Skocz do zawartości
IGNORED

Densen B-100 czy exposure XX ?

joozeek

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem wymiany wzmacniacza. Jestem szczęśliwym posiadaczem Cyrusa III i dosyć mocno zadowolony jestem z jego brzmienia, jednak jesli nie wymienię go teraz na któryś ze wzmacniaczy do 2ooo, to długo nie bedzie mnie na to stać. Stąd dylemat - co wybrać? Głośniki jakie miałby napędzać ten wzmacniacz, to Monitor Audio Bronze. Czytam w wielu postach, że bardzo trudno dobrać głośniki pasujące do densena, dlatego wolę spytać osłuchanych;) Czego szukam? Czegoś zbliżonego do brzmienia prezentowanego przez cyrusa...plus detaliczność, fajniej prowadzony bas i góra...no i szersza scena. Jeśli warto polecić coś, czego w tytule nie wymieniłem, to też będę wdzięczny za wskazówki.

Z góry dziękuję.

Prosta odpowiedź - Cyrus jest naprawdę ok, ale nigdy nie jest tak, by nie mogło być lepiej.Poza tym zawsze chciałem mieć Densena. Zbliża się okres, w którym szybko gotówki na to cacko mieć nie będę (dziecko), więc chcę szybko zrealizować swoje marzenie. Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi jak grają z monitor audio, dlatego pytałem. Wolałem nie narzekać, jak w większości postów, źe nie mogę dobrać żadnych głośników. Wiem, nie są to głośniki z górnej półki, ale zależało mi na tym, by ktoś potwierdził, że połączenie ich z densenem nie grozi katastrofą i bólem uszu. Pozdrawiam.

Gość wswier

(Konto usunięte)

Jako obecny (z ponad 10-letnim stazem) uzytkownik Densena moge Ci go polecic. Niestety nie sluchalem Exposure'a, ktorego wymieniasz, natomiast - co do brzmienia :

Densen nie jest zbyt detaliczny. Jego ogromna zaleta wg mnie jest - ja to nazywam na wlasny uzytek (jako ze i sformulowanie dosc nieprecyzyjne) - muzykalnosc. Znaczy to tyle wg mnie ze slucha sie go z ogromna przyjemnoscia. Jesli natomiast poszukujesz detalicznosci w zestawie z b-100 to ja osobiscie doradzalbym detaliczne zrodlo. Nie jestem pewien natomiast czy do b-100 trudno dobrac kolumny. U mnie to gra z castle harlechami s1 (tez 10-letnimi), (zrodlo mam uchodzace w swoim czasie za detaliczne - micromega stage 5).

Ogolne wrazenia (moje wlasne, potencjalnie subiektywne, nie chce generalizowac:

densen jest neutralny z lekka sklonnascia do ocieplania dolu pasma (dolna srednica i bas), niezbyt detaliczny.

Ponadto

a) nie jestem obiektywny, jako ze moj densen bardzo mi sie podoba :-) - ta milosc trwa juz ponad 10 lat i konca nie widac, co prawda powoli przymierzam sie do zmiany "czegos", ale raczej na pewno na pierwszy ogien pojdzie CD-ek

b) samodzielny odsluch jest najwazniejszy, jak to juz wielokrotnie pisano na tym forum

zalaczam cieple, densenowe pozdrowienia

wswier

densen i exposure to przeciwstawne charaktery brzmienia , miałem oba - expo pożyczone a densena prawie rok - expo da lepsza dynamikę i rytm ale barwe szarą , do tego kiepska jakość wykonania i paskudny wygląd , densen jest miękki i melodyjny , oferuje doprawdy świetną głebie i pulsujący transowy bas , dla mnie densen to wzmak o klase lepszy od expo bo dzwiek zblizony do expo mozna wycisnac z jakiejs bardziej udanej yamahy a sam densen potrafi zaoferowac prezentacje lepsza od klockow 5 razy drozszych , uwaga tylko na rozne wersje b-100 , ja mialem chyba mk1 - ponoc sa roznice wzgledem innch wersji a doszli chyba nawet do mk4

Densen potrzebuje latwych kolumn ale jest muzykalny ,plastyczny ma to ,,cos,,.

Exposure tez jest fajny ale po drugiej stronie bieguna i raczej dobrze zgrywa sie z Dynaudio np 42.

