Skocz do zawartości
IGNORED

philips cd304mkII czy stelmach?

jakub102

Rekomendowane odpowiedzi

chce kupić jakieś dobre cd do 600 zł (allegro), warunki: 1)musi czytać wszystko, 2) analogowe brzmienie, muzykalny, z duszą 3) pilot i tani laser mile widziane

PROSZĘ O PORADĘ LUDZI KTÓRZY SŁYSZELI....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

https://www.audiostereo.pl/topic/46799-philips-cd304mkii-czy-stelmach/

> Witam.

Mogę podesłać Ci mój DAC do posłuchania - wersję "zewnętrzną" (odbiera sygnał z wyjść "digital out" w CD, układ we własnej obudowie (tymczasowej - na wersję "gotową" trzeba poczekać bo muszę zebrać przynajmniej 10 zamówień - przy mniejszej ilości koszt wykonania obuidowy praekracza zysk i producent skrzynek nie podejmie się roboty) - mogę wysłać w poniedziałek. Mogę też wysłać CD z wbudowanym moim DACem ale trochę później - jest kolejka...

Oczywiście wysyłam sprzęt do posłuchania i decyzji czy kupić bez żadnych zobowiązań - podoba Ci się to zamawiasz, nie - zapominamy o sprawie, praesyłka "demo" idzie na mój koszt.

Myślę, że warto posłuchać co ja i inni w tym zakre4sie proponują - jak się nie zdecydujesz na mój "wyrób" to nie ma sprawy, a przynajmniej będziesz miał punkt odniesienia co można zrobić z CD za kwotę ok. 1000 zł i czy inne konstrukcje ("DIY" czy też fabryczne) w tej kwocie spełnią Twoje oczekiwania.

Myślę, źe mój DAC spełni Twoje wymagania (przechwałka i reklama) - zapewnmia dobrą rozdzielczość, separację i lolizację żródeł czyli to czego poszukujesz.

Sprawdź na mojej stronie:

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia

Andrzej Stelmach

Ukryta Zawartość

"Chirurgiczna" wersja dotyczy DACa na CS4390 który nie jest już produkowany (CS zakończył produkcję układów CS4390) - JESTEŚCIE OPÓŹNIENI W ROZWOJU i podajecie ludziom nieaktualne dane czyli ŚWIADOMIE wprowadzacie ich w błąd - radzę odświeżyć swój zasób informacji (jeżeli to Was interesuje - jeżeli nie to nie ma sprawy ale nie dezinformujsie ludzi szukających rzetelnej informscji na Forum).

mogę wsiąść dac stelmacha za 1000zł ale z możliwością zwrócenia- albo spodoba mi się-

Stelmach na prezydent- albo zwróce- tak czy siak napisze obiektywną opinie na forum:)

304mkII jest "stereotypowo analogowy" (czytaj - kluchowato-milusi) tylko w wersji fabrycznej (nietuningowanej). Owszem, w kontekscie jazgotliwego brzmienia tanich odtwarzaczy jest to jakas wartoscia, ale trzeba sie pogodzic z utrata czesci informacji.

Stelmacha nie znam wiec nie bede sie wypowiadal.

a kupiłem grundiga cd7550 ,bo srebrny i nowszy (chyba?)- 430zł, zobaczymy jak zagra jak przyjdzie paczka:) posłucham i napiszę...

przyszedł cd7550 no i padaczka scena jakaś mała, dźwięk ograniczony co to za cd? marantz cd 40 niemodyfikowany gra lepiej. Pomóżcie bo ręce mi opadają

>przyszedł cd7550 no i padaczka scena jakaś mała, dźwięk ograniczony co to za cd? marantz cd 40

>niemodyfikowany gra lepiej. Pomóżcie bo ręce mi opadają

Hehe... sorry ale bawią mnie takie opinie na podstawie nieprzemyślanego zakupu.

