Skocz do zawartości
IGNORED

jak nagrać DVD-Audio z Flac 24/96?

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

DVD-Audio mozna stworzyć za pomocą studyjnego softu mp:

- Samplitude

- WaveLab

- Minnetonka Discwelder Chrome 2

wszystkie powyższe pozwalają na pełny authoring.

jest jeszcze Minnetonka discWelder Bronze lecz nie wiem czy ten soft (z racji, że jest to wersja okrojona w funkcjach) pozwala na stworzenie dysku gdzie nie ma przerw miedzy utworami - ważne w przypadku płyt koncertowych.

Nie zalecam bo po pierwsze oprogramowanie jest drogie. Po drugie nie wykorzystasz 99% opcji jakie oferuje ten soft a po trzecie zajmie Ci kilka tygodni nim poznasz obsługę (zakładając, że masz przygotowanie i doświadczenie w posługiwaniu sie programem do zawodowego authoringu)

ImgBurn nie da rady!

Na stronie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Linn Records (który oferuje gęste pliki) polecają bardzo prosty program Cirlinca DVD Audio Solo - nie znam go więc nic o nim nie powiem.

Ale i tak będziesz miał problem - DVD-Audio odtworzysz tylko w odtwarzaczu w pełni kompatybilnym z tym standardem. Normalny DVD player płyty DVD-Audio nie zobaczy.

O ile się nie mylę DVD-Audio można na komputerze odtworzyć tylko za pomocą PowerDVD a i też będzie to kłopotliwe. Aby DVD-Audio poszło na PowerDVD trzeba w procesie składania płyty odznaczyć opcję CPPM (opcja odpowiedzialna za możliwość kopiowania płyty, tzw. watermark) Możliwość taką daje jedynie discWelder.

Na odtwarzaczu stacjonarnym (oczywiście kompatybilnym z DVD-Audio) płytę przygotowaną samodzielnie powinno się dać odtworzyć. Stacjonarne odtwarzacze nie sprawdzają flagi CPPM.

--

Zanim cokolwiek zaczniesz robić pliki flac powinny zostać przekonwertowane do postaci wave.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Zanim cokolwiek zaczniesz robić pliki flac powinny zostać przekonwertowane do postaci wave.

Hmm,

widzę, że sprawa jest dosyć skomplikowana.

Mój Pioneer DV-470 (podobno) ma możliwość odtwarzania DVD-Audio.

Pierwszą rzeczą, którą chciałem zrobić, to przekonwertować te flac do wavea, ale nic z tego nie wyszło. Używam programu dBpowerAmp 11.5 (ustawiony na 24(DVD)/96 stereo). W rezultacie otrzymuję malutki plik wave (około 2 mb).

----------------

Używam programu dBpowerAmp 11.5 (ustawiony na 24(DVD)/96 stereo). W rezultacie otrzymuję

>malutki plik wave (około 2 mb).

-------

Widocznie robisz wszystko źle.

To bardzo prosty program

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Moja wersja wygląda trochę inaczej (Portable).

Próbowałem różnych ustawień (tzn. as source lub deklarowane 24/96/2). Możliwe, że wersja portable sobie z tym nie radzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----------------

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Może ktoś będzie wiedział co mam zrobić: mam program Ulead DVD Movie Factory, który nagrywa DVD-Audio, mam też pliki 24/96, więc wrzucam je do tego programu chcąc sobie nagrać płytę DVD-Audio, a ten Ulead tnie mi wszystko jakieś 3-4 razy. Wychodzi na to, że tworzy zwykłe CD-Audio na płycie DVD. Proszę o opinie kogoś, kto potrafi stworzyć DVD-Audio z plików 24/96.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Wiem że kumpel kiedyś używał programu "Disc Welder Chrome" czy coś podobnego, a ponoć i "Steinberg Wave Lab" sobie z tym radzi, z tym że to cholernie drogie progsy i obsługa do najprostszych nie należy. :)

Nie powinieneś się chwalić posiadaniem pirackiego oprogramowania.

Disc Welder Chrome II kosztuje 3000 dolarów!! - wątpię by osoba nie mająca pojęcia o masterigu i authoringu kupowała w ciemno tak drogie i wyspecjalizowane oprogramowanie.

• 10 miesięcy później...

yayacek, 15 Lis 2008, 15:18

>Używam programu dBpowerAmp 11.5 (ustawiony na 24(DVD)/96 stereo). W rezultacie otrzymuję

>>malutki plik wave (około 2 mb).

