Skocz do zawartości
IGNORED

kabelek za 2,30zł..... zmiana coś da?

magnat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Za chwilę będę potępiony przez audiofilii......:)

Mam Yamahę rx-797 i kolumny MISSION M35i (tydzień temu kupine:)jupi)i cdx393

mam to podłączone kablem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jest sens zmiany tego? nie chodzi o jakość wykonania ani o wytrzymałość tylko o autentyczną "poprawę" dźwięku w stosunku do droższego kabla.

Może taki by był lepszy?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli juz masz jakis sprzet i jestes na tym forum to spraw sobie cos innego niz kabel ktorego uzywasz. Czy cos uslyszysz czy nie tego ci nie powiem,ale ten kabel to napewno degradacja kazdego systemu. Tak mi sie wydaje...

Ja polecam wymienić na Tara Labs, sprawdza się z Yamhami, nawet najtańsza Prism 100a da poprawę. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

O ile jest sprawny, tzn. wtyki siedzą pewnie w gniazdach, nic nie trzeszczy, to zmiana nic Ci nie da. Ale w tak tanich może się zdarzyć że nie kontaktują. Ja używam interkonektów marki hama - chyba z 10 czy 20 zł kosztują (MediaMarkt, Mega Avans...) i są bez zarzutu. Droższe to już czysty marketing i robienie ludziom wody z mózgu.

Oczywiście że jest sens wymienić, ale na krótszy ;)

Ten z jednego linku ma 3 a z drugiego 10 m. Kup coś o długości odpowiedniej do usytuowania klocków. Zwróć uwagę na to aby zaciski były przyzwoite i to powinno wystarczyć ;)

Pozdr.

Marcin

marcin316, 13 Lis 2008, 18:59

>Oczywiście że jest sens wymienić, ale na krótszy ;)

>

>Ten z jednego linku ma 3 a z drugiego 10 m.

hmm a może wyczyść monitor ... z drugiego linku to ma 1,5m

nie wyobrażam sobie 10m IC ... niby po co ... CD miałbyś w innym pokoju ... czy u sąsiada ?!

audiokarma.org

Najlepszym rozwiazaniem bedzie wypozyczenie kilka kabelkow roznych firm z jakiegos sklepu Audio! Wepnij dobre kable i sam ocen czy warto!!

Moim zdaniem kabelki sa bardzo waznym elementem systemu, potrafia baaardzo ograniczyc system!

Kable graja!! Interkonekt, glosnikowy czy nawet sieciowka - uwierz mi, warto posluchac!!!

Rady w stylu "kable to czysty marketing" pozostawie bez komentarza!!

mam tego prolinka ... wszystko pieknie ale nie slyszalem roznicy miedzy kablem za 2,30 (sory wg mnie przeplaciles :P) a tym prolinkiem - takie jest moje zdanie.

Ostatnio zakupilem duzo druta... Klotz mikrofonowy (GY-206 chyba sie zwie) i do tego Nakamichi - efekt taki, ze dzwiek sie uporzadkowal a bas schodzi nizej.

Koncze bo moja sasiadka znow mi wali po podlodze... co ci ludzie maja we lbach

Mam taki kabelek, wyglada ładniej od tego za "2,30" ale to nadal zwykly drucik, po prostu ładniej ubrany. Osobiście polecałbym ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wprowadzilem w blad - my206 to jest ten przeze mnie polecany

lagrange gy106 (bodaj taki on jest) - cienki kabelek w mojej ocenie bynajmniej u mnie nie zagral (a raczej gra teraz z gramofonem ktorego uzywam sporadycznie)

z rogoz audio ten kabelek jest po prostu drogi (la grange)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

metr kabla i cztery wtyki liczac na szybko - 30zl... cyna i robotka reczna to juz sama przyjemnosc a i tak bym sobie polutowal my206

juz lepiej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choc i tak my206 polutowany samemu powinien wyjsc taniej (jesli nie kupimy na allegro a ruszymy tylek do sklepu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wtyki tez musza byc przyzwoite, cyna ze srebrem no i......umiejetnosc lutowania coby nie "przegrzać" połaczenia, jednym slowem odpowiednie i jednakowe luty (jednakowa ilosc cyny na kazde polaczenie)

Każdy słyszy trochę inaczej - jedni zauważają różnicę a inni wcale, dlatego warto wypożyczyć kilka i porównać na spokojnie w domu.Ja wypożyczyłem trzy różne interkonekty i każdy grał inaczej - wybrałem DNM Reson bo według mnie był bezkonkurencyjny. :)

