Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników dobrego piwa


cold fire
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.05.2020 o 21:40, soundchaser napisał:

Chmiel to przecież też znakomita przyprawa. Ale może w naszych piwach jest więcej bydlęcej żółci niż chmielu, więc spoko. ?

Żółć bydlęca?

To akurat wielokrotnie obalany mit. Wziął się stąd, że niektórzy producenci zaczęli używać ekstraktu chmielowego dającego goryczkę i zapach. Sprowadza się go w formie żółtego płynu stąd dziwaczne skojarzenie.

Rozumiem jednak zasady masowego rynku. Koncernom o dużej skali produkcji trudno by było dostosować się do tradycyjnych zasad. Gdyby chcieli to robić zgodnie ze starą sztuką, to musieliby zmniejszyć produkcję i stracić rynek, bo teraz nie mają czasu ani na leżakowanie, ani na fermentację. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tsingtao

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z pewnością nie słodkie, raczej nie gorzkie, może nieco kwaskowe. Nie będę się rozwodzić, bo się nie znam. Dla mnie bomba!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Frank napisał:

Żółć bydlęca?

To akurat wielokrotnie obalany mit. Wziął się stąd, że niektórzy producenci zaczęli używać ekstraktu chmielowego dającego goryczkę i zapach. Sprowadza się go w formie żółtego płynu stąd dziwaczne skojarzenie.

Rozumiem jednak zasady masowego rynku. Koncernom o dużej skali produkcji trudno by było dostosować się do tradycyjnych zasad. Gdyby chcieli to robić zgodnie ze starą sztuką, to musieliby zmniejszyć produkcję i stracić rynek, bo teraz nie mają czasu ani na leżakowanie, ani na fermentację. 

Fałat pisze o ekstrakcie chmielowym, inni  o słodowym. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak czy inaczej nie ma czegoś takiego w piwie. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostałem prezent od zięcia- przekrój produkcji Starego Browaru z Kościerzyny:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 5.08.2020 o 21:03, przemak napisał:

Tak czy inaczej nie ma czegoś takiego w piwie. 

To że ktoś napisze artykuł broniący browary przed tą teorią spiskową nie oznacza jeszcze, że to prawda.
Ja tam do końca bym nie wierzył...w końcu skądś się wzięły te teorie o bydlęcej żółci, więc może coś jednak jest na rzeczy?
We wszystkim jesteśmy oszukiwani na każdym kroku, to czemu nie tu?
A tak poza tym jak spróbujesz niektóre te "znakomite" koncerniaki typu: Harnaś, Tatra, czy parę innych wynalazków to trudno nie nabrać podejrzeń, że coś z tym ekstraktem chmielowym jest nie tak.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, soundchaser napisał:

To że ktoś napisze artykuł broniący browary przed tą teorią spiskową nie oznacza jeszcze, że to prawda.
Ja tam do końca bym nie wierzył...w końcu skądś się wzięły te teorie o bydlęcej żółci, więc może coś jednak jest na rzeczy?
We wszystkim jesteśmy oszukiwani na każdym kroku, to czemu nie tu?
A tak poza tym jak spróbujesz niektóre te "znakomite" koncerniaki typu: Harnaś, Tatra, czy parę innych wynalazków to trudno nie nabrać podejrzeń, że coś z tym ekstraktem chmielowym jest nie tak.

Ale oszustwo to na czym mam polegać? Po co ta żółć ma tam być dodawana i zamiast czego?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, przemak napisał:

Ale oszustwo to na czym mam polegać? Po co ta żółć ma tam być dodawana i zamiast czego?