>

>-------

>Widocznie robisz wszystko źle.

>To bardzo prosty program

Czy tak przekonwertowane pliki w tym programie mogą zostać zapisane na cd audio i odczytane w odtwarzaczu stacjonarnym cd? Domyślam się, że nie.

Czy do takiej konwersji nie wystarczy prosty foobar?

----------------------------------------------------

Odnośnie płyt dvd.

Również próbowałem zapisać na płycie dvd pliki audio, podobnie jak na cd, by móc je następnie odtwarzać w stacjonarnym odtwarzaczu dvd. Mój odtwarzacz dvd formatu dvd-audio raczej nie odtworzy.

Czy ktoś zna sposób aby z dvd zrobić płytke z podobnymi danymi do standardowej płyty cd audio, możliwą do odtwarzania w stacjonarnym dvd?

skrzypek, 3 Sty 2010, 10:13

>

>Czy tak przekonwertowane pliki w tym programie mogą zostać zapisane na cd audio i odczytane w

>odtwarzaczu stacjonarnym cd? Domyślam się, że nie.

Jeśli zapiszesz te dane na cdaudio bez wcześniejszej konwersji do 16/44 to wyjdzie całkowita sieczka. Podejrzewam, że soft nagrywający mógłby je przekodować automatycznie do 16/44.

>Czy ktoś zna sposób aby z dvd zrobić płytke z podobnymi danymi do standardowej płyty cd audio,

>możliwą do odtwarzania w stacjonarnym dvd?

Z tego co rozumiem, to na dvd-video można nagrać dane ze ścieżką dźwiękową PCM o częstotliwościach 48 lub 96kHz w 16 lub 24 bitach (nawet wielokanałowo). Nie jestem pewny, czy specyfikacja dvd-video dopuszcza tworzenie płyt bez obrazu, ale myślę, że można to obejść metodami znanymi z youtube ;-) Sam tego nie robiłem i nie znam softu. W każdym razie możliwość techniczna jest.

Jeśli chodzi o dvd-audio, to w tym formacie dodatkowo możliwa jest częstotliwość próbkowania 192kHz (oraz parę pośrednich) oraz kompresja bezstratna.

Witaj

Tworzyłem DVD-Audio grały elegancko na Samsungu HD950.

Po pierwsze jak koledzy radzili Flac->wav następnie najbardziej dostępny DiscWelderChrome - i wypalasz. Ja po drodze pakowałem do formatu MLP programem Surecode mlp - daje efekt pakowania podobnie jak flac a jest natywnie czytany przez odtwarzacze DVDAudio i świetnie się nadaje do wielokanałowych materiałów.

Całość jest dość prosta aliści czasochlonna:)

Jakby co to pytaj

Powodzenia

• 1 rok później...

W zwiazku z ta zapowiedzia :

For the audiophiles out there, Universal Music has confirmed all 15 albums were remastered in 96/24 then downconverted for CD in 44.1/16; only the DVD has the full 96/24 lossless audio. However, all 15 albums are going to be available as full 96/24 downloads at HDTracks.com for about $18 each.

Jest to 15 albumow Rush , ktore zostana wznowione w 3 tzw sektorach :

Sector 1:

Rush (CD)

Fly By Night (CD)

Caress of Steel (CD)

2112 (CD)

All the World's a Stage (CD)

Fly By Night (DVD)

Sector 2:

A Farewell to Kings (CD)

Hemispheres (CD)

Permanent Waves (CD)

Moving Pictures (CD)

Exit Stage Left (CD)

A Farewell to Kings (DVD)

Sector 3:

Signals (CD)

Grace Under Pressure (CD)

Power Windows (CD)

Hold Your Fire (CD)

A Show of Hands (CD)

Signals (DVD)

Niestety tylko JEDEN album z kazdego wydawnictwa bedzie w DVD Audio 96Khz/24 bity ... :-(

Stad podbicie dosc starego watku , czy od tego czasu cos sie zmienilo w sprawie nagrania plyty w DVD Audio ???

Bo czytajac powyzsze wpisy nie jest to prosta sprawa .....

W zwiazku z ta zapowiedzia :

For the audiophiles out there, Universal Music has confirmed all 15 albums were remastered in 96/24 then downconverted for CD in 44.1/16; only the DVD has the full 96/24 lossless audio. However, all 15 albums are going to be available as full 96/24 downloads at HDTracks.com for about $18 each.