Lepiej napisz z czym tego 7550 słuchasz. On nie gra "ze wszystkim", ale w odpowiednim zestawieniu potrafi zadziwić niejednego. Jeśli jesteś z wwy czy okolic to możesz do mnie zajrzeć i posłuchać co potrafi w odpowiednim towarzystwie - mój egzemplarz co prawda jest po modyfikacji, ale i "surowy" w odpowiednim zestawieniu gra na niezłym poziomie, niektórym to w zupełności wystarcza.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>mlb

"...ale i "surowy" w odpowiednim zestawieniu gra na niezłym poziomie, niektórym to w zupełności wystarcza."

..potwierdzam :-)

co prawda w odniesieniu do 304mk2, ale to chyba blizniaki

stelmach to bardzo szybki i rozdzielczy DAC. Dużo informacji, bez żadnego mulenia. Bas stosunkowo mocny i idealnie trzymany w ryzach. Trudno tu mówić jednak o jazgotliwości. Dla mnie jednak było ciut za szybko. Nie mniej w tej cenie to super propozycja. beresforda słyszałem ale nie w swoim zestawieniu - jednak osoby porównujące u siebie stwierdziły, że raczej jest muzykalny, lekko ciepły i nie aż tak szczegółowy.

@Seba78

Czyli rozumiem że Stelmach będzie bardziej neutralny od Beresforda? Czy jego analityczność/rozdzielczość na dobrze nagranych CD nie będzie zbyt męcząca? Szukam czegoś co wydobędzie z płyt max rozdzielczości a jednocześnie nie bedzie klinicznym/zimnym dźwiękiem.

czy ja wiem czy to zimny dźwięk? każdy to rozumie inaczej. Zimnym bym go raczej nie nazwał - nie miałem dyskomfortu a preferuję raczej dźwiek ciepły i miły. U mnie zagrał bardzo dobrze - zniwelował zbyt duże zmulenie systemu - być może nawet bym go wziął po odsłuchach - ale ostatecznie wpadł mi w ręce za niewielkie pieniądze inny - zewnętrzny DAC - który lepiej zagrał no i był zewnętrzny - mógł mi obsłużyć dwa źródła cyfrowe. w tamtym momencie Andrzej Stelmach nie miał jeszcze ukończonej wersji zewnętrznej. Ogólnie pozytywnie oceniam "Stelmacha" z zastrzeżeniem, że to szybki, kopliwy twardziel a nie kopytka cioci Janiny.

W sumie to nie ważne jak gra - ale jak wpasuje się w system i jak ostatecznie zagra cały system. Jak wasz jest nieco ospały, zbyt mało szczegółowy lub bas jest zbyt jednostajny to "stelmach" będzie dla was. Jeżeli z waszych kolumn wydobywa się zbyt nachalna, jazgotliwa i beznadziejna góra, jeśli w systemie nie ma ciała, mięsa a dźwiek jest suchy jak pieprz to może lepiej spróbujcie czegoś innego.

Preferuje odsłuch słuchawkowy. Obecnie posiadam AKG K-280 Parabolic i IEM Westony UM2. Bardziej dźwiękowo i komfortowo odpowiadają mi Westony (grają trochę cieplej z masą detali), ale niewykluczone że w przyszłości będę celował w jakieś hajendowe słuchawki (np. staxy). Jedno jest pewne wzmak słuchawkowy - zawsze. Obecnie używam przenośnego (ale bardzo dobrego (jak na przenośne)) iBasso D3 (wzmak i DAC).

Tak się zastanawiam czy na obecnym wzmaku słuchawkowym i Westonach odczułbym dużą różnicę między Beresfordem a "Stelmachem". Dodam że różnica miedzy moim obecnym CD (Kenwood DP-5010) a np. laptopem i DAC z iBasso (USB DAC) jest bardzo subtelna i jeśli różnica między tymi DAC'ami (beresford i stelmach) byłaby taka sama to wybrałbym rozwiązanie tańsze...