Nie mam pojęcia. Podobno żółć bydlęca jest tańsza od chmielu i wcale nie trzeba jej sprowadzać z Chin (jak pisze ten gość w artykule, który podałeś). Jak kiedyś dawno temu zdarzało mi się sporadycznie wypić jakiś koncernowy bełt, to w smaku wyraźnie czuło się nienaturalną gorycz, która aż gębę wykręcała. Myślisz, że tam był chmiel, który przecież wiem jak smakuje?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale chmielu do piwa to dużo nie idzie, najdroższy jest słód i produkcja. Dodatki niesłodowe zatem oczywiście, ale ta żółć to mit.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, może i mit. Przecież ja nie twierdzę, że wszędzie tej żółci dosypują...nie!
Ale skąd smak piwa w tych bełtach czasem tak gorzki, że aż przełknąć nie można?
Chmiel takiego nie ma. Słód tym bardziej, więc skąd?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Informacja ta krąży w mediach od wielu lat i była wielokrotnie sprostowywana. Żółć bydlęca nie jest dodawana do piwa, ani nie posiada ona takich właściwości jak chmiel. Mit najprawdopodobniej wynika z żółtej barwy ekstraktu słodowego lub chmielowego. Do produkcji piwa używa się chmielu w formie szyszek, granulatu lub ekstraktu. Sprowadzanie i dodawanie do piwa żółci bydlęcej byłoby ponadto dla browarów bardzo drogie, a przez to nieopłacalne."

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, soundchaser napisał:

Nie mam pojęcia

Sołndhaster jak nie masz pojęcia to nie zabieraj głosu,choć z drugiej strony to bardzo urozmaica dyskurs,a tak swoja droga,kto produkuje żółć w tak wielkich ilościach.

Biedronki,Tesco,Lidle i świętej pamięci Piotr z Pawłem

Odbiór był wielki :-)))))))

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Frank napisał:

jak nie masz pojęcia to nie zabieraj głosu

A skąd Ty masz pojęcie?
Kontrolujesz wszystkie browary w Polsce i jesteś w stanie wiedzieć co w niektórych dosypują?
Może nawet dyrekcja browaru o wszystkim nie wie.
 

5 minut temu, Frank napisał:

kto produkuje żółć w tak wielkich ilościach

Skąd wniosek, że to muszą być wielkie ilości?
Jeśli to robi jakiś mały procent browarów i w dodatku "psują" tylko te najtańsze bełty, bo menele i tak
się nie poznają, a bardziej wymagający smakosze ich nie piją, to te ilości nie muszą być takie duże.

 

10 minut temu, Frank napisał:

Sołndhaster

Masz dysortografię?

 

 

46 minut temu, jar1 napisał:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
38 minut temu, soundchaser napisał:

A skąd Ty masz pojęcie?

Nie mam żadnego pojęcia na ten temat,ale to nie znaczy bym się w tym temacie nie wypowiadał :-)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, soundchaser napisał:



 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, margaryna85 napisał:

Osobiście kocham piwa pszeniczne . Jak by nie trzeba było płacić za nie jak za zboże bym pił tylko takie ?. W dużych ilościach .

W Arkadii przy Rondzie Babka w Warszawie, była knajpa, której niestety już nie ma.

Sprzedawali tam ukraińskie smakowite piwo pszeniczne - 5 lat temu a' 6,80 pln.

Specjalnie tam jeździliśmy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, soundchaser napisał:

Faktycznie związek z piwem powalający.
Aż się Tadeiro uśmiał. ?

No nie wie. Ja nie pije piwa, bo dodają do niego bydlęcą żółć ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widocznie na płaskiej Ziemi trudniej chmiel uprawiać.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, skynyrd napisał:

W Arkadii przy Rondzie Babka w Warszawie, była knajpa, której niestety już nie ma.

Sprzedawali tam ukraińskie smakowite piwo pszeniczne - 5 lat temu a' 6,80 pln.

Specjalnie tam jeździliśmy.

U mnie w mieście mogę polecić Spiż . Piwo robione na miejscu . Moje smaki to  pszenica i miodowe . Pajda chleba ze smalcem do piwa gratis .Jak odwiedzisz Wrocław to punkt obowiązkowy do odwiedzenia ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, jar1 napisał:

Właśnie wróciłem z piwka

A nie bałeś się bydlęcej żółci?
Przecież pisałeś, że nie pijesz piwa. ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, soundchaser napisał:

A nie bałeś się bydlęcej żółci?
Przecież pisałeś, że nie pijesz piwa. ?