Przepraszam bardzo ale jeżeli ktoś nie słyszy różnicy między interkonektem za 2.30 a takim za 50zł różnicy to chyba coś ma z uszami. Ja jestem totalnym laikiem, a różnice między monsterem a Klotzem słyszałem sporą (o zgrozo słyszałem różnicę na korzyść Klotza, który był o połowę tańszy - coś koło 50zł) ale po podłączeniu zwykłego interkonekta( takiego jak w temacie) to po prostu była tatalna porażka, obcięcie dźwięku o co najmniej 50%.

mariuszdab

Jeśli chodzi o cynę ze srebrem - zgadzam się z Tobą, eksperymentowałem trochę i przekonałem się, że to również ma znaczenie.

Próbowałem kiedyś samemu zmajstrować kabelki - skończyło się na tym że wtyki się wytopiły i nie chciały wejść do gniazda,teraz leżą w szufladzie bo żal jest mi je wyrzucić. Pozdrawiam

Dlatego napisalem, ze wole dac 5 dych za gotowe kable profesjonalnie konfekcjonowane np jak u

Rogoża ( jego konfekcja to majstersztyk)niz za 3 dychy popsuc wtyki, kabel, zmarnowac cyne, nerwy i czas. Moj brat profesjonalista w lutowaniu(zawodowo lutowal wiazki do aparatury medycznej) kiedys

robił mi 3 pary interkonektow w oparciu o wtyki Nakamichi i kabel Monster Interlink400. Przygotowanie materialow oraz lutowanie trwaly kilka godzin. Ile precyzji brat musial wlozyc w te czynnosci zeby

gotowe kable mialy "rece i nogi"

mnie do Rogoza (moze zupelnie bezpodstawnie) zniechecil fakt ze lut w jednej wiazce mi sie "wyrwal"... nie ciagnalem za kabel a lut sie poszedl ... poprawilem we wlasnym zakresie i wtedy pomyslalem sobie ze wole to zrobic samemu a potem nie zalowac "cholera moglem nie ruszac tego kabla to bym go nie zepsul"

>mam to podłączone kablem:

>

Ukryta Zawartość

>Czy jest sens zmiany tego? nie chodzi o jakość wykonania ani o wytrzymałość tylko o autentyczną

>"poprawę" dźwięku w stosunku do droższego kabla.

Kiedyś dla pokazania koledze niedowiarkowi różnicy wynikającej z kabli, na chwilę włączyłem taki zwykły czarny. Całą przestrzeń szlag trafił natychmiast. Jesne, że będzie poprawa. Pomiedzy dwoma dobrymi, to już tylko subtelna, ale poniędzy dobrym a takim za 2,30 PLN - ogromna.

Ukryta Zawartość

Therion, 14 Lis 2008, 18:36

>>mam to podłączone kablem:

>>

Ukryta Zawartość

>>Czy jest sens zmiany tego? nie chodzi o jakość wykonania ani o wytrzymałość tylko o autentyczną

>>"poprawę" dźwięku w stosunku do droższego kabla.

>

>

>

>Kiedyś dla pokazania koledze niedowiarkowi różnicy wynikającej z kabli, na chwilę włączyłem taki

>zwykły czarny. Całą przestrzeń szlag trafił natychmiast. Jesne, że będzie poprawa. Pomiedzy dwoma

>dobrymi, to już tylko subtelna, ale poniędzy dobrym a takim za 2,30 PLN - ogromna.

He do mnie przyjechał znajomy z niemiec taszcząc ze sobą "superkabelki". Kupił dwa zestawy interkonektów i chciał się pochwalić. Pomijam że każdy z tych kabelków był droższy niż jego DVD z amplitunerem razem wzięte ale... jego konik. Zeby nie być nieuprzejmym podziękowałem i wziąłem te kabelki do domu na odsłuch. Miałem mu coś o nich powiedzieć, który ja bym wybrał bo różniły się diametralnie. Po tygodniu zawitał i przy kawie podłączyłem mu oba do wzmacniacza na dwa różne wejścia, jeden z regulowanego wyjścia CD a drugi ze stałego (tzn on tak mu powiedziałem). Nie potrafił rozróżnić który jest który. Mało tego, jeden z tych kabli to był właśnie taki za 1.80zł bo drugi jego ideał leżał w szufladzie. Szkoda że nie miałem aparatu pod ręką, jego mina... bezcenna. Osobiście kable mam "jakotakie" ale traktuje jako biżuterię i to jest zdrowe podejście bo na ogromne różnice nie ma co liczyć.

