Skocz do zawartości
IGNORED

N BOX jak rozdzielić sygnał ?

marcins737

Rekomendowane odpowiedzi

mam dwa telewizory - plazma z hdmi i zwykły kineskopowy , jak rozdzielić sygnał na dwa tv - oczywiście wiem że na obydwu będzie ten sam kanał

co myślicie o takiej opcji - tuner N BOX przez hdmi do nagrywarki dvd , z nagrywarki jedno wyjście hdmi a drugie euro

czy to zadziała ? pytam bo mam nagrywarkę bez hdmi (sony 3ka) i musiałbym ją zmienić - czy w nowszych nagrywarkach z hdmi sygnał wychodzący jest dostępny na hdmi i euro jednoczesnie czy jest możliwy tylko na jednym z wyjść (tak jak w N-Box) ?

https://www.audiostereo.pl/topic/46845-n-box-jak-rozdzieli%C4%87-sygna%C5%82/

Mi pan oferujący tą telewizję powiedział,że można rozdzielić sygnał ale nie powiedział w jaki sposób.Może poprzez takie coś ze zdjęcia?Nie wiem nie znam się.Powiedział też,że na obu telewizorach będzie ten sam kanał.No i oferta odpadła.Już wolę swoją kablówkę niż ten sam program na kilku telewizorach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dlaczego niewykonalne ? do zwykłej nagrywarki dvd jeśli podaję sygnał np z odtwarzacza dvd to sygnał wychodzący mogę bez problemu podać na więcej niż 1 ekran z różnych wyjść

kluczowe jest czy z nagrywarki z hdmi wyjdą jednocześnie sygnały z dwóch różnych wyjść (czyli koniecznie hdmi i drugie wyjście np rgb via euro) ??

zresztą niebawem sam rozwiążę tę zagadkę , muszę tylko dorwać instrukcję od nagrywarki z hdmi

wkurza mnie to że n-box ma zblokowane podwójne wyjście , jak opuszczam salon i udaję się do sypialni chciałbym nadal móc korzystać z n-boxa , sterowanie pilotem nie jest żadnym problemem , sypialnia jest przez ścianę z salonem i wystarczy prosty zabieg techniczny aby pilot działał i tu i tam

kanały telewizyjne (programy) są "na" tunerze od Nki. telewizor służy tylko i wyłącznie jako wyświetlacz. nawet jakbyś rozdzielił sygnał na dwa TV to na obu będzie się wyświetlał ten sam obraz!

to oczywiście wiem i to mi w zupełności wystarczy - jak pisałem wyżej potrzebuję sygnał w salonie i sypialni a nie odsprzedać sąsiadowi... a że nie potrafię się rozdzielać to w zupełności wystrczy mi ten sam kanał na 2 ekranach - i tak oglądał będę tylko na jednym w danym czasie , problem pilota do n-boxa nie jest problemem , 10 minut roboty i może 10zł na części

btw , naprawdę założyłeś że nie wiem co to tuner tv ??;)

Więc tak,

jeśli nagrywarka dvd Sony HX750 poczuje podłączony odbiornik (u mnie projektor) po hdmi to automatycznie nań kieruje swoje wyjście i na podłączonym telewizorze przez scarta RGB ginie obraz, jest czarny ekran. Nie ma nagrywarek z wejściem hdmi.

Jeśli chcesz oglądać w innym pomieszczeniu (tak jak ja) to musisz zakupić video sender - przesyła sygnał bezprzewodowo do innego pomieszczenia, po podklejeniu emitera podczerwieni do dekodera działa również pilocik. Sender mam wpięty do dekodera za pomocą przelotki (była w komplecie) i w to jest wpięty kabel scart do telewizora. Konieczne jest tylko wciskanie przycisku res na dekoderze, aby wybrać wyjście, na które ma być kierowany sygnał.

dobra , zrobiłem hdmi i euro tyle że oczywiście trzeba zmieniać RES na N-boxie

w salonie na plaźmie zwykle oglądam w rozdzielczości 576p (dlatego że na 720 ekran ma mniej trybów ustawień rozcziągnięcia ekranu i źle się ogląda 4:3 z N-boxa , programy 16:9 i tak przełączam na 720)

rozdziliłem kabel euro (a w zasadzie z 2 zlutowałem tak że mam 3 wtyczki) , jak chcę oglądać w sypialni po prostu przełączam na sd1 w N , jak chcę oglądać w salonie przełączam na 576p lub 720 , awaryjnie gdybym chciał ja oglądać w salonie a dziewczyna w sypialni to zmieniam ustawienia wejścia w plaźmie i możemy na obydwu oglądać ten sam sygnał sd

wnioski - można by zmienić crt z sypialni na coś nowszego z hdmi

jeszcze o samym N-boxie - nie dokupię przedłużacza pilota bo nie lubię dodatkowych urządzeń , ponieważ sypialnia sąsiaduje z salonem a na dole ściany i tak mam przejście na przewody to wyprowadzę z N-boxa dodatkowy czujnik podzczerwieni i umiejscowie w niewidocznym miejscu w sypialni

- pilot oczywiście będzie obsługiwał z sypialni N-boxa stojącego w salonie ...nawet gdybym miał tego nie zrobić - znaczna część ściany miedzy tymi pomieszczeniami jest z luxferów i można dojść do ściany , przytknąć pilota do luxferów i bez problemu obsługuje on to co jest w drugim pomieszczeniu

- ponieważ jednak jestem za leniwy żeby wstawać z łóźka i podchodzić do ściany to zrobię to co napisałem wyżej ...a jak mi będzie bardzo ciężko pamiętać o pilocie enki to dokupię drugą sztukę

reasumując na ten moment mam albo 1xhdmi albo 2xeuro

tematu nagrywarek z hdmi jeszcze nie zgłębiałem więc póki co przyjmuję że jest tak jak pisał kolega wyżej

na fotach kolejno: sd1 plazma salon , sd1 crt sypialnia

Ukryta Zawartość

post-8338-100001567 1226427426_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze 576p salon , 720 salon :

Ukryta Zawartość

post-8338-100001565 1226427562_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze pytanie - na stronie Sony widzę że np RDR-HX980 ma wejście kompozytowe , czy gdyby podać 576p lub 720 kompozytem do nagrywarki to może da się jakoś zmusić nagrywarkę ustawieniami menu aby na jej wyjściach pojawiał się jednocześni hdmi i jakiś sygnał analogowy (wszystko jedno jaki , do crt wystarczy mi nawet zwykły video czy svideo) , rozdzielenie audio na więcej urządzeń nie stanowi żadnego problemu

wejścia / wyjścia wg strony producenta w/w nagrywarki :

Wejścia

Kompozytowy sygnał wideo

S-Video

Wejście audio

Wejście i.LINK (DV)

Wyjścia

Kompozytowe wideo (CVBS)

S-Video

Wyjście audio (L/P)

Cyfrowe wyjście audio (koncentryczne)

Komponentowe wyjście wideo

G-Link (sterowanie dekoderem)

HDMI™ (z CEC)

...czyli hdmi lub kompozyt wyszedłbym na plazmę a svideo lub nawet zwykły antenowy - do crt w sypialni - i wtedy da się mieć 720p na plaźmie i sd1 na crt jednocześnie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko czy wejście kompozytowe w nagrywarce przyjmie 720 ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli nagrywarka nie ma wejścia ani hdmi ani komponent , powyższe rozważania nie mają sensu

to co mam w tym momencie wystarcza mi do oglądania , jak dokupię kolejną plazmę wtedy rozdzielacz hdmi i koniec tematu

w każdym razie dzięki wszystkim za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.