Skocz do zawartości
IGNORED

Tani monitor do starych roteli?

nigi

Rekomendowane odpowiedzi

Skladam smieciowe hi-fi na przetrwanie, na razie mam rcd 960bx (30 funtow) i ra 820bx3 (50 funtow), senki hd-555 jak chce posluchac glosno no te i male polkowe glosniki sony, ktore sa -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zdecydowanie do wymiany.

Tylko na co Question

Muzyka bardzo rozna: elektronika, rock, jazz, klasyka.

Nie techno, disco itp, prawie juz nie hip-hop, coraz rzadziej metal.

Starzeje sie Wink

Pokoj okolo 4x4 metry. To slabo wytlumniony wynajety living room, wiec adaptacja tylko minimalna.

Chce wydac nie wiecej niz 100 funtow, w tej cenie zmieszcza sie np. Tannoye M2, jakie inne polecicie co sie zgraja fajnie z tymi rotelami?

Raczej podstawkowe niz podlogowe chyba do 16m2?

Chce ciepla troche na gorze, detalu i dynamiki na srednich (ale nie kliniki!) i nie dudniacy, ale obecny bas. Scena tez mile widziana.

Slucham raczej cicho i bardzo cicho wiec nie musza grac bardzo glosno. Raczej jakosc niz ilosc, o ile to mozliwe za takie pieniadze.

Oczywiscie tylko uzywki!

Ze wzgledu na budzet i zakup on line odsluch odpada (mieszkam na zadupiu w UK).

Najwyzej odsprzedam jak wtopie.

Juz po samej wymianie ampli kd yamahy na rotela jest lepiej, ale te sony sa naprawde cienkie.

To pierwszy system stricte stereo (nie liczac dior, wiez, kina itp) i to do wynajetego mieszkania w czworaku pelnym rodzinan z malymi dziecmi, takie poszukiwanie wlasnego dzwieku,pelen kompromisow budzetowy poczatek zabawy w audiofilizm, wiec nie oczekuje cudow na kiju, ot paru wzruszen z ulubionej muzyki. Smile

I tak kiedys go zmienie, jak bedzie wlasny domek.

I wtedy zacznie sie pogon za kroliczkiem...

Dzieki.

Na przetrwanie Rotele: RCD 965BX i RA 820BX3 + Senki HD555 i ???.

Jak kupie dom to zmienie na dobre stereo i bede sluchac plyt ktore teraz gromadze. Smile

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/47524-tani-monitor-do-starych-roteli/

Myslalem tez o tym

Ukryta Zawartość

Broszura:

Ukryta Zawartość

Zagra to razem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bednaar, 7 Gru 2008, 17:50

>I tak sobie myślę że z Twoimi Rotelami możesz przestać gonić króliczka - Rotele grają pięknie, jak

>będzie mnie stać kupię sobie nowiutki systemik Rotela :)

Ja kupilem starutki moze tez sprobuj, a kroliczka nie gonie jeszcze, ja tylko szukam jakis monitorkow :-)

W ilu metrach graly/graja u ciebie m1 i jak bylo/jest z z basem?

Napisałeś w pierwszym poście, że zaczniesz pogoń za kroliczkiem - stąd moje nawiązanie :)

Systemik Rotela kupię jednak nowy - na gwarancji, bo mam już z lekka dość kupowania używek.

A teraz do rzeczy: Tannoye M1 grają u mnie już 10 lat na powierzchni ok 12-13 m2 i nie mam zamiaru ich zmienić (mimo, że słyszałem wiele dużo lepiej grajacych kolumn - M1 nie mają po prostu jakiś ewidentnych wad i grają naprawdę bardzo dobrze). Słyszałem M2 i M2.5 - bardziej mi się podobają M1 - ilosciowo może mają nieco mniej basu, ale jest on szybszy, lepiej kontrolowany - M2 mają bas spowolniony, nieco zachodzący na resztę pasma, przez co dźwięk jest ciemniejszy i nieco zamazany. Na brak basu z M1 absolutnie nie narzekam - poczatkowo grały w mniejszym pomieszczeniu (ok 8 m2) - tam było go nawet nieco za dużo. Zaznaczam tylko, że nie jestem basolubem - ostatnio zmieniałem słuchawki i wybrałem AKG K530 zamiast np. Twoich Sennków HD555 - Sennki wydawały mi się po prostu przebasowione i mało szczegółowe w porownaniu z AKG.

<><

Kiedys lubalem wiecej basu, eq jodelka itp.

Zenki zmodowalem aby troche go zmniejszyc i jest ok.

Mam 16 m2 i paczki beda co najmniej 50cm od tylnej sciany i 75 od bocznych, boje sie ze mniejsze m1 nie dadza dosc basu przy bardzo cichym sluchaniu.

Kroliczka pogonie dopiero za pare lat ;-)

Do 100 funtów

polecam gorąco ROTH AUDIO OLi 1 - sprawdz recenzje na what hi fi ? gdzie piszą o nich jkao nowym rywalu Tannoy

W Polsce 480 para plus uchwyty gratis

Jak coś to pisz na priv

www.rothaudio.com

Ukryta Zawartość

post-21249-100009398 1228987909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Te OLi 1 to troche za malo basu.

Kupilem tannoye m2. Jak stoja prawie 2 metry od scian to maja go troche za malo, jak kilkadziesiat cm to zaczynaja mi buczec i scena sie idzie p...ic bo tv i sprzet stoi po srodku. Szukam kompromisu, ale choinka przeszkadza na razie :-( Mysle, ze jakis metr od tylnej i 60-70 od bocznej bedzie ok. Duzo czytam o akustyce i metodach ustawienia kolumn naprawde warto, dzwiek sie zmienia diametralnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.