Jest jeden problem bo po Cyrusie wcale nie musi byc lepiej (mialem wiele Cyrusow i ww)a mowiac szczerze bedzie ciezko przeskoczyc tego kurdupla (bedzie lepiej ale czy cena to uzasadni?).

Dodam ze Cyrus IIIi+PSXr znokautowal Elektrocompanieta ECI 1 i wiele innych.

robix

• Redaktorzy

a może warto poszukać na e-bayu i zamiast B-100 za niewiele więcej upolować DM-10 (albo B-200 + B-300)? Sam byłem zdecydowany na B-100, ale kiedy posłuchałem DM-10 nie wahałem się nawet chwili.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Miałem Densena przez 11 lat.U mnie grał z Sonus Faber Minuetto, później przez krótki czas z S.F.Electa Amator1.Co najciekawsze zdołał napędzić (w niedużym pomieszczeniu) Electy.Jako odtwarzacza używałem Micromegi Stage 6, interkonekt Siltech SQ28G3, głośnikowe kolejno: Van den Hul CS122, DNM Reson, Straight Wire Rhapsody S.Ze swojego doświadczenia wiem, że Densen i właśnie Sonus Faber bardzo się "lubią".Nie wiem jakie masz pomieszczenie odsłuchowe, ale jeśli nie bardzo duże, Monitor audio jeszcze nie kupione, to może warto się rozejrzeć za S.F.Minima Amator.Wraz z przejrzystym odtwarzaczem, takim właśnie jak Micromega i nie zamulonymi kablami, mogą zagrać tak, że będziesz miał dźwięk na długie lata.Jeśli jednak masz, lub zdecydowanie zamierzasz kupić Monitor Audio Bronze(który model z tej serii ?), to może zagrać też nieźle z Densenem, ale nie możesz podłączyć do tego zbyt jasnego odtwarzacza i kabli.Ja słuchałem M.A.BR 5 ze wzmacniaczem Cambridge Audio Azur 840A i CD Roksan Candy.Dźwięk był jaśniejszy niż z duetu Densen/S.F., ale mi się podobał.Był szczegółowy, z dużą dawką "powietrza", ładna średnica, wokale, fajny sprężysty, dość nisko schodzący i mocny bas.

A że Densen jest niezbyt szczegółowy, to się nie zgodzę, bo z S.F.Electa Amator1 i Audio Physic Spark 3, pokazał że naprawdę dużo potrafi w tej dziedzinie.No pewnie, ze można lepiej, ale to już zdecydowanie większe pieniądze.

Głośniki Monitor Audio bronze 1 są już kupione, więc na jakiś czas wydatek w tym kierunku mam, że się kolokwialnie wyrażę, załatwiony. Całe szczęście, że w prawie każdym wpisie pojawia się opinia, że zgrają się z densenem. Oczywiście zaraz po nim pojawia się plan kupna dobrego cd, i, co ciekawe, właśnie o micromega myślałem. Wszystko co czytam o densenie prowadzi mnie do konkluzji, że wreszcie znajdę wzmacniacz, który całe lata będzie mi pięknie grał. Jeszcze raz dziękuję za sugestie i pomoc.

• 3 miesiące później...

pewnie zaraz niektórzy powiedzą że sprzedaję więc zachwalam jednak miałem jeden i drugi wzmacniacz i powiem tak.

zależy co lubisz:

DENSEN B-100 - wspaniały plastyczny dźwięk, ciepły jednak niezbyt detaliczny, świetny minimalistyczny wygląd. idealny do jazzu, pop-u lat 80-tych, wysteruję prawie każde kolumny.

najlepsza jest wersja V. miałem ten wzmacniacz przez ponad rok - sprzedałem teraz żałuję jednak nie łatwo dostać naprawdę zadbany egzemplarz

EXPOSURE XX - mam teraz, chłodny, detaliczny, wręcz krystaliczny dźwięk, bardzo jasny, bas potrafi przywalić. brzydal ale o połowę tańszy do DENSEN-a. rock, elektronika i klasyka pasują jak najbardziej do jazz-u się nie nadaje.

gdybym miał wybrać wybrałbym DENSEN-a. można się w tym sprzęcie zakochać. jak tylko trafię odpowiedni egzemplarz oddam krew za kasę żeby go kupić albo sprzedam nerkę.

a EXPOSURE sprzedam jak tylko trafi sie okazja choć miło się go słucha

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.