Skocz do zawartości
IGNORED

Velodyne CHT-10R

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko a propo mojego suba:Velodyne CHT-10R

1-jak zniwelować drganie podłogi????(kolce,podkładki,marmur,itp)

2-czy to normalne ze przy nie których rodzajach basu sub furgota.Czyli jest bass i tekie: frrry ,frrry

coś na styl wypuszczania z bass refleksu dużych ilości powietrza.Bądź lekkie pierdzenie membrany lepiej nie umiem tego opisać.Może jeszcze lepiej to opisze jest to dźwięk taki jak przy bass testach około 30hz-20hz sub furgota.(nie wiem jak nazwać ten dźwięk mam nadzieje ze ktoś mnie zrozumie) :(

BARDZO PROSZĘ O POMOC!

Podłoga to raczej nie drży, co można sprawdzić przykładając do niej dłoń, więc suba nie ma za bardzo od czego izolować :). Ale wiadomo, że na granicie ładnie sprzęt wygląda, a że zaszkodzić nie zaszkodzi, więc czemu nie?

Co do furkotania, to nie powinno go być, trzeba zlokalizować, co jest jego źródłem. Czy otwór b-r, czy np. niedokręcona płytka wzmacniacza czy wreszcie sam głośnik. U mnie np. występowało początkowo pewne dziwne brzęczenie. Okazało się, że trzeba było mocniej dokręcić głośnik - ustąpiło.

W jaki miejscu ustawiłeś suba: blisko czy daleko od ścian? Może wpada w rezonans. Spróbuj np. na środku pokoju i sprawdź czy też furkocze.

Napisz jak nisko ustawiłeś odcięcie (w subie i w amlitunerze). Wg mnie max. powinno być ok. 60-70Hz, nie więcej.

Cześć.

Na jakim poziomie masz ustawioną głośność? Bo jeśli przesadziłeś to mogą pojawić się takie objawy.

Inną przyczyną może być sam materiał zapisany na płycie dvd... To zjawisko zaobserwowałeś na filmie czy koncercie? Mam ten subwoofer ale u mnie nie występuje taki problem.

bardzo dziękuję za zainteresowanie wiec tak:

-do muzyki jest ok bez problemów

-mowa o filmach głośność ok 60% 70%.

-mam auto kalibracje i nie wiem jakie mam odcięcie hz.

-ustawienie jest na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_23296.html tyle ze kolumny są o wiele dalej jakiś 1m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swoja droga w oficjalnej specyfikacji ten sub obsluguje pasmo 28-120 Hz +/-3 dB (co i tak pewnie jest nieco optymistyczne), wiec nic dziwnego, ze ponizej 28 Hz ma problemy. Dopiero suby z wyzszej polki (np. seria DD, model DD-10) obsluguja pasmo 18 Hz do 120 Hz +/-3 dB, ale tez maja uklad magnetyczny 8 razy ciezszy (prawie 9 kg, wobec 1 kg CHT-10R.

Jeżeli w muzyce jest ok, a na filmach nie, to prawdopodobnie musisz trochę zmniejszyć głośność. Niektóre ścieżki dźwiękowe mają wybitnie wysoki poziom LFE, np. Gwiezdne Wojny - Atak Klonów (już sam początek filmu jak lecą te ogromne krążowniki). W porównaiu z innym materiałem Dolby Digital na tej samej głośności subwoofer mało się nie zrzyga.

Ale jak mam mniej to mało basu jest np przy filmie "Hulk" lub "Stygmaty".Ale wygląda ze tego co mówicie to tak musi być.

-tylko poco robić tak mocny sub skoro słuchamy go na 50% ?

-koko pisał ze model DD-10 by nie pierdział ale on jest poterzny i bardzo drogi.Czy to znaczy ze nie ma sub o małej mocy i przystępnej cenie który przy 60% 70% mocy nie furczy???

- don11 mógł byś mi troszeczkę rozjaśnić twój link bo dopiero wchodzę w świat kd i nie wiem w co oczy tam wsadzić:(

Poza tym zwróć uwagę, że jak podgłaśniasz volume w amplitunerze, równocześnie podgłaśnia sie także subwoofer. Musisz to jakoś wypośrodkować. Ewentualnie zamiast do amplitunera podłączyć suba do DVD i ustawić jakiś optymalny poziom wzmocnienia. Z kolei DVD musi mieć dekoder DTS no i oczywiście wyjścia 5.1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.