Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja DACa K2/PCM56

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sobie taki DAC jak na schemacie poniżej (wiem, wiem słaba jakość, tylko takim dysponuję). Przetworniki są poprzedzone interface K2, i tego czegoś raczej nie będę ruszał :). Patrząc na wszystko co na prawo od PCMów wydaje się, że za dużo tego, i z chęcią bym to jakoś uprościł lub wręcz zastąpił stopniem lampowym. Z góry dzięki za sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/47481-modyfikacja-daca-k2pcm56/

Gotowych rozwiązań szukaj w wątku Molibdena o PCM56 NOS DAC. Zainteresuj się pasywną konwersją na jakimś dobrym rezystorze i stopniem wyjściowym na lampie. Rozwiązań jest wiele, a od Ciebie zależy które wybierzesz.

Muzg,

rozwiązań jest wiele to fakt, ale co wybrać? np taki stopień na miniaturowej triodzie 6112 bardzo by mi pasował ze względów praktycznych - DAC jest wbudowany we wzmak i mało miejsca żeby poszaleć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak myślę że ten schemat, jak i reszta rozwiązań ze strony:

Ukryta Zawartość

jest dobra na start. Tylko kwestia lampy 6112 która nie tania. Można by spróbować z rosyjską 6N16 lub podobnymi.

Ukryta Zawartość

Jak masz wzmacniacz lampowy, to ma sens. Ale jak masz tranzystora, to należałoby do tego dodać wtórnik katodowy dla obniżenia impedancji wyjściowej. Coś na kształt preampu z audiotonu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15k to trochę mało dla układu ze wspólną anodą, ale można próbować. Trzeba wtedy zastosować większy kondensator sprzęgający - powiedzmy 4,7uF, lub jak zaproponował McGyver wtórnik katodowy tylko wtedy robi się więcej świecących banieczek ;) Idąc dalej jest wtórnik White'a który da najniższą impedancję wyjściową. Oczywiście są też trafa. Rozwiązań jak mówiłem wiele. Warto spróbować wszystkiego.

Ta pasywka będzie zbyt trudnym obciążeniem dla układu WK na 6112 z rysunku. Trzeba dodać wtórnik, albo zrobić SRPP. Może być na tych ruskich miniaturkach, tylko że one żrą żarzenia tyle co 6N1P, czyli ze trzy razy tyle co 6112.

Nic nie szkodzi:)

Czyli takie coś:

Jak to podłączyć od strony PCM? C1 jest niestety konieczny? nie lubię kondzi w torze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

C1 jest nie potrzebny. PCM56 i 61 nie dają DC na wyjściu. R1 o rezystancji 130 Om lub jak inaczej... bez R1 a wszystko na schemacie z 6112 od lampy po lewej. Chodzi o to że za PCM powinien znajdować się filtr dolnoprzepustowy i rezystor konwersji. Filtr to te cewki i kondensatory a rezystor konwersji to ten 130 Om. Po nim już bez pośrednio siatka pierwszej lampy.

Muzg, dzięki.

6112 znalazłem np tu:

Ukryta Zawartość

taniocha:)

A skąd wytrzasnąć te dławiki powietrzne (for audio:)?

Ukryta Zawartość

Co do dławików to ja stosuje takie zwykłe, zielone, wygladające jak rezystory (na razie;). Może jakaś firma nawinęła by taśmowe? nie wiem...

Co do lamp to kojarzyłem jakieś z AHA Logistyka po 120zł (za szt!) ale to są 6115.

ok, stopień lampowy mamy rozpracowany:)

A może pójść w FETishizatora Ł.Fikusa? Tylko czy on wysteruje pasywkę... I może odpuścić ten filtr dolnoprzepustowy (końcówce lampowej śmieci >20kHz chyba bardzo nie namieszają bo je zje?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do filtru to jest tak, że powinno się go stosować, ale i tak go nikt nie daje. Osobiście zrobiłem lampizację DENONA na PCM61 (taki jak 56 tylko 18bit) i nie dałem tego filtru. Efekt był taki że jak dałem znajomemu posłuchać to się przy Celine Dion popłakał i musiał dojść do siebie.

