nie jest zorientowana z czym ma do czynienia).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.