Jest to 15 albumow Rush , ktore zostana wznowione w 3 tzw sektorach :

Sector 1:

Rush (CD)

Fly By Night (CD)

Caress of Steel (CD)

2112 (CD)

All the World's a Stage (CD)

Fly By Night (DVD)

Sector 2:

A Farewell to Kings (CD)

Hemispheres (CD)

Permanent Waves (CD)

Moving Pictures (CD)

Exit Stage Left (CD)

A Farewell to Kings (DVD)

Sector 3:

Signals (CD)

Grace Under Pressure (CD)

Power Windows (CD)

Hold Your Fire (CD)

A Show of Hands (CD)

Signals (DVD)

Niestety tylko JEDEN album z kazdego wydawnictwa bedzie w DVD Audio 96Khz/24 bity ... :-(

Stad podbicie dosc starego watku , czy od tego czasu cos sie zmienilo w sprawie nagrania plyty w DVD Audio ???

Bo czytajac powyzsze wpisy nie jest to prosta sprawa .....

Ja probuje Toast Titanium ... ale nie wiem czy da rade, teoretycznie ma ta opcje .. takze dam znac

Potwierdzam ze Roxio Toast 11 Titanium daje rade nagrywac DVD z formatu Flac

Moje DVD to PAnasonic RA-71 na razie plytka gra bez zarzutu , robi tez fajne menu to nawigacji na tv.

• 2 tygodnie później...

Mam 2 programy do wypalania płyt DVD-Audio: DVD-Audio Solo 1.4.4 i discWelder Chrome II.

Niestety obydwa robią te same błędy w postaci nagrywania przerw między połączonymi utworami.

W discWelder jest taka opcja "gapless", którą jak się domyślam trzeba zaznaczyć, żeby tych przerw nie było - niestety to nie działa. Natomiast w DVD-Audio Solo przeszukałem wszystkie możliwe ustawienia i tu nie ma żadnej opcji na temat eliminowania/wstawiania przerw między trackami.

Może ktoś posiada wiedzę jak ten problem rozwiązać?

Może jest jakiś inny program, który działa poprawnie?

Pozdrawiam.

Mam 2 programy do wypalania płyt DVD-Audio: DVD-Audio Solo 1.4.4 i discWelder Chrome II.

Niestety obydwa robią te same błędy w postaci nagrywania przerw między połączonymi utworami.

W discWelder jest taka opcja "gapless", którą jak się domyślam trzeba zaznaczyć, żeby tych przerw nie było - niestety to nie działa. Natomiast w DVD-Audio Solo przeszukałem wszystkie możliwe ustawienia i tu nie ma żadnej opcji na temat eliminowania/wstawiania przerw między trackami.

Może ktoś posiada wiedzę jak ten problem rozwiązać?

Może jest jakiś inny program, który działa poprawnie?

Pozdrawiam.

Błędy robisz Ty a nie program. DiscWelder nie robi błędów - działa tak jak chce osoba go obsługująca. Do DiscWelder jest dołączony bardzo obszerny i doskonały manual. Skoro zdecydowałeś się na tak cholernie drogi soft to powinieneś zapoznać się z instrukcją dołączoną do produktu. Nie chce mi sie wierzyć by ktoś kto decyduje sie na wydanie kilku tysięcy nie miał możliwości i ochoty zapoznania się z obsługą oprogramowania.

DiscWelder w opcjach składania posiada możliwość ustalania przerw pomiędzy poszczególnymi ścieżkami. Nalezy zwrócić uwagę na parametry pregap i postgap.

A przede wszystkim trzeba byc pewnym, że nasz odtwarzacz potrafi czytać płyty DVD-Audio.

DiscWelder potrafi bowiem przy renderowaniu DVD-Audio zrobić także render do standardu DVD. I wówczas wypalimy na płycie naszą składankę w formacie DVD-Video. Taka składanka bedzie odtwarzana w KAŻDYM odtwarzaczu DVD ale zachodzić wówczas mogą właśnie okoliczności w postaci przerw pomiedzy utworami. I za to już winny będzie odtwarzacz DVD.

Tak więc po pierwsze musimy mieć pewność, że nasz odtwarzacz jest odtwarzaczem przystosowanym do standardu DVD-Audio.

Potem należy przeczytać instrukcję do oprogramowania.

Następnie postępujemy zgodnie z instrukcją.