W kwestii FETishizatora to niestety nic nie doradzę bo nie testowałem. Ale to jest chyba bufor bez wzmocnienia i wtedy trzeba większy rezystor I/V - odsyłam do wątku Molibdena.

Moje zdanie jest takie że co lampa to lampa ;)

PCM56 i PCM61 najlepiej grają na rezystorach konwersji do max 600 ohm. Można wprawdzie dać więcej, ale około 1kohm zaczyna się już robić nieciekawie (wzrost zniekształceń). Osobiście preferuję mozliwie mały rezystor I/V i za nim układ ze wzmocnieniem (SRPP, WK-WA).

Andy, a może w ten deseń?

Ukryta Zawartość

post-165-100009728 1228599973_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba, że ... taki bufor wg Leszka B z wątku Molibdena, wzmocnienia napięciowego (chyba) nie potrzebuję, końcówki mają czułość 250mV..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moge naraze sie tu tzw. audiofila, ale aplikacja w tym miejscu lampy to nic innego jak maskowanie niemilych dla ucha produktow spowodowanych jitterem (nawet o niskim poziomie) poprzez wysokie szumy i harmoniczne w/w lamp. O wiele wiecej zyskamy w parametrach i co zatem idzie na jakości dzwieku - albo wymianiajac odbiornik Yamaha YM3623(schemat malo czytelny....) ktorego intrinsic jitter wynosi ok 5000ps - na np. wm8804 (50ps) albo tez umieszczając master clock tuz przy dac'ach i poprzez bufor i układy dopasowujące impedancje do kabla przesyłowego-wykorzystac go do synchronizacji transportu. W torze analogowym dobre opamy (opa627, opa2134)albo uklady dyskretne dadza o wiele mniejsze szumu i znaiekszalacenia niz lampy zaaplikowane w dodatku bez sprzezenia zwrotnego ! Przypomina to smarowanie oliwą zepsutych kiełbas na zapleczasch supermarkietów.

Sebba,

z tymi kiełbasami to pojechałeś po bandzie :)

Skąd wiedziałeś, że tam jest 3623?

Nie miałem intencji ruszać cyfrówki - ten układ z K2 steruje również BIAS-em wzmaka, byłoby niemiło to zwalić :), ale Twój wpis jest wielce inspirujący, chociaż nie całkiem rozumiem :)

Oto schemat cyfrówki na lewo od PCM-ów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Skąd wiedziałeś, że tam jest 3623?

jakos sie doczytałem.... Teraz widze, ze czesci cyfrowej rzeczywiscie nie musisz modyfikowac, jako ze jest tam podwojna petla PLL i redukcja jittera powinna byc zadowalajaca (nie powino byc zadnych roznic miedzy uzytymi transportami, kablami cyfrowymi, o ile nie ma błedow) Bardzo dobre i poprawne opracowanie! Musisz jednak zwrocic uwagę na jakosc napięcia zasilania wzmacniacza ic 07 op.(uładu PI) i generatora ic110 Pomiomo, ze są one w czesci "cyfrowej" to mają taki wplyw jak w domoenie analogowej (szumy i zakłócenia bezposrednio przenikaja do wyjcia dacs poprzez modulacje czestotliwosci w/w generatora)

Czesci filtra analogowego jednak nie widze..

Sebba,

to prawda, po próbach z różnymi transportami mam właśnie takie odczucia, że DAC dobrze sobie radzi z różnej jakości sygnałem, brawa dla JVC:).

Jak poprawić zasilanie tych IC107 i IC110 (o te dwa chodzi?)?

107 dostaje +/- 8V gdzieś z analogu, 110 +5V to samo jak cała cyfrówka, słabo to wygląda.

Filtr analogowy widać w całości na pierwszym schemacie. Mam dużą chęć olać filtrowanie i zrobić buforek na 2SK170. Co sądzisz?

pozdr.

a skąd tu nagle pojawił się gość (Sebba), który mówi z głową :)? No wypada cieszyć się, może to będzie dobry początek.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

To ja mam pytanie do znawców... czy ten DAC ma zrobioną konwersję I/V normalnie na OP czy może na jakimś źródle prądowym na tym fecie obok DAC. Takie pytanie zadał też Andy777, ale nie doczekał się odpowiedzi...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.