Kupując DAC'a chciałbym odczuć wyraźną różnice w jakości źródła.

stawiam wiele, że będzie znaczna - ale co lepsze dla Ciebie to trudno powiedzieć. U mnie za każdym razem wymiana źrodła dawała spore zmiany - a przecież na słuchawkach wychodzi jeszcze więcej rzeczy.

enzo

304mkII jest "stereotypowo analogowy" (czytaj - kluchowato-milusi)

wybacz stary...ale musial Ci sie trafic jakis zepsuty egzemplarz:)...w koncu to staroc

wykop-dynamika cd 304mkII ze leb urywa..jeszcze nigdy nie mialem cedeka z takim powerem:), a troche ich mialem

..nigdy juz chyba opinie osluchanych forumowiczow nie przestana mnie zaskakiwac;)

Dzięki uprzejmości Pana Stelmacha mam obecnie egzemplarz do testów :-) (zewnętrzny)

Testy porównujące z podpinaniem CD (po optyku) i z PC po USB darowałem sobie bo kompletnie nie słyszę różnicy. Dodam że w obydwu przypadkach słuchałem na b.dobrych IEM Westone UM2 a za wzmak słuchawkowy robił mi również b.dobry (moja i wielu z head-fi opinia) iBasso D3.

Zabawa zaczęła się gdy podpinałem przez USB raz iBasso (jego DAC) a raz DAC Pana Andrzeja. W obydwu przypadkach odsłuch na Westonach i wzmacniane przez wzmak iBasso.

Różnica jest, owszem ale z pewnością nie jest ona znaczna jak stawiał kolega Seba78.

Dźwięk z iBasso ma nieco mniej przestrzeni i bas jest nieco mniej głęboki (dodatkowo Stelmach ma go nieco szybszy - tak mi się wydaje), talerze brzmią bardziej naturalnie. Sęk w tym że są to różnice BARDZO subtelne i trzeba się bardzo mocno wsłuchać w niektóre utwory (głównie słuchałem z Chesky Records - The Ultimate Demonstration Disk) aby to wychwycić... Nie wiem może na jakiś topowych Staxach różnice byłyby wyraźniejsze...

DAC P.Andrzeja jest IMO bardzo dobry, słucha się go z dużą przyjemnością i jeśli chodzi o mnie to przy niewielkiej aczkolwiek odczuwalnej poprawie zaletą stanowią dodatkowe łącza tego DAC'a przez co nie byłbym skazany tylko na kompa jak jest w przypadku iBasso...

DAC mam do poniedziałku, zatem jeszcze trochę go posłucham... jak na razie opisuję moje pierwsze gorące spostrzeżenia.

>>Sprocket

Fabryczny 304mkII szalu nie robi i jego glowna zaleta jest to, ze nie robi jazgotu jak tanie cedeki. Brakuje mu natomiast detalu, rozdzielczosci i dynamiki (zarowno makro jak i mikro).

W modyfikowanym 304mkII wrazenie duzej dynamiki i wykopu jest powodowane tym ,ze podaje on dzwiek troche na twarz i wypycha nieco scene. Zeby bylo jasne - absolutnie nie czepiam sie 304mkII bo to swietny cedek (oczywiscie po modyfikacjach) za smieszne pieniadze.

mirhon, 20 Lis 2008, 14:31

>@Seba78

>

>Możesz powiedzieć o jakim innym zewnętrznym DACu mowa?

A o takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mirhon, słuchaj dłużej - czasami proste przełączanie mąci w głowie i różnice paradoksalnie się zacierają. W pewnym moemncie nawet wydaje się, ze różne sprzety graja tak samo. natomiast Dłuższe odsłuchy prawdę Ci powiedzą. Dlatego najlepiej słuchaj sobie stelmacha przez kilka dni... a potem się przełącz - wtedy ocenisz.

ja kupiłem od jednego forumowicza w ogóle rzadkość, amerykanskiego DAC na starych kultowych PCM63 - nazwa jak w "o mnie". małe szanse na dorwanie w polsce podobnego. A cena była przyzwoita - chociaż i urządzenie dośc leciwe - stąd zdecydowałem się na niego nie czekając już na Stelmacha. Ale gdyby nie ten manewr to kto wie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.