Owszem, zgodzić się mogę, że DiscWelder nie jest intuicyjny - mało kiedy spotyka się ten soft w studiach authoringowych. Przyjemniej i łatwiej składa się DVD-A w Samplitude czy w WaveLabie ale to już zupełnie inna filozofia pracy.

yayacek

ja nie kupowałem tego programu. Mam wersję testową, która niedługo się kończy.

Masz rację, że trzeba najpierw poczytać instrukcję, a ja tego nie zrobiłem, tylko starałem się do wszystkiego dojść intuicyjnie.

Początkowo bez problemu udało mi się zrobić kilka płyt DVD-Audio, aż do momentu gdy wypaliłem płytę koncertową i właśnie pojawiły się te przerwy między utworami. Myślałem, że wystarczy zaznaczyć okienko gapless, aby tego nie było.

Tymczasem w instrukcji wyczytałem, że za te mikrosekundowe przerwy odpowiedzialna jest funkcja pause. Program domyślnie dodaje je przed każdym rozpoczęciem utworu. Wystarczy wpisać tam 0 i po problemie.

Mam dwa odtwarzacze: Yamaha DVD 2500S i Denon 3300 - obydwa przystosowane do rozpoznawania płyt DVD-Audio.

Pozdrawiam.

yayacek

Piękny wykład.

Rozumiem, że Twój mądry mentorski ton i obeznanie z tym programem jak i z Wavelabem oraz Samplitude wynika z faktu posiadania oryginalnych wersji tych nietanich programów. Super, że w Polsce mamy specjalistów od "authoringu" płyt DVD Audio. Tak trzymać.

yayacek

Piękny wykład.

Rozumiem, że Twój mądry mentorski ton i obeznanie z tym programem jak i z Wavelabem oraz Samplitude wynika z faktu posiadania oryginalnych wersji tych nietanich programów. Super, że w Polsce mamy specjalistów od "authoringu" płyt DVD Audio. Tak trzymać.

Owszem, posiadam pełnego oryginalnego Samplitude bo muszę! WaveLaba znam na pamięć z racji setek dni na nim przepracowanych. DiscWeldera nie posiadam ale swego czasu na nim także pracowałem, tak więc musiałem się zaznajomić z pełną instrukcją obsługi. Uważam też, że cena DiscWeldera jest nieproporcjonalnie wysoka w stosunku do oferowanych możliwości. To bardzo mało intuicyjny program i w dodatku stwarzający wiele problemów. Nikomu nie zalecałbym wydania kilku tysiecy na DiscWeldera - to nieporozumienie kosmiczne. Za ułamek tej kwoty można nabyć WaveLaba bijacego funkcjonalnością i niezawodnością DiscWeldera.

yayacek,

mógłbym Cię prosić o instrukcję stworzenia płyty DVD-Audio (może na privie) w WaveLabie?

Mam dostęp do wersji 5, próbowałem to zrobić postępując wg instrukcji, ale nigdy nie udało mi się doprowadzić do szczęśliwego końca. Plikami wyjściowymi są wavy 24/96 lub 24/192.

Dzięki z góry.

yayacek,

mógłbym Cię prosić o instrukcję stworzenia płyty DVD-Audio (może na privie) w WaveLabie?

Mam dostęp do wersji 5, próbowałem to zrobić postępując wg instrukcji, ale nigdy nie udało mi się doprowadzić do szczęśliwego końca. Plikami wyjściowymi są wavy 24/96 lub 24/192.

Dzięki z góry.

Łatwiej będzie jak powiesz gdzie masz problem i na jakim etapie utknąłeś.

Zasada jest taka, że wszelkie czynności dokonywane są w oknie 'audio montage' - file -> new -> audio montage.

Wybieramy częstotliwość próbkowania z roletki. Następnie w oknie audio montage wstawiamy pliki do montażu. Prawy klik myszy i 'insert files'. Zaznaczamy wszystki pliki jakie chcemy montować i następnie w oknie zaznaczamy 'line up on the current track' oraz 'shift existing files to the right'. Program ładuje wszystkie pliki w okno 'audio montage'. Wszystkie pliki umieszczone są na jednej ścieżce jeden za drugim. Następnie na pasku nad wykresami plików klikamy w okienko 'CD' a potem w niżej umieszczoną podzakładkę klikamy w 'DVD'. Wówczas uprzednie okienko z napisem 'DVD' zamienia się samoczynnie w okienko 'DVD-A'. Oznacza to, że teraz pracujemy nad układem płyty w standardzie DVD-Audio.