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jak to się nazywało - Podwójnie ślepy test. Z angielskiego DBT.

Nigdy nie miałem okazji i nikt jeszcze nie udowodnił, przy takiej właśnie - jedynej wiarygodnej - metodzie odsłuchu kabli, że jeden gra lepiej od drugiego, wykazując przy tym przynajmniej 90% trafień.

Bardzo fajnie opisał to jeden z forumowiczów na:

Ukryta Zawartość

(trzeci post licząc od góry).

Mamy tutaj tyle ludzi na forum. Dlaczego jeszcze nikt tego nie zrobił tak jak się to robić powinno i potwierdził albo rozwiał mit kablowy?

Ukryta Zawartość

Na cóż ciągnąć te spory?

2 żelazne prawdy:

- niektórzy nie słyszą różnicy, bo mają drewniane uszy albo patrz następny punkt,

- w niektórych systemach za nic nie słychać różnicy przy 2 konkretnych kablach, tymczasem próbując tych samych kabli w innym systemie można bezbłędnie rozpoznać te różnice w ślepym teście.

Także zdecydowanie polecam próbować różnych kabli w konkretnych systemach!!!

Jak mi ktoś powie, że to marketing to mogę odpowiedzieć: zajrzyj do swojej lodówkii, przecież prawie wszysto co tam masz to marketing, więc żryj kartofle, a te ciuchy na Tobie, a komputer itd... Do pracy też mogę dojechać pierdzipędem zamiast Volvo. Ale mimo wszystko w sprawach kablowych rozsądek jest wskazany. Trudno kupować kable kosztujące tyle co cały system - to nierozsądne, delikatnie mówiąc...

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

tomek11, 14 Lis 2008, 22:49

>Na cóż ciągnąć te spory?

>2 żelazne prawdy:

>- niektórzy nie słyszą różnicy, bo mają drewniane uszy albo patrz następny punkt,

>- w niektórych systemach za nic nie słychać różnicy przy 2 konkretnych kablach, tymczasem próbując

>tych samych kabli w innym systemie można bezbłędnie rozpoznać te różnice w ślepym teście.

>Także zdecydowanie polecam próbować różnych kabli w konkretnych systemach!!!

>Jak mi ktoś powie, że to marketing to mogę odpowiedzieć: zajrzyj do swojej lodówkii, przecież prawie

>wszysto co tam masz to marketing, więc żryj kartofle, a te ciuchy na Tobie, a komputer itd... Do

>pracy też mogę dojechać pierdzipędem zamiast Volvo. Ale mimo wszystko w sprawach kablowych rozsądek

>jest wskazany. Trudno kupować kable kosztujące tyle co cały system - to nierozsądne, delikatnie

>mówiąc...

Myślę, że porównania których używasz nijak się mają do tego jak jeden kabel do innego. Powiedz mi może czy każdy z przechodniów na pierwszy rzut rozpozna czy jedziesz do pracy "pierdzipędem zamiast Volvo"?. Komentować chyba tego już dalej nie trzeba.

Co do zawartości lodówki to myślę, że każdy ma coś innego. I nie we wszystkich jest to co pojawia się w reklamach. Nie wszystko co reklamowane i ogólnie uznane za dobre takim jest - przykładem niech będzie actimel - który to po tym jak jego 'cudowny' składnik nie spełnił oczekiwań koncernó farmaceutycznych (Lactobacillus Case Defensis), został sprzedany gigantom spożywczym którzy teraz go sprzedają i wciskają ludziom ten bubel. Ale o tym już proszę sobie poczytać samemu w necie.

W takim razie KABLE - grają inaczej, ale nie uwierzę, że mogą zmienić brzmienie bardziej niż źródło, końcówka mocy, korektor barwy i kolumny. Kable to margines!. I tak jak jeden z kolegów wspomniał, chodzi o to żeby był dobrze zakonfekcjonowany i tyle.

Pożyczyłem od kumpla jakiś kabelek Manhattan... mówi że dał za niego 80zł. Podłączyłem i żadnej różnicy nie widzę w dźwięku, ale sama myśl że jest taki kabelek wpięty daje satysfakcję:)....i nic więcej. Z tymi kablami to jakaś ściema, chyba że trzeba mieć sprzęt za 100000000000zł to w tedy może...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.