No właśnie dzisiaj poszedłem na cydra ale z domieszką ciemnego okocimia było dobre i żadnej żółci nie wyczułem. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To kup sobie Harnasia, albo wybierz dowolny inny bełt, taki za 1,99 PLN bez promocji i podziel się z nami jego walorami smakowymi. ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 10.08.2020 o 12:34, soundchaser napisał:

Ja tam do końca bym nie wierzył...w końcu skądś się wzięły te teorie o bydlęcej żółci, więc może coś jednak jest na rzeczy?

Pracuję w dużym browarze od wielu lat. Jak myślisz, ile tej żółci trzeba fabryce, która produkuje 5 milionów opakowań piwa na dobę? 

Dużo można powiedzieć o skracaniu procesu i stosowaniu koncentratów wszelkiej maści, ale są pewne granice. Tak, jak koledzy pisali, ekstrakt chmielu (żaden moloch nie bawi się już w granulat, wszyscy jadą z ekstraktu) ma żółty kolor. A reszta to miejskie legendy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez d-t-x

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, d-t-x napisał:

Pracuję w dużym browarze od wielu lat. (...) Dużo można powiedzieć o skracaniu procesu i stosowaniu koncentratów wszelkiej maści, ale są pewne granice

Skoro pracujesz w dużym browarze, to pewnie znasz dobrze proces warzenia piwa i całej obróbki.
Wytłumacz nam zatem skąd w tych najgorszych piwach smak, który nie przypomina smaku piwa i nienaturalna gorycz (nie mylić z właściwą dla piwa goryczką)?

Bardzo ciekawi mnie też jakie "koncentraty wszelkiej maści" browary stosują, by skrócić, czy ułatwić sobie proces produkcji.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko to, co jest dodawane w procesach produkcyjnych jest zawarte w recepturach, które to określają dokładnie jakie składniki i ile ich wchodzi do procesu technologicznego Pracuje przy tym tak wiele różnych osób, że praktycznie nie jest możliwe jakieś działanie spiskowe, bo się po prostu tego by nie dało utrzymać w tajemnicy. Receptury są zatwierdzane i znane i dopuszczane przez nadrzędne systemy jakości, dla produktów spożywczych HACAP.  Oczywiście błędy i wpadki zawsze się mogą zdarzyć.

Bardziej pod takim względem niebezpieczne są małe manufakturki.  

Jak bywałem w "psim żarciu" i np. pooglądałem sobie receptury "mięsek" dla zwierząt, to mi się tych zwierzątek żal zrobiło. ?

Np. takie prącia świńskie.... Zawsze mnie się dziwnie robiło, jak niektórzy ludzie mówili, ze razem ze swoim zwierzątkiem jedli i im smakowało ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, jar1 napisał:

Oczywiście błędy i wpadki zawsze się mogą zdarzyć.

Regularnie zepsuty smak niektórych piw to nie efekt błędów, czy wpadek, tylko świadomego działania.
 

13 minut temu, jar1 napisał:

Bardziej pod takim względem niebezpieczne są małe manufakturki. 

Tym raczej bardziej zależy na dobrej jakości swoich wyrobów, by mieć szansę utrzymania się na rynku, a konkurencja jest coraz większa.
Psute są permanentnie tanie koncerniaki, bo i tak jest na nie duży popyt (reklama + cena + określony target).
 

13 minut temu, jar1 napisał:

Np. takie prącia świńskie....

To jeden z najzdrowszych kawałków mięsa, podobnie jak ozory. ?

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez soundchaser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, soundchaser napisał:

Regularnie zepsuty smak niektórych piw to nie efekt błędów, czy wpadek, tylko świadomego działania.

Podobnie jest z wędlinami w supermarketach. Ale to nie spisek, tylko inne receptury i wymagania jakościowe i większa ilość nastrzyków. Wszystko zgodnie z zatwierdzonymi i nietajnymi recepturami i procesem technologicznym. Nikt tego "po  kryjomu" nie robi. 

Od robienia ludziom wody z mózgu jest marketing i internet.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.