Klikając myszą na dany plik można go przesuwać w prawo czy lewo łącząc z poprzednim czy następnym plikiem. Można dokonać przenikań oraz dopasować przerwy pomiedzy utworami wedle gustu.

Jak sobie je poprzesuwamy i odpowiednio połaczymy to dokonujemy teraz wstawienia markerów - czyli znaczników odpowiedzialnych za początek i koniec płyty oraz za początek i koniec utworów. Te markery nie ingerują fizycznie w plik - to po prostu znaczniki umieszczane w podkanałach na podstawie których odtwarzacz wybiera i rozpoznaje utwory. Markery można wstawić ręcznie bądź za pomocą ikonki 'DVD wizard' - obrazek z magiczną różdźką na pasku narzędzi. Otworzy się okienko z opcjami wstawiania markerów.

W skrócie - 4 pierwsze ptaszki zaznaczasz. To odpowiedzialne markery za początek i koniec utworów a także marker wstawiany na płynnym przenikaniu dwóch sąsiadujących z sobą ścieżek. Piaty ptaszek ustaw domyślnie jak jest - to tzw. pregapy i postgapy. Pregap to przerwa pomiedzy markerem a rozpocząciem ścieżki. Jeśli pregapów nie ustawimy to marker będzie wstawiony na początku utworu. Jeśli pregap wstawimy to marker bedzie ustawiony na 20 ramek przed rozpoczęciem utworu. Powoduje to łatwość wybierania poszczególnych utworów.

Niektóre odtwarzacze mogą sobie nie radzić z markerami wstawionymi bez pregapów i postgapów. Wybierając utwór na DVD z pilota - np utwór nr 6 - odtwarzanie rozpoczyna się od markera odpowiedzialnego za dany utwór. Jeśli ów marker stoi dokładnie na rozpoczeciu utworu (czyli bez pregapu) to jest szansa, że odtwarzanie nie rozpocznie się dokładnie od samego początku. Z pregapem jest zawsze mały margines i mamy pewność, że utwór będzie wybrany bez najmniejszego obcięcia od samego początku.

Szósty ptaszek odpowiada za automatyczne przerwy pomiedzy ściezkami wynoszące dowolną ilość sekund - wstawiamy dowolną wartość.

Po wstawieniu markerów możemy dokonywać jeszcze poprawek ręcznie przesuwając markery bądż ręcznie przesuwając całe pliki w oknie 'audio montage'. Potem klikając nazwy plików nad oknem głównym z wykresem fal dokonujemy wpisów. Wpisujemy tu tytuły utworów jakie mają się pokazywać na DVD. Wciskając potem ikonke 'T' widzimy układ płyty z nazwami poszczególnych scieżek. Edycja nazw ścieżek nie jest wówczas dostepna - tu tylko widzimy układ utworów. Po tych operacjach by sie upewnić, że wszystko jest OK wciskamy ikonke okularów - jeśli będzie skład poprawny wyswietli się info: DVD track list is valid. To koniec naszych prac. Pominąłem wszystkie opcje związane z edycją utworów takie jak praca nad dynamiką, korekcją itp.

Teraz zapisujemy okno 'audio montage' pod dowolną nazwą - file -> save as... Po zapisie klikamy w czerwoną ikonkę z płytą "create DVD audio project'. W wyskakującym okienku zaptaszkujesz 'ignore' - znaczy to, że pominiesz panel 'master section' przy renderowaniu DVD-Audio. Jeśli w oknie master section miałbyś aktywne przykładowo jakieś procesory ingerujące w dźwięk to wówczas by zostały one zrenderowane klikamy zamiast 'ignore' w 'use current master section settings...' Potem OK i trwa render. Po zakończeniu renderowania wyskoczy nowe całkiem inne okno przeznaczone do wypalenia płyty. Na twardym dysku utworzą się katalogi 'AUDIO_TS' i 'VIDEO_TS'. To katalogi jakie można wypalić na płycie DVD za pomocą dowolnego programu do wypalania. MOżna też wypalić płytę DVD z okna które nam wyskoczyło lub z tego okna dokonać zapisu na twardym dysku w formacie ISO - dwie ikonki z płytą.

Ciekawy jest też program audio dvd creator - umożliwia tworzenie płyt DVD z muzyką 24/96 i 24/48 w formacie DVD-Video czytanym na każdym odtwarzaczu DVD czy BD a nie tylko odtwarzającym DVD-A. Może być też pomocny do zrobienia kopii bezpieczeństwa oryginalnej płyty DVD-Audio zabezpieczonej watermarkiem !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.