Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable optyczne...

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - najlepszy optyk z jakim miałem do czynienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie mnie to zdziwiło, że mało jest dyskusji i wiadomości o kablach optycznych... A przecież, wydaje się, że to może całkiem ciekawy temat być. Maja jedna, niezaprzeczalna wadę z punktu widzenia technicznego - idealna separacja elektryczna dwóch urządzeń od siebie... Jeden powód mniej do mulenia ;-)

Edward, znam osobiście sporo przedstawicieli środowiska audiofilskiego, dla których wzorcem dźwięku jest 'muł';-)

Ale, jeśli chodzi o Twój ulubiony temat, czyli Pętla Masy, to kabel optyczny jest tu idealnym rozwiązaniem. Więc....

• 2 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten optyk również wygląda ciekawie, do nabycia w Electroworld w Katowicach za 134 zł/1,5m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 miesiące później...

Mebo, drogi userze!

Czy za reklamowanie sklepu xxxxx masz płacone, czy Twoje wpisy wynikają z dobroci serca?

Miłego dnia! ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Widzę tutaj kilka polecanych adresów na kable optyczne z wysokiej półki cenowej. Ciekawi mnie jak wygląda zależność pomiędzy jakością tworzonej sceny dzwiękowej, a ceną za 1 mb? Nie pytam o zadowolenie audiofila bo tu wiadomo. Musi być drogo, żeby koledzy się nie śmiali ale jak to się ma do jakości transmitowanego dzwięku?

HM69, 13 Maj 2009, 09:01

>Musi być drogo, żeby koledzy się nie śmiali ale jak to się ma do jakości transmitowanego dzwięku?

Zaraz ktoś Ci znowu odpowie że grają złotówki :-) Z optycznymi nie mam większego doświadczenia bo co prawda używam ale w mało krytycznym miejscu, ale przy koaksjalach i przejrzystym systemie jest różnica w dźwięku jeśli dac nie ma reclockingu - tu może być podobnie: niejednorodność przewodnika optycznego i odbicia też potrafią zakłócić zegar. Wpływ jittera zawsze jest taki sam: szorstkość dźwięku, spłycenie sceny, zmiana barwy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

rbej

16 Lis 2008, 13:55

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 305 / 490 / 0

Ja tam giąłem optyka i wyciągałem go nawet pół centymetra z gniazda a dźwięk się jakoś nie zmienił ani trochę.

Na Twoim systemie jakos sie nie dziwie:)

Od polaczen optycznych zdecydowanie wole koaksjalne. Mialem kiedys topowego optycznego Kimbera ale poszedl do sprzedania po podlaczeniu koaksjala DIY na bazie radzieckiego srebrnego wojskowego przewodu (tego samego ktory stosuje Ancient Audio przy polaczeniu napedu i przetwornika w Lektorze Grand).

mlb@ też nie mam doświadczenia w kablach optycznych. Ale słyszałem opinię zgodną z wypowiedzią discomaniac71@, że lepsze efekty uzyskuje się na kablu coaxialnym.

Co do jittera to masz rację. No chyba, że ktoś ma układ bez elementów analogowych to ten problem go nie dotyczy. Jittera nie ma! Ale to są jeszcze drogie zabawki.

Prawda jest taka, że przy dobrym optyku wąskim gardłem jest zasilanie odbiornika i nadajnika Toslink. Jak się to poprawi (zwłaszcza odsprzęganie zasilania) to nagle się okazuje, że Toslink jest sporo bardziej rozdzielczy. Tak samo koaksjal wystarczy antenowy jeśli impedancje są dopasowane i dobre trafa separujące zastosowane, że pętla masy nie "poprawia" brzmienia. Taki Accuphase DP800 potrafi przesłać Prolinkiem za 5zł/mb i wtykami Neutrik NYS-373 tak samo dobrze jak topowym Fadel Artem, i nie że jest tak źle na Fadelu, tylko jest tak dobrze na zwykłym kablu, bo nadajnik cyfrowy jest zrobiony po bożemu. Na kiepściejszych transportach każdy koaksjal zagra inaczej, a audiofil się będzie cieszył, że kupił nowy kabel i ma nowy dźwięk.

Gość rochu

(Konto usunięte)
  • 3 miesiące później...

Moim zdaniem przy długości 50cm góra 1m nie mam mowy o róznicy w brzmieniu, przy tej częstotliwości (PCM 44kHz) Jitter jest znikomy i nie powoduje przekłamań w sygnale,

Co do jakości kabla może zmieniac się amplituda sygnału (przeźroczywstość włókna) ale to nie wpływa na dzwięk (sygnał cyfrowy). Jak ktoś słyszy różnicę w dzwięku różnych kabli optycznych czy coaxialnych to powinien udać się do specjalisty, to jest ten sam problem który dotyczy np. wymiany kabla sieciowego zasilającego wzmacniacz (który podobno może mieć wpływ na dzięk). Jak ktoś słyszy taką różnicę to proponuję doświadczenia z odwrotnie włożoną wtyczką do gniazdka, podobno klasa sprzętu podnosi się o jedną półkę wyżej.

Pewnie masz rację ale co z tego wynika, niech ci będzie jak tak uważasz.

Zawsze można sytuację odwrócić.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kto mial dobrego DACa a nawet stacjonarna nagrywarke do plyt CD audio wie ze sa roznice nie tylko w kablach optycznych ale przede wszystkim koaksialnych. Niestety mnozy sie na forum liczba glosicieli prawdy jedynej swiecie przekonanych ze roznic nie ma. Przyznaje jednak ze roznice w polaczeniach koaksialnych sa wieksze niz w przypadku polaczen optycznych. Lepsza jest tez jakosc dzwieku. Dlatego pewnie wiekszosc producentow jeszcze do niedawna w polaczenia koaksialne wyposazala jedynie najwyzsze modele. Ostatnio bardzo sie to zmienilo z czego wypada sie tylko cieszyc.

Dlatego nie warto ciągnąć tego tematu bo to niewiele da.

Właśnie ostanio zmieniłem kabelek koax. SO na apogee i zmiana ewidentna - całe szczęscie, że in plus ;). Co do sieciówek sprawa jest dyskusyjna ale raczej wartościując lepiej /gorzej a nie, że w ogóle nic.

Po zmianie lini zasilania na lepszą i osobną dla Audio wpływ sieciówek jest jeszcze bardziej słyszalny. Jeśli chodzi o "specjalistów" na których powołał się MLP to pragnę wspomnieć, iż jeden z owych też słyszy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.