Skocz do zawartości
IGNORED

Foobar ustawienia, DAC i Flac :-)

Darckar Caradrahs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do Was pytanie i prośbę o wskazówki.

Posiadam archiwum muzyczne na kompie w większości przypadków w formacie FLAC lub APE.

W niedalekiej przyszłości będę chciał zaopatrzyć się w DACa który będę chciał podłączyć do PCta a następnie ze sprzętem stacjonarnym (wzmak+kolumny).

Pytanie co muszę zrobić, jakie ustawienia w PC żeby odtwarzać muzykę bez straty na jakości dźwięku ?

Odtwarzać muzyke chce przez Foobara, czy player sam sobie obrobi odpowiednio sygnał ? Moja płyta główna w kompie to ASUS P5-E VM HDMI i posiada coaksiala, więc połączenie z DACiem to nie problem.

Jakich użyć mam sterowników ? Czy ASIO4ALL wystarczy ?

https://www.audiostereo.pl/topic/47260-foobar-ustawienia-dac-i-flac/

Użyj sterowników dedykowanych przez producenta, bez dodatkowych udziwnień. Włączysz w opcjach jedynie wyjścia cyfrowe. Muzykę możesz puszczać bez problemu z foobara, nie grzebiąc w opcjach.

• 1 miesiąc później...

przepraszam z gory za lamerskie pytanie i ze "podpinam" sie pod obcy wątek: a co zrobic w przypadku gdy karta nie ma wyjscia coaxial? Wiem ze jest pc-link, ktory konwertuje sygnal z usb na coax. Ale jak "zmusic" foobara do podania sygnalu na usb? Prosze o w miare lopatologiczne wyjasnienie.

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

czyli usb nie moze "robić" za transport dzwieku?

To po co sa takie zabawki jak to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do czego one sluza? co z czym łączą?

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Oczywiście, że USB może robić za "transport" dźwięku. Jeśli nie masz wyjścia cyfrowego spdif w kompie to... świetnie, bo jeśli nawet go masz to lepiej go nie używać (przenosi całe mnóstwo zakłóceń z wewnątrz komputera wywołanych koszmarnymi zasilaczami impulsowymi).

Wyjście USB wystarczy do uzyskania bardzo dobrej jakości dźwięku. Możliwości tutaj to:

1. Konwerter USB -> SPDIF + DAC z wejściem SPDIF (lub lepiej USB -> AES/EBU i DAC z wejściem AES/EBU)

Zalety tej konfiguracji to zwykle lepsza jakość konwersji USB -> SPDIF niż w przypadku zdecydowanej większości kart dźwiękowych (tym bardziej tych zintegrowanych na płycie głównej). Druga zaleta - DACów z wejściami SPDIF (a nawet AES/EBU) jest więcej niż tych wyposażonych w wejście USB (patrz opcja 2), choć to pewnie się będzie szybko zmieniać.

Wady to przede wszystkim wielość urządzeń i kabli połączeniowych, dlatego lepszą wydaje się być opcja 2.

Jeśli chodzi o konwertery to wybór jest spory i oczywiście reprezentują one różną jakość. Zwykle rozpoznawane one są przez komputer jako karta dźwiękowa więc skierowanie dźwięku na port USB jest banalne.

Przykłady konwerterów:

- wspomniany PCLink - tani, daje dość ograniczone możliwości dalszych połączeń (zdaje się, iż ma jedynie wyjście optyczne, które nie jest najlepszą opcją)

- Trends Audio UD 10.1 (lub UD 10.1 Lite) - droższy (120-200 usd w zależności od opcji, pojawiają się dość często na allegro) i lepszy dający znacznie większe możliwości co do wyboru DACa gdyż dysponuje kompletem wyjść (AES/EBU, SPDIF RCA, SPDIF BNC, Optical a w wersji Lite zdaje się SPDIF RCA i Optical), oparty na znacznie lepszych komponentach (info:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i na dodatek mający także wyjście analogowe - dedykowane słuchawkom ale możliwe do zastosowania w normalnym systemie co umożliwia późniejszą poprawę jakości systemu zastępując wewnętrzny DAC lepszej jakości urządzeniem zewnętrznym

- bardziej wyrafinowane i już niestety kosztowne maszyny takie jak urządzenia Empirical Audio np. Off-Ramp Turbo 2 w cenie ok. 1000 USD

2. zastosowanie zewnętrznego DACa z wejściem USB, który na wyjściu da od razu sygnał analogowy do wzmacniacza

Zalety - kupujesz jedno urządzenie, nie wydajesz pieniędzy na kable cyfrowe (poza dobrym USB).

Takich DACów jest już trochę do wyboru:

- dosyć znany u nas Benchmark DAC-1 USB, niestety drogi, szczególnie w Polsce (ponad 5000 złotych, podczas gdy jego cena w US to 1295 usd), poza USB może służyć jako zwykły DAC, ma wejścia AES/EBU, SPDIF BNC i toslink, wyjścia analogowe RCA i XLR (info:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- mniej znany ale bardzo dobry Stello DA100 lub DA100 Signature (pierwszy 695usd, drugi 895usd), poza wejściem USB ma także AES/EBU, optyczne oraz I2S, wyjścia analogowe RCA i XLR (dystrybutorem jest soundclub, więcej info:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- wyżej opisany Trends Audio UD 10.1 wykorzystywany jako DAC...

Zupełnie inną klasę (ale także cenową) reprezentują DACi dedykowane USB, które pomijają konwersję sygnału do formatu SPDIF i są już rasowymi audiofilskimi urządzeniami np. Wavelength Audio Brick (ok. 2250 usd) lub Cosecant ok. 4000 usd) albo Empirical Audio Spoiler (od ok. 6000 USD) czy znowu Wavelength Audio Crimson (od ok. 8000 USD).

Już z takim Brick'iem można zawstydzić jakością dźwięku właścicieli cd-playerów po kilkadziesiąt tysięcy złotych...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mk25 dzieki sa obszerne wyjasnienia! znalazlem jeszcze taki pclink:

Ukryta Zawartość

tez wyglada niezle i cena akceptowalna.

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc nie znam, dobrze wyposażony patrząc po stronie wyjść. Cena praktycznie jak Trends Audio UD10.1. Zważywszy na dobre opinie o Trends Audio oraz fakt, iż ma również wyjście analogowe, ja bym się skłaniał ku Trends Audio. Jeśli być się decydował to ja będę coś od nich zamawiał wkrótce więc moglibyśmy zaoszczędzić na przesyłce...

mk25 szukam dokładnie takiego ustrojstwa jak Trends Audio UD 10.1 Lite. Lite dlatego, że zamierzam go wykorzystać wyłącznie jako wyjście cyfrowe dla DACa Beresford. Chyba wystarczy? Jaka jest Twoja opinia? Chętnie przyłączę się do Twoich zakupów. Pzdr!

• 2 tygodnie później...

Mam jeszcze inny problem, dotyczy Chronflow.

1. Czy jest możliwość, aby wyświetlał nazwę w kilku wierszach?

2. Jak zmusić go aby wyświetlał zawartość wg ścieżki, a nie np. wg albumu, czy artysty. Mam m.in. składanki różnych wykonawców, ale w jednym katalogu. Nie chcę, by dla każdego utworu Chronflow zmieniał okładkę, tylko opis jak w punkcie 1.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.